Connect with us
"
"

Social

Moldova.org, în finala concursului de etică și deontologie jurnalistică

Publicat

pe

PE SCURT

Portalul Moldova.org se numără printre cei cinci finaliști pentru Premiul Național de Etică și deontologie jurnalistică, din 20 de instituții de presă nominalizate. Prin acest concurs, Consiliul de Presă promovează principiile etice și deontologice profesionale și recunoaște meritele instituțiilor mass-media în acest domeniu.

Mai mult, Moldova.org, în campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost printre cele mai echidistante portaluri de știri, iar acum trece printr-o schimbare majoră de conținut.

PE LUNG

Cei cinci finaliști ai Premiului Național de Etică și deontologie jurnalistică sunt:

Moldova.org

RISE Moldova

TV 8

Radio Chișinău

NewsMaker

Prin organizarea acestui concurs, Consiliul de Presă intenționează să scoată în evidență bunele practici profesionale, încearcă să creeze o comunitate profesională promotoare de valori deontologice. Un alt obiectiv este de a contribui la educarea tinerei generații de jurnaiști și a promova imaginea breslei şi jurnalismul de calitate.

Printre cele mai echidistante portaluri de știri

„Moldova.org a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu toți concurenții electorali din circumscripția națională pe care i-a mediatizat, dar și în raport cu candidații/potențialii candidați din circumscripțiile uninominale”, se arată într-o concluzie a Centrului pentru Jurnalism Independent și a Asociației Presei Independente, în primul raport de monitorizare a mass-media în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2019.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare au fost monitorizate și alte instituții de presă cum ar fi: agora.md, aif.md, deschide.md, diez.md, esp.md, gagauzinfo.md, Jurnal de Chișinău, Kp.md, NewsMaker, noi.md, realitatea.md, sputnik.md, timpul.md, unimedia.info, ZdG.md. 

Transformarea Moldova.org

Portalul Moldova.org trece printr-o serie de schimbări de conținut. Jurnaliștii au început să facă știri explicative, astfel încât să înțelegeți de ce se întâmplă anumite lucruri, cum ele vor influența viața noastră, ce practici punem prelua de peste hotare, dar și cum rezolvăm anumite probleme. Moldova.org vrea să facă jurnalismul soluțiilor și încearcă să propună soluții pentru problemele pe care le avem, inspirate de acasă sau din altă parte. De exemplu, jurnalista Diana Madan-Preașcă a căutat soluții pentru problema câinilor vagabonzi și a vorbit cu candidații la Primăria Chișinău despre soluțiile identificate de ei: Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi.

E sfârșit de octombrie, iar frunzele de pe copaci cad. Mulți oameni le dau foc, însă acest lucru este interzis, pentru că dăunează mediului. Ca să evitați o amendă și să nu poluați mediul, Tatiana Beghiu vă povestește ce putem face cu frunzele uscate. 

Iar „pâinea noastră cea de toate zilele” costă 3 lei, cea fabricată de Combinatul de panificație Franzeluța. Dar pâinea care se face în 24 de ore respectând o tehnică de coacere tradițională, cu dospire, cu fermentare, cu făină integrală, fără drojdii comerciale va costa mult mai mult decât una produsă în marile întreprinderi industriale care este gata în 2-3 ore. Doina Stimpovschi vă spune cum poate o pâine să coste 30 de lei. 

Moldova.org a explicat, printr-o analiză, ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, ce urmează și de ce autoritățile dădeau semnale de alarmă și atenționau că cele două adunări generale ale judecătorilor au fost ilegale.

Premiul Național de Etică și deontologie jurnalistică este un concurs destinat tuturor instituțiilor mass-media din Republica Moldova și este acordat anual de către Consiliul de Presă din Republica Moldova. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019, care va avea loc între 4 și 5 noiembrie la Chișinău.

În 2015, Premiul a fost înmânat Radio Europa Liberă, în 2016 portalului Anticoruptie.md, în 2017 Ziarului de Gardă, iar în 2018 ziarului SP din Bălți.

Social

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Publicat

pe

De către

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul 1975. În perioada 1975-1976, face internatura pe Anestezie și Chirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.4. Următorii șapte ani a lucrat ca medic anesteziolog- reanimatolog, la Spitalul Clinic Municipal Nr.3, astăzi IMSP SCM „Sfânta Treime”, din Chișinău. De atunci, până în prezent, activează drept colaborator al catedrei farmacologie și farmacologie clinică a USMF Nicolae Testemițanu, ulterior conferențiar universitar la ciclul de farmacoterapie și farmacologie clinică în cadrul Departamentului Medicină Internă, Disciplina Cardiologie.

Rugăminte

Domnule prim-ministru și doamnă ministru,

Un grup de medici din diferite domenii propun de a implementa în tratamentul complex al COVID-19, începând de la stările ușoară, gravitate medie și cei gravi- ozonoterapia. Metoda de tratament cu efect antibacterial, antivirotic practic inofensiv pentru bolnavi, pe larg utilizată în ultimii 15-20 ani în fostele țări din URSS. Avem informații că această metodă de tratament a fost pe larg utilizată și în China, în tratamentul COVID-19 (prezentăm articole științifice din China, Rusia, Japonia însoțite de bibliografie mondială din domeniul medicinii, unde este argumentat eficiența acestei metode de tratament și utilizarea ozonului ca dezinfectant al sălilor de reanimare, saloanelor cu bolnavii infectați cu COVID-19).

Personal nu am experiență în utilizarea acestei metode în Republica Moldova, dar sunt câțiva medici care posedă această metodă de tratament și au utilaj necesar. Eu persoanl am văzut efectul ozonoterapiei la bolnavii septici ca metodă eficientă de tratament în asociere cu antibacteriene. Așa va fi când ozonoterapia va fi asociată cu clorochina, remdesivir, kaletra și alte medicamente, chiar dacă va constitui măcar  15-20% din tratamentul complex al  COVID-19 , deja este o victorie mare.

Pentru a evita apariția barierilor birocratice, inclusiv și la mulți lucrători din domeniul medical,  care nu posedă această metodă de tratament, rugăm sprijinul dumneavoastră pentru a organiza un cabinet de ozonoterapie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Toma Ciorbă.

Sunt medici care se oferă să instruiască medicii din domeniul ATI din acest spital, oferă utilaj medical gratis,  ca timp de 24-48 ore această metodă de tratament să fie utilizată. Este ales acest spital, deoarece aici se tratează cei mai mulți bolnavi infectați cu COVID-19, ca ulterior să putem procura acest utilaj din Rusia, pentru alte spitale unde sunt internați acești bolnavi.

Mulțumim pentru înțelegere și sprijin.

28.03.2020                                                                                           Dr.Tihon Moraru

Linkuri recomandate pentru mai multe informații la acest subiect:

https://www.hashtap.com/@rafael/%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-oKwPKbrjEw6r

https://www.ozonetherapy.ru/potentsialnoe-ispolzovanie-ozona-pri-infektsii-sars-cov-2-covid-19/

http://www.china.org.cn/opinion/2020-02/26/content_75747237_3.htm

https://cyberleninka.ru/article/n/ozonoterapiya-v-klinike-infektsionnyh-bolezney

Reamintim că acum patru zile, Tihon Moraru a lansat un apel, în care a menționat că până acum s-a făcut foarte mult pentru profilaxia îmbolnăvirii cu COVID-19, dar insuficient pentru a salva bolnavii gravi. Potrivit lui, pentru ca medicii să facă față situației grave, este nevoie de dotare adecvată cu utilaj medical și medicamente. „Pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi gravi de COVID-19  avem nevoie: 30-40 și mai mult de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate. Am teamă că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară.”, se arăta în apel.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de infectare.

Ora 17:25: 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite de la anunțarea stării de urgență în Republica Moldova.

Ora 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte. Iar pentru că astăzi este Ziua Planetei, ca și în toți anii, îți recomandăm la ora 20:00 să stingi luminile din casă pentru o oră, ca să arăți că-ți pasă nu doar de sănătatea ta, ci și cea a Pământului. 

Ora 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia.

Ora 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. 

Ora 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice.

Ora 12:27: În perioada stării de urgență, transportul public din mun. Chișinău și Bălți va circula după un program special: câteva ore dimineața și câteva ore seara. 

Ora 12:11: SUA va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari, iar Rusia – 10 mii de teste pentru diagnosticarea de laborator a COVID-19.

Ora 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Mâine își vor sista activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

Ora 11:36: Președintele raionului Cahul și șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din raion sunt printre cei 199 de infectați cu COVID-19. 

Ora 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane.

Ora 11:12: În primele două săptămâni de pandemie, moldovenii au folosit cu peste 28% mai mult internet și convorbiri telefonice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ora 9:30: O persoană infectată cu COVID-19 a fugit ieri seara de la spital. Poliția îl caută și cere oamenilor, în caz că l-au văzut, să sune la 112.

Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate alte șase persoane tratate, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale examinată opțiunea de a activa Spitalul Republican din Bălți, Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul, „pentru a ușura încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”.

PE LUNG

UPDATE 17:41: După ședința Comisiei Situații Excepționale, premierul Ion Chicu a anunțat că au fost întocmite mai multe regulamente, care vor fi publicate pe pagina Guvernului, ca autoritățile locale și regionale să le poată respecta. El s-a arătat mulțumit că slujitorii bisericilor au respectat rugămintea să nu organizeze servicii divine cu participarea credincioșilor. „Sper să nu avem temei să aplicăm amenzi”, li s-a adresat premierul. De asemenea, el a declarat că oamenii trebuie să facă tot posiblul ca să nu cadă în depresie, „pentru că vom trece peste această situație”. De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre alte 32 de cazuri de infectare cu COVID-19. „Două sunt de import din Marea Britanie și România și 30 sunt cu transmitere locală”. Astfel, până în acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri.  

UPDATE 17:25: Până în prezent, 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport, anunță Ministerul Afacerilor Interne. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decât cel admis.

UPDATE 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte.

UPDATE 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia. Despre acest lucru a anunțat Corina Cojocari, directoarea executivă a Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS), în cadrul unei video-conferințe organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu asociațiile de transportatori auto, responsabilii de la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și reprezentanții mediului de afaceri. Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au informat despre acțiunile întreprinse pentru deblocarea intrării autocamioanelor moldovenești înSlovenia, Ungaria și Turcia. „Sectorul logistic și al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia țării, deoarece de acesta depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opțiunea transportării mărfurilor prin Portul Internațional Giurgiulești. Pentru desfășurarea neîntreruptă a activității Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajații unei companii specializate din România”, a spus Serghei Railean.  

UPDATE 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. În acest moment, el este transportat la Chișinău, pentru a fi internat în spital. „Ne aflăm într-o situație fără precedent, a fi bolnav nu este o rușine, este un lucru de care nu putem fi asigurați nici unul din noi… este nevoie să fim responsabili și să fim maxim transparenți, pentru a proteja pe cei din jur, pentru a nu răspândi acest virus! Și cel mai important să dăm dovadă de bun simț și înțelegere!”, a scris Victoria Butuc-Guranda, primara s. Dănceni, Ialoveni, de unde este bărbatul care a fugit de la spital.

UPDATE 13:59: Organizația Mondială a Sănătății explică lucrătorilor medicali cum trebuie să îmbrace și să dezbrace corect echipamentul personal de protecție. 

De asemenea, OMS explică oamenilor că masca de protecție poate fi purtată până când aceasta devine umedă de la respirație. Când o scoți ca să o arunci, trebuie să atingi doar elasticul care se prinde pe cap. Înainte de a îmbrăca masca, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun. Asigurați-vă că aceasta vă acoperă bine nasul și gura și evitați să o atingeți. Aruncați masca într-un coș de gunoi închis. Ulterior, spălați bine mâinile.

UPDATE 13:40: Oamenii, care vor să facă cumpărături în magazinul Kaufland, stau în rând afară. În interior poate intra un număr limitat de persoane. Asta pentru siguranța oamenilor și pentru a le permite celor din magazin să păstreze distanța recomandată de către medici, anunță reprezentanții companiei. 

UPDATE 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice. În acest scop, misiunile diplomatice si consulare vor actualiza informațiile despre persoanele aflate în dificultate, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni defavorizați, anunță MAEIE. Biletele pentru călătoria cu rutele charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea rutei de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. Cursele charter aprobate pentru astăzi sunt: Chișinău-Moscova(Domodedovo)-Chișinău și Chișinău-Londra-Chișinău. La sosirea în Chișinău, pasagerii acestor rute vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

UPDATE 12:27: De astăzi și până la anularea situației de urgență, transportul public din mun. Chișinău va circula în regim special și va fi gratuit:

  • pentru zilele de lucru, între orele: 05:30 – 10:00 și între orele: 16:00 – 20:00
  • pentru zilele de odihnă, între orele: 06:00 – 10:00 și între orele:16:00 – 19:30.  

Conform unui regim special va circula și transportul public în mun. Bălți: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:00.

UPDATE 12:11: Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor de a răspunde provocării, sporirea comunicării despre riscurile existente, și altele. Sprijinul pentru combaterea COVID-19 se adaugă la asistența de 42 de milioane de dolari oferită de SUA domeniului medicinei și la asistența totală de peste un miliard de dolari acordată Republicii Moldova în ultimii 20 de ani. Amintim că ieri, 27 martie, Rusia a oferit Moldovei 10 mii de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

UPDATE 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat patru mijloace de transport care au transportat 10 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Federația Rusă și din Germania, fiind aduși acasă 447 de cetățeni moldoveni. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3668 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2340 de traversări persoane, dintre care 1315 treceri la frontiera moldo-română, 576 de treceri la frontiera cu Ucraina și 449 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 191 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19. Amintim că de mâine, 29 martie, ora 08:00, își sistează activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

UPDATE 11:36: Trei membri ai Comisiei Situații Excepționale din Cahul, președintele raionului Marcel Cenușă, șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Svetlana Bruma și un medic epidimiolog, sunt printre cei 199 de persoane infectate cu COVID-19, scrie ZdG

UPDATE 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane și toate se află în autoizolare pentru 14 zile. Pe teritoriul țării, la monitorizarea medicului de familie se află 29.114 persoane. La Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore au telefonat în jur de 210 persoane.

UPDATE 11:12: În primele două săptămâni de la înregistrarea primului caz de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, volumul traficului generat în rețelele de comunicații electronice a crescut semnificativ față de perioada similară a anului precedent, anunță Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Astfel, volumul traficului de Internet la puncte mobile generat în rețelele celor trei furnizori (Orange, Moldtelecom și Moldcell) a constituit circa 5,6 mln Gb, ceea ce este cu 28,5% mai mult decât volumul mediu de trafic generat în perioadă similară a anului 2019, iar volumul traficului de Internet la puncte fixe în rețelele furnizorilor cu ponderea cea mai mare pe segmentul respectiv (Starnet, Arax, Moldtelecom, Orange) a atins cifra de 35,5 mln Gb, sau cu 28,1% mai mult decât în aceeași perioada de referință a anului trecut. Volumul de trafic voce în rețelele mobile, la fel a crescut și a depășit cifra de 304,5 milioane minute (în creștere cu 16,1%).

UPDATE 9:30: Din cele 199 de cazuri de COVID-19: 56  sunt de import și alte 143 sunt cu transmitere locală. Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate altele șase. În acest moment, 135 de persoane sunt suspecte la infecția COVID-19 și urmează să fie realizate probele de laborator. În cadrul Spitalului Clinic Republican, sunt internați 10 pacienți în stare gravă. În cadrul celorlalte instituții, starea pacienților este de gravitate medie și satisfăcătoare. Din totalul de persoane confirmate, 14 sunt copii. Doi pacienți din stânga Nistrului sunt internați într-o clinică din mun. Chișinău, iar opt se află în instituția medico-sanitară publică din stânga Nistrului. Aceștia sunt în stare medie și satisfăcătoare.

Totodată, ministra a mulțumit agenților economici și voluntarilor de la Universitatea Tehnică din Moldova care se implică activ în confecționarea echipamentelor de protecție pentru personalul medical, cum ar fi ecrane de protecție.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că de astăzi va fi activizat Spitalul Raional Bălți, iar de săptămâna viitoare este examinată opțiunea de a activa Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul. „Ca să asigure deservirea regională a persoanelor infectate sau suspectate și să ușureze încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”. De asemenea, ministra a anunțat că au fost semnate contractele de procurare a noilor echipamente de protecție pentru personalul medical și acum așteaptă ca acestea să fie livrate.

Ministra a venit cu un apel către oameni: să stea acasă și respecte un regim sănătos.

Un locuitor al satului Dănceni, Ialoveni, care a fost testat pozitiv cu COVID-19, a fugit ieri seara de la spital. Acesta a luat un taxi și s-a îndreptat într-o zonă necunoscută. Dis-de-dimineața poliția s-a deplasat la el acasă, însă, bărbatul născut în anul 1972 nu se afla acolo. Oamenii sunt rugați să sune la 112, în caz că l-au văzut.

Amintim că ieri, au fost înregistrate și primele 2 cazuri de infectare în Bălți. Este vorba despre soț și soție, care au început să se simtă rău atunci când erau în vizită la copiii lor din Chișinău, scrie esp.md.

Menționăm că, în timpul stării de urgență, ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Citește mai departe

Sănătate

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

Publicat

pe

PE SCURT

17:30 

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali la Spitalul Clinic Republican. De asemenea, premierul a anunțat că în total sunt 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv.

17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul prin care se amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

16:15

Primarul satului Condrița, mun. Chișinău a anunțat că primăria va achita compensații tuturor locuitorilor pentru utilitățile din luna martie și aprilie.

14:30

Un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă este infectat cu COVID-19. Una dintre secțiile Institutului a fost astăzi închisă.

12:10

Reprezentanții PDM solicită că examenele de la sfârșitul clasei a IX-a și bacalaureatul să fie anulate. Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020. În online-ul moldovenesc, deja există o petiție prin care i se cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anularea examenelor de bacalaureat.

11:30

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

11:25

Unul dintre medicii infectați cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, povestește ce s-a întâmplat în ultimele zile în cadrul spitalului.

10:45

Patru lucrători medicali de la Spitalul Raional Ialoveni, în carantină, după ce au contactat cu o persoană infectată cu COVID-19.

10:20

Oficiul Avocatului Poporului va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat pentru ca aceste mijloace financiare să fie redirecționate în susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de Coronavirus de tip nou.

9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat astăzi în Republica Moldova. Victima lucra de mulți ani în asistența medicală urgentă prespitalicească.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Opt lucrători medicali din cadrul
Spitalului Clinic Republican, infectați

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali și toți sunt de la Spitalul Clinic Republican. Ministra Muncii, Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că în celelalte trei instituții-cheie în care sunt tratați oamenii cu coronavirus, nu există niciun lucrător medical infectat.

De asemenea, premierul a anunțat că suntîn total 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv. Este vorba de preotul care a organizat excursia la mănăstirea Poceaev, Ucraina și un preot al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chișinău.

Enlarge

pcoceaev
Infografic realizat cu datele de până la 25 martie 2019

Autoritățile au anunțat că 9 persoane au făcut testul repetat și ambele au fost negative. În următoarea săptămână, aceștia vor fi încă o dată testați. Dacă testele vor ieși negative și a treia oară, vom putea vorbi de încă 9 cazuri tratate.

UPDATE. 17:00

Sunt amânate examenele pentru cei mici

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suspendă desfășurarea Olimpiadelor Republicane la disciplinele de studiu până la data de 18 mai 2020 și amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

Prin urmare, examenele de absolvire a claselor primare vor fi amânate. De asemenea, vor fi amânate pretestările pentru clasele a IX-a și a XII-a.

AICI puteți vedea ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

UPDATE. 16:15

Compensații pentru tot satul

După ce a anunțat că cei care vor denunța vecinii care nu respectă carantina, vor primi remunerări oficiale, primarul satului Condrița a mai anunțat despre o măsură pe placul sătenilor. Andrei Donică spune că Primăria s. Condrița va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix (în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020. Potrivit primarului, compensații vor primi toți locuitorii s. Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.

Bugetul Primăriei Condrița, de exemplu, pentru anul 2019 a ajuns la 1 171 400 lei. Satul numără 595 de oameni, potrivit BNS.

Primăria s.Condrița, va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix ( în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020.Compensații vor primi toți locuitorii s.Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.STAȚI ACASĂ!Примэрия с. Кондрица объявляет о полном (100%) копенсировании коммунальных услуг, включая телефонную стационарную связь (исключая оплату услуг интернета и телевидения), за месяцы март, апрель 2020 года.Компенсация предназначается всем жителям с. Кондрица, из средств местного бюджета Примэрии с. Кондрица, независимо от социального положения : пенсионерам, инвалидам, рабочим, безработным, студентам, и т.д.

Geplaatst door Andrei Donică op Vrijdag 27 maart 2020

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei. Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE. 14:30

O secție din cadrul Institutului
de Medicină Urgentă a fost închisă

Secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină. Decizia a fost luată după ce un pacient internat cu ictus a fost confirmat cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către Vasile Șovgur, șeful Departamentului Clinic de Medicină Urgentă, anunță publika.md.

Site-ul de știri Sănătatea.info scrie ieri, 26 martie, că un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost testat pozitiv cu COVID-19. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu. Potrivit managerului, după infectarea medicului, personalul medical și pacienții au fost izolați acasă.

„Pacientul cu AVC a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Cu toate că pacientul a fost izolat în salon aparte, în secția de boli cerebro-vasculare. După transferul pacientului, secția a fost supusă decontaminării totale, cu izolarea personalului și pacienților. Aceștia sunt izolați la domiciliu. În prezent secția lucrează în regim normal pentru pacienții STROKE și cei cu boli cerebro-vasculare”, a precizat Mihai Ciocanu, ieri înainte de a se închide una dintre secții.

UPDATE. 12:10

Anularea examenelor?
Ce spune Ombudsmanul Copilului

Într-o conferință de presă, deputatul PDM, Pavel Filip, a declarat că bacalaureatul și examenele de la sfârșitul treptei gimnaziale trebuie anulate, dacă elevii nu vor reveni în școli până la sfârșitul perioadei stării de urgență (15 mai).

De asemenea, s-a elaborat o petiție către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care se cere anularea examenelor de bacalaureat. „Din cauza situației în țară, dorim adoptarea tehnicii din Olanda:  validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute de-a lungul anilor de liceu”, se arată în petiție.

Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Ombudsmanul Copilului consideră inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examinare 2020. Maia Bănărescu de asemenea propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Într-un demers adresat ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, pledează pentru renunțarea la mecanismul de pretestare în situația în care procesul de învățământ are loc la distanță. Acest exercițiu, în opinia Ombudsmanului Copilului, nu-și va atinge scopul și va provoca un stres suplimentar pentru copii. Scopul organizării pretestărilor este de a observa nivelul de pregătire a elevului pentru examenele naționale și pentru a-i arăta acestuia un model de test similar celui care va fi în cadrul evaluării finale. În condițiile instruirii la distanță nimeni nu poate garanta că elevul va rezolva testul respectiv de sine stătător sau nu va folosi surse din internet, astfel, rezultatul testării fiind din start compromis. Maia Bănărescu recomandă MECC plasarea pe site-ul ministerului și ale instituțiilor subordinate a modelelor de teste fără a efectua procedura de pretestare, cu stabilirea obligației pentru elevi de a soluționa sarcinile din teste.

De asemenea, Ombudsmanul Copilului consideră oportună elaborarea testelor pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Maia Bănărescu își argumentează poziția prin faptul că procedura de studiere la distanță este una pilot pentru sistemul național de educație din Republica Moldova, eficiența acesteia urmează a fi evaluată din punct de vedere al corespunderii cerințelor educaționale și din domeniul protecției drepturilor copilului. Astfel, pentru a asigura o echitate socio-juridică pe segmentul evaluărilor naționale de absolvire pentru anul 2020, acestea urmează a fi elaborate doar în baza materialului care a reușit să fie predat până la intrarea în vigoare a măsurilor speciale instituite prin Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 18 martie 2020.

UPDATE. 11:30

Credit de la FMI pentru diminuarea
impactului provocat de coronavirus

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

„În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanţare RCF şi RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursaţi integral şi cât mai curând posibil”, transmite FMI, printr-un comunicat oficial.

Deputatul Igor Munteanu a comentat momentul.

Bun. FMI poate oferi prima contribuție pentru atenuarea impactului pandemiei în RM, prin RCF (Mecanismul de creditare…

Geplaatst door Igor Munteanu op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 11:25

Un medic infectat cu COVID-19 povestește ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Într-o petiție online, medicul reanimatolog, Iulian Namolovan, cere autorităților ca în Comisia pentru Situații Excepționale să fie obligatoriu cel puțin 3 medici epidemiologi cu renume în țară și șefii spitalelor strategice. Ministrul Sănătății să fie numit un medic care cunoaște sistemul de sănătate. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcție imediat.

Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii, pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia!

În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog!

Ministerul Sănătății este condus de un jurist.

Cel mai mare spital din țară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost decapitat” de Comisia pentru Situații Excepționale și ministrul sănătății, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienții și să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital”, scrie medicul în petiție.

În dimineața zilei de 23 martie, la sfârșitul gărzii de noapte, în secția cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus șefului meu că am febră. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru să ne ajute să fim testați toți de urgență, pentru ca să nu devenim o problemă pentru cei din jur. Eu cu soția mea așteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naștere… Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu și alți 3 colegi.

Mulțumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat și a dispus imediat tratamentul nostru. Cine știe câte vieți a salvat cu această decizie…? Dar în aceeași zi, pe 24 martie ministrul sănătății, NEMEDIC, a prezentat acțiunile Directorului nostru ca încălcare a procedurilor și neglijență de serviciu în fața Comisiei pentru Situații Excepționale formată din NEMEDICI, care a decis să-l concedieze imediat. Decizia a fost anunțată de Prim-ministru, NEMEDIC și el.

Noul director numit a anunțat astăzi dimineața că spitalul nu va plăti testele medicilor și că fiecare din noi trebuie să-și plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testați. Nu am cuvinte.

Eu vreau să pot să ajut să fie tratați TOȚI pacienții cu COVID-19 și fără, eu vreau ca soția mea să fie sănătoasă și să avem un copil sănătos, eu vreau toți din această țară să fie sănătoși și ca pandemia cu COVID-19 să nu mai facă jertfe omenești. Din păcate, asemenea jertve vor fi, mai ales dacă deciziile importante le iau nespecialiștii, iar cei mai buni specialiști, așa cum este Directorul nostru, doctorul Anatol Ciubotaru, sunt dați afara pentru profesionalismul lor.

VĂ ÎNDEMN SĂ SEMNAȚI ACEASTĂ PETIȚIE pentru ca medicii să fie lăsați să își facă munca și să fie protejați, pentru că doar așa vă putem salva pe cît mai mulți.

Petiția poate fi văzută AICI.

UPDATE. 10:45

4 lucrători medicali din Spitalul
Raional Ialoveni, în carantină

După ce ieri s-a depistat un caz nou de coronavirus la Dânceni, Ialoveni, astăzi, administrația Spitalului Raional Ialoveni a decis să pună în carantină mai mulți lucrători medicali.

Pe 25 martie, persoana infectată a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Raional Ialoveni. A contactat cu mai mulți medici, asistente medicale, infirmiere, fără protecție. Asta se întâmplă pentru că personalul medical din instituțiile medicale raionale nu dispune de echipamente speciale, care au fost repartizate doar instituțiilor strategice. A fost trimis la Chișinău să facă testul, iar testul a ieșit pozitiv”, a anunțat avocata Olga Diaconu.

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Mihail Cotovan, a confirmat informația. „Un medic, o asistentă medicală, un felcer și o infermieră sunt izolați la domiciliu. Pacientul a fost identificat la secția de internare cu febră și tuse. A fost examinat și ulterior a fost expediat cu salvarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a explicat specialistul.

Primara satului Dănceni, Ialoveni, Victoria Butuc-Guranda, a confirmat cazul și a îndemnat ca oamenii să rămână acasă, iar în caz contrar, polițistul de sector va pune amenzi.

⛔⛔⛔Din păcate cazul suspect din localitate a fost confirmat!Persoana dar și membrii familiei au fost în contact cu mai…

Geplaatst door Victoria Butuc – Guranda op Donderdag 26 maart 2020

În raionul Ialoveni sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19.

Stimați cetățeni, după cum ați aflat și de la Știri, astăzi avem deja confirmate 10 cazuri de infectare cu Covid-19 in…

Geplaatst door Consiliul raional Ialoveni op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 10:20

Avocatul Poporului va reduce cheltuielile
cu aprox. 1 mln. lei pentru lupta cu COVID-19

Reducerea alocațiilor pentru Oficiului Avocatului Poporului cu aproximativ un milion de lei este posibilă grație revizuirii compartimentelor de cheltuieli destinate procurărilor de bunuri materiale și echipamente, deplasărilor în interes de serviciu, organizării unor activități planificate de instituție în anul de referință întru realizarea atribuțiilor Avocaților Poporului.

Avocații Poporului și echipa Oficiului Avocatului Poporului dau curs apelului Președintelui Republicii Moldova și cheamă instituțiile publice să-și revadă bugetele pentru anul curent în scopul de a identifica resurse care să fie îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19 sau a urmărilor crizei cauzate de aceasta.

UPDATE. 9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19
și 33 persoane în stare gravă

A decedat încă o pacientă. Potrivit minstrei Viorica Dumbrăceanu, femeia este din domeniul asistență medicală urgentă prespitalicească. Avea 79 de ani și suferea de insuficiență cardiacă și diabet. A fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe 19 martie, însă pe 24 martie a fost transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pentru că i se agravase starea de sănătate.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

25 – în stare gravă

60 – stare medie

44 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internate 10 persoane: doi maturi și opt copii.

4 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 10 persoane.

2 – gravitate medie

8 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt internate 14 persoane.

4 – stare medie

10 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare medie.

În total, astăzi avem 177 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Ieri seara (26 martie), după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020, premierul Chicu a declarat că începând de astăzi (27 martie), moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea.

De asemenea, și ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Foto simbol: Washingtonpost.com

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură4 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social6 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social10 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031