Monitorizarea si controlul frontierelor moldo-ucrainene sunt conditii esentiale pentru solutionarea conflictului transnistrean, sustine ministrul Andrei Stratan

Autoritatile de la Chisinau considera importanta angajarea tuturor actorilor internationali interesati de depasirea conflictului transnistrean – SUA, UE, dar si Romania ca stat vecin, precum si o noua abordare a problemei din partea Ucrainei, informeaza AP FLUX.

Potrivit ministrului de Externe Andrei Stratan, valorificarea acestor factori va contribui la urgentarea procesului de reglementare a problemei transnistrene. "Conflictul transnistrean este o problema de frontiera, perceputa ca fenomen sau, mai precis, o problema a perceptiilor distorisonate a acesteia si propunerilor, de cele mai multe ori, nejustificate ale frontierei si ale sferelor de influenta", a declarat el miercuri, in cadrul Conferintei internationale "Moldova si Europa: venind mai aproape".

Stratan a spus ca autoritatile Republicii Moldova vor continua sa depuna eforturi sustinute pentru a pozitiona problema transnistreana in sistemul de coordonare real si corect, corelat cu interesele nationale si "in corespundere cu urmatoarele axiome: reintegrarea tarii, retragerea neconditionata a fortelor militare straine de pe teritoriul national, securizarea adecvata a frontierei moldo-ucrainene, in special, pe transnistrean".

In plus, se atrage atentia asupra ineficientei formatului pentalateral de negocieri si se cere extinderea acestuia prin implicarea noilor actori internationali si regionali. Este necesara implicarea mai activa a UE si a SUA in procesul de reglementare a acestei probleme, monitorizarea internationala si controlul comun al frontierelor moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean. "Sunt conditii esentiale pentru asigurarea securitatii si stabilitatii in regiune si, respectiv, pentru solutionarea acestei probleme. Interesul cercurilor politice si economice, din exterior, pentru Transnistria este determinat, in mare parte, de veniturile considerabile pe care le aduce contrabanda si traficul. Securizarea frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean presupune, in primul rand, implicarea observatorilor internationali. Democratizarea si demilitarizarea trebuie sa preceada procesul de discutii. Securizarea frontierei moldo-ucrainene constituie un element absolut esential pentru solutionarea problemei. Un rol important in acest sens ii revene UE si Ucrainei", a precizat Stratan.

Referindu-se la semnarea, de catre Romania si Bulgaria, a Tratatului de aderare la UE, ministrul a declarat ca acest fapt incurajeaza Republica Moldova de a se incadra in realizarea aspiratiilor proprii de integrare europeana.

Reprezentantul Ministerului de Externe al Romaniei, Traian Hristea, a subliniat la randul sau ca Bucurestiul este gata sa ofere Republicii Moldova un sprijin pragmatic pentru infaptuirea reformelor necesare consolidarii optiunii sale europene. "Republica Moldova este cea mai mare prioritate politica pentru Romania. Vom sprijini traseul european al Moldovei. O vom face cu sinceritate, vorbind despre greselile pe care l-am comis in ultimii 15 ani, pentru ca Republica Moldova sa nu le repete. Vom prezenta in egala masura si succesele societatii romanesti, in speranta ca exemplele de buna practica si buna guvernare vor putea fi surse de inspiratie pentru cei preocupati de dezvoltarea societatii moldovenesti. Guvernul Romaniei este gata sa acorde tot sprijinul sau cabinetului de la Chisinau, cu increderea ca acest efort va face posibila, in viitor, reintalnirea Romaniei si Moldovei in spatiul european comun", a declarat Hristea.

In contextul diferendului transnistrean, el a reafirmat intentia Bucurestiului de a sustine Chisinaul in efortul sau de solutionare a conflictului in conformitate cu standardele europene si cu prevederile Constitutiei Republicii Moldova. "Romania va studia cu atentie propunerile presedintelui ucrainean Victor Iuscenko si este dispusa sa aiba consultari asupra acestora. Intelegand dimensiunea sub-regionala a conflictului, ca si responsabilitatea statelor vecine de a contribui la rezolvarea acestuia, Romania si-a exprimat disponibilitatea de a lua parte la acest efort. Salutam, in acest context, decizia UE de a desemna un reprezentat special pentru Republica Moldova, care va urmari cu prioritate dosarul transnistrean. Suntem optimisti. Sustinerea Declaratiei pentru stabilitatea si securitatea Republicii Moldova ar putea fi un prim pas in vederea dinamizarii procesului de reglementare a conflictului, in conditiile in care autoritatile legitime ale Republicii Moldova se pronunta impotriva revenirii la proiecte de timp federativ", a concretizat Hristea, adaugand ca Romania sustine fara rezerve solutionarea, prin metode si pe principii europene, a conflictelor inghetate si conflictelor generate de separatism.

La randul sau, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Igor Dolgov, a declarat ca Kievul este gata sa foloseasca potentialul sau in solutionarea problemei transnistrene. "Ucraina sustine implicarea noilor actori si schimbarea formatului de negocieri. Nu dorim sa avem o "gaura neagra" la hotarele noastre, care sa ne marcheze. Consideram ca lansarea de consultari pe marginea acestei probleme, cu implicarea structurilor internationale, va duce la solutionarea conflictului transnistrean. Ucraina este pentru retragerea trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova si saluta intentia Chisinaului de integrare in UE", a conchis Igor Dolgov, citat de AP FLUX. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.