Connect with us
"
"

Politică

„Oamenii așteaptă de la noi să răspundem la întrebări legitime”. Andrei Năstase a anunțat cum vor interacționa MAI, PG și SIS

Publicat

pe

PE SCURT

Ministrul de Interne Andrei Năstase a anunțat că a avut astăzi o întrevedere cu procurorul general interimar și directorul SIS „pentru a marca momentul unui nou început pentru statul de drept din Republica Moldova”.

Astfel, potrivit lui Năstase, în cadrul întrevederii s-a convenit ca MAI, SIS și PG vor interacționa în baza mai multor principii,  cum ar fi respectarea strictă și exercitarea doar a competențelor prevăzute de Constituție și Lege și neadmiterea comenzilor politice și a intervențiilor unor interese de grup sau particulare.

PE LUNG

De asemenea, s-a convenit:

– Cooperarea între instituții, în spiritul bunelor practici internaționale – pentru că statul de drept trebuie să funcționeze ca un întreg, în mod unitar.

– Respectarea strictă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Acționăm numai pentru oameni, nu împotriva lor!

– Toleranță zero față de orice scheme ilicite care au existat pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste scheme trebuie descoperite și cei care au secătuit țara de bani să fie trași la răspundere.

„Lucrătorii celor trei instituții trebuie să știe că unicul reper în activitatea lor trebuie să fie legea. Sunteți în drept să nu executați ordine ilegale. Oamenii așteaptă de la noi să răspundem la întrebări legitime din partea societății, cum ar fi ce s-a întâmplat cu miliardul furat, trebuie să venim în întâmpinarea acestor așteptări”, a menționat Andrei Năstase la un briefing de presă.

Andrei Năstase a dat asigurări că Guvernul nu va interfera în activitățile Procuraturii Generale și a SIS-ului, solicitând în mod public conducătorilor acestor instituții să nu accepte ingerințe de la nimeni – fie ministru, parlamentar, primar etc. – nici chiar de la el.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Maia Sandu: Există probe că fostul şef al SIS și adjunctul său au luat decizii abuzive în cazul expulzării profesorilor turci

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Există probe că deciziile abuzive în cazul îndepărtării celor șapte profesori turci de pe teritoriul Re publicii Moldova au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct SIS Alexandru Baltaga, a menționat astăzi prim-ministra Maia Sandu, la ședința Guvernului.

De asemenea, prim-ministra a menționat că a fost informată că materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chişinău. Declarația a fost făcută în contextul în care pe 6 septembrie se împlinește un an de la expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova.

PE LUNG

„Pe 6 septembrie se împlinește un an de la ziua îndepărtării abuzive a celor șapte profesori turci de pe teritoriul R.Moldova. Conform informațiilor pe care le-am obținut, există probe că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct Alexandru Baltaga”, a menționat Maia Sandu.

Prim-ministra a spus că materialele cu privire la implicarea celor doi în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chișinău, doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză „cu toate seriozitatea”.

„Materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura municipiului Chișinău. Doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză cu toate seriozitatea. De aceasta vin cu un apel către șeful Procuraturii municipiului Chișinău și către procurorul general interimar, să se asigure că acest caz este investigat cu maximă seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată despre acest abuz”, a declarat Maia Sandu.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018.

CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Citește mai departe

Politică

Cum va fi numit directorul Serviciului de Informații și Securitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Directorul Serviciului de Informații și Securitate ar putea fi numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova. Un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens a fost aprobat de deputați, în prima lectură.

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale, dar va fi supusă controlului parlamentar. Astfel, SIS ar putea fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea șefului statului, pe un termen de cinci ani.

PE LUNG

De asemenea, eliberarea din funcție a directorului SIS ar putea fi făcută de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese, precum și va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii.

Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a precizat că la numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului – atât președintele Republicii Moldova la nivel de propunere, cât și Parlamentul – la nivel de decizie finală. Indiferent pe cine propune președintele RM, dacă nu există acceptul Parlamentului, persoana nu poate fi nici numită, nici demisă de la conducerea SIS.

El a explicat că o astfel de modalitate de numire a șefului structurii de securitate a statului există în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv România. Potrivit legislației de peste Prut, „Serviciul Român de Informații este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însarcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”.

„Prin urmare, nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către Președintele RM – SIS-ul, așa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta urmează a fi examinat și votat în lectură finală.

Precizăm că acum o săptămână, Parșamentul i-a demis pe șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari și pe directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase: Ordon colaboratorilor de poliție cu funcții de conducere din subordinea MAI să se prezinte în incinta Parlamentului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Andrei Năstase, ministrul de Interne în Guvernul Sandu, l-a prezentat pe noul sef al IGP Gheorghe Bălan, desemnat astăzi în această funcție. „ A venit timpul să restabilim ordinea în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și să readucem încrederea oamenilor în această structură. În acest sens, ținând cont că structuri ilegale blochează intrarea în sediul MAI și IGP, ordon colaboratorilor de poliție cu funcții de conducere din instituțiile din subordinea MAI să se prezinte în incinta Parlamentului pentru a discuta pașii următori pentru a reveni la normalitate și legalitate”, a declarat Andrei Năstase.

PE LUNG

La rândul său, Gheorghe Bălan s-a adresat colaboratorilor de poliție cu un îndemn, în care menționează că este nevoie de imediata restabilire a ordinii constituționale în stat, de garantare a securității tuturor cetățenilor.

„Fac un apel sincer și asumat către toți polițiștii de bună-credință din această țară, să vină la Parlament, locul în care suveranitatea statului nostru nu a fost încă compromisă de regimul care nu permite trasferul legitim de putere”, a spus Gheorghe Bălan.

„Aveti instinctul de polițiști. Veniți la Parlament ca să ne luăm țara înapoi. Va fi o țară liberă, demnă, aveți încredere în destinul nostru european. Aveți incredere în ministrul de Interne”, a venit cu un îndemn Gheorghe Bălan.

Precizăm că astăzi Guvernul condus de Maia Sandu a votat demiterea șefului Inspectoratului General de Poliție, Alenxadru Pânzari. În locul acestuia a fost desemnat Gheorghe Bălan.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie9 ore în urmă

Cât costă chiria în 4 orașe mari din Republica Moldova

PE SCURT Prețul chiriilor în Republica Moldova diferă în funcție de orașe și locuințe. Un lucru este clar – în...

Divertisment11 ore în urmă

Cea mai feerică petrecere de Crăciun se dă la Castel Mimi. Vino să asculți orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici

„A fost odată la Castel” este genericul unui șir de evenimente care se vor desfășura la Castel Mimi în perioada...

Social11 ore în urmă

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

PE SCURT 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating...

Cultură14 ore în urmă

Zece scriitoare premiate internațional recomandă cărțile preferate în 2019

PE SCURT De la povești și romane de dragoste la memorii și romane inovatoare. Scriitori și scriitoare câștigători și candidați...

Sănătate15 ore în urmă

Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

PE SCURT Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că...

Social17 ore în urmă

Acasă, în Germania/ Cum este viața a trei tineri plecați din Moldova

Pleacă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Pleacă în căutarea oportunităților de dezvoltare. Pleacă pentru că nu...

CulturăO zi în urmă

10 evenimente interesante la care să mergi în acest weekend

PE SCURT În acest weekend au loc foarte multe evenimente, însă noi v-am pregătit 10 dintre ele. Fie alegi să...

Advertisement

Politică

Justiție2 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică3 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031