Connect with us
"
"

Publicat

pe

Membri comunității OccupyGuguță organizează în centrul capitalei un marș cetățenesc, pașnic și fără culoare politică. Ei merg în marș, cu pancarte și tobe, de la Cafeneaua „Guguță” (Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfînt) – str. 31 August 1989 – str. V. Alecsandri (CEC) – bd. Ștefan cel Mare și Sfînt – Cafeneaua „Guguță”.

Membrii comunității au declarat că  vor să arate că oamenii pot să se mobilizeze. Să fie uniți, solidari și rezistenți: „Așa vrem să arătăm că opinia cetățenilor contează”.

Vrem să arătăm nemulțumirea cetățenilor pentru alegeri deja incorecte – bazate pe un sistem adoptat ilegal și convenabil guvernării corupte și complicilor lor, discreditate prin corupție electorală, cadouri și concerte din bani dubioși, utilizarea resurselor administrative, intimidare, șantaj, justiție arbitrară, instituții capturate (CEC, Curtea Constituțională, Procuratură, judecătorii)”, au declarat organizatorii acțiunii.

Membrii comunității au declarat că protestul va urma trei principii de bază: este non-violent, este fără culoare politică și este civic.

Eu spun că văd acest protest ca un instrument de manifestare a poporului, o exercitare a drepturilor cetățenești în apărarea acestor drepturi și nu o piesă din vreo strategie politică a partidelor și politicienilor.

„Vom protesta ca cetățeni, nu ca opoziție. Încurajăm participarea tuturor cetățenilor nemulțumiți de felul incorect și manipulator în care s-a desfășurat campania electorală din Republica Moldova”, au mai spus cei de la OccupyGuguță.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Publicat

pe

De către

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului. A fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice şi a intrat cu această performanță în Cartea Recordurilor. A luat aurul olimpic la cea de-a cincea participare la cea mai importantă competiţie sportivă a planetei. Având o întindere la mâna dreaptă, a ieșit pe arenă hotărâtă să dea tot ce are mai bun și a aruncat la prima încercare 58,28 de metri, doborând recordul olimpic. A rămas în istorie drept „marea doamnă a atletismului românesc”. În onoarea sportivei, Stadionul Național din București a fost denumit „Lia Manoliu”.

Lia Manoliu s-a născut la 25 aprilie 1932. Era fiica profesorilor de filosofie Alexandrina şi Ion Manoliu, care predau în orașul Edineţ. Mama sa era din comuna Izvoare, judeţul Soroca, iar tatăl ei din judeţul Roman. Cu câteva zile înainte să se nască Lia, mama sa s-a tăiat la un deget de la mână, s-a infectat şi a trebuit să meargă de urgenţă la Chişinău, pentru operaţie. Împrejurările astea au făcut ca Lia să se nască la Chişinău, deşi familia ei nu stătea acolo. Apoi, părinții au primit posturi la Botoşani şi s-au mutat, iar în 1937 s-au mutat din nou la Bucureşti. 

La început a practicat tenisul, au urmat tenisul de masă, voleiul și baschetul, la ultima disciplină fiind componentă a echipei Știința București. La tenis a ajuns finalistă la campionatele naţionale de junioare. La ping-pong a fost într-o echipă care a ajuns campioană naţională. La volei şi la baschet a fost în echipe studenţeşti campioane naţionale. La 16 ani a început să practice atletismul, mai întâi săritura în înălțime, iar apoi aruncările. După aruncarea greutății a trecut la aruncarea discului, disciplină în care s-a specializat. 

În 1952, a participat la prima Olimpiadă, la Helsinki, unde a reuşit să obţină locul 6 cu un rezultat de 42,65 de metri. Era prima oară când cineva din România ocupa un loc atât de înalt. A urmat Olimpiada din Melbourne 1956, unde s-a clasat pe locul locul 9, cu un rezultat mai bun – 43,90 de metri. În 1960, la Olimpiada din Roma, Lia Manoliu a aruncat 52,36 de metri la prima încercare. Și a luat medalia de bronz, prima medalie olimpică a atletismului românesc. În 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Lia Manoliu a obţinut a doua medalie de bronz la aruncarea discului.

Ediţia Jocurilor Olimpice de la Mexico City din 1968 a fost a cincea participare la cea mai importantă competiţie a planetei. Nu era printre favorite. În momentul acela ea era pe locul 4 în lume. Spunea că e prea mare distanţa între ea și favorite ca să se gândească să le depăşească. Fatele Liei Manoliu, Iacint Manoliu, povestea într-un interviu pentru Adevarul.ro că înainte de concurs a făcut o întindere la mâna dreaptă şi nu putea să facă nici cel mai mic efort. Doctorul şi antrenorul au hotărât că până la concurs nu trebuie să mai arunce. „Nu putea decât să pună mâna pe disc şi să simuleze aruncarea. Mă duceam la terenul de antrenament şi le vedeam pe celalalte plesnind de sănătate, iar Lia parcă se juca, făcea numai piruete”, spunea Iacint Manoliu. Şansa mare a fost aceea că, fiind înscrise numai 15 concurente, organizatorii au hotărât să nu existe calificări, să fie direct finala. „A intrat în concurs cu această idee: să dea tot ce poate, chiar dacă o să o doară îngrozitor.”

În finală, Lia Manoliu a aruncat 58,28 de metri şi a doborât recordul olimpic. A cucerit primul şi singurul aur din istoria aruncării discului în România. Întrebată la conferința de presă de ziarişti, simplu, „cine sunteţi?”, ea a răspuns plină de modestie: „o sportivă care a eşuat adesea şi câteodată a reuşit. Am pierdut de nenumărate ori, păstrând totuşi dragostea de sport”.

În 1972, Lia Manoliu participa la Olimpiada din Munchen, a şasea ediţie consecutivă la Jocurile Olimpice şi intra în Cartea Recordurilor. Nicio femeie nu mai izbutise o asemenea performanţă. 

Lia Manoliu a fost răsplătită în 1974 de UNESCO, pentru întreaga carieră cu „Premiul Internaţional pentru Fair-Play”. În 1990 Comitetul Internaţional Olimpic îi oferea Trofeul „Femeia în Sport”. Vorbea bine cinci limbi străine (franceza, engleza, germana, rusa, italiana). În 1990, pe fondul schimbării de regim, Lia Manoliu a fost aleasă președintă a Comitetului Olimpic Român (actualul COSR), for al cărui vicepreşedinte era încă din 1973. De asemenea, Lia Manoliu a fost aleasă senator de Bucureşti în primul Parlament organizat în baza alegerilor libere (1990 – 1992).

Confruntată cu numeroase probleme de sănătate, Lia Manoliu s-a stins din viaţă în 1998, la nici 66 de ani, pe patul unui spital din București, după ce a suferit un atac de cord.

Sursa: Adevarul.ro, Historia,ro, COSR

Citește mai departe

Social

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Biroul Regional OMS pentru Europa a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

O donație din partea Biroului Regional OMS pentru Europa, în valoare de peste 41 mii de euro, care include consumabile și reactive de laborator, precum și kituri pentru efectuarea testelor la SARS-CoV-2 a ajuns la Chișinău. De asemenea, echipei Laboratorului virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică i-a fost transmis echipament personal de protecție, care va asigura respectarea regulilor de biosiguranță și protecția specialiștilor de laborator. Zilnic, la laborator se analizează sute de probe la COVID-19, acestea fiind colectate din toată țara. Testele pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 se efectuează prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR).

Italia își închide granițele pentru 13 țări, inclusiv Republica Moldova

Italia și-a închis joi granițele pentru persoanele care sosesc din 13 țări, între care Republica Moldova, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecțiilor cu noul coronavirus, relatează agențiile internaționale de știri. Interdicţia de călătorie se aplică pentru Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia-Herţegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Moldova, Oman, Panama, Peru şi Republica Dominicană. Persoanele care au locuit în sau au tranzitat aceste ţări cu două săptămâni înainte de a intra pe teritoriul Italiei urmează să fie oprite la frontieră. De asemenea, Italia a suspendat zborurile directe şi indirecte către ţările menţionate.

90 000 de măști donate Inspectoratului General al Poliției de Ambasada Chinei

Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova a donat, astăzi, Inspectoratului General al Poliției 90 de mii de măști de protecție. Șeful Poliției Naționale a mulțumit Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru lotul de asistență oferit, menționând că, acest echipament de protecție este extrem de necesar pentru instituție și va fi repartizat polițiștilor care se află în prima linie, în lupta cu pandemia.

Citește mai departe

Social

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Publicat

pe

De către

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei să o redescoperi, chiar dacă ai fost acolo deja. Grotele, stâncile cu forme bizare ale Defileului Duruitoarea Veche, care au adăpostit temporar oameni preistorici și animale din diferite ere geologice, au fost dintotdeauna atractive pentru amatorii de aventuri. De câțiva ani, locul a devenit și mai cunoscut și vizitat datorită campingului „Duruita, camping la grote”, care se află chiar la poalele cheilor Duruitoarei și pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca. „Este locul din Moldova unde poți vedea munți și mare”, spun turiștii. Amplasarea strategică a bazei de odihnă oferă șansa ca dimineața când deschizi ochii să vezi stâncile, iar după ce ieși din cort să vezi apa albastră a lacului de acumulare Costești-Stânca. 

Unde este și cum ajungi

Duruitoarea Veche se află la o distanță de 197 kilometri de Chişinău și la 33 km de orașul Râșcani. Cei care au fost la baza de odihnă situată în defileul Duruitoarea ne-au spus că drumul este bun și poți ajunge la destinație în circa trei ore din capitală cu mașina. Nu există transport public direct până la destinație. Totuși, dacă vrei să te aventurezi poți lua autobuzul Chișinău-Duruitoarea Veche, prețul biletului fiind în jur de 120 de lei. De acolo va trebui să improvizez sau să iei un taxi ca să ajungi la camping. 

Ce oferă și cât costă

La baza de odihnă Duruita vei găsi trei căsuțe cu geam panoramic spre stanci, cu un dormitor dublu compact. Este o casuță rustică cu mezanină, pat dublu, bucătărie compactă, dus interior și terasă și un bordei integrat în natură, cu dormitor pentru doi și access la zona barbecue. 

Cel mai important, totuși, este campingul, unde poți să-ți amenajezi propriul cort sau să vii cu autorulota. Este un loc amenajat pentru corturi/campare, cu acces la electricitate și zonă de grătar. Locul de cort pentru o persoană costă 100 de lei/noapte. Căsuțele de două persoane costă 500-700 de lei/ noapte. Dar până în august în zilele libere locurile în casute sunt rezervate. 

Acum baza de odihnă nu prestează servicii de alimentație. Deci, cei care vin aici trebuie să aducă propriile alimente. Pe teritoriul campingului este o bucătărie complet amenajata, cu frigider, unde se pot găti și păstra alimentele. De asemenea, există și un foișor cu mese, unde poți lua masa. Pe teritoriul campingului se află un veceu modern și cabine de duș.

Locuri frumoase de văzut

Reciful Duruitoarea este un fragment al șirului de recife din nord-vestul Republicii Moldova, numite Toltrele Prutului.  Internauții spun că stâncile defileului Duruitoarea ar putea servi ca decoruri naturale pentru filmul „Jurassic Park” și ne aduc aminte că acum câteva sute de mii de ani, străbunii noștri ieșeau la vânătoare pe aceste locuri.

De asemenea, neapărat trebuie să vizitezi Grota sau Peștera din Duruitoarea Veche. Aceasta  este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. Este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră și constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de metri, lăţimea de 5-9 metri. A fost descoperită în 1958 de către arheologul Nicolae Chetraru. În cavernă au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani. Săpăturile efectuate în a doua parte a secolului trecut au dat de cinci straturi arheologice, dintre care în patru s-au găsit mărturii ale activității omului.

De asemenea, în apropierea peșterii din Duruitoare Veche, un localnic a descoperit întâmplător mandibula unei femele de mamut. S-au făcut săpături, în timpul cărora s-au găsit alte fragmente din scheletul mamutului, inclusiv un fildeş cu lungimea de 2 metri şi 75 centimetri. 

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Ce camping uimitor. Am ajuns aici cu motocicleta și, din păcate, am putut sta doar o noapte (mi-ar fi plăcut să stau mai mult).

„Facilitățile și gazdele sunt excelente, iar locația are priveliști uimitoare. Cu siguranță voi reveni data viitoare când voi fi în Moldova.”

„Mulțumesc frumos, Great for a short retreat. The camping offers some beautiful views and the hosts are friendly and helpful.”

„Un loc nemaipomenit de frumos, potrivit pentru evadări din rutina orășenească.”

Acesta sunt doar câteva din recenziile celor care au vizitat destinația.

Foto: Facebook/ Duruita, camping la grote

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social6 ore în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică21 de ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social23 de ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

SocialO zi în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031