Ofiterul din cadrul CCCEC care instrumenta dosarele intentate lui Serafim Urecheanu si Vladimir Sarban dezvaluie ca acestea au fost fabricate la comanda procuratturii si a conducerii statului

Grigore Gorea, ofiter de urmarire penala in cazuri speciale din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptie (CCCEC), declara ca procesele penale intentate primarului Serafim Urecheanu si secretarului Consiliului municipal Chisinau Vladimir Sarban au fost fabricate la comanda Procuraturii Generale si, nemijlocit, a presedintelui Vladimir Voronin. O caseta video cu dezvaluirile lui Gorea, care a efectuat urmarirea penala pe dosarele intentate celor 2 oficiali de la Primarie, a fost difuzata astazi (luni) in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de primarul Serafim Urecheanu.

Gorea sustine ca a facut aceste dezvaluiri dintr-un imbold “moral”, in urma presiunilor la care a fost supus si, nu in ultimul rand, a faradelegilor din cadrul CCCEC. Ofiterul considera ca acumularea materialelor pe “dosarul ambulantelor” nu are nici un rost, deoarece in cadrul acestei tranzactii nu au fost comise incalcari ale legislatiei.

Momentul culminant in aceasta istorie, potrivit lui Gorea, a fost la 19 noiembrie (n. red. – in aceasta zi, Vladimir Sarban a fost arestat din nou, in pofida deciziei Curtii de Apel de a schimba masura de reprimare din arest in arest la domiciliu), cand ofiterul a fost invitat, in legatura cu “dosarul ambulantelor”, la Valeriu Gurbulea, prim-adjunct al Procurorului General, “invitatie” care a durat circa 1,5 ore. Gorea a povestit ca atunci cand a intrat in biroul lui Gurbulea, acesta a aratat cu mana la fotografia presedintelui Voronin, spunandu-i ca chiar in acea zi seful statului l-a admonestat, in cadrul unei sedinte, din cauza ca “secretarul Consiliului Vladimir Sarban sta acasa langa sotie si nu in subsolul CCCEC”. Gorea sustine ca i-a spus viceprocurorului ca dosarul penal pe marginea acestui caz este nefondat, insa Gurbulea ar fi declarat ca exista indicatia respectiva, aratand iarasi la portretul lui Voronin si atentionandu-l ca, in 2 ore, trebuie sa raporteze despre retinerea lui Sarban. Gorea a relatat ca a fost nevoit sa alcatuiasca un alt proces verbal, prin care Sarban sa fie retinut din nou. Ofiterul mai sustine ca asupra sa au mai exercitat presiuni Mihai Cojocaru si Nicolae Batrancea, seful si, respectiv, seful adjunct al Departamentului Urmarire Penala al CCCEC, care l-au obligat sa scrie ca exista martori oculari care confirma vinovatia lui Sarban, desi aceasta nu era adevarat. In timpul in care Gorea se afla la Gurbulea, potrivit sursei citate, Marcel Tumuruc, procurorul din Sectia anticoruptie, l-a invitat “prin ademenire” pe Sarban la CCCEC, unde secretarul CMC a si fost retinut din nou.

La 22 noiembrie, CCCEC a inaintat Judecatoriei Buiucani un demers prin care instantei i se cerea sa pronunte decizia privind cercetarea lui Sarban in stare de arest. Gorea sustine ca i s-a spus sa nu intre la un oricare judecator, ci direct la presedintele Judecatoriei Iurie Bejenaru, care a si admis cererea Centrului, lasandu-l sub arest pe Sarban, desi, potrivit ofiterului CCCEC, nu avea nici un temei pentru asemenea decizie. Aceleasi indicatii Gorea le-a primit in cazul Curtii de Apel, unde avocatul lui Sarban a atacat decizia respectiva. Presedintele instantei Anatol Doga, a condus personal sedinta de judecata, lasand in vigoare hotararea Judecatoriei Buiucani.

Gorea a mai spus ca a primit indicatii similare si in incercarea de a-l aresta pe Serafim Urecheanu. Sub presiunile superiorilor l-a invitat pe primar la Centru, dar nu a gasit motive pentru a-l retine. Dupa aceea a fost chemat de sefii sai care i-au reprosat ca “poarta discutii prea amicale cu Urecheanu”, moment care l-a facut sa creada ca discutiile sale cu Urecheanu au fost ascultate.

Ofiterul CCCEC considera ca probele acumulate la dosar nu sunt suficiente pentru a invinui o persoana. El sustine ca procurarea celor 40 de ambulante a fost absolut legala, iar suma de peste 4 milioane de lei, care constituie pretinsul prejudiciu adus statului, a fost utilizata in mod legal la dotarea ambulantelor cu utilaje performante. Gorea a spus ca este persoana care cunoaste cel mai bine aceste dosare, a discutat cu zeci de persoane, printre care consilieri municipali Valeri Klimenko, Ion Mamaliga, Elena Stempovschi si alti consilieri implicati direct in pregatirea proiectului respectiv de decizie, care au declarat ca primarul capitalei a fost abilitat sa negocieze si sa semneze contractul de achizitionare a ambulantelor.

Gorea a mai declarat ca refuza sa mai activeze in asemenea conditii, abandonand dosarul si prezentandu-si demisia. Ofiterul nu exclude faptul ca el si familia sa ar putea fi persecutati din cauza dezvaluirilor facute.

Solicitata de Info-Prim, seful Serviciului relatii cu mass-media din cadrul Procuraturii, Maria Vieru, a declarat ca Valeriu Gurbulea este in sedinta si nu poate comenta declaratiile lui Gorea. Reprezentantul Directiei mass-media a CCCEC, Octavian Bejan, a declarat ca Centrul pregateste o declaratie vizavi de acest caz, care va fi facuta publica ulterior. La randul sau, presedintele Curtii de Apel, Anatol Doga, a declarat ca nu stie nimic despre aceste dezvaluiri si a refuzat sa discute cu reporterul Agentiei. /Info-Prim/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.