Connect with us

Economie

Oportunități de atragere a investițiilor în turism și TIC, în atenția experților la Moldova Business Week 2018

Publicat

pe

Sectorul turismului și domeniul TIC au un mare potențial de creștere și capacitatea de a impulsiona dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Cea de-a doua zi a „Moldova Business Week 2018” – cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor organizat la Chișinău – a fost dedicată atractivității investiționale a celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism, Industria Ușoară.

Oferta turistică a Moldovei corespunde cerințelor vizitatorilor străini

La nivel mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Turismului, acesto sector generează o cifră de afaceri de aproximativ 1300 miliarde USD, ce reprezintă 10% din PIB global, 30% din exportul total de servicii ori 7% din total exporturi, iar unul din zece locuri de muncă este generat de turism. Aceasta este industria cu cel mai alert ritm de creștere pe plan internațional, triplându-și încasările din anul 2000 până în prezent, iar OMT prognozează menținerea acestei tendințe până în anul 2030.

În cadrul „Moldova Business Week 2018” panelul de discuții dedicat sectorului turismului a reunit reprezentanți ai ministerelor, oficiali și oaspeți de vază din Ungaria și Georgia și actori ai sectorului privat. Moderatorul blocului de prezentări și discuții a fost directorul general al Agenției de Investiții, instituție responsabilă pentru promovarea și atragerea capitalului extern.

„În țara noastră acest domeniu trece printr-o serie de transformări, iar datorită reformelor implementate în ultimii ani, Republica Moldova a devenit o destinație ce merită a fi vizitată de străini.  Brandul de țară elaborat acum 4 ani în urmă pentru sectorul turismului „Pomul vieții” și-a îndeplinit misiunea, invitând mulți străini să ne descopere țara. Astăzi Republica Moldova, aflându-se la o nouă etapă de dezvoltare economică, are necesitatea unei promovări mai extinse, consolidate, integre. „Pomul vieții” și-a fortificat rădăcinile, și-a diversificat ramurile, cuprinzând toate sectoarele strategice ale economiei naționale în care Moldova oferă oportunități de investiții. Sub programul național  – InvestMoldova, am vrea ca toate instituțiile de stat, mediul de afaceri, cetățenii, diaspora, mediul privat și toți cei care au ceva de zis despre Republica Moldova să-și unifice eforturile de promovare a țării. Turismul poate fi cartea noastră de vizită, iar eu îmi doresc ca mulți turiști străini să devină un investitor. Tocmai de aceea, panelul Turism și-a găsit un loc de cinste în cadrul evenimentului economic Moldova Business Week. Interesul față de acest panel a fost confirmat și prin cei peste 50.000 vizitatori unici ai transmisiunii live și prin absența locurilor libere în sală, discuțiile cu partenerii străini care au continuat în culoare. Am reușit să aducem experți notorii din țări precum Ungaia și Georgia, pentru a putea învăța prin a împărtăși. În ultimii ani, țara noastră a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană la una din țările care merită a fi vizitate recomandate de revista National Goegraphic.Multe dintre inițiativele care au contribuit la această schimbare se datorează implicării mediului privat.” 

„Acest sector este foarte important pentru economia națională. Așteptările mele sunt simple, aș vrea să văd proporția de venit din PIB să înceapă cu 6-7% și să se dubleze în anii ce urmează. În 2019 va începe elaborarea hărții digitale a României, iar fiecare destinație va putea fi ușor vizitată cu un singur click și potențialii turiștii vor vedea, vor înțelege esența destinației. Ne dorim ca pe hartă să fie adăugată și Republica Moldova, ca să intrăm în același pachet turistic cu România. La începutul lui 2019 vor fi resimțite efectele reducerii TVA pentru HORECA de la 20 la 10%. Guvernul a realizat multe schimbări, dar mai sunt lucruri care trebuie implementate și anume acum este momentul oportun.”

Și oaspeții străini consideră că este momentul oportun pentru  că este bine să investești în Moldova, iar oferta turistică a țării noastre corespunde cerințelor omului modern, care este în căutarea unor experiențe autentice. Un avantaj în plus îl are și turismul vitivinicol, având în vedere că Republica Moldova este recunoscută pentru vinurile de o calitate înaltă și pentru podgoriile care se întind pe o suprafață de 140 mii de hectare.

Peter Kraft, fost ambasador al Ungariei în Peru, fost secretar de stat al sectorului turismului din Ungaria: „Eu cred că potențial Republicii Moldova este enorm și turismul moldovenesc este condamnat la succes. Moldova se află la doar 2 ore distanță de cea mai bogată piață turistică – Europa, care reprezintă 7% din populația globală și cheltuiește 50% din sumele încasate de acest domeniu. Moldova oferă exact ce vor oamenii, în condițiile suprapopulării urbane – peisaje neatinse și aer curat.”

Diana Isac, fondator, „Winerist”: „Turismul vitivinicol poate avea un impact major asupra economiei unei țări. Moldova nu mai este o țară necunoscută, iar străinii nu se mai întreabă „Unde este Moldova?” ci își pun întrebarea „Ce oferă Moldova și ce poți face în Moldova?”. La nivel global, statitstice ne arată că sunt 2 miliarde de oameni care beau vin, 42 de miliarde de dolari sunt chletuiți pentru vinuri și gastronomiei, iar peste 600 de mii de vinării activează în întreaga lume. Mai mult, prognozele arată că până în anul 2025, turismul vitivinicol va crește cu 25%, un procent mare, fiind a treilea cel mai mare sector după turismul de aventură.Dezvoltarea turismului vitivinicol impulsionează și dezvoltarea turimsului de ospitalitate și apariția unităților de cazare, a restaurantelor și a pensiunilor.Turismul vitivinicol poate avea un mare impact asupra dezvoltării economice ale comunității.”

Georgia, cu un trecut sovietic ca și Moldova, a știut să-și valorifice atuurile și a regândit strategia de promovare a turismului și de marketing tradițional.

Maia Sidamonidze, Camera de Comerț, Georgia: „După URSS aveam infrastructură proastă, capital uman neexperimentat, nu exista cultura serviciilor. Înainte de a implementa acest plan de activitate am identificat domeniile strategice. Am atras zboruri directe, pentru cei care nu puteau obține vize am simplificat procesul, am investit bani în dezvoltarea infrastructurii: aeroport, hoteluri pe coasta Mării Negre, hoteluri pentru schiori în Caucaz. Prioritățile au stimulat cererea, generând mai multe investiții și creând oferte pentru turiști. Este sectorul cu cea mai rapidă creștere și cu cele mai mari investiții din țară. Numărul de turiști în 2017 a fost de 7 milioane, dublu comparativ cu anii precedenți, generând 2 miliarde de dolari venituri, adică 7% din PIB. Sunt cifre importante și este o realizare enormă pentru Georgia, care a fost nominalizată în topul țărilor cu cea mai mare rată de creștere a turismului.”

Tendințele globale arată că tot mai multe țări optează pentru digitalizarea serviciilor și produselor, ceea ce le permite vizitatorilor să descopere mai ușor destinațiile turistice.

Republica Moldova – o destinație IT importantă pe piața regională

Industria IT este sectorul care evoluează cel mai rapid în economia națională, iar 80% din produsele IT create în țară sunt destinate exportului. Una dintre istoriile de succes ale sectorului este Parcul IT – acesta cuprinde 299 companii, 87 dintre care provin din 25 de țări, iar pronosticul pentru încheierea primului an financiar arată că vor fi încasate venituri de 1,8 miliarde lei.

Vitalie Tarlev, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii RM:  „Sectorul IT se află în topul priorităților de dezvoltare ale Guvernului Republicii Moldova. Pilonii principali care au schimbat regulile jocului în acest domeniu sunt Strategia Națională Moldova Digitală 2020, Legea cu privire la parcurile IT, beneficiile privind impozitele pentru angajații companiilor IT, vizele pentru domeniile IT și capitalul uman. În ce privește resursele umane, dispunem de profesioniști calificați, iar tot mai multe companii private investesc pentru dezvoltarea forței de muncă. Moldova este o destinație IT importantă, fiind conectată la câteva zone culturale și am reușit să demonstrăm că avem o infrastructură modernă, forță de muncă înalt calificată, un parc IT și multe instrumente pentru a deveni atractivi.”

„SUA sunt dedicate să susțină Republica Moldova pentru a rămâne un stat dezvoltat și prosper. Vom continua să consolidăm relațiile economice dintre SUA și Republica Moldova, iar în acest scop este nevoie de reforme în domeniile economic și politic, în timp ce oamenii de afaceri au nevoie de un mediu economic stabil. Dezvoltarea sectorului IT revoluționează economia globală și conectează producătorii și consumatorii din întreaga lume. Din anul 2006, Moldova a ânregistrat o creștere de 20 de ori a serviciilor și produselor TIC, iar această creștere se accelerează. Exporturile TIC au crescut cu 45% în 2017, iar creșterea sectorului în general a ajuns la 15% pe an. Acest domeniu angajează 20 mii de persoane, dintre care 13 mii în Software. Datorită salariilor atractive, acest sector are capacitatea de a păstra capitalul uman în țară. Acest «boom» se datorează faptului că sectorul public și cel privat și-au consolidate eforturile și au stabilit un parteneriat pentru modernizarea sectorului TIC.”

Republica Moldova are o poziționare geografică care îi permite să pătrundă pe piețe din vest și din est, iar forța de muncă înalt calificată este unul dintre avantajele care pot garanta dezvoltarea acestui sector.

Andrew Wrobel, cofondator Emerging Europe, Marea Britanie: „Niciodată nu a fost mai ușor să te conectezi cu alte piețe. Cum poate Republica Moldova să răspundă cererii venite din extern? Iată câteva sfaturi: în primul rând, ascultați înainte de a vinde și de a vă extinde exporturile, fiți autentici, asigurați-vă ca aveți forța umană necesară, pentru că multe companii înainte de a începe să lucreze își vor face tema de acasă și vor analiza statisticile firmei dvs. De asemenea, oferiți-le studii de caz, învățați specificul cultural și încercați să înțelegeți diferențele dintre culturi, fiți vizibili și aratați-vă capacitățile.”

Ziua a doua a inclus paneluri de discuții dedicate celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Industria Ușoară.

Despre MBW

Moldova Business Week este cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor, organizat la Chișinău începând cu anul 2014. În fiecare an forumul a reunit un număr important de autorități, agenți economici din toate sectoarele economiei, importatori, exportatori, finanțatori din țară și de peste hotare, iar interacțiunea dintre participanți a culminat cu încheierea a zeci de parteneriate, care au contribuit la dezvoltarea economiei naționale. Ediția din 2018 se desfășoară în perioada 27-29 noiembrie și este organizată de Agenția de Investiții, sub egida Guvernului Republicii Moldova.

Economie

Expert: Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru. Tot ce este mai mult de prețul mediu de 19 lei/litru este greu de justificat, susține expertul IDIS-Viitorul Veaceslav Ioniță.

Într-o postare pe Facebook, Ioniță a făcut o analiză a evoluției de pe piața produselor petroliere. Aceasta după ce acum o săptămână stațiile PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții, iar
prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 (care este cea mai populară) a crescut până la 19,45 lei/l, iar al motorinei – până la 17,45 lei/l.

PE LUNG

Astfel, Veaceslav Ioniță a arătat că ultima dată ANRE a fixat prețul plafon la benzina A 95 în luna august 2018 la nivel de 19,01 lei/litru. Prețul mediu de comercializare a fost de 18,53 lei/litru.

În august prețul unui barrel de petrol era de 72,5 USD, apoi a urcat până la 81 USD, cea ce a creat probleme micilor companii în luna septembrie-octombrie. Apoi prețul a căzut până la 57 USD în luna decembrie și companiile au reușit să-și recupereze toate veniturile ratate din septembrie-octombrie. Așa că anul ei l-au finalizat „pe plus”.

Anul 2019 a început cu un preț de 59,4 USD/barrel și acciza majorată la petrol, ceea ce a adăugat la fiecare litru de benzină câte 31,2 bănuți. În prezent prețul unui barrel de petrol a urcat până la 71,5 USD, ceea ce este mai puțin decât în luna august 2018, însă din cauza deprecierii valutei naționale recalculate în lei, prețul unui barrel este mai mare.

În august un USD valora 16,61 lei, iar în mai 2019 deja peste 17,91 lei. Drept consecință doar deprecierea valutei a adăugat la preț 58 bani, plus 13 bănuți TVA pe valoare depreciat și în total avem 70 bani

Rafinăriile+transportatorii+distribuitorii+vânzătorii adaugă la prețul petrolului de la 3,5 până la 4,2 lei/litru. Când prețul pe piața internațională crește ei adaugă mai puțin, când scade mai mult, pentru a-și compensa ratările.

Media pentru ultimul an este de 3,8 lei litru, din acest motiv și noi am luat în calcul începând cu luna octombrie suma medie de 3,8 lei/litru.

În prezent prețul mediu la benzina A95 ar trebuie să fie 19 lei/litru. Însă prețul mediu include atât prețul la pompă, cât și cel angro. Cel mai probabil, că el este în această zonă de 19 lei. Din păcate ANRE a decis să nu mai monitorizeze piața și să publice datele privind prețul mediu de vânzare.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a constatat următoarea evoluție:
în comparație cu luna decembrie, prețul la petrol a crescut cu 26,5%, dar este mai mic decât cel din august 2018, când prețul plafon a fost de 19,01 lei/litru, iar prețul real de comericalizare a fost de 18,53 lei/litru.

Cel mai mult a influențat majorarea prețului deprecierea valutei naționale +58 bani, față de august 2018. În plus, impozitele au crescut cu cel puțin 34 bani/litru.

Cu toate acestea prețul mediu de comercializare trebuie să fie într 18,7-19,0 lei/litru”, a conclzionat Veaceslav Ioniță.

Citește mai departe

Economie

„Pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului”. Petroliștii fac apel să se renunțe la presiuni

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Petroliștii din Republica Moldova fac apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere. Totodată, aceștia solicită să să înceteze „politizarea și răspândirea minciunilor”, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară.

„Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al importatorilor de combustibil.

PE LUNG

Astfel, agenții economici din domeniu au declarat că nu pot să mai accepte să lucreze în pierdere, iar în cazul în care instituțiile statului vor încerca să-i oblige să facă asta, atunci vor declanșa acțiuni legale prin care să-și apărăm drepturile.

În acest context, petroliștii au declarat că noile scumpiri ale carburanților au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. În primul rând, de majorările prețurilor la benzină și motorină de pe piețele externe.

Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t (creștere de 12,2%).

La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%).

Și în al doilea rând, potrivit importatorilor, este vorba despre cotațiile valutei naționale care au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%).

„Aceste modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar și în țările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere”, se arată în sursa citată.

Importatorii au atras atenția și la faptul că, aproape timp de un an, instituțiile statului, prin intermediul instanțelor de judecată, au cerut înghețarea prețurilor la benzină și motorină, iar agenții economici au înregistrat pierderi serioase în această perioadă.

De notat că printre semnatarii comunicatului de presă figurează Petrom Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”.

Acum o săptămână stațiile PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții. Astfel, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a majorat în medie cu un leu, iar al motorinei – cu 85 de bani.

Ulterior, Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți.

Astăzi, Blocul ACUM organizează un flashmob în fața Guvernului împotriva creșterii substanțiale a prețurilor la benzină, motorină și produse agricole.

Citește mai departe

Economie

Un Grand Gold, 26 medalii de aur, 7 de argint. Vinul Moldovei a câștigat noi distincții la concursul „Galicja Vitis” din Polonia

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Vinul Moldovei continuă să fie o prezență remarcabilă și să înregistreze noi succese la competițiile internaționale de profil. Vinificatoriir moldoveni reuniți sub brandul vinicol de țară „Wine of Moldova”, au fost apreciați cu alte 34 de medalii – un Grand Gold, 26 aur, 7 argint, la Concursul Internațional „Galicja Vitis”, care s-a desfășurat între 15 și 16 mai, în Polonia.

La concurs, Republica Moldova a fost reprezentată de 29 de vinificatori care au participat cu 103 probe de vinuri.

PE LUNG

Cele peste 100 de probe participante la concurs au fost analizate de un juriu alcătuit din oenologi și somelieri cu experiență, punctajul maxim fiind de 100 de puncte, după scara acceptată de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

Astfel, vinurile moldovenești au concurat la 8 categorii de bază (vinuri albe, roz, roșii, spumante și semi-spumante, vinuri albe din struguri roșii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural dulci și vinuri licoroase), acumulând câte 92 de puncte pentru medalia Grand Gold, 86 de puncte pentru medalia de Aur și 82 de puncte pentru medalia de Argint.

Negru de Purcari a câștigat distincția Grand Gold (93,67 puncte), fiind declarat și marele învingător al concursului.

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului a menționat că щrice distincție câștigată de Vinul Moldovei este o reconfirmare a faptului că eforturile depuse de vinficatorii moldoveni nu au fost în zadar.

„Ne bucurăm și mai mult că pentru al treilea an consecutiv, produsul mândriei noastre naționale a câștigat medalii la cel mai reprezentantativ concurs de la piața Poloniei – unul dintre cei mai mari importatori de vinuri moldovenești îmbuteliate. Aceste succese ne oferă siguranța că vom putea convinge și mai ușor consumatorii polonezi că Vinul Moldovei merită să stea pe același raft cu vinurile provenite din diferite regiuni vitivinicole consacrate”.

La începutul lunii mai, Vinul Moldovei s-a remarcat și la Concours Mondial de Bruxelles – un eveniment cheie pentru lumea vinului. Țara noastră a câștigat 36 de medalii, dintre care 1 Grand Gold, 10 de Aur și 25 de Argint, după ce în concurs au fost înscrise 143 de mostre de vinuri provenite de la 30 de vinificatori.

Astfel, vinul „Taraboste Roșu” de la Chateau Vartely a câștigat medalia Grand Gold. La cea de-a 26-a ediție a Concours Mondial de Bruxelles au fost înscrise peste 9000 de vinuri provenite din 46 de țări din întreaga lume, care au fost apreciate de 350 de jurați proveniți din 50 de state. Iar somerlierul Mihai Druță, reprezentant al Moldovei a fost desemnat printre primii cei mai buni cinci jurați ai concursului.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură12 ore în urmă

Documentarul „Moldova 89-91″ al regizorului Eugen Damaschin. Despre cum Moldova și-a câștigat independența// VIDEO

PE SCURT Versiunea completă a documentarului „Moldova 89-91″ al regizorului moldovean Eugen Damaschin a fost publicată astăzi pe portalul Newsmaker....

Social15 ore în urmă

Moldova.org, desemnată cea „mai proactivă instituție media” pentru Egalitate

Redacția Moldova.org a fost desemnată drept cea mai proactivă instituție media de către Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării  și asigurarea...

Politică16 ore în urmă

Atacuri înjositoare în adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la contramanifestația din fața Guvernului// FOTO

PE SCURT Blocul ACUM a organizat astăzi un flashmob în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. În același timp,...

Social19 ore în urmă

În Chișinău au fost pornite mai multe camere video pentru monitorizarea traficului rutier. Vezi locațiile

PE SCURT Inspectoratul Național de Patrulare a informat astăzi conducătorii auto că în Chișinău au fost pornite mai multe camere...

Social19 ore în urmă

Fostul primar al orașului Tiraspol omorât în Odessa. A fost găsit cu mâinile legate

PE SCURT În localitatea Vapnearka, regiunea Liman, Odessa, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui bărbat din orașul Tiraspol cu...

Politică21 de ore în urmă

Blocul ACUM scandează „Jos mafia!” în fața clădirii Guvernului// VIDEO

PE SCURT Membri și susținătorii Blocului ACUM participă la un flashmob în fața Guvernului Republicii Moldova împotriva creșterii substanțiale a...

Economie21 de ore în urmă

Expert: Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru

PE SCURT Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru. Tot ce este mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri4 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com