Moldovenii din diasporă ar putea vota timp de 2 zile – inițiativă legislativă

Partidul Liberal Reformator vine cu o nouă inițiativă legislativă ce prevede modificări ale Codului Electoral. Astfel, PLR propune ca cetățenii din diasporă să poată vota timp de două zile.

Inițiativa legislativă este argumentată prin faptul că numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care au reşedinţă sau domiciliul în străinatate creşte de la an la an. Astfel, în anul 2013 erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung peste 500 de mii de moldoveni sau 12,4% din populaţia totală a ţării.

Totodată, localităţile în care locuiesc aceștia se află la diferite distanţe de oraşele în care sunt amplasate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Astfel, din cauza distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă, a costurilor călătoriilor dar şi a programului de lucru inflexibil, cetăţenii Republiicii Moldova nu reuşesc să îşi exprime dreptul la vot.

Inexistența unor metode alternative de exprimare a dreptului la vot cum ar fi: votul prin corespondenţă sau votul electronic, sau alte mijloace de comunicare la distanţă ar trebuie să fie compensate cu posibilitatea desfăşurării procesului de votare în diaspora pe parcursul a două zile consecutive, astfel încât a doua zi să se suprapună cu ziua indicată în actul de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul de lege privind amendarea Codului Electoral, prin care li se oferă cetăţenilor stabiliţi în afara Republicii Moldova posibilitatea de a vota pe parcursul a două zile, este argumentat şi de experienţa ultimelor scrutine electorale: numărul mare al doritorilor de a vota s-a ciocnit de gradul de pregătire insuficient al birourilor electorale de peste hotare din punct de vedere al capacităţii fizice (spaţii mici, funcţionari insuficienţi, timp limitat).
Prin oferirea cetățenilor din diasporă a posibilității de a vota timp de două zile, Partidul Liberal Reformator își propune să repare o injustiţie existentă în prezent în democraţia electorală a Republicii Moldova.
Ţări care au adoptat legi electorale permisive pentru votul exterior al diasporei: Franţa (1994), Argentina (1993), Austria (1990), SUA (1975) etc.

La alegerile din 29 iulie 2009 peste hotarele țării au votat peste 17 mii de cetățeni moldoveni. La cele din 28 noiembrie 2010 – peste 66mii, ceea ce a constituit peste 4 mandate în Parlament.

Conform diferitor statistici, peste hotarele țării lucrează permanent nu mai puțin de 700 mii de cetățeni moldoveni cu drept de vot, ceea ce reprezintă peste 30% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.