Connect with us

Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat propune CEC și CCA să elaboreze un cod de conduită pentru perioada electorală

Publicat

pe

Partidul Democrat a decis transmiterea unei scrisori către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în care propune celor două instituții să elaboreze un Cod de conduită pentru perioada electorală.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova Vitalie Gamurari a menționat astăzi,  la un briefing, că se atestă acțiuni de a fura startul campaniei electorale, „afișarea unor blocuri electorale inexistente oficial, fie unele partide, prin metode mascate, folosesc bani de peste hotare”.

În acest sens, Gamurari a spus că „deja se observă încălcări grave ale legislației din partea PSRM, PAS, PPDA”.

PDM vine cu această inițiativă, ulterior partidele politice să semneze acest Cod, dar cel mai important este să îl respecte”, a spus reprezentantul PDM, spunând că formațiunea își dorește ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, „pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara campania din februarie 2019 incorectă”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Alegeri

Un candidat PDM, neînregistrat pentru a doua oară de CEC

Publicat

pe

Mihai Stratulat nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală pentru a doua oară, după ce a fost depusă o contestație. Din cele 711 de semnături prezentate în susținerea acestuia, 239 au fost declarate nule. Potrivit Codului Electoral, un candidat este înregistrat dacă prezintă cel puțin 500 de semnături valabile.

Erorile comise în lista de semnături se referă la lipsa numelor oamenilor, seria actelor de identitate, semnături repetate, peste o sută de persoane nu fac parte din circumscripția nr. 26, dar și alte nereguli.

Potrivit CEC, cazul va fi transmis altui raportor din cadrul Comisiei Electorale Centrale și se va examina la ședința următoare, întrucât și Consiliul electoral de Circumscripție nr. 26 ar fi admis erori.

Citiți și: Un candidat la funcția de deputat, respins. Este de la PDM

Mihai Stratulat este medic pediatru și candidează din partea Partidului Democrat pe circumscripția nr. 26 din capitală.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

Lista electorală PDM: Ce zice Andrian Candu despre includerea Otiliei Drăguțanu și lipsa lui Marian Lupu

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat astăzi la o conferință de presă că la formarea listei electorale a Partidului Democrat pentru scrutinul parlamentar s-au luat în considerare mai multe criterii, primul fiind devotamentul față de partid.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că această listă „ca și componență și ordine” poate fi modificată până în 24 ianuarie.

„Când s-a format lista electorală s-au luat în considerare câteva criterii. În primul rând este vorba de devotamentul față de partid prin activitatea desfășurată de acei candidați, activitate la nivel național, dar și regional. Meritocrația, cu alte cuvinte. Doi – experiența profesională și profilul profesional, persoane din diverse domenii care să ne ajute în viitorul Parlament să muncim… Trei – cota de 40 la sută sau echilibrul de gen. Alte criterii ce ține de viitoarele inițiative legislative nu au stat la bază”, a relatat Andrian Candu.

Totodată, președintele Parlamentului a declarat presei că el personal nu va candida în nicio circumscripție uninominală, figurând doar pe lista de partid.

„Eu personal particip în alegeri pe lista de partid, pe circumscripția națională, și voi susține partidul și colegii care candidează pe circumscripții uninominale, a spus Candu.

Fiind întrebat despre includerea în listă a Otiliei Drăguțanu, care ocupă a 11-a poziție, Andrian Candu a declarat că aceasta este cunoscută „ca și nefiind soția ex-guvernatorului BNM, are propriile sale afaceri și promovează antreprenoriatul între femei”.

Pe lângă faptul că este soția fostului guvernator BNM, doamna Drăguțanu este un om de afaceri, un exponent foarte bun al oamenilor de afaceri – femei, cu un rol deosebit în tot ceea ce înseamnă societatea civilă și promovarea mediului de afaceri. Este un bun profesionist în domeniul în care activează și este foarte activă în societate. Considerăm că aceste calități profesionale merită a fi luate în considerație și eu mă bucur că a acceptat să facă parte din echipa PDM, nefiind afiliată politic”, a relatat Andrian Candu.

Potrivit lui, „calitatea de candidat pe lista PD se bazează pe alte criterii decât soție, soț, afiliere, afinități, etc”.

În același timp, fiind întrebat de ce lipsește Marian Lupu pe lista PDM și dacă „i se pregătește vreo nouă funcție”, Andrian Candu a răspuns laconic: „Nu cunosc să se pregătească vreo funcție pentru Marian Lupu. Știu că sunt discuții mai multe privind implicarea lui și activitățile pe care le va desfășura dlui în continuare”.

În acest context, fruntașul democrat a declarat sugestiv că lista poate fi modificată până în 24 ianuarie. „Listele pot fi modificate ca și componență și ordine până în 24 ianuarie”, a adăugat Candu.

La 26 decembrie, Partidul Democrat a făcut publică lista candidaților pe circumscripția națională în cadrul alegerilor din 24 februarie. Astfel, cap de listă este liderul formațiunii Vlad Plahotniuc, urmat de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Lista completă a candidaților AICI.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

PDM continuă să-și pună oamenii în funcții importante

Publicat

pe

Partidul Democrat din Moldova continuă să-și pună oamenii în funcții importante. În timp ce toată lumea stă cu ochii pe listele candidaților la alegerile parlamentare, Guvernul Filip a numit-o pe Valentina Buliga președintă Casei Naționale de Asigurări Sociale, după ce Laura Grecu și-ar fi dat demisia.

Nici pe pagina oficială a CNAS, nici pe pagina personală a fostei președinte a CNAS, Laura Grecu, nu este publicat nici un anunț de demisie.

Valentina Buliga conduce Comisia protecție socială, sănătate și familie. Anterior, ea a fost ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Funcționara a ajuns în atenția presei și a opiniei publice atunci când a îndemnat femeile „ să spele pelincuțele” bebelușilor, atunci când acestea s-au revoltat pentru indemnizațiile prea mici pentru a crește copiii.

De la începutul lunii noiembrie, PDM a pus în funcții importante diferite persoane din anturajul lui Plahotniuc sau din partid. Corneliu Gurin, fostul procuror general, a ajuns în funcția de judecător al Curții Constituționale la decizia Consiliul Superior al Magistraturii. În ziua următoare Parlamentul îl numește pe deputatul PDM Artur Reșetnicov în funcție de judecător la Curtea Constituțională. Ulterior, Parlamentul o numește și pe Raisa Apolschi, nașa de cununie a lui Vlad Plahotniuc, judecătoare la CC.

Recent, deputatul PDM, Marcel Răducan a fost numit în funcția de președinte al Consiliului Concurenței.

De asemenea, Corneliu Mihalache, Iulian Roşca şi Lidia Viziru au fost numiți membri ai Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Vicepreședinta Partidului Demcorat din Moldova (PDM), Cristina Balan, a fost numită de către liderul PDM noua ambasadoare a R. Moldova în Statele Unite ale Americii (SUA) în luna mai a acestui an.

Acest lucru se întâmplă în timp ce actuala guvernare, în fața presei și la tribuna parlamentului, promite persoane tehnocrate și numiri transparente în funcții importante.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important5 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com