Connect with us

Diaspora

”Nu există țări bogate și țări sărace. Sunt țări bine conduse și țări rău conduse”/ INTERVIU

Publicat

pe

dorel nasuiInterviu cu Dorel Nasui, Consul Onorific al Republicii Moldova în Illinois

Dorel Nasui este fondatorul și directorul executiv al întreprinderilor ”American International Radio” și ”Safemobile”, companii din domeniul tehnologiilor avansate. Este membru al Colegiului de Administrare al Universității de Stat din Chicago și al Societății Onorifice Internaționale de Administrare a Afacerilor ”Delta Mu Delta”.

Inaugurarea Domnul Nasui în funcție de Consul Onorific al Republicii Moldova la Illinois a avut loc la 21 noiembrie 2014. Pe 2 mai 2015 Domnul Nasui a oficiat lansarea ediției a doua a Convenției Moldo-Americane, care a avut loc în Chicago, Illinois.

Acesta va vizita Chișinăul în perioada 19-20 mai și va avea întâlniri cu reprentanți ai Guvernului și oameni de afaceri pentru a promova interesele Republicii Moldova în SUA.

L-am rugat pe domnul Nasui sa împărtășească cîteva idei despre Consulatul Onorific, Convenția Moldo-Americană, dar și sporirea atractivitatii Republicii Moldova pentru atragerea investițiilor străine. 

Care sunt obiectivele majore ale Consulatului Onorific al Republicii Moldova în Chicago? Care sunt sarcinile de bază ale Consulului Onorific al Republicii Moldova în Illinois?

Obiectivul de bază al Consulatului Onorofic al Republicii Moldova în Illinois este dezvoltarea relațiilor comerciale, culturale și comunitare bilaterale.  Consulatul Onorific din Illinois, spre deosebire de funcțiile unui consulat, nu este împuternicit cu funcții de documentare și legalizare. Sarcinile mele, în funcție de Consul Onorific, țin de facilitarea relațiilor comerciale între cei ce doresc să investească în Moldova, oferirea suportului la nivel local pentru delegațiile din Moldova și colaborarea cu diverse organizații locale pentru a spori prezența comunității moldave în Illinois.

Care a fost implicarea Consulatului Onorific în organizarea ediției a doua a Convenției Moldo-Americane din Chicago? De ce este important să se organizez așa tip de evenimente în Statele Unite?

Consulatul Onorific, fiind partenerul acestui eveniment a oferit întregul suport ca oraș gazdă al ediției a doua a Convenției Moldo-Americane. Am conlucrat activ cu organizatorii, Moldova AID și NOROC Events & Promotions, în identificarea sponsorilor, am oferit suport logistic, spațiu, extinderea rețelei.

Organizarea evenimentelor de tipul acestuia este importantă nu numai prin aducerea împreună a liderilor din ambele țări. Este la fel de important să demonstrăm că comunitatea moldovenilor din Illinois este în creștere atât numeric, dar mai ales în unitate și coeziune. Așa cum comunitatea moldovenilor din Chicago este cea mai numeroasă din America de Nord, acest eveniment a contribuit la sporirea prezenței deja destul de vizibile a comunității și la încurajarea implicării și a altor persoane.

Cum apreciați desfășurarea Convenției, per ansamblu? Au fost atinse obiectivele stabilite?

Cred că Convenția a fost extrem de bine organizată și foarte fructuoasă în obiective. Aceasa a reunit persoane importante și a lansat discuții relevante despre Moldova și colaborarea internă.

Pe lângă dialogul deschis, Convenția a permis participanților să formeze o rețea și relații care se vor transforma în eforturi de cooperare care se vor extinde în diferite părți ale Americii de Nord și, bineînțeles, și în Republica Moldova.

Dacă puteți să ne spuneți, pe scurt, care au fost principalele concluzii ale acestei ediții?

După părerea mea, concluzia principală a Convenției a fost că avem persoane foarte talentate și dedicate care sunt dispuși să ajute Republica Moldova. Convenția a demonstrat că avem minți și resurse pentru a consolida comunitatea și pentru a face diferența atât aici, cât și în Moldova. Acum avem nevoie doar de un plan.

Prin formarea unui grup dedicat dezvoltării Moldovei, Convenția a reaprins pasiunea oamenilor de a ajuta și a demonstrat că comunitatea este în creștere, ceea ce va produce efecte pozitive pe termen lung.

Au fost trasate planuri/obiective pentru edițiile viitoare?

Nu sunt în poziția de a comenta obiectivele de viitor ale Convenției. Voi menționa doar că pe lângă facilitarea discuțiilor între persoanele cheie, sper că va crește influența comunității cetățenilor moldoveni care locuiesc în orașul-gazdă.

Ce puteți spune despre specificul Diasporei moldovenilor din partea de Midwest, în deosebi din Chicago? De cînd sunteți membru activ și al diasporei romane, considerați aceste două diaspore fiind diferite? Prin ce diaspora modoveneasca difera de alte diaspore din regiune?

Diaspora moldovenilor din Chicago este una relativ tinara, in termeni de virsta medie. Sunt persoane muncitoare, multi lucreaza in industria de transport. La fel ca si in alte comunitati etnice, sunt specialisti in diferite domenii: medici, persoane cu afaceri proprii. Imi place să menționez că un numar impunător de moldoveni din Chicago au participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Aceasta denotă interesul sporit al moldovenilor de aici in viitorul Republicii Moldova.

Diasporele romaneasca si moldoveneasca nu difera foarte mult, mai degrabă există tendința de a se complementa reciproc. Oamenii se întiînesc, frecventează aceiași biserică, organizează evenimente culturale in comun. Bineînțeles, diaspora romanească este mai numeroasă si mai veche, dateaza inca din secolul 19, cind mai multe persoane din Transilvania au emigrat in state.

Dar, chiar dacă diaspora moldovenească e mai puțin numeroasă, vreau sa mentionez ca e una din cele mai active in regiune. Să nu uitam ca Chicago este un oras al globalizării și, pe masura creșterii diasporei multe valori sunt impărtăsite cu alte diaspore din tările esteuropene: Romania, Ucraina, Polonia, Serbia, Croația, Cehia, Slovacia si Rusia.

“Regula capitalului e una simplă: migrează spre locurile unde există securitate și unde poate produce valoare adaugată. Securitatea este în prim plan. Iată de ce Moldova trebuie să dezvolte un suport legislativ favorabil securizării investițiilor străine.

Fiind o persoana de afaceri de succes din Statele Unite, ar fi foarte binevenita opinia dumneavoastra referitor la sporirea atractivitatii Republicii Moldova si atragerii investițiilor străine. Ce lipsește Chișinăului? De ce Moldova nu este un spațiu atrăgător din punct de vedere al oportunităților economice? 

Regula capitalului e una simplă: migrează spre locurile unde există securitate și unde poate produce valoare adaugată. Securitatea este în prim plan. Iată de ce Moldova trebuie să dezvolte un suport legislativ favorabil securizării investițiilor străine.

Un alt aspect – sistemul de impozitare trebuie să fie cît mai corect. Birocratia trebuie redusă la minimum si transparența deplina trebuie sa devină o normă, nu o excepție.

Un bun exemplu de urmat pentru Moldova este Irlanda sau Olanda, cred că nu trebuie de inventat roata. Un nivel înalt de educație combinat cu dorința de a lucra ar putea  aduce performanțe economice considerabile. Condiția este una: să oferim un sistem corect pentru o viață de succes.

Nu există țări bogate și țări sărace. Sunt țări bine conduse și țări rău conduse. Cu un sistem adecvat, Moldova are potențialul de a progresa în dezvoltarea economică cu cel putin 8-10% pe an.

Eu aș propune organizarea misiunilor comerciale în Moldova si în Illionois (sau SUA ) și, de asemenea, aș sugera liderilor politici si business din Moldova să viziteze Statele Unite mai des și să vină cu mesaje clare pentru liderii de afaceri din SUA.

Care ar fi mesajul adresat oamenilor de afaceri din SUA, organizațiilor care ar dori să susțină efortul de dezvoltare al Republicii Moldova?

Primul mesaj ar fi despre timp si oportunități, cred ca acum este timpul potrivit de a investi in economia  Moldovei. Al doilea mesaj ar fi unul politic. Trebuie sa încurajăm convorbirile cu toți actorii politici influenți din Statele Unite pentru a spori implicarea acestora în suportul oferit Moldovei. Al treilea și ultimul mesaj ar fi: Succes!

Află mai multe despre Conulatul Onorific al Republicii Moldova în Illinois pe moldovaillinoishc.com, iar despre Convenția Moldo-Americană pe www.moldovanconvention.us.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important5 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com