Parlamentul nu a reuşit nici astăzi să ia o decizie privind criza energetică din nordul Republicii Moldova

Disensiunile apărute în cadrul grupului parlamentar al comuniştilor săptămâna trecută din cauza imposibilităţii de a identifica modalităţile de soluţionare a crizei energetice din nordul Republicii Moldova, s-au agravat şi mai mult. Parlamentul nu a reuşit nici astăzi să ia o decizie pentru depăşirea crizei.

La fel ca şi săptămâna trecută, după discuţii controversate în şedinţa plenară a Parlamentului, care au durat mai mult de o oră, comuniştii nu au putut găsi o soluţie viabilă.

Comisia parlamentară de anchetă, care a investigat cauzele crizei curentului electric, a înaintat Legislativului un proiect de hotărâre în vederea normalizării situaţiei energetice în nord.

Proiectul respectiv prevedea, în particular, acordarea de "mijloace financiare" reţelelor electrice de distribuţie (RED) Nord şi Nord-Vest din fondul de rezervă al Guvernului, pentru "procurarea de materiale şi utilaje necesare efectuării lucrărilor de restabilire a reţelelor electrice" deteriorate în urma calamităţilor naturale din noiembrie 2000.

Astfel RED-urile ar fi obligate să folosească banii acumulaţi din plata facturilor pentru achitarea datoriilor şi nu pentru restabilirea reţelelor electrice, cum s-a procedat până în prezent.

Deputatul comunist, Victor Zlacevschi, s-a declarat categoric împotriva adoptării unei astfel de hotărâri, deşi mai mulţi parlamentari comunişti au optat pentru o asemenea soluţie de depăşire a crizei. Zlacevschi a spus că liderul comuniştilor Vladimir Voronin, care ieri a fost ales Preşedinte, "va rezolva pe linia sa problemele ce ţin de aprovizionarea cu energie electrică a judeţelor din nord şi lumină va fi oricum în câteva zile". Potrivit lui Zlacevschi, "Voronin nu doreşte ca noi să adoptăm o astfel de hotărâre". Noi trebuie, în primul rând, să-i pedepsim pe cei care au admis apariţia acestei crize, dar nu să le dăm bani, a mai afirmat Zlacevschi.

La rândul său, deputatul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) Eugen Gârlă, că proiectul de decizie pe care l-au propus membrii comisiei este o soluţie de moment şi va agrava şi mai mult criza, deoarece datoriile vor creşte inevitabil atât timp cât patrimoniul aparţine statului şi nu este gestionat judicios. Gârlă a spus că singura soluţie pe termen lung ar fi privatizarea RED-urilor.

Liderul grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, după intervenţia lui Zlacevschi, le-a cerut deputaţilor să să se abţină de la declaraţii în problema respectivă în plenul Parlamentului şi să prezinte în scris comisiei de anchetă amendamentele asupra cărora insistă.

Preşedintele Legislativului, Eugenia Ostapciuc, a declarat că Parlamentul va reveni la examinarea problemei respective, după pauza dintre prima şi a doua parte a şedinţei plenare. Cu toate acestea, astăzi legislatorii nu au revenit la proiectul controversat.

Solicitat de BASA-press după şedinţa plenară, Victor Stepaniuc, a declarat că "problema în cauză va fi examinată săptămâna viitoare, deoarece au parvenit foarte multe amendamente".

Din cauza neachitărilor şi furturilor de curent care au ajuns să constituie în unele localităţi din nord cca 40%, RED Nord şi RED Nord-Vest, acum câteva săptămâni, au redus la jumătate livrările de curent în judeţele Bălţi, Edineţ, Soroca şi o parte a judeţului Ungheni. În consecinţă consumatorii au energie electrică doar câteva ore pe zi. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.