Moldova cere la ONU retragerea militarilor ruşi din regiunea transnistreană

Republica Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale, care va avea loc pe 12 septembrie, scrie Deutsche Welle.

O solicitare în acest sens este inclusă într-o scrisoare expediată de reprezentantul  permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, Victor Moraru.

Astfel, Chișinăul afirmă că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, se arată în scrisoare. Moraru a cerut ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Diplomatul a făcut referire la declarația OSCE din 1999, în care s-a salutat „angajamentul Federației Ruse de a finaliza retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002“.

Reamintim că la 3 mai Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat printr-o decizie că prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

“Faptul că Federația Rusă “nu și-a retras trupele din estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a Republicii Moldova, constituie o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independență, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum și a dreptului internațional”, a declarat preşedintele de atunci al CC Alexandru Tănase.

De asemenea, la 21 iulie Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie în care a cerut retragerea trupelor ruse din Republica Moldova.

Astfel, Parlamentul Rpublicii Moldova a declarat ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Parlamentul a menţionat că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar, reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.