Norul de cenuşă vulcanică – pericol pentru populaţie?

Norul de cenuşă vulcanică nu prezintă niciun pericol pentru populaţie, până la 2.000 de metri altitudine nu există nicio particulă, singurele probleme fiind cele de trafic aerian, a declarat, sâmbătă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, prezent la Păltiniş la reuniunea prefecţilor şi subprefecţilor. Acest aspect a fost precizat şi de către Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Europenii ar trebui să încerce să rămână în case în cazul în care cenuşa din norul vulcanic provenit din Islanda începe să se depună, a atenţionat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce cantităţi mici de cenuşă au căzut în Islanda, Scoţia şi Norvegia.

Cenuşa microscopică este potenţial periculoasă pentru oameni dacă începe să atingă pământul, deoarece particulele inhalate pot ajunge în plămâni, cauzând probleme respiratorii, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, David Epstein.

Vulcanul din Islanda, care a început să erupă miercuri, a trimis un nor enorm de particule de cenuşă microscopică deasupra nordului Europei, determinând rămânerea avioanelor la sol.

Norul se deplasează la o înălţime de circa 6.000 de metri şi nu poate fi văzut de la sol. Potrivit lui Epstein, o mare parte din nor a rămas la mare înălţime în atmosferă.

Cei care se aventurează totuşi afară din casei ar trebui să ia în considerare să poarte măşti, a precizat David Epstein, adăugând că OMS nu înţelege pe deplin riscurile de sănătate asociate norului de cenuşă şi încearcă să afle mai multe lucruri. Agenţia monitorizează îndeaproape situaţia, a spus el.

Norul de cenuşă vulcanică se va extinde sâmbătă, până la ora 21.00, deasupra celei mai mari părţi a Europei, incluzând şi teritoriul României, potrivit ANM.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din întreaga ţară monitorizează permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.