Connect with us
"
"

Ecologie

Opt lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre dezastrul din Australia

Publicat

pe

PE SCURT

Din septembrie anul trecut, cel puțin 9,7 mil. ha de pe continentul australian au ars în urma incendiilor din țară. Aceasta este o suprafață mai mare decât Portugalia și de peste 12 ori mai mare decât cea care a ars în California în 2018.

Incendiile au ucis până acum cel puțin 28 de persoane și au distrus aproximativ 2 000 de case. Flăcările au colorat cerul în portocaliu și au făcut ca aerul din Sydney să fie la fel de rău ca și când ai fuma 19 țigări. Acestea este doar impactul asupra oamenilor.

Este mai greu de evaluat distrugerea pământului și a biodiversității. Potrivit unor estimări, au pierit circa un miliard de animale, iar oamenii de știință se tem că mai multe ecosisteme sensibile au fost afectate pe termen lung. Severitatea incendiilor răspândite este un simptom al încălzirii globale, iar incendiile pot contribui la aceasta – cel puțin pe termen scurt. Incendiile din Australia au eliberat 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă, conform Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus al Uniunii Europene.

Între timp, unele dintre incendii au fost luate sub control mai bun, însă altele continuă să se răspândească, chiar fuzionând unele cu altele.

Iată ce ar trebui să știe toată lumea despre criza din Australia:

PE LUNG

Incendiile s-au declanșat pe fondul unui val de căldură record

Incendiile sunt concentrate de-a lungul coastei de Sud-Est a Australiei, în statele New South Wales și Victoria. Sud-estul continentului este cel mai grav afectat, dar incendiile au lovit toate statele și teritoriile țării. Până la declanșarea incendiilor, Australia a îndurat cel mai cald și cel mai secetos an din istorie. În emisfera sudică este vară, iar căldura continuă să crească. La 4 ianuarie, în Sydney, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din perioada observațiilor. La fel ca și în capitala Canberra. Iar arșița continuă să pârjolească teritoriul țării. Aceasta a fost însoțită de vânturi puternice pe cea mai mare parte a Australiei, care accentuează riscurile de incendiu și răspândirea flăcărilor.

„Intensitatea și dimensiunea incendiilor de pădure din unele zone au condus la crearea propriilor sisteme meteorologice”, relatează Crucea Roșie.

Temperaturile ridicate, vremea uscată și incendiile nu sunt neobișnuite pentru această perioadă a anului. Dar severitatea și persistența continuă a acestor condiții sunt alarmante și se potrivesc modelului așteptărilor oamenilor de știință cu privire la schimbările climatice.

În cea mai mare parte, sunt de vină schimbările climatice. Dar la fel și variabilitatea vremii

Temperaturile ridicate din această vară și incendiile ulterioare sunt legate de schimbările climatice, care determină tendințele de încălzire pe termen lung și fac astfel de fenomene mai severe. Australia se confruntă, de asemenea, cu o secetă severă, provocată de faptul că trei ierni la rând au fost înregistrate foarte puține precipitații. 

Un semn că Australia va fi lovită de un val imens de căldură a fost că Dipolul Oceanului Indian, ciclul gradientului de temperatură dintre părțile de est și de vest ale Oceanului Indian, a fost în faza pozitivă în 2019. Acest lucru a condus la înregistrarea mai puținor precipitații asupra Australiei.

Deși ploile anuale musonice din Australia înregistrate în  partea de nord a țării au fost devastatoare în februarie și au provocat inundații periculoase în Queensland, în acest an, acestea au fost în întârziere. Acest lucru a permis acumularea a cât mai multe căldură în partea centrală a țării.

„În acest mod, în acest sezon s-au întâmplat mai multe schimbări legate de variabilitatea climatică naturală pentru ca acest sezon să fie destul de fierbinte”, a explicat Perkins-Kirkpatrick, lector principal la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales, Sydney.

Tendința mai pronunțată: sezonul de incendii din Australiei devine din ce în ce mai lung și periculos

Incendiile sunt o parte naturală a ecosistemului din Australia. Cu  toate acestea, clima este din ce în ce mai fierbinte din cauza activităților umane, iar din această cauză declanșarea incendiilor devine mult mai probabilă. „Clima australiană s-a încălzit cu puțin peste 1 ° C din 1910, ceea ce a condus la o creștere a frecvenței fenomenelor de căldură extremă”, conform raportului privind situația climatică din 2018 al Biroului Australian de Meteorologie. Acest lucru a condus, de asemenea, la mai multe precipitații în nordul Australiei, dar la mai puține în partea de sud-est, unde trăiesc majoritatea australienilor și unde sunt înregistrate cele mai intense incendii.

„Combinația dintre căldura extremă și vremea mai uscată a lăsat copacii, arbuștii și iarbă gata să se aprindă în apropierea unor dintre cele mai dens populate părți ale țării. S-a înregistrat o creștere pe termen lung a vremii extreme și a perioadei sezonului de incendii, în multe părți din Australia”, se arată în raportul climatic. Este posibil ca aceste incendii să nu fie 100% atribuibile schimbărilor climatice. Dar puteți să le priviți și, cel puțin, să vedeți o viziune asupra viitorului: Oamenii de știință se așteaptă să vadă mai multe incendii extreme în Australia în ultima parte a acestui secol.

Australia este un punct important al biodiversității și milioane de plante și animale sunt în pericol

Australia este unul dintre mari puncte ale biodiversității din lume. Continentul insular a fost izolat de restul lumii timp de milioane de ani, permițând evoluției să ia noi căi ciudate și până destul de recent, cu puțină influență umană.

În Australia se regăsesc aproximativ 244 de specii de mamifere. Înainte de incendii, marea sa diversitate era deja amenințată din cauza speciilor invazive, distrugerii habitatului și schimbărilor climatice, potrivit agenției de cercetare științifică din Australia, CSIRO. Acum, ecologii se tem de consecințele ecologice severe cauzate de incendii. Pierderile sunt greu de estimat. Potrivit unor cifre, din cauza flăcărilor au pierit circa 1 miliard de animale, deși există o mulțime de incertitudini referitoare la această cifră.

Multe animale sălbatice și o parte de la ferme au fost nimicite direct de flăcări. Putem vedea dovezile cu propriii noștri ochi: imagini sfâșietoare cu canguri și koala arși  și videoclipuri cu animale moarte de pe marginea drumurilor au circulat online în ultima săptămână. Alte animale nu au fost arse, ci s-au confruntat cu moartea din cauza distrugerii mediului lor natural.

Inițial, numărul de animale ucise se estima la 480 de milioane, estimare care a venit de la Chris Dickman, un expert în biodiversitate la Universitatea din Sydney, săptămâna trecută. Adevărul este că este greu pentru cineva să evalueze impactul exact al incendiilor la această etapă, nu în ultimul rând pentru că multe animale care supraviețuiesc flăcărilor vor muri probabil mai târziu din cauza lipsei de hrană, apă și adăpost.

Indiferent de cifrele exacte, aceasta este o criză pentru biodiversitate în Australia, care găzduiește unele dintre cele mai distinctive animale ale Pământului, cum ar fi marsupiile. Dar este vorba nu doar despre animale carismatice precum koala (dintre care aproximativ 8.000 au murit, în timp ce o altă parte de animale au nevoie de apă). Chiar și pierderea insectelor contează. „Nevertebratele sunt absolut necesare pentru funcționarea ecosistemului”, spune Saunders. „Ele tot au fost afectate. Ele sunt cele care formează ecosistemele de la zero. Ele descompun, aerisesc solul, polenizează plantele, care apoi creează pădurile. Nevertebratele sunt cele care structurează aceste sisteme, chiar dacă acestea par invizibile sau nu ne gândim la ele atât de mult”.

Este atât de mult fum

Fum: Este greu să exagerezi cât de mult s-a creat fum. Fumul este un pericol în sine. Este un poluant iritant care agravează bolile respiratorii și problemele cardiace. Particulele fine din fum și funingine pot fi mai mici de 2,5 micrometri – suficient de mici pentru a se depune în plămâni și pentru a pătrunde în fluxul sanguin. „Cea mai mare amenințare la adresa sănătății din cauza fumului provine din particule fine”, explică Agenția pentru Protecția Mediului din SUA „Aceste particule microscopice pot ajunge în ochii și sistemul respirator, unde pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi usturimi în ochi arși și boli precum bronșita. Particulele fine, de asemenea, pot agrava bolile cronice ale inimii și plămânilor și chiar sunt legate de decese premature la persoanele cu aceste afecțiuni”.

Viața a mii de oameni este perturbată, iar răspunsul guvernului nu a fost inspirat

Ritmul distrugerii vieții sălbatice a Australiei este uluitor. Mii de oameni suferă și ei. Au fost declarate state de urgență în New South Wales și în Victoria, iar trupele de rezervă ale armatei au fost chemate pentru a ajuta la eforturile de recuperare. Brigăzile de pompieri sunt alcătuite în mare parte din voluntari, mulți dintre ei fiind nevoiți să renunțe săptămâni la slujbele lor obișnuite pentru a lupta împotriva focurilor.

Munca lor a fost foarte dificilă. „Ritmul de răspândire a incendiilor de pădure și fumul dens au îngreunat accesul serviciilor de urgență și evacuarea unor comunități, forțând uneori locuitorii să fugă pe plaje pentru a evita impactul și a aștepta salvarea”, a spus Crucea Roșie. Într-un caz, 4.000 de persoane din Mallacoota, Victoria, s-au îndreptat spre plajă pentru a fi salvate. Aceasta după ce drumul principal spre orașul lor fusese închis.„Alimentarea cu energie electrică, combustibilul și alimentele au fost întrerupte pentru anumite comunități, iar închiderea drumurilor a devenit un fenomen obișnuit”, continuă Crucea Roșie. „Acest lucru a condus la izolarea unor comunități, iar accesul spre acestea se putea face doar pe  calea aerului sau al mării”.

Guvernul australian a creat o nouă agenție națională pentru a ajuta la finanțarea pompierilor și a plăților autorizate către pompierii voluntari, unii dintre care au stat luni întregi de serviciu.Cu toate acestea, liderii aleși ai Australiei au fost reticenți în confruntarea cu contribuțiile țării la schimbările climatice, un factor major în incendiile. Australia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar ambele partide importante ale Australiei se bucură de sprijin din partea industriei miniere. Prim-ministrul Australiei Scott Morrison a fost aspru criticat pentru lipsa de implicare în ceea ce privește incendiile de vegetatie si pentru ignorarea crizei climatice, el a recunoscut recent că a greșit în privința gestionării situației urgențe cu care se confruntă continentul.

Dezastrul nu se va încheia după ce se vor stinge incendiile

Dincolo de distrugerea imediată de la incendiile de pădure, australienii se confruntă cu alte riscuri pentru bunăstarea lor – care vor persista mult după ce incendiile vor fi stinse.  Este dificil de făcut față la stresul extrem legat de pierdere a locuințelor, a mijloacelor de trai, a animalelor și a proprietăților. Ca în toate cazurile de dezastru natural, sănătatea mintală devine o problemă. După un dezastru major, studiile arată o creștere de 5% la 15% a incidenței problemelor de sănătate mintală în rândul supraviețuitorilor. 

Criza de mediu nu se încheie atunci când incendiile se sting. Când vin ploile, toate resturile carbonizate de la foc se pot spăla în surse de apă  poluând-o atât pentru viața acvatică, cât și pentru consumul uman.

Pe uscat, animalele vor continua să sufere și ele. „Vor fi mortalități continue [adică. decese] ca urmare a înfometării – nu va mai fi nimic de mâncat – și lipsa adăpostului ”, spune Sarah Legge, ecologă a Universității Naționale din Australia, care studiază modul în care speciile răspund la incendii.Ea spune că prădătorii sălbatici, cum ar fi pisicile și vulpile, vor fi atrași de zonele afectate de flăcări și vor „devora animalele care vor rămâne acolo în următoarele luni.Ceea ce este de spus: chiar și după încetarea incendiilor, nu vă îndepărtați atenția de Australia.

Puteți ajuta

Dacă vă aflați în Australia, Givit are o listă de obiecte necesare persoanelor și organizațiilor afectate de incendii.

Persoanele cu pregătire pentru situații de urgență se pot înscrie ca voluntari în Queensland.

Fondul Mondial pentru Faună Sălbatică colectează donații pentru restaurarea habitatelor pentru koala afectate de incendii.

Puteți dona fondului de recuperare și salvare de la Crucea Roșie australiană.

De asemenea, puteți dona direct Serviciului rural de Pompieri, Fundației de pompieri din Australia de Sud și Autorității de pompieri din Victoria.

Sursa: vox.com

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Ecologie

Cum poți transforma plasticul într-o avere

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge la groapa de gunoi, în oceane, râuri și mări. Mulți ridică din umeri și spun că nu știu cum pot soluționa această problemă, însă, sunt și cei care au început să acționeze. 

Câțiva inventatori au creat un mecanism care ne demonstrează că plasticul folosit poate fi valorificat, reutilizat, chiar și în condiții casnice. Astfel, îți poți lansa o afacere profitabilă și să ai grijă și de mediu.

PE LUNG

„Precious Plastic reprezintă o combinație de oameni, tehnică, platforme și idei pentru crearea unui sistem global alternativ de reciclare a plasticului”, găsim pe site-ul oficial al companiei

Designerul olandez Dave Hickens a creat proiectul Precious Plastic (Plastic prețios) cu scopul de a crește procentul de reutilizare a acestui material. „Scopul proiectului este de a ajuta pe oricine să-și lanseze propria întreprindere de prelucrare a plasticului, în condiții casnice”, spune Hickens. Fondatorul companiei a dezvoltat mai multe mecanisme relativ ușor de asamblat care vă permit să organizați acasă întregul ciclu de producție a pieselor pe care vi le doriți. Este vorba despre o tocătoare, extruder, mașină de modelat și compresor. Instrucțiunile detaliate pentru asamblarea mașinăriei le poți găsi pe site. Tot aici, găsești informație utilă, actualizată de zeci de ingineri care încearcă și mai mult să simplifice acest mecanism. 

Artur Peshekeryan este un tânăr de 25 de ani, pasionat de lucrurile noi și inovative. Timp de mai multe luni, el a căutat pe internet o idee interesantă de afacere care nu ar presupune cheltuieli prea mari. Astfel, a dat peste Precious Plastic. Ideea l-a interesat și, fără să stea prea mult pe gânduri, s-a apucat de treabă. „Pentru că aceasta este afacerea viitorului”, susține el, scrie Takiedela. Asamblarea i-a luat doar două zile, după care a putut să-și pornească afacerea. Artur spune că afacerea nu funcționează chiar așa cum și-ar dori, nu pentru că mecanismul nu ar funcționa, ci pentru că rușii sunt prea conservativi și nu prea acceptă ideea că unele lucruri pot fi confecționate din plastic reutilizat, cum ar fi huse pentru smartphone-uri, jucării, mozaicuri, gresie, mobilă, etc. „Dar asta nu înseamnă că astfel de afacere nu ar fi absolut minunată”, spune el.

Citește mai departe

Ecologie

Cum un grup de tineri au reușit să valorifice fructele și legumele aruncate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un grup de tineri activi și ingenioși din Marea Britanie au decis să „salveze” fructele și legumele care erau aruncate de magazine pentru că nu corespundeau standardelor impuse de piață.

Astfel, ei au reușit să creeze un brand renumit și apreciat de produse de calitate, create din fructele și legumele ignorate de rețelele mari de magazine.

PE LUNG

La începutul anilor 2010, tinerii au rămas surprinși câte tone de legume și fructe sunt aruncate de agricultori, pentru că rețelele de magazine nu voiau să le ia pentru că ar fi mult prea mici sau prea mari, prea coapte sau prea verzi. Nu voia nimeni să le cumpere, astfel că produsele ajungeau să se strice în depozite sau să fie aruncate la groapa de gunoi. Atunci, tinerii s-au gândit să caute o soluție. „Nu putem să ne plângem că nu avem ce mânca, în timp ce aruncăm atâta mâncare”, spune Alicia Lawson, una dintre tinere. În anul 2012, au lansat Rubies in the Rubble, o afacere de producere a gemurilor, pastelor, ketchupuri și condimente din fructele și legumele pe care le adunau în rucsacuri de la fermierii din regiune. Ulterior, ei s-au extins și au devenit populari. Tot mai mulți oameni au înțeles importanța folosirii raționale a produselor. 

„Peste o treime din toate produsele cultivate în Marea Britanie nu ajung niciodată pe farfuriile noastre. Ceea ce înseamnă că circa 1,3 milioane de tone sunt aruncate”, spune Alicia. „Ne-am dat seama că nu numai că am putea avea un impact mult mai mare dacă am lucra cu fermierii, dar și am putea crea, de asemenea, un model de afaceri mai viabil, cu potențialul de a se extinde într-un mod mult mai mare”, adaugă ea. 

În prezent, întreprinderea se poate lăuda nu doar cu produse delicioase apreciate de consumatori, dar și cu mai multe premii.

Citește mai departe

Ecologie

Cum să faci bani cu ajutorul unor râme

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Producem săptămânal deșeuri organice care în loc să fie compostate ajung la groapa de gunoi, unde poluează mediul, solul și apele subterane. Autoritățile ridică din umeri, declarând că încă nu găsesc soluții, însă, mai mulți antreprenori din diferite țări au înțeles ce pot face cu resturile vegetale.

De exemplu, o jurnalistă din Canada și-a deschis o mică fermă de viermi, care prelucrează resturile vegetale, transformându-le în îngrășăminte naturale și necesare pentru îmbogățirea solului cu toate elementele de care acesta are nevoie. Astfel, femeia aa reușit să câștige bani, dar și să aibă grijă de Pământ.

PE LUNG

„Viermii sunt o soluție excelentă pentru deșeurile organice. Ei accelerează procesul de compostare, reduc deșeurile și creează un sol valoros de plantare”, a declarat Kim Andersson, expert în salubritate și durabilitate la Institutul de Mediu din Stockholm, în cadrul unui interviu pentru The Guardian.

Urmând aceste sfaturi, o jurnalistă din Canada și-a deschis „o fabrică de viermi” chiar la balcon. „Am luat o găleată de plastic, am găurit-o, am pus acolo 12 viermi, așchii de lemn, foi de ziar și resturi vegetale, iar periodic agitam containerul”, povestește jurnalista, care a recurs la această tehnologie pentru că nu găsea în oraș o fabrică cu viermi.

Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, folosește site-ul său web pentru a sfătui rezidenții să-și producă propriul compost folosind râme. Avantajul fiind nu doar compostul gratuit, dar și reducerea costurilor pentru transportarea deșeurilor, care este scump în unele țări.

Mai mulți antreprenori din lumea întreagă au descoperit această nișă și resursele aproape nelimitate de hrană și au deschis o afacere cu viermi. Râmele se reproduc atât de repede, încât puteți începe afacerea cu doar câteva sute de râme, pe care să le hrăniți bine și îngrijiți,  iar drept rezultat să vă bucurați de compost calitativ, pe care să-l vindeți în țară și peste hotare.

Un exemplu bun este și o întreprindere din Moldova. În urmă cu câțiva ani, Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul vieții”, a fondat o fabrică de producere a biohumusului, prin folosirea viermilor și a deșeurilor organice rămase de la cantina socială. Ideea a fost să promoveze principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de râme și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie5 ore în urmă

Cât costă să treci la transport ecologic

Pandemia de coronavirus – când o bună parte a angajaților lucrează la distanță – pare o perioadă prielnică pentru a...

Social11 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 332 cazuri noi de infectare. Bilanțul total trece de 20 000 de cazuri

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EcologieO zi în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

SocialO zi în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031