Connect with us
"
"

Politică

Ministrul de Externe din Guvernul Sandu o recheamă pe ambasadoarea R. Moldova în SUA pentru consultări

Publicat

pe

PE SCURT

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Guvernul Maiei Sandu, a rechemat-o pe Cristina Balan, Ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chișinău, pentru consultări.

Ambasadoarea este solicitată la Chișinău pentru vineri, 14 iunie 2019.

PE LUNG

„Țin să informez opinia publică despre faptul că printr-un ordin pe care l-am semnat astăzi, Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, dna Cristina Balan, a fost rechemată la Chișinău pentru consultări. De asemenea, am informat autoritățile americane despre decizia respectivă și motivele ei, menționând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziția autorităților moldovenești legitime”, precizează Nicu Popescu.

Cristina Balan este fosta vicepreședintele PDM, iar în cadrul formațiunii a fost responsabilă de gestionarea domeniului afacerilor externe al PDM. A fost propusă în această funcție la 8 mai 2018 de președintele PDM Vlad Plahotniuc.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului Filip, prin care s-au alocat peste 2,7 miliarde de lei pentru „Drumuri bune 2”. Astăzi, 25 noiembrie, Chicu anunță că în următorul an, vor transforma „țara într-un șantier imens”, construind 1400 de km cu 1,4 miliarde de euro.

Decizia a fost luată după… întâlnirea în format trilateral, între președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru. Chicu nu a specificat de unde vor fi luați acești bani. Mai ales dacă e să luăm în calcul că, recent, el a revenit de la întâlnirea cu directorul BERD pentru un nou acord de finanțare (pentru drumuri) cu… promisiuni.

PE LUNG

Guvernul Filip

Pe 3 aprilie 2019, Guvernul Filip a decis alocarea a peste 1 miliard 24 milioane de lei din Fondul Rutier pentru repararea drumurilor publice naționale pentru „Drumuri bune 2”.

Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor în Bugetul de stat pentru anul curent au fost planificate 1,7 miliarde de lei. Din acești bani vor fi reparate drumuri în peste 1000 de localităţi din țară, conform propunerilor autorităţilor publice locale. Guvernul Filip promitea să repare 2600 de km. În total, pentru „Drumuri bune 2” au fost alocați peste 2,7 miliarde de lei.

Decizia a fost semnată de către prim-ministrul Pavel Filip și contrasemnată de ministrul economiei și infrastructurii Chiril Gaburici și ministrul finanțelor de atunci, actualul prim-ministru Ion Chicu.

Guvernul Sandu

După instalarea noului Parlament și Guvern, pe 17 iunie 2019, deputatul ACUM Petru Frunze a sesizat Guvernul Sandu despre programul „Drumuri bune 2” că ar avantaja primarii din PDM. „Au repartizat banii din Fondul Rutier mai mult în localitățile unde au obținut scoruri bune la alegeri. De exemplu, în raionul Nisporeni, care are peste 53 de mii de locuitori, au fost distribuite peste 70 de milioane de lei. Cel mai afectat raion este Ialoveni, deoarece aici Blocul ACUM a obținut un rezultat foarte bun. Ialoveni are peste 103 mii de locuitori și au fost distribuite doar 37 de milioane de lei, adică în jumătate”, a declarat deputatul.

Cu toate acestea, guvernul nu a anulat licitațiile pentru reparația drumurilor. Asta pentru că deja au fost semnate contractele pentru reparație. „Ce putem face noi este să redistribuim banii în interiorul contractelor”, a menționat Maia Sandu.

„Pentru unele porțiuni de drum noi deja avem finanțare stabilită de la BERD și BEI. Pentru altele vom obține finanțare în timpul cel mai apropiat”, a mai spus ministrul economiei și infrastructurii de atunci, Vadim Brînzan.

Ulterior, Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor a declarat că valoarea programului aprobat a fost de 1 miliard 750 lei (în cadrul proiectului „Drumuri bune 2”). Dar, în legea bugetului sunt prevăzute 950 milioane. Din cadrul sumei de 950 de milioane, 280 milioane sunt datorii din lucrările executate în 2018. Acum, suma de 650 de milioane de lei a fost redistribuită și recalculată, în funcție de numărul pe cap de locuitor.

Cum Chicu a fost la BERD să ceară bani pentru drumuri, dar a obținut… promisiuni

Premierul Ion Chicu a fost la Londra unde a „încercat să obțină bani pentru proiecte de infrastructură”. Premierul s-a întâlnit cu președintele BERD Suma Chakrabarti, unde a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Potrivit unui comunicat, BERD a promis că va continua „să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova”.

Citește și: Londra / Chicu a vrut bani, a primit promisiuni. Câți bani a obținut, în schimb, Ucraina de la BERD

După ce a revenit de la Londra, Chicu a anunțat în conferința de presă de astăzi că Guvernul Chicu, în perioada următoare, se va axa pe finalizarea drumurilor care se află în lucru. „Lungimea cumulativă a acestora este de 426 km. Costul total al acestor proiecte care se derulează de câțiva ani (de ex. drumul Chișinău-Ungheni a început în 2012) este de 319 milioane de euro”, a declarat prim-ministrul. 

  • Moldova.org a inspectat, împreună cu câțiva activiști civici, pe bicicletă traseul Chișinău-Ungheni. În ce stare și cum se repară acesta, vedeți în reportaj: Cu bicicleta, pe tronsonul amânărilor

Mai mult, premierul a declarat că în anul 2020 se va încerca repararea a circa 1400 de kilometri de drumuri pe cele mai importante tronsoane din țară. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Anul viitor vom transforma țara într-un șantier imens. Suntem un Guvern care construiește, iar scopul nostru este să făurim, nu să distrugem și să scindăm”, a declarat Ion Chicu.

Citește mai departe

Politică

Ministrul de Externe Nicu Popescu va efectua o vizită de lucru în Ucraina

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, va efectua luni, 9 septembrie, la invitația omologului său ucrainean, o vizită de lucru la Kiev.

Vor fi discutate agenda bilaterală, cooperarea în plan regional și internațional, integrarea europeană, etc.

PE LUNG

Agenda vizitei ministrului include o serie de întrevederi cu ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko și oficiali din cadrul Cabinetului de Miniștri și ai Radei Supreme din Ucraina.

Discuțiile vor viza agenda bilaterală, cooperarea în plan regional și internațional, integrarea europeană dar și alte subiecte de interes comun.

Citește mai departe

Politică

Ministrul de Externe Nicu Popescu: Crimeea este parte a Ucrainei. Recunoaștem integritatea teritorială a Ucrainei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat astăzi că Crimeea este parte a Ucrainei. Zonele de conflict din estul Ucrainei fac parte din Ucraina, iar Republica Moldova recunoaște și insistă pe faptul că Ucraina are aceleași frontiere pe care le-a avut acum șase-șapte ani.

„Recunoaștem integritatea teritorială a Ucrainei. În aceleași condiții în care Ucraina întotdeauna a recunoscut integritatea teritorială a R.Moldova”, a declarat astăzi la o conferință de presă Nicu Popescu.

PE LUNG

Declarația a fost după ce șeful Diplomației de la Chișinău a fost solicitat de presă să ofere comentarii în legătură cu votul a doi deputați moldoveni la APCE care au votat pentru readmisia Federației Ruse în cadrul acestei structuri. Anterior, Ministerul de Externe a precizat că votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului.

„Republica Moldova are doi vecini: Ucraina și România și ambii sunt de o importanță majoră pentru țara noastră. Avem un parteneriat foarte bun cu Ucraina. Avem o agendă bogată și foarte încărcată bilaterală cu Ucraina, Cooperăm pe foarte multe subiecte: acordul de asociere, zona de liber schimb cu UE, comerțul bilateral”, a explicat ministrul.

Oficialul a precizat, cu privire la cooperarea pentru reglementarea transnistreană, că Ucraina este unul dintre susținătorii integrității teritoriale a Republicii Moldova și Republica Moldova este susținător ferm al integrității teritoriale a Ucrainei.

Nicul Popescu a precizat că urmează să efectueze o vizită la Kiev.

„ Pe toate aceste subiecte avem un dialog preactic zilnic. Am discutat în ultimele zile cu mai mulți reprezentanți de politică externă și cu echipa președintelui Zelenski. În viitorul apropiat voi pleca la Kiev. Actualmente căutăm o dată care convine atât nouă, cât și partenerilor ucraineni”, a declarat Nicu Popescu.

El a spus că, în urma dialogului cu partenerii de la Kiev, „avem determinarea deplină să ne asigurăm că această situație de la Strasbourg nu afectează relația bilaterală”. „Din contra, interesul nostru și al ucrainenilor este să aprofundăm cooperarea bilaterală pe toate domeniile”, a precizat ministrul de Externe.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea după cinci ani a Rusiei în această structură. Doi reprezentanți ai delegației moldovenești: liderul Plarformei DA Andrei Năstase și deputatul PSRM Vlad Batrîncea au votat pentru adoptarea rezoluției APCE. Vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică14 ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social16 ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social23 de ore în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură2 zile în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social2 zile în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031