Militia transnistreana a mai blocat o cale de acces a locuitorilor din satele raionului Dubasari spre centrul raional

Militia transnistreana a inceput, marti dimineata, instalarea unor garduri metalice cu inaltimea de doi metri pe barajul Centralei hidroelectrice de la Dubasari, blocand astfel accesul locuitorilor satelor din raionul Dubasari, aflate sub jurisdictia Chisinaului, spre centrul raional si invers.

Presedintele raionului Dubasari, Grigore Polcinschi, a declarat pentru REPORTER.MD ca, pana astazi, locuitorii celor sase sate puteau trece liber peste baraj, care le servea drept pod peste Nistru, acum insa sunt nevoiti sa traverseze Nistrul pe gheata, punandu-si viata in pericol. Polcinschi a mai spus ca aceasta trecere era deosebit de importanta pentru populatia din cele sase sate, care avea acces direct pe traseul Ustia-Dubasari spre centrul raional. Barajul se afla in Zona de Securitate, initial acest obiectiv fiind pazit de fortele de mentinere a pacii, dupa care, in anul 2005, autoritatile de la Tiraspol au instalat aici un punct de control, iar militarii rusi din fortele pacificatoare nu au intervenit nici atunci si nici astazi, cand militia a blocat circulatia peste baraj.

Presedintele raionului Dubasari a afirmat ca i-a solicitat sefului Comandamentului fortelor de mentinere a pacii, locotenent-colonelului Crancencov, sa intervina si sa-i determine pe militieni sa se retraga de la acest obiect din Zona de Securitate. “Crancencov mi-a spus ca nu a primit indicatii in acest sens de la Ambasada Rusiei in Moldova si nici de la observatorii militari rusi si nu se va implica in aceasta situatie”, a precizat Polcinschi.

Solicitat de REPORTER.MD, ministrul Reintegrarii, Vasilii Sova, a comunicat ca autoritatile de la Chisinau examineaza posibilitatea aplanarii situatiei create la barajul de la Dubasari. “Acest obiect se afla in Zona de Securitate, iar atitudinea militarilor rusi din fortele de mentinere a pacii si a diplomatilor rusi, aflati in tara noastra, vine in contradictie cu principiile de comportament civilizat stabilite prin Acordul din 1992”, a spus Sova. Ministrul Reintegrarii a mai specificat ca acest nou incident pune la indoiala necesitatea continuarii si eficienta consultarilor, programate sa aiba loc la Odesa.

Potrivit lui Sova, inspectorii si observatorii OSCE s-au deplasat, astazi, la fata locului, pentru a inregistra situatia de la barajul Dubasari. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.