Ministrul romin de externe declara ca Tiraspolul se face responsabil de aparenta criza din Transnistria

Aparenta criza actuala din regiunea trasnistreana este urmarea unei false politici a regimului Smirnov, a apreciat, miercuri, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, la finalul unei intilniri cu seful misiunii UE de monitorizare a frontierei moldovenesti, Adriaan Jacobovits de Szeged, relateaza Mediafax.

"Tot ceea ce se monteaza acum in Transnistria, aparenta unei crize, (…) este in foarte mare masura o falsa politica pe care regimul Smirnov incearca sa o puna in scena", a declarat Ungureanu.

El a apreciat ca intelegerea la care s-a ajuns intre Ucraina si Republica Moldova in legatura cu controlul tranzitului de marfuri pe segmentul transnistrean de granita aduce o clarificare intr-o chestiune foarte dificila.

De asemenea, el a repetat ca Rominia nu este multumita de ritmul negocierilor in formatul 5+2, iar aceasta opinie este impartasita si de UE. Propunerile UE au ramas deocamdata la nivel de teorie", a mai spus el.

La rindul sau, Jacobovits de Szeged s-a declarat "foarte uimit" de modul in care un lider al Transnistriei, Igor Smirnov, poate interzice industriei din regiune sa exporte, provocind astfel mari pierderi.

Cit despre o noua runda de convorbiri, el a spus ca, miercuri, au fost trimise invitatiile pentru negocierile programate pe 5-6 aprilie si spera ca partile le vor onora.

intrebat despre atitudinea Rusiei fata de intelegerea referitoare la granita moldo-ucraineana, Jacobovits de Szeged a apreciat ca Rusia se afla la 1500 km de aceasta granita si ca problema poate fi rezolvata de cele doua state suverane, recunoscind insa importanta participarii Rusiei la negocierile pentru solutionarea crizei transnistrene.

intilnirea de miercuri, de la Ministerul de Externe al Rominiei, este cea mai recenta din seria informarilor regulate asupra situatiei Republicii Moldova, inceputa de autoritatile romine cu un an in urma. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.