Niște călugări olandezi s-au alăturat unui proiect științific european

PE SCURT

Abația olandeză Notre-Dame de Koningshoeven îmbunătățește gestionarea apei în industrie și în sectorul agricol, în cadrul unui proiect științific european. Călugării, care se ocupă de producerea berii, au aplicat o tehnologie de curățare a apelor reziduale. Acestea sunt acumulate în rezervoare speciale, unde trei mii de specii de bacterii sunt implicate activ în procesul de curățare.

Mai mult, în viitor se planifică și extragerea din apele uzate a elementelor de carbon, azot și fosfor.

PE LUNG

Olanda de Est. În acest loc, călugării din Ordinul Cistercian au început să producă bere în 1884. Astăzi, fabrica locală produce aproximativ 145 de mii de hectolitri de băutură spumoasă pe an. Dar afacerea are și o valoare de mediu: compania produce timp de o oră 15 metri cubi de ape reziduale, scrie Euronews.

Fratele Isaac povestește: „Ne rugăm de șapte ori pe zi. Începem la ora 4:00, mulțumim lui Dumnezeu pentru creația sa, pentru frumusețe și puritate. Recunoaștem că suntem implicați într-o producție care poluează mediul. De aceea, scopul nostru este să nu permitem apelor uzate să se întoarcă În natură. Dar pentru aceasta ele trebuie să fie curățate. Astfel, vrem să transformăm apa uzată în apă potabilă, în apă utilizabilă”.

Sera locală cu cele două sute de specii de plante poate trata zilnic până la 438 de metri cubi de ape uzate. Aceasta este distilată prin rădăcinile plantelor, plasată în rezervoare speciale, unde trei mii de specii de bacterii sunt implicate activ în curățare. În viitor, se planifică și extragerea din apele uzate a elementelor de carbon, azot și fosfor.

Istvan Koller, consilier pentru optimizarea gestionării apei, a declarat: „Ceea ce dezvoltăm aici poate fi numit o cameră lux pentru bacterii. Da, vrem ca ele să se simtă confortabil și să își facă treaba – să purifice apa”.

Eforturile mănăstirii olandeze fac parte din proiectul de cercetare european NextGen care vizează îmbunătățirea managementului apelor. Pentru a o face parte din economia circulară, specialiștii caută noi tehnologii și noi modele de afaceri. 

Inginerul George Freens prezintă un exemplu: „Examinăm o varietate de scenarii – aceasta este și reutilizarea apei și recuperarea energiei din apă (căldură sau, de exemplu, biogaz) și captarea de nutrienți din apele uzate”.

În estul Olandei, există o altă seră, inclusă în 10 platforme demonstrative ale proiectului. Aici sunt produse anual peste 4 mii de tone de roșii. Un sistem de filtrare și desalinizare cu circuit închis asigură curățarea apei de irigație și transportă substanțe nutritive către plante. Principala sursă de irigație pentru un teren agricol de 9,5 hectare rămâne ploaia, nu apa subterană cu săruri dizolvate în ele.

Guus Mays, consultant pentru optimizarea utilizării apei, explică: „În apa de ploaie există puțin sodiu, un element pe care plantele nu îl folosesc. Dacă apa de ploaie nu este suficientă, folosim apă curentă după desalinizare”.

Cercetătorii UE caută modalități de curățare și reutilizare a fiecărei picături de apă, indiferent că este vorba de ploaie, ape subterane sau ape uzate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.