O parte din deputaţi ar putea rămâne cu salariile tăiate. Detalii

Deputaţii socialişti, comunişti şi liberal-democraţi ar putea rămâne cu salariile tăiate, după ce vineri, 2 decembrie, au părăsit în semn de protest şedinţa Parlamentului. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că va solicita Biroului Permanent să examineze posibilitatea sancționarea disciplinară a acesora, inclusiv prin tăieri din salariu.

Precizăm că cele trei fracţiuni parlamentare au părăsit sala Parlamentului: PCRM și PSRM în semn de protest față de faptul că la audierile parlamentare privind alimentarea copiilor în şcoli şi grădiniţe nu va participa premierul Pavel Filip, iar PLDM – pentru că nu au fost de acord cu unele proiecte incluse în agendă.

Opoziția consideră că spectacolul și show-ul politic e mai important decât discutarea unor subiecte importante. Regret că ei doar la nivel de declarații își manifestă interesul față de societate și față de copii. A trebuit să amânăm ședința. Cu siguranță vom reveni la subiect. Voi solicita săptămâna viitoare Biroului permanent să examineze inclusiv tăierea din salariul celor care au boicotat astăzi ședința plenului“, a declarat Andrian Candu, după şedinţa întrerupă a Legislativului.

Potrivit lui Candu, cetăţenii trebuie să-şi cunoască “eroii”. “Pentru că în campania electorală cer votul cetăţenilor, iar când să muncească, să stea în plenul Parlamentului ca să afle adevărul, boicotează şi pleacă”, a spus acesta.

Întrebat de ce, totuşi, la audierile din plen nu a venit premierul Pavel Filip, Andrian Candu a spus că “nu era vorba de prim-ministru”.

” Plenul a decis săptămâna trecută să invite conducerea Guvernului. Sunt oameni în Guvern, inclusiv la nivel de vice-prim-miniştri care sunt responsabili pe domenii. Dacă unii deputaţi vor să facă spectacol, mă mir cum de nu au cerut să vină în plenul Parlamentului şi Papa de la Roma”, a menţionat Andrian Candu.

Din lipsă de cvorum, şedinţa Parlamentul a fost întreruptă până săptămâna viitoare. Precizăm că, în 2015, sala­ri­ul lunar al unui depu­tat a fost de 9 585 de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.