Connect with us

Economie

Oportunități de atragere a investițiilor în turism și TIC, în atenția experților la Moldova Business Week 2018

Publicat

pe

Sectorul turismului și domeniul TIC au un mare potențial de creștere și capacitatea de a impulsiona dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Cea de-a doua zi a „Moldova Business Week 2018” – cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor organizat la Chișinău – a fost dedicată atractivității investiționale a celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism, Industria Ușoară.

Oferta turistică a Moldovei corespunde cerințelor vizitatorilor străini

La nivel mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Turismului, acesto sector generează o cifră de afaceri de aproximativ 1300 miliarde USD, ce reprezintă 10% din PIB global, 30% din exportul total de servicii ori 7% din total exporturi, iar unul din zece locuri de muncă este generat de turism. Aceasta este industria cu cel mai alert ritm de creștere pe plan internațional, triplându-și încasările din anul 2000 până în prezent, iar OMT prognozează menținerea acestei tendințe până în anul 2030.

În cadrul „Moldova Business Week 2018” panelul de discuții dedicat sectorului turismului a reunit reprezentanți ai ministerelor, oficiali și oaspeți de vază din Ungaria și Georgia și actori ai sectorului privat. Moderatorul blocului de prezentări și discuții a fost directorul general al Agenției de Investiții, instituție responsabilă pentru promovarea și atragerea capitalului extern.

„În țara noastră acest domeniu trece printr-o serie de transformări, iar datorită reformelor implementate în ultimii ani, Republica Moldova a devenit o destinație ce merită a fi vizitată de străini.  Brandul de țară elaborat acum 4 ani în urmă pentru sectorul turismului „Pomul vieții” și-a îndeplinit misiunea, invitând mulți străini să ne descopere țara. Astăzi Republica Moldova, aflându-se la o nouă etapă de dezvoltare economică, are necesitatea unei promovări mai extinse, consolidate, integre. „Pomul vieții” și-a fortificat rădăcinile, și-a diversificat ramurile, cuprinzând toate sectoarele strategice ale economiei naționale în care Moldova oferă oportunități de investiții. Sub programul național  – InvestMoldova, am vrea ca toate instituțiile de stat, mediul de afaceri, cetățenii, diaspora, mediul privat și toți cei care au ceva de zis despre Republica Moldova să-și unifice eforturile de promovare a țării. Turismul poate fi cartea noastră de vizită, iar eu îmi doresc ca mulți turiști străini să devină un investitor. Tocmai de aceea, panelul Turism și-a găsit un loc de cinste în cadrul evenimentului economic Moldova Business Week. Interesul față de acest panel a fost confirmat și prin cei peste 50.000 vizitatori unici ai transmisiunii live și prin absența locurilor libere în sală, discuțiile cu partenerii străini care au continuat în culoare. Am reușit să aducem experți notorii din țări precum Ungaia și Georgia, pentru a putea învăța prin a împărtăși. În ultimii ani, țara noastră a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană la una din țările care merită a fi vizitate recomandate de revista National Goegraphic.Multe dintre inițiativele care au contribuit la această schimbare se datorează implicării mediului privat.” 

„Acest sector este foarte important pentru economia națională. Așteptările mele sunt simple, aș vrea să văd proporția de venit din PIB să înceapă cu 6-7% și să se dubleze în anii ce urmează. În 2019 va începe elaborarea hărții digitale a României, iar fiecare destinație va putea fi ușor vizitată cu un singur click și potențialii turiștii vor vedea, vor înțelege esența destinației. Ne dorim ca pe hartă să fie adăugată și Republica Moldova, ca să intrăm în același pachet turistic cu România. La începutul lui 2019 vor fi resimțite efectele reducerii TVA pentru HORECA de la 20 la 10%. Guvernul a realizat multe schimbări, dar mai sunt lucruri care trebuie implementate și anume acum este momentul oportun.”

Și oaspeții străini consideră că este momentul oportun pentru  că este bine să investești în Moldova, iar oferta turistică a țării noastre corespunde cerințelor omului modern, care este în căutarea unor experiențe autentice. Un avantaj în plus îl are și turismul vitivinicol, având în vedere că Republica Moldova este recunoscută pentru vinurile de o calitate înaltă și pentru podgoriile care se întind pe o suprafață de 140 mii de hectare.

Peter Kraft, fost ambasador al Ungariei în Peru, fost secretar de stat al sectorului turismului din Ungaria: „Eu cred că potențial Republicii Moldova este enorm și turismul moldovenesc este condamnat la succes. Moldova se află la doar 2 ore distanță de cea mai bogată piață turistică – Europa, care reprezintă 7% din populația globală și cheltuiește 50% din sumele încasate de acest domeniu. Moldova oferă exact ce vor oamenii, în condițiile suprapopulării urbane – peisaje neatinse și aer curat.”

Diana Isac, fondator, „Winerist”: „Turismul vitivinicol poate avea un impact major asupra economiei unei țări. Moldova nu mai este o țară necunoscută, iar străinii nu se mai întreabă „Unde este Moldova?” ci își pun întrebarea „Ce oferă Moldova și ce poți face în Moldova?”. La nivel global, statitstice ne arată că sunt 2 miliarde de oameni care beau vin, 42 de miliarde de dolari sunt chletuiți pentru vinuri și gastronomiei, iar peste 600 de mii de vinării activează în întreaga lume. Mai mult, prognozele arată că până în anul 2025, turismul vitivinicol va crește cu 25%, un procent mare, fiind a treilea cel mai mare sector după turismul de aventură.Dezvoltarea turismului vitivinicol impulsionează și dezvoltarea turimsului de ospitalitate și apariția unităților de cazare, a restaurantelor și a pensiunilor.Turismul vitivinicol poate avea un mare impact asupra dezvoltării economice ale comunității.”

Georgia, cu un trecut sovietic ca și Moldova, a știut să-și valorifice atuurile și a regândit strategia de promovare a turismului și de marketing tradițional.

Maia Sidamonidze, Camera de Comerț, Georgia: „După URSS aveam infrastructură proastă, capital uman neexperimentat, nu exista cultura serviciilor. Înainte de a implementa acest plan de activitate am identificat domeniile strategice. Am atras zboruri directe, pentru cei care nu puteau obține vize am simplificat procesul, am investit bani în dezvoltarea infrastructurii: aeroport, hoteluri pe coasta Mării Negre, hoteluri pentru schiori în Caucaz. Prioritățile au stimulat cererea, generând mai multe investiții și creând oferte pentru turiști. Este sectorul cu cea mai rapidă creștere și cu cele mai mari investiții din țară. Numărul de turiști în 2017 a fost de 7 milioane, dublu comparativ cu anii precedenți, generând 2 miliarde de dolari venituri, adică 7% din PIB. Sunt cifre importante și este o realizare enormă pentru Georgia, care a fost nominalizată în topul țărilor cu cea mai mare rată de creștere a turismului.”

Tendințele globale arată că tot mai multe țări optează pentru digitalizarea serviciilor și produselor, ceea ce le permite vizitatorilor să descopere mai ușor destinațiile turistice.

Republica Moldova – o destinație IT importantă pe piața regională

Industria IT este sectorul care evoluează cel mai rapid în economia națională, iar 80% din produsele IT create în țară sunt destinate exportului. Una dintre istoriile de succes ale sectorului este Parcul IT – acesta cuprinde 299 companii, 87 dintre care provin din 25 de țări, iar pronosticul pentru încheierea primului an financiar arată că vor fi încasate venituri de 1,8 miliarde lei.

Vitalie Tarlev, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii RM:  „Sectorul IT se află în topul priorităților de dezvoltare ale Guvernului Republicii Moldova. Pilonii principali care au schimbat regulile jocului în acest domeniu sunt Strategia Națională Moldova Digitală 2020, Legea cu privire la parcurile IT, beneficiile privind impozitele pentru angajații companiilor IT, vizele pentru domeniile IT și capitalul uman. În ce privește resursele umane, dispunem de profesioniști calificați, iar tot mai multe companii private investesc pentru dezvoltarea forței de muncă. Moldova este o destinație IT importantă, fiind conectată la câteva zone culturale și am reușit să demonstrăm că avem o infrastructură modernă, forță de muncă înalt calificată, un parc IT și multe instrumente pentru a deveni atractivi.”

„SUA sunt dedicate să susțină Republica Moldova pentru a rămâne un stat dezvoltat și prosper. Vom continua să consolidăm relațiile economice dintre SUA și Republica Moldova, iar în acest scop este nevoie de reforme în domeniile economic și politic, în timp ce oamenii de afaceri au nevoie de un mediu economic stabil. Dezvoltarea sectorului IT revoluționează economia globală și conectează producătorii și consumatorii din întreaga lume. Din anul 2006, Moldova a ânregistrat o creștere de 20 de ori a serviciilor și produselor TIC, iar această creștere se accelerează. Exporturile TIC au crescut cu 45% în 2017, iar creșterea sectorului în general a ajuns la 15% pe an. Acest domeniu angajează 20 mii de persoane, dintre care 13 mii în Software. Datorită salariilor atractive, acest sector are capacitatea de a păstra capitalul uman în țară. Acest «boom» se datorează faptului că sectorul public și cel privat și-au consolidate eforturile și au stabilit un parteneriat pentru modernizarea sectorului TIC.”

Republica Moldova are o poziționare geografică care îi permite să pătrundă pe piețe din vest și din est, iar forța de muncă înalt calificată este unul dintre avantajele care pot garanta dezvoltarea acestui sector.

Andrew Wrobel, cofondator Emerging Europe, Marea Britanie: „Niciodată nu a fost mai ușor să te conectezi cu alte piețe. Cum poate Republica Moldova să răspundă cererii venite din extern? Iată câteva sfaturi: în primul rând, ascultați înainte de a vinde și de a vă extinde exporturile, fiți autentici, asigurați-vă ca aveți forța umană necesară, pentru că multe companii înainte de a începe să lucreze își vor face tema de acasă și vor analiza statisticile firmei dvs. De asemenea, oferiți-le studii de caz, învățați specificul cultural și încercați să înțelegeți diferențele dintre culturi, fiți vizibili și aratați-vă capacitățile.”

Ziua a doua a inclus paneluri de discuții dedicate celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Industria Ușoară.

Despre MBW

Moldova Business Week este cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor, organizat la Chișinău începând cu anul 2014. În fiecare an forumul a reunit un număr important de autorități, agenți economici din toate sectoarele economiei, importatori, exportatori, finanțatori din țară și de peste hotare, iar interacțiunea dintre participanți a culminat cu încheierea a zeci de parteneriate, care au contribuit la dezvoltarea economiei naționale. Ediția din 2018 se desfășoară în perioada 27-29 noiembrie și este organizată de Agenția de Investiții, sub egida Guvernului Republicii Moldova.

Economie

„Vestele galbene” în Franța // Câți bani au pierdut magazinele de la începutul protestelor

Publicat

pe

De către

Este deja al patrulea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene.

Statistica protestului de ieri:

125 de mii de francezi au ieșit pe străzi să critice guvernul

10 mii doar în Paris

90 de mii de polițiști și jandarmi

2 oameni ai legii la fiecare 3 demonstranți

135 de demonstranți și polițiști răniți

1000 de persoane reținute

Reținerile au avut loc după ce forţele de ordine au găsit asupra lor obiecte periculoase, precum ciocane şi bâte de baseball, transmite digi24. Deşi extrem de violente, protestele de sâmbătă au avut totuşi o amploare mai mică faţă de weekendul trecut, considerat cele mai sângeros din cele patru.

Din 17 noiembrie, de când au început protestele „vestelor galbene”, cu excepția protestelor din 8 decembrie, retailerii francezi au pierdut aproximativ un miliard de euro, anunță Digi24. Federaţia de Retail din Franţa (FCD), alcătuită din giganţii din distribuţie, cum ar fi Carrefour sau Casino, a avertizat că mişcările de stradă ar putea afecta semnificativ vânzările de Crăciun, esenţiale pentru veniturile marilor lanţuri de magazine. Mai mult, săptămâna aceasta, acţiunile Accor, Vinci, Air France KLM, Carrefour şi FNAC Darty au înregistrat scăderi importante la Bursa de la Paris, pe fondul temerilor că protestele “vestelor galbene” vor duce la scăderea consumului şi a numărului de turişti.

Turnul Eiffel, muzeele pariziene Luvru şi Orsay, alături de Grand Palais, Petit Palais şi Orangerie, precum şi Opera din Paris, asemeni centrelor comerciale de pe bulevardul Champs Elysees, au fost închise publicului sâmbătă, când a avut loc la patrulea weekend cu proteste. Anul trecut, Parisul a atras 40 de milioane de vizitatori, iar în primele şase luni din acest an turiştii au cheltuit în capitala Franţei 10,3 miliarde de euro. Analiştii avertizează că actualele turbulenţe ar putea afecta industria turismului din Franţa, a doua economie a zonei euro.

Citește mai departe

Economie

Nici usturoi n-a mâncat… / Ce spune Pavel Filip despre creditul de 100 de mln de euro pe care RM nu-l va mai primi

Publicat

pe

De către

Prim-ministrul Pavel Filip declară că decizia Comisiei Europene de a suspenda susținerea macrofinanciară a Republicii Moldova este una „mai mult politică”, transmite IPN. Este vorba despre acordarea primei tranșe de asistență macrofinanciară, ce trebuia să sosească în luna iulie. La recomandarea Parlamentului European, aceasta a fost amânată din cauza deciziei Curții Supreme de Justiție din RM privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului. Tot atunci a fost suspendat și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

„Republica Moldova trebuie să primească prima tranșă cu mult înainte de alegerile locale. S-a tărăgănat procesul și nevalidarea scrutinului local din Chișinău a fost o găselniță pentru a nu acorda banii Republicii Moldova.”

Această declarație a fost făcută în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” („Vineri cu Anatolie Golea”) de la postul de televiziune RTR Moldova. Mai mult, Pavel Filip ne asigură că sistemul judecătoresc este unul independent, că el nu poate suna judecătorii pentru a le sugera să ia anumite decizii și că decizia instanțelor de judecată de a nu valida alegerile locale din municipiul Chișinău a fost cea mai mare lovitură asupra Guvernului.

Amintim că, în mesajul serviciului de presă al Comisiei Europene, se recunoșteau eforturile economice depuse, dar se trăgea alarma asupra situației grave privind îndeplinirea angajamentelor politice. Atunci, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi Comisarul UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, au criticat decizia Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău, calificând-o drept netransparentă. Într-o declarație a conducerii UE referitoare la această problemă, se subliniază că „decizia instanței subminează încrederea poporului Republicii Moldova în instituțiile statului”. 

Enlarge

foto-_M3_4451
Pavel Filip și Federica Mogherini

În același timp, Johannes Hahn a informat că premierul Republicii Moldova Pavel Filip i-a trimis un SMS în care și-a exprimat îngrijorarea că decizia instanței ar putea influența acordarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova din partea UE.

***

Programul de asistență macrofinanciară cu o valoare totală de 100 milioane de euro a fost propus de COmisia Europeană, în baza unei cereri din partea RM, la finele anului 2016. Pachetul de asistență urma să fie furnizat sub formă de finanțare nerambursabilă (40 milioane de euro) și împrumuturi pe termen mediu acordate în condiții favorabile (restul de până la 60 de milioane). Anterior, în perioada 2010-2012 (Guvernul Filat 2), Republica Moldova a beneficiat cu succes de asistență macrofinanciară, care a fost acordată integral sub formă de finanțare nerambursabilă, în valoare de 90 de milioane de euro.

Citește mai departe

Economie

Cine și cum va primi cetățenia R.Moldova în schimbul investițiilor în țară

Publicat

pe

De către

Foto: Agora.md

Republica Moldova este o țară mare, în care mulți oameni de afaceri vor să investească, mai ales datorită regimului liberalizat de vize pe care îl avem cu Uniunea Europeană. Așa spun reprezentanții companiilor selectate pentru a implementa programul lansat de Guvernul R.Moldova, prin care străinii vor putea primi cetățenia țării noastre în schimbul investițiilor.

Într-un interviu pentru NewsMaker, președintele Henley&Partners, Christian Kälin, și directorul responsabil de relații cu publicul, Paddy Blewer, au vorbit despre avantajele acestui program și au explicat cum vor fi verificați investitorii care vor dori să obțină cetățenia moldovenească.

Decizia autorităților moldovenești de a lansa programul ce prevede oferirea cetățeniei în schimbul investițiilor, dar și alegerea consorțiului de companii pentru implementarea acestui program – MIC Holding și Henley&Partners – stârnesc mai multe controverse.

„Henley&Partners face parte dintr-un consorțiu condus de o companie bazată în Emiratele Unite Arabe – Moldovan Investment Company (MIC) Holding LLC. Noi am participat la acest tender în calitate de experți în implementarea programelor de cetățenie în schimbul investițiilor. Suntem lideri mondiali în acest domeniu. La tender a participat încă cel puțin un asemenea consorțiu. Trebuie să înțelegeți că orice guvern interesat în promovarea unui asemenea program sau altcineva, cum a fost MIC în cazul nostru, neapărat va ajunge să ne contacteze. Dacă aceste concurs va fi unul corect, noi, cel mai probabil, îl vom câștiga”, le-a spus președintele Henley&Partners, Christian Kälin, jurnaliștilor publicației NewsMaker.

„Țara voastră poate fi comparată cu Muntenegru”

Kälin spune că Moldova nu este Austria, însă că țara noastră poate fi comparată cu Muntenegru. „Dacă vrei să investești într-o țară, e mai comod să o faci fiind cetățean al acesteia decât străin. Moldova este o țară destul de mare, dacă e să o comparăm, de exemplu, cu țările din Caraibe, chiar și cu Muntenegru. Aici există mai multe oportunițăți de investiție pentru investitorii internaționali care vor să devină cetățeni ai Moldovei. Și, după mine, acesta este un avantaj important, pe lângă regimul liberalizat de vize cu UE”, punctează președintele Henley&Partners. Acesta mai spune că nu cunoaște foarte bine detaliile programului și ce anume se planifică. „Deocamdată pot spune că există posibilitatea de a investi în Fondul de Investiții Publice. În legislație, de asemenea, este stipulată posibilitatea de a investi în imobile și sper ca această prevedere să intre în vigoare anul viitor. Ce va fi mai departe – nu știu, și nu sunt sigur că cineva dispune la moment de asemenea informații, întrucât încă nu toate deciziile au fost luate. Nu sunt la curent dacă în lista de investiții vor fi incluse și terenurile agricole”, afirmă Christian Kälin, în interviu.

Acesta adaugă că sectorul imobiliar este unul cheie în economia oricărei țări și că majoritatea programelor de acordare a cetățeniei în schimbul  investițiilor prevăd o asemenea componentă. „Investițiile în imobile au un efect pozitiv considerabil – acestea cresc numărul tranzacțiilor și dezvoltă industria construcțiilor. Pe lângă aceasta, casele trebuie să fie întreținute, iar pentru aceasta e nevoie de oameni – de la grădinari la avocați și administratori. Sectorul imobiliar are multe puncte de intersecție cu alte sectoare ale economiei. Astfel, va reprezenta un motor de creare a locurilor de muncă”, afirmă Kälin.

Cine va solicita cetățenia Moldovei 

Președintele Henley&Partners afirmă că cetățenia țării noastre nu va fi solicitată de vreun „oligarh rus cu mulți bani și legături în lumea politică”. Totuși, acesta spune că, în mod sigur, viitorii participanți ai programului sunt oameni bogați care, din motive personale, doresc să-și îmbunătățească posibilitățile de a se deplasa prin lume. „Să spunem că familia dumneavoastră trăiește în Emiratele Arabe Unite, că aveți o afacere acolo și aveți casă și bani. Însă nu sunteți sigur că veți dori să trăiți în această țară în următorii 15 ani sau dacă urmașii voștri vor dori să trăiască aici. Cu pașaportul EAU este greu să călătorești, inclusiv în scop de afaceri. Iată de ce cetățenia unei țări precum Moldova va permite unei asemenea familii să călătorească mai ușor în UE sau să se mute într-o țară UE”, spune Kälin.

„Cetățenia nu te ajută să scapi de impozite”

Acesta a mai declarat jurnaliștilor de la News Maker că cetățenia în schimbul investițiilor nu are nimic în comun cu impozitele sau încercările de a fugi de ele. „Din păcate această afirmație este repetată des. Impozitele sunt plătite de rezidenți. Va primi omul cetățenie moldovenească sau nu, acest factor nu afectează în niciun fel statutul său fiscal, fie că se află în țara sa natală sau peste hotare. Statutul său fiscal se va modifica doar atunci când se va muta în Moldova. Atunci el va deveni rezident fiscal în Moldova. Noi considerăm că nu vom avea mulți asemenea candidați. Solicitanții de cetățenie sunt interesați de mobilitate și securitatea personală, mai puțin de impozite”, explică expertul.

Cum vor fi filtrați solicitanții

Christian Kälin mai spune că printre cei care vor beneficia de acest program se vor găsi și oameni de rea-credință. „Este la fel ca la bancă, unde sunt mii de clienți, iar printre ei se găsesc 5,7 sau 10 infractori. Însă din această cauză nu se închid băncile. Important e cum gestionăm aceste procese și dacă putem identifica asemenea oameni. Guvernul le poate retrage buletinul de identitate. Așa s-a întâmplat în Malaysia: după un scandal financiar de proporții Guvernul a retras cetățenia omului de afaceri Joe Low”, exemplifică președintele Henley&Partners.

Acesta mai spune că Guvernul nostru urmează să decidă dacă va publica numele investitorilor ce vor primi cetățenia R.Moldova. „Este decizia fiecărei țări. Unele țări publică numele, altele – nu. Aceasta poate arăta ca o tentativă de a ascunde ceva, însă e o părere greșită. Este vorba de respectarea drepturilor acestor oameni la viața privată, și nu de o încercare de a ascunde infractorii”, afirmă Kälin.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică8 ore în urmă

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum,...

Divertisment8 ore în urmă

În Moldova este filmat primul scurt metraj fantastic

În Republica Moldova au loc filmările primului scurt metraj fantastic „Prevestitorii furtunii”, relatează locals.md. Lucrările la acest proiect au început...

Social9 ore în urmă

Peste 1000 de locuințe, procurate în cadrul Programului „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a depășit pragul de 1000 de beneficiari, a anunțat astăzi premierul Pavel Filip la ședința Guvernului. Astfel,...

Politică10 ore în urmă

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței...

Politică10 ore în urmă

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin...

Politică11 ore în urmă

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională. Decizia Guvernului survine...

Politică12 ore în urmă

Petiția ACUM cu 50 000 semnături pentru investigarea furtului miliardului, depusă la Parlamentul European// VIDEO

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, petiția ACUM cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com