Ministerul Economiei a stabilit modul de distributie a cotelor pentru exporturile de zahar in Romania

Cota pentru exporturile de zahar din Moldova in Romania va fi distribuita producatorilor de zahar autohtoni in functie de volumele de zahar din sfecla produse, direct proportional cu cantitatea de zahar pe care au fabricat-o in anul 2004, potrivit unui regulament al Ministerului Economiei, intrat in vigoare luni, 18 aprilie.

Romania i-a acordat Moldovei un contingent de export in aceasta tara, in regim de liber schimb, de 14 mii tone de zahar, fata de 5,9 mii in anul trecut. Desi exporturile au autorizate pentru perioada 1 ianuarie-30 septembrie, livrarile principale vor incepe abia acum.

Potrivit regulamentului, cota va fi distribuita trimestrial de catre o comisie alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, ai Camerei de Comert si Industrie si Uniunii Producatorilor de Zahar.

Pentru a efectua exporturi de zahar in Romania in regim preferential, agentii economici producatori de zahar urmeaza sa prezinte la comisie informatii privind productia de zahar pentru anul 2004 si stocurile de marfa la depozit, precum si planurile de vinzari esalonate pe luni, pina la inceputul campaniei de procesare a sfeclei de zahar din recolta anului 2005.

Ministerul Economiei va elibera pe gratis un certificat cu privire la cota acordata, pentru fiecare lot. Beneficiarul de cota nu o va putea transmite unui alt agent economic.

Departamentul Vamal va fi abilitat cu evidenta exporturilor de zahar.

Romania a exclus zaharul moldovenesc din regimul de liber schimb in anul 2003, in legatura cu importurile masive de zahar in tara si pentru a-i proteja pe producatorii autohtoni. Tot atunci, Romania a stabilit o taxa vamala de 90% pentru zaharul importat. In anul 2004, la intreprinderile din Moldova s-au produs 110 mii tone de zahar dintr-o recolta de sfecla de 926 mii tone; in timp ce necesitatile interne ale republicii sint evaluate la 80 mii tone. Excedentul de zahar va fi exportat in Rusia si Romania. // INFOTA G

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.