Parlamentul Republicii Moldova va găzdui, în premieră, ședința unei comisii a APCE

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui, în premieră, ședința Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE. Reuniunea, care va avea loc marți, 19 mai, va fi prezidată de președintele comisiei, Valeriu Ghilețchi, primul deputat al Parlamentului Republicii Moldova ales în calitate de președinte al unei comisii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Pe ordinea de zi a ședinței figurează dezbaterea și adoptarea unor proiecte de rezoluții privind modelul social european, necesitatea venitului minim garantat și gestionarea urgențelor de sănătate publică internațională. Totodată, în cadrul  Comisiei vor avea loc audieri la tema îmbunătățirii accesului copiilor la servicii sociale și de sănătate orientate spre nevoile lor.

Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vadim Pistrinciuc și experți din Spania și Grecia vor prezenta informații la acest subiect. Președintele Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, Valeriu Ghilețchi se va expune pe marginea raportului despre soarta deținuților grav bolnavi din Europa.

Ședința comisiei va fi precedată de un seminar regional parlamentar cu genericul ”Promovarea drepturilor sociale în regiunea Parteneriatului Estic: focalizare pe Carta Socială Europeană”. Evenimentul, care va avea loc luni, 18 mai, este primul seminar cu privire la drepturile sociale în țările Parteneriatului Estic.

De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui miercuri, 20 mai, cea de-a 23-a reuniune a Rețelei Parlamentarilor de Contact pentru oprirea violenței sexuale împotriva copiilor. Evenimentul va avea genericul ”Strategii și mecanisme de protejare a copiilor de abuzul sexual, trafic și exploatarea sexuală”.

Experți europeni, reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și ai ONG-urilor vor face un schimb de bune practici cu scopul de a stimula o serie de acțiuni juridice și politice pentru a opri violența sexuală împotriva copiilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.