Număr mare de petiții la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Care sunt cele mai frecvente reclamații

În primele luni ale anului 2018, în adresa Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au ajuns 1212 de petiții, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Din acestea, APCSP a examinat 766 petiții, 303 – au fost readresate altor autorități, iar 143 petiții sunt în examinare.

Cele mai frecvente cazuri cu care se adresează cetățenii la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței sunt: serviciile prestate neconform – 394 petiții, în special cele ce țin de serviciul taxi, hotelier, comunale, telefonie și telecomunicații.

De asemenea, reclamațiile vizează produsele industriale neconforme – 198, dintre care cele mai des întâlnite vizează telefoanele și electrocasnice, și regulile de comerț – 197.

În urma examinării petițiilor, au fost înregistrate 182 cazuri de succes,  dintre care în 136 cazuri, consumatorilor le-a fost restituită contravaloarea bunurilor achiziționate, în sumă de 961 944 mii lei.

Măsuri juridice au fost aplicate la examinarea a 45 petiții din total (766) examinate, respectiv au fost aplicate amenzi în sumă totală de 176 75 mii lei.

„Numărul mare a petițiilor expediate în adresa Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, pe de o parte, arată că încă mai avem de lucru la respectarea prevederilor legislației în domeniul protecției consumatorilor, precum şi la controlul de stat privind corespunderea produselor şi a serviciilor plasate pe piață, iar pe de altă parte, această cifră demonstrează că cetățenii sunt activi și au încredere în atribuțiile Agenției și drepturile, dar și interesele lor legitime vor fi protejate”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.