Noi promisiuni ale lui Ungureanu pentru romanii basarabeni

Ministerul Afacerilor Externe va solicita Ministerului Justitiei modificarea legislatiei de acordare a cetateniei romane, astfel incat romanii din Basarabia sa primeasca mai repede aceasta calitate.

Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu aflat zilele acestea intr-o vizita la Chisinau, la invitatia omologului sau basarabean Andrei Stratan, a subliniat necesitatea simplificarii procedurii prevazute de legislatie in asa fel incat procesul birocratic de analiza a dosarelor sa fie mult accelerat, informeaza Rompres. El a adaugat ca isi doreste ca in urma acestor modificari sa poata fi rezolvate peste 1.500 de dosare de solicitare a cetateniei, fata de maximum de 200 cate se aproba lunar, in prezent. "Ministerul Afacerilor Externe este doar un agent postal al dosarelor, dar sunt convins ca putem face aceasta modificare", a spus Mihai-Razvan Ungureanu, citat de Rompres, care considera demersul "ca un pariu personal". Din 1992 pana in prezent, statul roman a acordat cetatenia pentru aproximativ 90.000 de solicitanti din Republica Moldova.

In cadrul vizitei oficiale ministrul roman s-a intalnit si cu profesorii scolilor cu grafie latina din regiunea separatista transnistreana carora le-a promis sprijin material din partea DRRP, din cadrul MAE. Mihai-Razvan Ungureanu a precizat ca este hotarat sa amplifice si actiunea politica in sprijinul scolilor, urmand ca in perioada urmatoare profesorii, dar si copiii ai caror parinti vor fi de acord, sa primeasca cetatenia romana. De asemenea, ministrul roman de externe a afirmat ca va interveni pe langa autoritatile de la Chisinau pentru ca acestea sa se ingrijeasca mai mult de conditiile oferite acestor copii. Totodata, Mihai-Razvan Ungureanu a adresat un apel opiniei publice din Romania pentru a sprijini cele opt scoli cu donatii de carti sau alte materiale. Pe de alta parte, cei patru directori de scoli – Maria Ungureanu de la Scoala internat pentru orfani din Tighina, Maria Roibu de la Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina, Eugenia Halos de la Liceul "Evrika" din Rabnita si Ion Iovcev de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol – au acuzat din nou autoritatile transnistrene pentru persecutiile si amenintarile la care sunt supusi. Ei au multumit organizatiilor societatii civile din Romania care le-au venit in ajutor si au solicitat Ministerului Educatiei de la Bucuresti acordarea unor locuri speciale la universitatile romanesti pentru absolventii liceelor din regiune, separat de cele acordate tinerilor din Republica Moldova. Numarul copiilor care invata in limba romana cu grafie latina in cele opt scoli din Transnistria a scazut la aproximativ 4.500, fata de aproximativ 6.000 cat era inainte de conflictul din anul 2004 cu autoritatile de la Tiraspol.

Ministrul roman va fi primit de presedintele Voronin si premierul Vasile Tarlev pentru a continua dialogul bilateral relansat in ianuarie 2005 in urma vizitei presedintelui Traian Basescu, cand Romania si-a exprimat disponibilitatea de a sustine eforturile Republicii Moldova de integrare europeana, respectiv de solutionare a situatiei din Transnistria. Totodata, seful diplomatiei romane va sustine astazi, 17 februarie, la Universitatea de Stat din Chisinau, o prelegere cu tema "Romania si Republica Moldova, un parteneriat pentru Europa". // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.