Negocierile cu FMI asupra unui nou program de finantare ar putea incepe la finele anului curent

Seful Misiunii de evaluare a Fondului Monetar International (FMI), Thomas Richardson, a declarat, vineri, in cadrul conferintei de presa, dedicata incheierii vizitei la Chisinau, ca negocierile asupra unui nou program cu Republica Moldova ar putea incepe doar in trimestrul patru al anului curent, dupa ce politicile promovate de Guvern vor fi evaluate de urmatoarele doua misiuni.

Richardson a spus jurnalistilor ca este "moderat optimist" in privinta reluarii negocierilor asupra unui nou program intre FMI si Guvernul moldovean. El a declarat ca, in perioada care a trecut de la vizita ultimei misiuni (noiembrie 2004), au fost inregistrate o serie de progrese in politicile promovate de autoritati, dar ca, au mai ramas "multe lucruri care trebuie inca facute".

Intre realizari, el a evidentiat politica Bancii Nationale a Moldovei de mentinere a nivelului inflatiei, politica bugetara si fiscala "relativ dura", intentiile autoritatilor de a reforma structura Guvernului si actiunile de imbunatatire a mediului de afaceri (legea ghilotinei).

Totodata, Richardson a atentionat asupra oportunitatii privatizarii intreprinderilor de stat nerentabile si utilizarii incasarilor din privatizare pentru constructia drumurilor. El si-a aratat preocuparea in legatura cu activitatea Consiliului Creditorilor, care, prin iertarea datoriilor, "subventioneaza" intreprinderile falimentare.

Reprezentantul FMI a numit drept preconditii pentru demararea negocierilor asupra unui nou program mentinerea stabilitatii macroeconomice, austeritatea politicii monetare si amendarea legii bugetului pentru anul curent in limitele prevederilor politicii bugetar-fiscale adoptate. El a precizat ca urmatoarea misiune a FMI va sosi la Chisinau in septembrie curent, iar de reusita acesteia depinde vizita urmatoarei misiuni, programata pentru trimestrul IV al anului.

Reamintim ca relatiile Republicii Moldova cu Fondul Monetar International au fost suspendate la initiativa fondului. Programul de finantarea al FMI a fost suspendat in vara anului 2003, dupa ce o misiune a fondului nu a ajuns la un acord cu Guvernul moldovean din cauza ca acesta nu si-a onorat o parte din angajamentele convenite cu FMI, inclusiv in ceea ce priveste mediul de afaceri si cel investitional. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.