“Noi suntem îngrijoraţi de măsurile care au fost întreprinse…

După ce s-a întâlnit cu preşedintele Voronin, speriat probabil de modul în care serviciul de presă al preşedinţiei a relatat despre acest eveniment, Ambasadorul SUA a hotărât să acorde un interviu agenţiei Infotag. Publicăm mai jos textul interviului, pentru ca cititorul să ştie ce i-a spus cu adevărat Chaudhry lui Voronin.

Î.: Dle Ambasador, cum aţi comenta Dvs. situaţia creată în R. Moldova după protestele care au avut loc?

R.: În primul rând, vreau să spun că noi acordăm o importanţă majoră dreptului oamenilor care trăiesc într-o ţară democratică de a-şi exprima opinia într-un mod paşnic pe care îl aleg ei – prin proteste publice, prin intermediul Internetului sau al presei. Cu toate acestea, noi condamnăm violenţa, indiferent de unde vine. Cu privire la evenimentele începând cu ziua de duminică, vreau să spun că autorităţile au acţionat într-un mod reţinut în timp ce demonstraţia în faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului a ieşit de sub control şi a adus la prejudicii materiale şi la persoane rănite. Astfel a fost evitată situaţia unor consecinţe şi mai grave. Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi de acţiunile autorităţilor moldoveneşti de mai târziu, când protestele au fost reluate într-un mod paşnic. Într-o declaraţie publică pe care am făcut-o, şi în timpul unei discuţii cu opoziţia noi am chemat părţile să se abţină de la acţiuni violente şi să-şi soluţioneze divergenţele pe cale paşnică. În timpul întrevederilor cu reprezentanţii Guvernului, am făcut apel la autorităţi să permită dreptul la libera şi paşnica exprimare de opinii.

Î.: Cum aţi comenta acţiunile Guvernului după proteste, în special reţinerea studenţilor şi a jurnaliştilor?

R.: Noi suntem îngrijoraţi de măsurile care au fost întreprinse după ce protestele au fost reluate în mod paşnic, şi eu am exprimat această îngrijorare direct în timpul întrevederii cu preşedintele Voronin. Noi suntem îngrijoraţi îndeosebi de reţinerea jurnaliştilor şi a studenţilor, efectuată fără motive aparente; la fel ne îngrijorează presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studenţilor la demonstraţii. Noi am primit plângeri directe de la jurnalişti care ne-au informat despre intimidările la care au fost supuşi. Am văzut reportaje televizate credibile despre cazuri când jurnaliştii şi studenţii au fost reţinuţi şi bătuţi. Astfel de cazuri, precum şi intimidarea jurnaliştilor sau a oricăror altor cetăţeni, nu trebuie să aibă loc într-o democraţie.

Î.: Care este părerea Dvs. privitor la afirmaţiile partidelor de opoziţie că rezultatele alegerilor au fost fraudate?

R.: Personal, am discutat această chestiune cu preşedintele Voronin, cu alte persoane oficiale din conducerea Moldovei şi cu liderii celor trei partide de opoziţie. Poziţia noastră este că Guvernul trebuie să asculte plângerile şi să soluţioneze divergenţele într-o atmosferă de cooperare constructivă cu opoziţia. Noi la fel am chemat la o transparenţă totală în ce priveşte rezultatele alegerilor. Decizia Guvernului Moldovei de a permite partidelor de opoziţie să verifice listele alegătorilor şi să recalculeze voturile este un pas binevenit în această direcţie. Noi îndemnăm toţi cetăţenii Moldovei să conlucreze pentru a găsi o cale paşnică şi democratică pentru a ieşi din situaţia creată şi de a mişca ţara înainte.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.