Ministrul de Externe al Moldovei sustine ca pozitia Rusiei afecteaza autoritatea si imaginea OSCE

Pozitia Rusiei la summitul OSCE de la Ljubljana si refuzul ei de a indeplini angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul in anul 1999 afecteaza autoritatea si imaginea OSCE, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan, intr-un interviu acordat presei guvernamentale din Moldova cu prilejul recentei reuniuni ministeriale a OSCE.

Andrei Stratan a regretat faptul ca la Ljubljana nu a putut fi adoptat documentul final si declaratia cu privire la Moldova si a afirmat ca este inutil sa insisti asupra aprobarii unor documente formale prin esenta, numai pentru a demonstra ca in OSCE exista consens in probleme majore.

Ministrul a spus ca delegatia Moldovei la Ljubljana a fost dispusa sa negocieze pe marginea unor formulari, dar ca exista anumite principii, in special, cel al respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei care nu pot face obiectul unor negocieri. Totodata, a declarat Stratan, este incontestabil faptul ca Transnistriei trebuie sa-i fie acordat un statut juridic special in componenta Republicii Moldova.

in opinia sefului diplomatiei moldovene, demilitarizarea si democratizarea regiunii reprezinta conditiile indispensabile rezolvarii acestei probleme, iar actualul regim de la Tiraspol nu este in masura sa asigure adevarata democratizare, ci dimpotriva, prin metoda intimidarilor seamana frica in rindul populatiei locale. Pe de alta parte, democratizarea regiunii inseamna modificarea mecanismului existent de mentinere a pacii si evacuarea neconditionata a trupelor rusesti de pe teritoriul R.Moldova, a apreciat Stratan, subliniind ca aceasta este opinia nu doar a autoritatilor moldovene, dar si a UE si SUA, a caror participare la procesul de negocieri este extrem de importanta.

Revenind la reuniunea din Slovenia, ministrul de Externe a mentionat ca dialogul de la Ljubljana privind prezenta Rusiei in Moldova a fost „deloc usor”. Noi continuam sa vedem in Rusia un actor regional influent si un mediator in procesul de reglementare transnistreana. Chisinaul a declarat in repetate rinduri ca subiectul transnistrean ramine de fapt unica chestiune problematica in relatiile cu Federatia Rusa. Celelalte probleme pot fi rezolvate la nivel de experti, a spus ministrul.

El si-a exprimat speranta ca pentru a rezolva problemele politice, Rusia va folosi dialogul politic, si nu presiunile economice. Moldova a invatat sa promoveze o politica externa consecventa si clara si isi formuleaza, in egala masura, interesele si la Moscova, si la Washington, si la Bruxelles. Partenerii straini ai tarii apreciaza aceasta abordare ferma, a mai spus Andrei Stratan. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.