Connect with us
"
"

Politică

Ministerul Apărării: Pentru a reduce riscul unei escaladări, accesul în unitățile militare sunt interzise pentru oricine în afara personalului

Publicat

pe

PE SCURT

Ministerul Apărării a declarat în această dimineață că Armata Națională își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice.

Totodată, ministerul a precizat că, pentru a reduce riscul unei escaladări, accesul în toate unitățile militare sunt interzise pentru oricine în afara personalului instituției.

PE LUNG

„Pentru a reduce riscul unei escaladări, conform regulamentelor interne aplicabile în situații speciale, accesul în toate unitățile militare și instituțiile Ministerului Apărării sunt interzise pentru oricine în afara personalului instituției, pe termen limitat, în funcție de evoluția situației”, se arată într-o declarație a Ministerului Apărării.

În declarație se mai arată că, potrivit Art.108 (1) din Constituția Republicii Moldova, Forțele Armate sunt subordonate exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independentei și a unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

În același timp, conform legii nr.345 cu privire la apărarea națională: Conducerea sistemului național de apărare este un atribut exclusiv și inalienabil al autorităților constituționale ale statului. Atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Noul ministru al Apărării a fost prezentat Armatei Naționale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

După demisia Guvernului Filip, astăzi, 15 iunie, Igor Dodon l-a prezentat pe Pavel Voicu, noul ministru al Apărării.

Acțiunea a avut loc la scurt timp după ce Eugen Sturza, fostul ministru al Apărării, şi-a luat rămas bun de la corpul de comandă al Armatei Naţionale.

PE LUNG

Noul ministrul al Apărării din Guvernul condus de Maia Sandu a fost consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pentru misiuni speciale.Pavel Voicu a absolvit Academia „Ştefan cel Mare” a MAI și Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Este doctorand al Institutului de Cercetări Juridice și Politice – Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova. Începînd cu 1995, a activat în diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției¸ Centrului Național Anticorupție. A deținut funcțiile de comisar al Comisariatului Raional de Poliție din Călăraşi și Cimișlia, șef al Inspectoratului de Poliție sect. Buiucani mun. Chișinău, iar din februarie 2016 a ocupat funcția de șef al Inspectoratului de Poliție mun. Bender.

Citește mai departe

Politică

Ministrul Sturza şi ambasadorul Hogan au discutat despre cooperarea moldo-americană pe dimensiunea apărării

Publicat

pe

De către

Ministrul Apărării Eugen Sturza şi noul ambasador al SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, au trecut astăzi în revistă cooperarea bilaterală şi au discutat despre oportunităţile de intensificare a dialogalului moldo-american pe dimensiunea apărării.

Astfel, ministrul Sturza i-a prezentat diplomatului american cele mai importante realizări ale reformei militare, cu accent pe proiectul de profesionalizare a Armatei Naţionale, elaborarea şi aprobarea documentelor strategice, precum şi iniţierea unor programe care au ca scop îmbunătăţirea calităţii viţeii militarilor şi angajaţilor civili din sector.

Potreivit unui comunicat al MA, Eugen Sturza a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de Guvernul SUA la modernizarea Armatei Naţionale, prin programe de asistenţă şi instruire, care sunt direcţionate spre consolidarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

În acest sens, ministrul s-a referit la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, unde până la ora actuală au studiat aproximativ 500 de militari, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi la activităţile şi exerciţiile desfăşurate în comun cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Apărării a menţionat şi contribuţia SUA la renovarea Bazei Militare de Instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, în cadrul Iniţiativei Globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), acţiune care au ca obiectiv crearea condiţiilor optime de instruire pentru militarii moldoveni.

La rândul său, ambasadorul Hogan a apreciat progresul înregistrat de Ministerul Apărării în derularea reformei sectoriale şi a declarat că Statele Unite ale Americii vor sprijini în continuare, prin proiecte şi programe de asistenţă, modernizarea Armatei Naţionale.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre situaţia regională şi reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică.

Citește mai departe

Partidul Liberal

Timofti a decis. Șalaru rămâne ministru al Apărării

Publicat

pe

De către

Președintele Nicolae Timofti a respins cererea premierului Filip privind demiterea lui Anatol Şalaru.

„În cerere nu este indicat niciun argument, ci doar se solicită demiterea dlui Șalaru. Astfel, domnul preşedinte nu a avut suficiente argumente pentru a demite un ministru care, în opinia domniei sale, este proeuropean, pro-NATO şi care a făcut mai multe acţiuni concrete în activitatea sa. De aceea, Nicolae Timofti a cerut premierului să vină cu argumente suplimentare în cazul solicitării sale”, a declarat Ion Păduraru, secretarul general al Preşedinţiei, pentru Deschide.md.

Șalaru nu a întârziat să-șu arate recunoștința pentru respectiva decizie. „Mulțumesc Președintelui Timofti pentru aprecierea dată activitații mele în calitate de ministru al Apărării”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Anatol Șalaru, ministrul Apărării și prim-vicepreședintele Partidului Liberal și-a depus demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PL pe 17 decembrie, cerându-i lui MIhai Ghimpu să facă același lucru.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură12 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social18 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură19 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930