Nivelul scazut de investitii americane in economia moldoveneasca este explicat prin gradul sporit al coruptiei

Nivelul redus de investitii americane in economia moldoveneasca este explicat prin gradul sporit al coruptiei, dar si legislatia imperfecta, sustine Thomas Adams, coordonatorul asistentei SUA pentru Europa si Eurasia al Departamentului de Stat, care se afla intr-o vizita la Chisinau.

"Din pacate, businessmenii americani apreciaza drept instabila economia moldoveneasca. Garantia pentru oamenii de afaceri americani inseamna o parte din succes, insa, acestia sustin ca in R.Moldova ar putea aparea diferite interventii inopinate", a declarat Thomas Adams, vineri seara, intr-o conferinta de presa.

Oficialul american s-a aratat convins ca implementarea asa numitei legi a ghilotinei va spori investitiile americane in economia moldoveneasca. Potrivit lui, relativ atractiva pentru americani este agricultura ucraineana. "Prin urmare, cred ca pentru perspectiva sectorul agricol moldovenesc ar putea deveni o tinta pentru oamenii de afaceri americani".

in acelasi timp, Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Dezvoltarii Comerciale a tinut sa precizeze ca, desi SUA nu se plaseaza printre statele cu cele mai mari investitii in economia moldoveneasca, plasamentele americane au un nivel calitativ. "Acestia vin cu tehnologii moderne, promovind know-how-ul in R.Moldova", a spus Lazar.

Ministrul a oferit drept exemplu Fondul american de investitii Western NIS Enterprise Fund, care in octombrie curent, contra sumei de 10 mln USD, a cumparat intreg pachetul de actiuni al fabricilor de conserve Natur Bravo.

Potrivit datelor Organizatiei pentru promovarea exporturilor din Moldova, cu o cota de 15,9% din totalul investitiilor realizate in RM in anii 1994-2004, SUA se plaseaza pe pozitia a treia, dupa Federatia Rusa (24,9%) si Spania (16,1%). // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.