Connect with us
"
"

Politică

„Oamenii așteaptă de la noi să răspundem la întrebări legitime”. Andrei Năstase a anunțat cum vor interacționa MAI, PG și SIS

Publicat

pe

PE SCURT

Ministrul de Interne Andrei Năstase a anunțat că a avut astăzi o întrevedere cu procurorul general interimar și directorul SIS „pentru a marca momentul unui nou început pentru statul de drept din Republica Moldova”.

Astfel, potrivit lui Năstase, în cadrul întrevederii s-a convenit ca MAI, SIS și PG vor interacționa în baza mai multor principii,  cum ar fi respectarea strictă și exercitarea doar a competențelor prevăzute de Constituție și Lege și neadmiterea comenzilor politice și a intervențiilor unor interese de grup sau particulare.

PE LUNG

De asemenea, s-a convenit:

– Cooperarea între instituții, în spiritul bunelor practici internaționale – pentru că statul de drept trebuie să funcționeze ca un întreg, în mod unitar.

– Respectarea strictă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Acționăm numai pentru oameni, nu împotriva lor!

– Toleranță zero față de orice scheme ilicite care au existat pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste scheme trebuie descoperite și cei care au secătuit țara de bani să fie trași la răspundere.

„Lucrătorii celor trei instituții trebuie să știe că unicul reper în activitatea lor trebuie să fie legea. Sunteți în drept să nu executați ordine ilegale. Oamenii așteaptă de la noi să răspundem la întrebări legitime din partea societății, cum ar fi ce s-a întâmplat cu miliardul furat, trebuie să venim în întâmpinarea acestor așteptări”, a menționat Andrei Năstase la un briefing de presă.

Andrei Năstase a dat asigurări că Guvernul nu va interfera în activitățile Procuraturii Generale și a SIS-ului, solicitând în mod public conducătorilor acestor instituții să nu accepte ingerințe de la nimeni – fie ministru, parlamentar, primar etc. – nici chiar de la el.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Maia Sandu: Există probe că fostul şef al SIS și adjunctul său au luat decizii abuzive în cazul expulzării profesorilor turci

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Există probe că deciziile abuzive în cazul îndepărtării celor șapte profesori turci de pe teritoriul Re publicii Moldova au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct SIS Alexandru Baltaga, a menționat astăzi prim-ministra Maia Sandu, la ședința Guvernului.

De asemenea, prim-ministra a menționat că a fost informată că materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chişinău. Declarația a fost făcută în contextul în care pe 6 septembrie se împlinește un an de la expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova.

PE LUNG

„Pe 6 septembrie se împlinește un an de la ziua îndepărtării abuzive a celor șapte profesori turci de pe teritoriul R.Moldova. Conform informațiilor pe care le-am obținut, există probe că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct Alexandru Baltaga”, a menționat Maia Sandu.

Prim-ministra a spus că materialele cu privire la implicarea celor doi în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chișinău, doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză „cu toate seriozitatea”.

„Materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura municipiului Chișinău. Doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză cu toate seriozitatea. De aceasta vin cu un apel către șeful Procuraturii municipiului Chișinău și către procurorul general interimar, să se asigure că acest caz este investigat cu maximă seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată despre acest abuz”, a declarat Maia Sandu.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018.

CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Citește mai departe

Politică

Cum va fi numit directorul Serviciului de Informații și Securitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Directorul Serviciului de Informații și Securitate ar putea fi numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova. Un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens a fost aprobat de deputați, în prima lectură.

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale, dar va fi supusă controlului parlamentar. Astfel, SIS ar putea fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea șefului statului, pe un termen de cinci ani.

PE LUNG

De asemenea, eliberarea din funcție a directorului SIS ar putea fi făcută de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese, precum și va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii.

Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a precizat că la numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului – atât președintele Republicii Moldova la nivel de propunere, cât și Parlamentul – la nivel de decizie finală. Indiferent pe cine propune președintele RM, dacă nu există acceptul Parlamentului, persoana nu poate fi nici numită, nici demisă de la conducerea SIS.

El a explicat că o astfel de modalitate de numire a șefului structurii de securitate a statului există în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv România. Potrivit legislației de peste Prut, „Serviciul Român de Informații este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însarcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”.

„Prin urmare, nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către Președintele RM – SIS-ul, așa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta urmează a fi examinat și votat în lectură finală.

Precizăm că acum o săptămână, Parșamentul i-a demis pe șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari și pe directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase: Ordon colaboratorilor de poliție cu funcții de conducere din subordinea MAI să se prezinte în incinta Parlamentului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Andrei Năstase, ministrul de Interne în Guvernul Sandu, l-a prezentat pe noul sef al IGP Gheorghe Bălan, desemnat astăzi în această funcție. „ A venit timpul să restabilim ordinea în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și să readucem încrederea oamenilor în această structură. În acest sens, ținând cont că structuri ilegale blochează intrarea în sediul MAI și IGP, ordon colaboratorilor de poliție cu funcții de conducere din instituțiile din subordinea MAI să se prezinte în incinta Parlamentului pentru a discuta pașii următori pentru a reveni la normalitate și legalitate”, a declarat Andrei Năstase.

PE LUNG

La rândul său, Gheorghe Bălan s-a adresat colaboratorilor de poliție cu un îndemn, în care menționează că este nevoie de imediata restabilire a ordinii constituționale în stat, de garantare a securității tuturor cetățenilor.

„Fac un apel sincer și asumat către toți polițiștii de bună-credință din această țară, să vină la Parlament, locul în care suveranitatea statului nostru nu a fost încă compromisă de regimul care nu permite trasferul legitim de putere”, a spus Gheorghe Bălan.

„Aveti instinctul de polițiști. Veniți la Parlament ca să ne luăm țara înapoi. Va fi o țară liberă, demnă, aveți încredere în destinul nostru european. Aveți incredere în ministrul de Interne”, a venit cu un îndemn Gheorghe Bălan.

Precizăm că astăzi Guvernul condus de Maia Sandu a votat demiterea șefului Inspectoratului General de Poliție, Alenxadru Pânzari. În locul acestuia a fost desemnat Gheorghe Bălan.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie12 ore în urmă

Ce este inflația și de ce trebuie s-o înțelegem?

PE SCURT „Inflația este la fel de violentă precum un tâlhar, la fel de înspăimântătoare precum un hoț armat și...

Social16 ore în urmă

Raiul de la Piața Centrală și mirosul de la stația de epurare. Principalele probleme discutate la Primărie

PE SCURT Edilul capitalei Ion Ceban nu susține majorarea tarifelor de călătorie cu microbuzul și, cel mai probabil, nici Consiliul...

Sănătate2 zile în urmă

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

PE SCURT Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă...

Reintegrare3 zile în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie3 zile în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie3 zile în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

Social4 zile în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică5 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe5 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică5 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică6 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție7 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

Politică2 săptămâni în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031