Misiune UE la Chisinau legata de criza transnistreana

O delegatie de diplomati ai Uniunii Europene merge luni la Chisinau, in incercarea de a contribui la discutiile privind conflictul dintre Tiraspol si Republica Moldova.

Misiunea UE va incerca sa convinga ambele parti sa reia negocierile privind criza din Transnistria, care a degenerat in sactiuni reciproce.

Diplomatii UE vor avea intilniri cu autoritatile Republicii Moldova, inclusiv cu premierul Vasile Tarlev si ministrul de externe Andrei Stratan.

De asemenea, vor avea discutii cu emisarul special al Rusiei la Chisinau, Igor Savolski.

Diplomatii Uniunii Europene intentioneaza sa viziteze si Ucraina, unde vor discuta criza transnistreana si posibilele modalitati de reluare a negocierilor sub egida Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

in negocieri sunt implicate, pe linga Moldova si Tiraspol, Rusia si Ucraina.

Delegatia UE viziteaza Chisinaul la cererea inaltului reprezentant al Uniunii Europene pe probleme de politica externa si securitate, Javier Solana, care si-a exprimat ingrijorarea fata de tensiunile dintre Republica Moldova si Tiraspol.

Curentul-inca oprit

La 1 august au intrat in vigoare sanctiunile de ordin economic impuse autoritatilor transnistrene de Chisinau, ca masuri de raspuns la inchiderea, in Transnistria, a scolilor de limba romana cu predare in baza grafiei latine.

Regimul de la Tiraspol a raspuns cu contra-sanctiuni oprind traficul feroviar si livrarea de curent electric.

intre timp, traficul a fost reluat. a fost reluata si aprovizionarea cu energie in mai multe sate din centrul si sudul Republicii Moldova, gratie faptului ca societatea Moldelectrica a facut legatura cu reteaua din Ucraina.

insa ramin fara curent satele din stinga Nistrului dar care se afla sub jurisdictia Guvernului moldovean. in aceste sate au fost trimise generatoare.

De asemenea, legatura telefonica dintre cele doua maluri ale Nistrului, care a fost intrerupta de aproape un an, ramine in continuare o problema si nici nu exista vreo intentie de a fi reluata.

Implicarea Rusiei

Ministerul de externe de la Moscova a trimis un emisar la Chisinau, pe Igor Savolski, cu misiunea de a incerca sa contribuie la deblocarea procesului de negocieri dintre Republica Moldova si autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana si anularea sanctiunilor reciproce.

El se va intilni, de asemenea, cu reprezentantii Ucrainei si ai OSCE , care participa la negocierile multipartite privind solutionarea conflictului transnistrean.

Adjunctul reprezentantului oficial al Ministerului de externe, Boris Malahov a spus ca „reprezentantul special al Rusiei, Igor Savolski, va contribui la identificarea unei solutii civilizate problemei scolilor”.

Acuzatii la adresa Ucrainei

in acelasi timp, ministerul de externe din Republica Moldova infirma ca Ucraina ar permite intrarea pe teritoriul ei – fara acte moldovenesti – a exporturilor transnistrene.

Potrivit Basa-Press, reprezentanti ai ministerului de externe de la Chisinau au avut o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei, Petro Cealii.

Oficialul ucrainian a informat ca Kievul nu a luat nici o decizie oficiala privind acordarea de facilitati partii transnistrene.

Potrivit agentiei oficiale transnistrene Olvia-Press, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, declarase cu prilejul deblocarii caii ferate de la Tighina ca Ucraina nu va bloca exporturile si importurile transnistrene.

„De acum inainte, marfurile transnistrene vor trece prin Ucraina, fara autorizatia vamala a Moldovei”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.