Ministrul Sturza şi ambasadorul Hogan au discutat despre cooperarea moldo-americană pe dimensiunea apărării

Ministrul Apărării Eugen Sturza şi noul ambasador al SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, au trecut astăzi în revistă cooperarea bilaterală şi au discutat despre oportunităţile de intensificare a dialogalului moldo-american pe dimensiunea apărării.

Astfel, ministrul Sturza i-a prezentat diplomatului american cele mai importante realizări ale reformei militare, cu accent pe proiectul de profesionalizare a Armatei Naţionale, elaborarea şi aprobarea documentelor strategice, precum şi iniţierea unor programe care au ca scop îmbunătăţirea calităţii viţeii militarilor şi angajaţilor civili din sector.

Potreivit unui comunicat al MA, Eugen Sturza a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de Guvernul SUA la modernizarea Armatei Naţionale, prin programe de asistenţă şi instruire, care sunt direcţionate spre consolidarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

În acest sens, ministrul s-a referit la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, unde până la ora actuală au studiat aproximativ 500 de militari, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi la activităţile şi exerciţiile desfăşurate în comun cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Apărării a menţionat şi contribuţia SUA la renovarea Bazei Militare de Instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, în cadrul Iniţiativei Globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), acţiune care au ca obiectiv crearea condiţiilor optime de instruire pentru militarii moldoveni.

La rândul său, ambasadorul Hogan a apreciat progresul înregistrat de Ministerul Apărării în derularea reformei sectoriale şi a declarat că Statele Unite ale Americii vor sprijini în continuare, prin proiecte şi programe de asistenţă, modernizarea Armatei Naţionale.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre situaţia regională şi reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.