NM: Parlamentul European pregătește o reacție dură privind democrația din Moldova

parlament european

Uniunea Europeană poate revizui regimul fără vize pentru cetățenii moldoveni în caz de nerespectare a obligațiilor legate de lupta împotriva corupției și spălării banilor. O atenționare asupra acestor condiții a fost inclusă, pentru prima dată după liberalizarea regimului de vize, în proiectul Parlamentului European privind implementarea Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE.

Documentul va fi examinat în Parlamentul European miercuri, 14 noiembrie. Anterior, președintele adjunct al Parlamentului European, Heidi Hautala, a declarat că proiectul va fi probabil aprobat fără modificări, scrie newsmaker.md.

O atenționare privind posibilitatea de suspendare a regimului fără vize cu Moldova din cauza neîndeplinirii obligațiilor este unul dintre cele patru „răspunsuri” ale parlamentarilor europeni la dezvoltarea situației democrației în Moldova. Același paragraf menționează condițiile de suspendare a Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE.

De asemenea, un punct din proiectul Parlamentului European menționează că asistența macrofinanciară va fi deblocată numai după alegerile parlamentare ce vor avea loc în luna februarie 2019. Aceasta în condițiile în care acestea să fie ținute în conformitate cu standardele la nivel internațional și să fie evaluate de organe internaționale specializate.

Toate programele de sprijin pe care UE le oferă Republicii Moldova vor rămâne, de asemenea, îghețate până la înregistrarea unor „progrese semnificative în domeniul standardelor democratice”. În același timp, Parlamentul European intenționează să continue să acorde sprijin financiar societății civile din Moldova, mass-mediei independente, sectorului privat și autorităților locale.

În proiectul de raport, deputații europeni amintesc că aderarea la principiile democratice reprezintă baza Acordului de Asociere, iar încălcarea acestei obligații poate duce la suspendarea drepturilor pe care le implică acordul. Inclusiv drepturile cetățenilor Republicii Moldova asupra regimului fără vize cu UE.

Parlamentul European intenționează să ia toate aceste măsuri ca răspuns la anularea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, lipsa justiției independente, a cazurilor motivate politic împotriva opoziției, a avocaților și a activiștilor pentru drepturile omului, presiunea asupra jurnaliștilor și monopolizarea mass-mediei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.