Parlamentul a luat act de angajarea răspunderii Guvernului. Ce pot să facă deputații care nu sunt de acord

Biroul permanent al Parlamentului a luat act de angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, iar deputații care nu sunt de acord cu această decizie au la dispoziție 72 de ore pentru a depune o moțiune de cenzură.

În prima jumătate a zile de astăzi, membrii Cabinetului de miniștri s-au adunat pentru a aproba un proiect de lege ce presupune că peste 60 mii de persoane care primesc alocații sociale sub 2000 de lei vor primi în săptămânile următoare un ajutor de 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„Potrivit procedurii, astăzi, de la ora 15:00, au început să curgă cele 72 de ore. Dacă sunt deputați care se declară împotriva acestei decizii să formuleze sau să depună moțiunea de cenzură. Până luni, la ora 15:00, este termenul de depunere a moțiunii de cenzură”, a declarat președintele Legislativului Andrian Candu.

Totodată, oficialul a precizat că pentru a depune moțiunea de cenzură sunt necesare voturile a cel puțin 26 de deputați,

Atunci, Parlamentul se va întruni într-o ședință plenară pentru a o dezbate. În caz contrar, modificările pentru care Guvernul și-a angajat răspundere vor intra în vigoare.

Conform articolului 1061 din Constituția Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.