Noi probe care sprijina acuzatiile de tentativa de asasinat aduse lui Valeriu Pasat

Deputatul PPCD Vlad Cubreacov a pus la dispozitia Procuraturii Generale, in completarea documentului FDC5 nr. 848 din 01.02.06, copiile a doua materiale de presa care confirma detaliile pe care i le-a comunicat senatorul PRM Ilie Ilascu la Strasbourg, in octombrie 2005 si in ianuarie 2006, privind „planul rusesc de asasinare a liderului PPCD Iurie Rosca si de destabilizare a situatiei politice din Republica Moldova”.

Procuratura Generala are la dispozitie copia interviului cu titlul „Ai carui popor, oare?” publicat in pagina trei a numarului 14 (3110) din 7 aprilie 2005 al saptamanalului „Literatura si Arta”. Cubreacov considera drept relevante urmatoarele pasaje ale interviului acordat de senatorul Ilascu jurnalistului Efim Josanu: „Cu doua-trei saptamani inaintea alegerilor, cineva din Bucuresti ma suna si ma roaga sa telefonez pe un numar de telefon la Moscova. Faptul m-a mirat mult si am intrebat: „Dar ce legatura are asta cu mine? Sau tine de problema eliberarii din detentie a colegilor mei?” „Da”, am primit raspunsul. Telefonez la numarul indicat. Omul de la celalalt capat al firului cere sa avem o intalnire. Trec peste toate peripetiile sosirii personajului la Bucuresti, pe ocolite si ca in filmele de aventuri, ca cel venit in „mare taina” sa-mi spuna ca alegerile din Moldova nu se vor incheia la 6 martie. In functie de situatie, imi sugereaza el, unor lideri „democrati si patrioti” desigur, li se pregatea soarta de martiri, adica nu erau excluse asasinate politice, iar vina, chipurile, Voronin, avea de gand s-o dea pe mine. Intr-un cuvant mi se propunea sa ma includ in campania electorala contra lui Voronin”. „Daca ar fi sa ne gandim la cunoscutele metode ale violentei – se facea cu multi ani inainte. Venea X procomunist – jos cu el si – la „Doina”, venea altul – tot acolo!”. „Un lucru pot afirma – toate combinatiile erau urmarite cu atentie de serviciile secrete ale Republicii Moldova si nu numai cele ale Republicii Moldova pentru ca ele duceau la un focar care putea sa se aprinda si sa se extinda pana la situatiile cele mai imprevizibile. Doar in ultimul moment a fost evitata o mare nenorocire. Organele abilitate au lucrat 24 din 24 si au contracarat pericolul. Din pacate, in arsenalul serviciilor secrete rusesti, ca de altfel in toata lumea, scenariile rasturnarilor de palat prin violenta continua sa ramana in voga.”

De asemenea, la procuratura a fost expediata copia raspunsului cu titlul „Am fost doar un intermediar intre Pasat si Ilascu” inserat in pagina patru a numarului 451, din 3 februarie 2006, al publicatiei „Jurnal de Chisinau”. Cubreacov considera relevant urmatorul pasaj al raspunsului acordat de Victor Craciun, presedinte al Ligii culturale pentru romanii de pretutindeni, jurnalistei Mariana Rata: „Este adevarat ca am primit un telefon de la Moscova. Ii cunosc pe toti ministrii din Basarabia, inclusiv pe Pasat. Acesta din urma ma sunase atunci cu rugamintea de a-i da telefonul lui Ilascu. Eu nu am putut sa fac lucrul acesta si i-am spus: „O sa stau eu de vorba cu Ilascu si o sa-i spun sa te contacteze el”. N-am vrut sa i-l dau, am vrut mai intai sa-l avertizez pe Ilascu. L-am sunat pe Ilie, i-am spus ca-l cauta cineva de la Moscova, m-a intrebat in ce problema si i-am spus ca este vorba de grupul celor care mai sunt la Tiraspol. Acum, am aflat din presa despre ce ar fi discutat Ilascu cu Pasat la intalnirea pe care au avut-o. Am fost doar un intermediar intre Pasat si Ilascu, pentru ca ei sa stabileasca o legatura telefonica.”

Deputatul PPCD Vlad Cubreacov ii cere procurorului general Valeriu Balaban sa-l informeze in scris, in termenul prescris de lege, asupra deciziilor adoptate si a masurilor concrete in legatura cu prezenta interpelare-sesizare. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.