De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Actualul oraş Orhei, a fost mărul discordiei de-a lungul multor secole, între diferite popoare ce doreau instalarea pe aceste tărâmuri prielnice. Ţinutul Codrilor Orheiului vechi pământ al geto-dacilor, a fost invadat mai întâi de neamuri slave, apoi tătarii şi cazacii s-au luptat cu sânge pentru el, ca într-un final să rămână teritoriu românesc locuit de orheieni.
Însăşi toponimul de „Orhei” este mărturie a luptei acerbe pentru acest teritoriu, istoricii având mai multe ipoteze a originii denumirii oraşului. La început a fost considerat derivat de la cuvântul unguresc „varhely" ce ar însemna „oraş cu cetate”, în acest caz vizând o aşezare urbană. Conform altei ipoteze, este un termen cu utilizare locală din Basarabia, ce indica locul unde fusese vreo gospodărie, curte, etc. După păreri mai noi, toponimul este de provenienţă turanică „orga" şi înseamnă reşedinţa hanului, explicaţie nu lipsită de sens şi în deplină concordanţă cu istoria timpurie a cetăţii Orhei. Se presupune că acest teritoriu a fost capitala de est a Hoardei de Aur, numită Urga (Orhei).
Atestări certe ale oraşului Orhei provin de-abia din vremea domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, când s-a lucrat la digul de la confluenţa Culei-Răut, atunci formându-se lacul din faţa localităţii care mai târziu a atras atenţia lui Cantemir ("târgul este frumos şi înzestrat cu de toate cele necesare pentru viaţă, având un lac cu o insulă, cândva remarcabilă, unde creşte viţă de vie").
Din anul 1599 Orheiul devine târg cu o dezvoltare meşteşugărească rapidă. Unul dintre pârcălabii ce deţineau dughene era şi Nicoară Donici.
Mai târziu Orheiul devine reşedinţa domnească de vară, în timpul lui Vasile Lupu, cunoscând în această perioadă o înflorire economică. O frumoasă mărturie a acelor timpuri stă Catedrala „Sfântul Dumitru”, ctitoria lui Vasile Lupu.
Oraşul Orhei este astăzi unul dintre cele mai vechi oraşe din Moldova şi este înzestrat cu multe bijuterii arhitectonice şi istorice de importanţă naţională. Clădirile vechi ale oraşului se intercalează armonios cu cele noi, moderne ce sunt impuse de dezvoltarea economică şi industrială.
Edificiile din centrul vechi al oraşului denotă faptul că Orheiul a fost şi este localitatea bunului gust şi un important centru al culturii basarabene. Mergând pe uliţele liniştite poţi vedea Sediul vechii Bănci, Biserica Romano-Catolică (1914), Biserica Sfântul Nicolae şi multe alte clădiri ce dau un suflu arhaic oraşului.
Orheiul a devenit vestit atât pe teritoriul republicii cât, şi dincolo de hotarele ei şi prin produsele de calitate care îşi iau zborul spre toate colţurile republicii şi Europei anume de aici, din Orhei: vinuri, sucuri, lactate ş.a.
Ar fi multe de vorbit despre Orhei, dar e mai bine să vezi cu propria pereche de ochi toate aceste frumuseţi, iar astăzi ai ocazie îndoită să o faci fiindcă Orheiul astăzi este sărbătorit.
La Mulţi Ani, Orhei!!!