Moscova ataca Chisinaul si Kievul

Rusia a protestat fata de decizia Ucrainei si R. Moldova de a sugruma contrabanda provenita din Transnistria care, potrivit Federatiei Ruse, ar fi echivalenta cu un embargou economic pentru inlaturarea caruia nu ar fi exclusa o eventuala optiune militara. Ambasadorul cu misiuni speciale al Rusiei, Valeri Keniaikin, a subliniat ca Moscova detine suficiente pirghii de influenta pentru “a nu lasa in voia sortii oamenii care se simt rusi in suflet”.

Oficialul a pledat totodata pentru acordarea de ajutor economic rusesc Transnistriei, “in caz de necesitate”. insa noul sistem care reclama stampila vamala a R. Moldova este singura cale de a rezolva conflictul care dureaza de 14 ani, iar ciocnirile de la frontiere sunt inscenate cu obladuirea Moscovei, au indicat autoritatile de la Kiev si de la Washington.

Duma de Stat a Federatiei Ruse a adoptat vineri, 10 martie, o declaratie in care cheama guvernele de la Kiev si Chisinau sa restabileasca regimul vamal existent pina la 3 martie curent. in declaratie se vorbeste despre faptul ca actiunea autoritatilor moldovenesti si ucrainene aduce prejudicii economiei r.m.n. si poate duce la o catastrofa umanitara, din care cauza vor avea de suferit nu doar cei circa 80 mii de cetateni rusi, dar aproximativ si toti atitia ucraineni.

Deputatul Andrei Saveliev din fractiunea “Rodina” a propus ca la declaratie sa fie adaugate actiunile pe care conducerea rusa le va intreprinde in cazul in care situatia actuala se va mentine inca o saptamina: introducerea regimului de vize cu Moldova, ajutor umanitar Transnistriei in timpul lucrarilor de primavara, actiuni pentru integrarea institutiilor de invatamint in sistemul rus, luarea de masuri pentru recunoasterea suveranitatii Transnistriei si primirea ei in componenta FR. etc. Aceste propuneri au intrunit doar 81 de voturi din necesarul de 226.

in opinia lui Sergiu Stati, presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana a parlamentului R. Moldova, declaratia dumei “contravine acordurilor interstatale, in special Tratatului politic de baza moldo-rus, care prevede respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale si a principiului de neamestec in treburile interne ale statelor, ratificat de Duma de Stat fara rezerve”. Dumitru Braghis, deputat independent, este de parere ca “R. Moldova si Federatia Rusa trateaza aceeasi problema unilateral, tinind cont de interesele nationale sau de grup ale unor deputati”.

Joi, parlamentul R. Moldova a adoptat declaratia „despre escaladarea artificiala a tensiunii pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene”, in care isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu evolutia periculoasa a situatiei din regiunea transnistreana a tarii si subliniaza ca intreaga raspundere pentru recentele evolutii periculoase din regiune le revine liderilor separatisti de la Tiraspol si „protectorilor acestora de peste hotare”. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.