Oficial european afirma ca dupa 2001, procesele electorale in R.Moldova s-au inrautatit

Procesele electorale in Republica Moldova s-au inrautatit dupa 2001 si UE va monitoriza indeaproape alegerile parlamentare din 6 martie inainte de a imbunatati relatiile cu Chisinaul, a declarat comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero Waldner in fata Parlamentului European la o zi dupa semnarea planului individual de actiuni UE-RM.

Potrivit agentiei Reuters, oficialul european a mentionat ca dupa declararea independentei, in 1991, Moldova a avut alegeri mai bune ca in alte tari din fosta Uniune Sovietica, dar, in timpul guvernarii Voronin, au fost inregistrate serioase nereguli. Acestea includ abuzul de resurse administrative, lipsa de echidistanta in presa de stat si arestarea candidatilor de opozitie in alegerile locale din 2003, a spus Waldner citand un raport al OSCE.

Alte motive sunt, potrivit comisarului european, “ingrijorarea privind aparenta lipsa de incredere in Comisia Electorala Centrala, probleme legate de acuratetea inregistrarii alegatorilor, abuzul de resurse administrative, controlul partidului de guvernamant asupra mass-media publice si presiuni asupra presei private.

Subliniem ca si ultimul raport al Coalitiei 2005 facut public recent, concluzioneaza ca "integritatea procesului electoral este afectata de o serie de tendinte negative, printre care: existenta unor impedimente administrative ce ar putea compromite realizarea dreptului constitutional de vot; intensificarea actiunilor represive intreprinse de politie impotriva concurentilor electorali si a sustinatorilor acestora, lipsa unor conditii egale pentru toti concurentii electorali; intimidarea alegatorilor de catre autoritatile publice; lipsa accesului liber al concurentilor electorali la mijloacele de informare in masa; utilizarea resurselor publice in scop electoral; amenintarea adusa Coalitiei 2005 de catre secretarul CC al PCRM, Victor Stepaniuc privind posibilitatea confiscarii sumelor acordate de catre donatorii internationali".

REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.