Opozitia critica reactia ministerului de externe rus

La Chisinau, reprezentanti ai opozitiei au criticat reactia dura a ministerului de externe al Federatiei Ruse fata de recenta hotarire a parlamentului Republicii Moldova privind perspectivele reglementarii conflictului transnistrean. Hotarirea adoptata vineri de legislativul moldovean contine, intre altele, cereri exprese privind lichidarea prezentei militare ruse in regiune pina la sfirsitul anului curent si masuri politice radicale in stinga Nistrului sub control international.

Liderul grupului parlamentar al PPCD Vlad Cubreacov a declarat ca reactia ministerului de externe al Rusiei nu mai este surprinzatoare.

„Aceasta declaratie tradeaza reflexe imperiale si, imbracata intr-un limbaj destul de agresiv, confirma o data in plus faptul ca administratia de la Kremlin este un avocat fidel al regimului separatist din Transnistria.”

„Pozitia oficiala rusa arata lipsa de respect fata de Republica Moldova ca stat suveran. in plus asistam la o denaturare premeditata a mesajului politic al Parlamentului moldovean.”

intr-o luare de atitudine a ministerului de externe de la Moscova, se apreciaza ca declaratia de aprobare a initiativei ucrainene de reglementare a conflictului transnistrean si cele doua apeluri, adresate Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, Uniunii Europene, SUA, Rusiei si Rominiei, privind democratizarea si demilitarizarea regiunii nistrene, documente adoptate printr-o hotarire a Parlamentului de la Chisinau „trezesc o dezamagire profunda”.

in declaratia facuta publica de reprezentantul oficial al externelor de la Moscova, Aleksandr Yakovenko, documentele adoptate in unanimitate de deputatii de la Chisinau reprezinta „o varianta de constringere prin forta a locuitorilor Transnistriei sa intre, fara drept de apel, in cimpul constitutional al unei Moldove unitare”.

„Multe intrebari suscita si usurinta cu care Parlamentul Republicii Moldova trateaza instrumentele politice de reglementare a conflictului transnistrean si cu care doresc sa demonteze mecanismul actual de mentinere a pacii, care, dupa evenimentele singeroase din 1992, a asigurat pacea si stabilitatea pe Nistru”, a mai mentionat Aleksandr Yakovenko.

Diplomatul rus acuza Chisinaul de torpilarea premeditata a procesului de negocieri, de incercari de a formula conditii de capitulare pentru regiunea transnistreana si de tentative de a provoca continuarea unei confruntari lipsite de sens”.

„Unica posibilitate de reglementare a conflictului transnistrean o constituie elaborarea la masa negocierilor politice a unui statut al Transnistriei, consolidat prin garantii ferme si in conditiile pastrarii integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, se mai spune in declaratia ministerului rus de externe.

in contrast cu reactia Moscovei, ministerul afacerilor externe al Rominiei a salutat „manifestarea de vointa libera, suverana si independenta a legislativului Republicii Moldova ca exemplificatoare pentru preocuparea tinerei democratii de la Chisinau pentru un viitor sigur al Republicii Moldova”.

Ministerul romin de externe „saluta concluziile legislativului Republicii Moldova privitoare la necesitatea indeplinirii integrale, de catre toate statele implicate, a angajamentelor asumate in cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul , din 1999, la demilitarizarea raioanelor de est ale Republicii Moldova, principiile si conditiile de democratizare a acestei zone, precum si la instituirea unui control transparent si eficient asupra segmentului transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene.”

Si cu acest prilej, Rominia si-a reiterat “disponibilitatea de a conlucra impreuna cu ceilalti participanti mentionati in documentele adoptate de Parlamentul Republicii Moldova la rezolvarea chestiunii transnistrene”.

Autoritatile separatiste de la Tiraspol nu au reactionat formal la deciziile adoptate la Chisinau, dar pozitia lor transpare din comentariile mediilor oficiale transnistrene – una de sfidare si chiar de ridiculizare. Potrivit unui comentator, de exemplu, autoritatile transnistrene sunt invitate, o data in plus, sa aleaga intre Constitutia Republicii Moldova si Codul Penal…

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.