Connect with us

Economie

Oportunități de atragere a investițiilor în turism și TIC, în atenția experților la Moldova Business Week 2018

Publicat

pe

Sectorul turismului și domeniul TIC au un mare potențial de creștere și capacitatea de a impulsiona dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Cea de-a doua zi a „Moldova Business Week 2018” – cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor organizat la Chișinău – a fost dedicată atractivității investiționale a celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism, Industria Ușoară.

Oferta turistică a Moldovei corespunde cerințelor vizitatorilor străini

La nivel mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Turismului, acesto sector generează o cifră de afaceri de aproximativ 1300 miliarde USD, ce reprezintă 10% din PIB global, 30% din exportul total de servicii ori 7% din total exporturi, iar unul din zece locuri de muncă este generat de turism. Aceasta este industria cu cel mai alert ritm de creștere pe plan internațional, triplându-și încasările din anul 2000 până în prezent, iar OMT prognozează menținerea acestei tendințe până în anul 2030.

În cadrul „Moldova Business Week 2018” panelul de discuții dedicat sectorului turismului a reunit reprezentanți ai ministerelor, oficiali și oaspeți de vază din Ungaria și Georgia și actori ai sectorului privat. Moderatorul blocului de prezentări și discuții a fost directorul general al Agenției de Investiții, instituție responsabilă pentru promovarea și atragerea capitalului extern.

„În țara noastră acest domeniu trece printr-o serie de transformări, iar datorită reformelor implementate în ultimii ani, Republica Moldova a devenit o destinație ce merită a fi vizitată de străini.  Brandul de țară elaborat acum 4 ani în urmă pentru sectorul turismului „Pomul vieții” și-a îndeplinit misiunea, invitând mulți străini să ne descopere țara. Astăzi Republica Moldova, aflându-se la o nouă etapă de dezvoltare economică, are necesitatea unei promovări mai extinse, consolidate, integre. „Pomul vieții” și-a fortificat rădăcinile, și-a diversificat ramurile, cuprinzând toate sectoarele strategice ale economiei naționale în care Moldova oferă oportunități de investiții. Sub programul național  – InvestMoldova, am vrea ca toate instituțiile de stat, mediul de afaceri, cetățenii, diaspora, mediul privat și toți cei care au ceva de zis despre Republica Moldova să-și unifice eforturile de promovare a țării. Turismul poate fi cartea noastră de vizită, iar eu îmi doresc ca mulți turiști străini să devină un investitor. Tocmai de aceea, panelul Turism și-a găsit un loc de cinste în cadrul evenimentului economic Moldova Business Week. Interesul față de acest panel a fost confirmat și prin cei peste 50.000 vizitatori unici ai transmisiunii live și prin absența locurilor libere în sală, discuțiile cu partenerii străini care au continuat în culoare. Am reușit să aducem experți notorii din țări precum Ungaia și Georgia, pentru a putea învăța prin a împărtăși. În ultimii ani, țara noastră a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană la una din țările care merită a fi vizitate recomandate de revista National Goegraphic.Multe dintre inițiativele care au contribuit la această schimbare se datorează implicării mediului privat.” 

„Acest sector este foarte important pentru economia națională. Așteptările mele sunt simple, aș vrea să văd proporția de venit din PIB să înceapă cu 6-7% și să se dubleze în anii ce urmează. În 2019 va începe elaborarea hărții digitale a României, iar fiecare destinație va putea fi ușor vizitată cu un singur click și potențialii turiștii vor vedea, vor înțelege esența destinației. Ne dorim ca pe hartă să fie adăugată și Republica Moldova, ca să intrăm în același pachet turistic cu România. La începutul lui 2019 vor fi resimțite efectele reducerii TVA pentru HORECA de la 20 la 10%. Guvernul a realizat multe schimbări, dar mai sunt lucruri care trebuie implementate și anume acum este momentul oportun.”

Și oaspeții străini consideră că este momentul oportun pentru  că este bine să investești în Moldova, iar oferta turistică a țării noastre corespunde cerințelor omului modern, care este în căutarea unor experiențe autentice. Un avantaj în plus îl are și turismul vitivinicol, având în vedere că Republica Moldova este recunoscută pentru vinurile de o calitate înaltă și pentru podgoriile care se întind pe o suprafață de 140 mii de hectare.

Peter Kraft, fost ambasador al Ungariei în Peru, fost secretar de stat al sectorului turismului din Ungaria: „Eu cred că potențial Republicii Moldova este enorm și turismul moldovenesc este condamnat la succes. Moldova se află la doar 2 ore distanță de cea mai bogată piață turistică – Europa, care reprezintă 7% din populația globală și cheltuiește 50% din sumele încasate de acest domeniu. Moldova oferă exact ce vor oamenii, în condițiile suprapopulării urbane – peisaje neatinse și aer curat.”

Diana Isac, fondator, „Winerist”: „Turismul vitivinicol poate avea un impact major asupra economiei unei țări. Moldova nu mai este o țară necunoscută, iar străinii nu se mai întreabă „Unde este Moldova?” ci își pun întrebarea „Ce oferă Moldova și ce poți face în Moldova?”. La nivel global, statitstice ne arată că sunt 2 miliarde de oameni care beau vin, 42 de miliarde de dolari sunt chletuiți pentru vinuri și gastronomiei, iar peste 600 de mii de vinării activează în întreaga lume. Mai mult, prognozele arată că până în anul 2025, turismul vitivinicol va crește cu 25%, un procent mare, fiind a treilea cel mai mare sector după turismul de aventură.Dezvoltarea turismului vitivinicol impulsionează și dezvoltarea turimsului de ospitalitate și apariția unităților de cazare, a restaurantelor și a pensiunilor.Turismul vitivinicol poate avea un mare impact asupra dezvoltării economice ale comunității.”

Georgia, cu un trecut sovietic ca și Moldova, a știut să-și valorifice atuurile și a regândit strategia de promovare a turismului și de marketing tradițional.

Maia Sidamonidze, Camera de Comerț, Georgia: „După URSS aveam infrastructură proastă, capital uman neexperimentat, nu exista cultura serviciilor. Înainte de a implementa acest plan de activitate am identificat domeniile strategice. Am atras zboruri directe, pentru cei care nu puteau obține vize am simplificat procesul, am investit bani în dezvoltarea infrastructurii: aeroport, hoteluri pe coasta Mării Negre, hoteluri pentru schiori în Caucaz. Prioritățile au stimulat cererea, generând mai multe investiții și creând oferte pentru turiști. Este sectorul cu cea mai rapidă creștere și cu cele mai mari investiții din țară. Numărul de turiști în 2017 a fost de 7 milioane, dublu comparativ cu anii precedenți, generând 2 miliarde de dolari venituri, adică 7% din PIB. Sunt cifre importante și este o realizare enormă pentru Georgia, care a fost nominalizată în topul țărilor cu cea mai mare rată de creștere a turismului.”

Tendințele globale arată că tot mai multe țări optează pentru digitalizarea serviciilor și produselor, ceea ce le permite vizitatorilor să descopere mai ușor destinațiile turistice.

Republica Moldova – o destinație IT importantă pe piața regională

Industria IT este sectorul care evoluează cel mai rapid în economia națională, iar 80% din produsele IT create în țară sunt destinate exportului. Una dintre istoriile de succes ale sectorului este Parcul IT – acesta cuprinde 299 companii, 87 dintre care provin din 25 de țări, iar pronosticul pentru încheierea primului an financiar arată că vor fi încasate venituri de 1,8 miliarde lei.

Vitalie Tarlev, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii RM:  „Sectorul IT se află în topul priorităților de dezvoltare ale Guvernului Republicii Moldova. Pilonii principali care au schimbat regulile jocului în acest domeniu sunt Strategia Națională Moldova Digitală 2020, Legea cu privire la parcurile IT, beneficiile privind impozitele pentru angajații companiilor IT, vizele pentru domeniile IT și capitalul uman. În ce privește resursele umane, dispunem de profesioniști calificați, iar tot mai multe companii private investesc pentru dezvoltarea forței de muncă. Moldova este o destinație IT importantă, fiind conectată la câteva zone culturale și am reușit să demonstrăm că avem o infrastructură modernă, forță de muncă înalt calificată, un parc IT și multe instrumente pentru a deveni atractivi.”

„SUA sunt dedicate să susțină Republica Moldova pentru a rămâne un stat dezvoltat și prosper. Vom continua să consolidăm relațiile economice dintre SUA și Republica Moldova, iar în acest scop este nevoie de reforme în domeniile economic și politic, în timp ce oamenii de afaceri au nevoie de un mediu economic stabil. Dezvoltarea sectorului IT revoluționează economia globală și conectează producătorii și consumatorii din întreaga lume. Din anul 2006, Moldova a ânregistrat o creștere de 20 de ori a serviciilor și produselor TIC, iar această creștere se accelerează. Exporturile TIC au crescut cu 45% în 2017, iar creșterea sectorului în general a ajuns la 15% pe an. Acest domeniu angajează 20 mii de persoane, dintre care 13 mii în Software. Datorită salariilor atractive, acest sector are capacitatea de a păstra capitalul uman în țară. Acest «boom» se datorează faptului că sectorul public și cel privat și-au consolidate eforturile și au stabilit un parteneriat pentru modernizarea sectorului TIC.”

Republica Moldova are o poziționare geografică care îi permite să pătrundă pe piețe din vest și din est, iar forța de muncă înalt calificată este unul dintre avantajele care pot garanta dezvoltarea acestui sector.

Andrew Wrobel, cofondator Emerging Europe, Marea Britanie: „Niciodată nu a fost mai ușor să te conectezi cu alte piețe. Cum poate Republica Moldova să răspundă cererii venite din extern? Iată câteva sfaturi: în primul rând, ascultați înainte de a vinde și de a vă extinde exporturile, fiți autentici, asigurați-vă ca aveți forța umană necesară, pentru că multe companii înainte de a începe să lucreze își vor face tema de acasă și vor analiza statisticile firmei dvs. De asemenea, oferiți-le studii de caz, învățați specificul cultural și încercați să înțelegeți diferențele dintre culturi, fiți vizibili și aratați-vă capacitățile.”

Ziua a doua a inclus paneluri de discuții dedicate celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Industria Ușoară.

Despre MBW

Moldova Business Week este cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor, organizat la Chișinău începând cu anul 2014. În fiecare an forumul a reunit un număr important de autorități, agenți economici din toate sectoarele economiei, importatori, exportatori, finanțatori din țară și de peste hotare, iar interacțiunea dintre participanți a culminat cu încheierea a zeci de parteneriate, care au contribuit la dezvoltarea economiei naționale. Ediția din 2018 se desfășoară în perioada 27-29 noiembrie și este organizată de Agenția de Investiții, sub egida Guvernului Republicii Moldova.

Economie

Moldindconbank a fost vândută

Publicat

pe

De către

Pachetul de 63,89% de acţiuni ale Moldindconbank, fosta bancă a lui Platon, a fost cumpărat de Agenţia Proprietăţii Publice (APP), în numele Guvernului Republicii Moldova, transmite Mold-Street.

Tranzacţia în valoare de 760,11 milioane lei a fost realizată luni, 18 februarie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei.

Potrivit Mold-Street, în următoarele zile va avea loc o altă tranzacţie, în cadrul căreia APP, adică Guvernul R. Moldova, va revinde pachetul de acţiuni, dar deja la un preţ de aproximativ 764 de milioane.

Cumpărătorul este compania Doverie-Invest SA din Bulgaria, cu care APP a semnat, pe 13 februarie, antecontractul cu privire la cumpărarea acţiunilor nou-emise de Moldinconbank.

Cu toate acestea, ar putea apărea şi alţi cumpărători, având în vedere faptul că până la începutul acestei săptămâni, alte companii, în afară de compania bulgară, nu a depus la Banca Naţională a Moldovei solicitarea pentru obţinerea permisiunii prealabile la achiziţionarea acţiunilor.

Doverie-Invest SA din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către Doverie United Holding AD.

Comitetul executiv al BNM a decis pe 22 ianuarie 2019 să acorde permisiunea prealabilă pentru achiziţionarea de către investitorul bulgar Doverie United Holding AD, a pachetului de 63,89% de acţiuni ale Moldindconbank.

Citește mai departe

Economie

Au demarat lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău

Publicat

pe

De către

Lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău au demarat astăzi, în prezența premierului Pavel Filip și a vicepremierului român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall.

Gazoductul Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău.

Conducta Iași-Ungheni a fost pusă în funcțiune în anul 2014, iar acum gazoductul urmează a fi extins pe direcția Ungheni-Chișinău.

Realizarea celei de-a doua faze a proiectului presupune construirea conductei de transport gaze, a celor trei stații de predare a gazelor naturale și dotarea centrului de dirijare de la Ghidighici. Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni.

Totodată, reprezentanții companiei au spus că gazoductul ar putea fi finalizat în decurs de un an.

Pavel Filip a menționat că proiectul este unul de interes național și de importanță strategică. Prin conducta Iași-Ungheni s-au livrat câte aproape 1 milion de m3 de gaze pe an. Asta înseamnă că Ungheniul și alte câteva localități din apropiere au avut în ultimii ani gaz românesc.

După implementarea fazei a doua și investiții de 93 milioane de euro, gazoductul Ungheni-Chișinău de 120 de km va putea asigura țara noastră cu tot volumul necesar de gaze naturale.

„Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea și independența energetică. După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără a risca pericole. Și asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus premierul.

La rândul său, vicepremierul Ana Birchall, a reiterat angajamentul ferm al părții române de a susține în continuare țara noastră în parcursul său european, inclusiv prin proiectele de infrastructură energetică. România a fost, este și va rămâne cel mai ferm susținător al Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viață mai bun pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, a subliniat Ana Birchall.

Citește mai departe

Economie

Trei puncte de trecere vor fi modernizate. Cât va costa

Publicat

pe

De către

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România și-au oficializat angajamentul de modernizare a punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mihaela Triculescu au semnat la București, Acordul de Parteneriat privind implementarea proiectului de reabilitare a respectivelor posturi de frontieră.

Documentul stabilește expres drepturile și obligațiile părților, conținând și prevederi pentru o bună gestionare tehnică și financiară a proiectului. Semnarea acestuia reprezintă una dintre etapele finale pentru începutul implementării proiectului.  Următoarele proceduri presupun semnarea contractului de finanțare, lansarea și desfășurarea tenderelor, precum și demararea propriu-zisă a lucrărilor de reabilitare. Potrivit estimărilor, acestea ar urma să înceapă cel târziu în toamna acestui an.

Amintim că, proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

„Având în vedere că, cele mai mari constrângeri de infrastructură sunt consemnate la Sculeni, 70% din fondurile destinate părții moldovenești vor fi alocate reconstrucției capitale a acestui post. Totodată, conform proiectului aprobat de Vamă, teritoriul postului va fi extins cu  încă 1,3 ha, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control și reamenajarea elementelor de infrastructură. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vor fi câte 3 artere pentru autoturisme, câte 2 pentru  autocamioane și câte una pentru autocare”, aflăm într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

Potrivit lor, postul va rămâne funcțional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare. Astfel, la prima etapă, toate formalitățile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în țară și cele pentru autocamioane, urmând a fi construite încă două piste suplimentare. Totodată, instituția va diminua din inconveniențele create de lucrările de reconstrucție, prin darea în exploatare, în luna mai curent, a  noii zone de control vamal (ZCV), construită din surse proprii.  Aceasta se va afla la circa 200 m distanță de post, fiind prevăzută pentru procesarea autocamioanelor.

Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din țara noastră, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală și a Sărbătorilor Pascale și de iarnă. Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unități de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri6 ore în urmă

Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament,...

Externe6 ore în urmă

Scandal și proteste după ce un ministru japonez a întârziat 3 minute în Parlament

Yoshitaka Sakurada, ministrul japonez pentru Jocurile Olimpice, și-a cerut public scuze, după ce a întârziat trei minute la o întâlnire...

Politică7 ore în urmă

Va fi creată Celula pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare

Premierul Pavel Filip a dispus astăzi crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din 24 februarie, a anunțat...

Alegeri8 ore în urmă

Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia...

Social8 ore în urmă

O mașină din cortegiul președintelui Dodon, implicată într-un accident rutier

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat ușor astăzi, în timpul ce se afla în...

Externe9 ore în urmă

Germania a adoptat o nouă lege a avorturilor. Doctorii vor putea menționa dacă fac avorturi la cerere

Parlamentul german a aprobat o revizuire a controversatei legi privind avorturile, cunoscută sub denumirea Paragraful 219a. În urma acestei schimbări,...

Social10 ore în urmă

În ziua alegerilor, peste 8000 de polițiști vor fi implicați în asigurarea ordinii publice

Duminică, 24 februarie, peste 8 000 de angajați ai MAI vor fi implicați, la nivel național, în buna desfăşurare a...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri10 ore în urmă

Promo-LEX nu va prezenta în ziua alegerilor rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului

Asociaţia Promo-LEX nu va prezenta în ziua de 24 februarie rapoartele cu privire la desfăşurarea alegerilor, aşa cum o făcea...

Alegeri12 ore în urmă

Doi funcționari electorali din Anenii Noi, reținuți de către separatiștii transnistreni. Ce a decis CEC

Doi funcționari electorali din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau aceștia au fost reținuți ieri seara de...

AlegeriO zi în urmă

PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie...

AlegeriO zi în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO

Co-președinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost...

Alegeri2 zile în urmă

Candidații Blocului ACUM au semnat un angajament că nu vor face alianță cu PDM, PSRM, Partidul ȘOR și Partidul Nostru// VIDEO

Candidații blocului ACUM la funcția de deputat în Parlament au semnat astăzi un angajament față de cetățeni prin care se...

Alegeri2 zile în urmă

Lista Partidului Șor: figuranți în raportul Kroll și un martor al acuzării în dosarul Filat 

Unele nume de pe lista electorală a Partidului Șor apar și în raportul Companiei britanice Kroll, angajată de Guvern să...

Alegeri2 zile în urmă

OPINIE / Cum am fost la întâlnirea cu Vlad Plahotniuc

Jurnalista Veronica Gorea, de la ziarul săptămânal „Expresul” a fost prezentă la o întrunire dintre Ludmila Guzun, candidată PDM în...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com