Connect with us
"
"

Politică

Ministrul de Externe din Guvernul Sandu o recheamă pe ambasadoarea R. Moldova în SUA pentru consultări

Publicat

pe

PE SCURT

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Guvernul Maiei Sandu, a rechemat-o pe Cristina Balan, Ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chișinău, pentru consultări.

Ambasadoarea este solicitată la Chișinău pentru vineri, 14 iunie 2019.

PE LUNG

„Țin să informez opinia publică despre faptul că printr-un ordin pe care l-am semnat astăzi, Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, dna Cristina Balan, a fost rechemată la Chișinău pentru consultări. De asemenea, am informat autoritățile americane despre decizia respectivă și motivele ei, menționând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziția autorităților moldovenești legitime”, precizează Nicu Popescu.

Cristina Balan este fosta vicepreședintele PDM, iar în cadrul formațiunii a fost responsabilă de gestionarea domeniului afacerilor externe al PDM. A fost propusă în această funcție la 8 mai 2018 de președintele PDM Vlad Plahotniuc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului Filip, prin care s-au alocat peste 2,7 miliarde de lei pentru „Drumuri bune 2”. Astăzi, 25 noiembrie, Chicu anunță că în următorul an, vor transforma „țara într-un șantier imens”, construind 1400 de km cu 1,4 miliarde de euro.

Decizia a fost luată după… întâlnirea în format trilateral, între președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru. Chicu nu a specificat de unde vor fi luați acești bani. Mai ales dacă e să luăm în calcul că, recent, el a revenit de la întâlnirea cu directorul BERD pentru un nou acord de finanțare (pentru drumuri) cu… promisiuni.

PE LUNG

Guvernul Filip

Pe 3 aprilie 2019, Guvernul Filip a decis alocarea a peste 1 miliard 24 milioane de lei din Fondul Rutier pentru repararea drumurilor publice naționale pentru „Drumuri bune 2”.

Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor în Bugetul de stat pentru anul curent au fost planificate 1,7 miliarde de lei. Din acești bani vor fi reparate drumuri în peste 1000 de localităţi din țară, conform propunerilor autorităţilor publice locale. Guvernul Filip promitea să repare 2600 de km. În total, pentru „Drumuri bune 2” au fost alocați peste 2,7 miliarde de lei.

Decizia a fost semnată de către prim-ministrul Pavel Filip și contrasemnată de ministrul economiei și infrastructurii Chiril Gaburici și ministrul finanțelor de atunci, actualul prim-ministru Ion Chicu.

Guvernul Sandu

După instalarea noului Parlament și Guvern, pe 17 iunie 2019, deputatul ACUM Petru Frunze a sesizat Guvernul Sandu despre programul „Drumuri bune 2” că ar avantaja primarii din PDM. „Au repartizat banii din Fondul Rutier mai mult în localitățile unde au obținut scoruri bune la alegeri. De exemplu, în raionul Nisporeni, care are peste 53 de mii de locuitori, au fost distribuite peste 70 de milioane de lei. Cel mai afectat raion este Ialoveni, deoarece aici Blocul ACUM a obținut un rezultat foarte bun. Ialoveni are peste 103 mii de locuitori și au fost distribuite doar 37 de milioane de lei, adică în jumătate”, a declarat deputatul.

Cu toate acestea, guvernul nu a anulat licitațiile pentru reparația drumurilor. Asta pentru că deja au fost semnate contractele pentru reparație. „Ce putem face noi este să redistribuim banii în interiorul contractelor”, a menționat Maia Sandu.

„Pentru unele porțiuni de drum noi deja avem finanțare stabilită de la BERD și BEI. Pentru altele vom obține finanțare în timpul cel mai apropiat”, a mai spus ministrul economiei și infrastructurii de atunci, Vadim Brînzan.

Ulterior, Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor a declarat că valoarea programului aprobat a fost de 1 miliard 750 lei (în cadrul proiectului „Drumuri bune 2”). Dar, în legea bugetului sunt prevăzute 950 milioane. Din cadrul sumei de 950 de milioane, 280 milioane sunt datorii din lucrările executate în 2018. Acum, suma de 650 de milioane de lei a fost redistribuită și recalculată, în funcție de numărul pe cap de locuitor.

Cum Chicu a fost la BERD să ceară bani pentru drumuri, dar a obținut… promisiuni

Premierul Ion Chicu a fost la Londra unde a „încercat să obțină bani pentru proiecte de infrastructură”. Premierul s-a întâlnit cu președintele BERD Suma Chakrabarti, unde a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Potrivit unui comunicat, BERD a promis că va continua „să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova”.

Citește și: Londra / Chicu a vrut bani, a primit promisiuni. Câți bani a obținut, în schimb, Ucraina de la BERD

După ce a revenit de la Londra, Chicu a anunțat în conferința de presă de astăzi că Guvernul Chicu, în perioada următoare, se va axa pe finalizarea drumurilor care se află în lucru. „Lungimea cumulativă a acestora este de 426 km. Costul total al acestor proiecte care se derulează de câțiva ani (de ex. drumul Chișinău-Ungheni a început în 2012) este de 319 milioane de euro”, a declarat prim-ministrul. 

  • Moldova.org a inspectat, împreună cu câțiva activiști civici, pe bicicletă traseul Chișinău-Ungheni. În ce stare și cum se repară acesta, vedeți în reportaj: Cu bicicleta, pe tronsonul amânărilor

Mai mult, premierul a declarat că în anul 2020 se va încerca repararea a circa 1400 de kilometri de drumuri pe cele mai importante tronsoane din țară. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Anul viitor vom transforma țara într-un șantier imens. Suntem un Guvern care construiește, iar scopul nostru este să făurim, nu să distrugem și să scindăm”, a declarat Ion Chicu.

Citește mai departe

Politică

Ministrul de Externe Nicu Popescu va efectua o vizită de lucru în Ucraina

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, va efectua luni, 9 septembrie, la invitația omologului său ucrainean, o vizită de lucru la Kiev.

Vor fi discutate agenda bilaterală, cooperarea în plan regional și internațional, integrarea europeană, etc.

PE LUNG

Agenda vizitei ministrului include o serie de întrevederi cu ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko și oficiali din cadrul Cabinetului de Miniștri și ai Radei Supreme din Ucraina.

Discuțiile vor viza agenda bilaterală, cooperarea în plan regional și internațional, integrarea europeană dar și alte subiecte de interes comun.

Citește mai departe

Politică

Ministrul de Externe Nicu Popescu: Crimeea este parte a Ucrainei. Recunoaștem integritatea teritorială a Ucrainei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat astăzi că Crimeea este parte a Ucrainei. Zonele de conflict din estul Ucrainei fac parte din Ucraina, iar Republica Moldova recunoaște și insistă pe faptul că Ucraina are aceleași frontiere pe care le-a avut acum șase-șapte ani.

„Recunoaștem integritatea teritorială a Ucrainei. În aceleași condiții în care Ucraina întotdeauna a recunoscut integritatea teritorială a R.Moldova”, a declarat astăzi la o conferință de presă Nicu Popescu.

PE LUNG

Declarația a fost după ce șeful Diplomației de la Chișinău a fost solicitat de presă să ofere comentarii în legătură cu votul a doi deputați moldoveni la APCE care au votat pentru readmisia Federației Ruse în cadrul acestei structuri. Anterior, Ministerul de Externe a precizat că votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului.

„Republica Moldova are doi vecini: Ucraina și România și ambii sunt de o importanță majoră pentru țara noastră. Avem un parteneriat foarte bun cu Ucraina. Avem o agendă bogată și foarte încărcată bilaterală cu Ucraina, Cooperăm pe foarte multe subiecte: acordul de asociere, zona de liber schimb cu UE, comerțul bilateral”, a explicat ministrul.

Oficialul a precizat, cu privire la cooperarea pentru reglementarea transnistreană, că Ucraina este unul dintre susținătorii integrității teritoriale a Republicii Moldova și Republica Moldova este susținător ferm al integrității teritoriale a Ucrainei.

Nicul Popescu a precizat că urmează să efectueze o vizită la Kiev.

„ Pe toate aceste subiecte avem un dialog preactic zilnic. Am discutat în ultimele zile cu mai mulți reprezentanți de politică externă și cu echipa președintelui Zelenski. În viitorul apropiat voi pleca la Kiev. Actualmente căutăm o dată care convine atât nouă, cât și partenerilor ucraineni”, a declarat Nicu Popescu.

El a spus că, în urma dialogului cu partenerii de la Kiev, „avem determinarea deplină să ne asigurăm că această situație de la Strasbourg nu afectează relația bilaterală”. „Din contra, interesul nostru și al ucrainenilor este să aprofundăm cooperarea bilaterală pe toate domeniile”, a precizat ministrul de Externe.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea după cinci ani a Rusiei în această structură. Doi reprezentanți ai delegației moldovenești: liderul Plarformei DA Andrei Năstase și deputatul PSRM Vlad Batrîncea au votat pentru adoptarea rezoluției APCE. Vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social9 ore în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Economie14 ore în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

PoliticăO zi în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

EconomieO zi în urmă

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli ”Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în...

PoliticăO zi în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe2 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Cultură2 zile în urmă

Engleză la Căușeni, filme la Strășeni, Japonia la muzeu. Ce poți face în acest sfârșit de săptămână

PE SCURT În acest weekend mergem să vizionăm filme, să învățăm engleza și să facem cunoaștem Japonia. De asemenea, sâmbătă...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică3 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție3 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

PoliticăO săptămână în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică3 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Istorie4 săptămâni în urmă

25 de palme pe care le-am primit în ultimii zece ani

Deciziile Curții Constituționale, cedarea cotei BEM și concesionarea aeroportului, AIE-urile și omorul de la Pădurea Domnească. Au fost atât de...

Justiție1 lună în urmă

Erdogan continuă vânătoarea. Fiica fostului director „Orizont” din R. Moldova, reținută la București

PE SCURT O profesoară de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști,...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031