Schimbările climatice, reducerea resurselor naturale de gaz și creșterea prețurilor pentru energie fac Moldova să-și dezvolte domeniul energiei regenerabile. Astfel, până în 2030, țara noastră își propune să crească ponderea energiei regenerabile în mixul energetic de la 6% până la 30%. Pe lângă proiectele de obținere a resurselor energetice alternative, sunt lansate și programe de formare profesională în sectorul energiei regenerabile pentru asigurarea domeniului cu specialiști calificați.
În anul de studii 2025-2026, Ministerul Educației și Cercetării va oferi tinerelor și tinerilor oportunități de a obține calificări precum „tehnician(ă) de instalații de producere a energiei din surse regenerabile” și „electrician(ă) în construcții – instalator(are) de sisteme fotovoltaice” sau „instalator(are) de sisteme geotermale și pompe de căldură”, cu sprijinul proiectului „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă”, susținut de OIM și finanțat de guvernele Austriei și Liechtensteinului.
Cătălina și Corina învață în acest domeniu și caută soluții pentru Moldova pentru a reduce din risipa energetică. Într-un domeniu unde până nu demult era loc doar de băieți/bărbați, cele două tinere demonstrează zi de zi că oricine își poate construi o carieră în domeniul energetic, atât de vital pentru dezvoltarea și independența țării noastre.
În căutarea soluțiilor
Cătălina Ghinda se plimbă prin orașul împânzit de case, gherete, blocuri și oficii. Urmărește cu atenție cum sunt proiectate sistemele de ventilare, de energie electrică și gazele naturale. Este ca într-o lume virtuală a jocului Mario. Lacunele construcțiilor, pierderile de energie și greșelile comise la proiectare sunt cele care-i atrag cel mai mult atenția. „Sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite… Dar mai am multe de învățat, să pot găsi soluții pentru acestea”, spune tânăra.
Cătălina studiază sistemele de alimentare cu căldură, gaze și ventilare la Centrului de Excelență în Construcții. Deja de doi ani învață cum trebuie să se proiecteze construcțiile inteligente, sustenabile și econome. Este profesia care în fiecare zi o provoacă, o face să treacă peste limite și să descopere zeci de resurse pe care ni le oferă natura și pe care am putea să le folosim, fără a polua atât de mult mediul.
O clasă plină cu băieți și o fată
„Mulți mă întrebau de ce am ales să intru în domeniul bărbaților. Eu mă întrebam cine a decis că este doar al bărbaților”, spune Cătălina. Își amintește cu ce frici a pășit pentru prima dată în clasa plină vârf cu băieți. Era o tânără zâmbitoare, plină de viață și curiozitate, schița în creion tot ce vedea și a ajuns unde părea să nu fie loc pentru fete. „Dar lucrurile se schimbă. Iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie să înceapă cineva”, spune ea. În câteva zile a înțeles că fricile erau doar în capul ei. În realitate însă a găsit profesori deschiși să descâlcească cu ea nodurile mari de necunoscut, iar colegii să o susțină când nu reușea să sudeze, sau să taie metalul. „Acum înțeleg că mi-am ales corect meseria. Știu că asta e ceea ce vreau să fac toată viața.”
Visează să devină ingineră proiectantă, iar peste câțiva ani să-și deschidă propria afacere. „Să creez proiecte care nu doar vor face țara noastră mai modernă și dezvoltată, dar și va veni cu un răspuns calculat la schimbările climatice și resursele naturale pe care le irosim.”
Vede mult loc de dezvoltare. „Văd potențial în această țară. Oriunde poți să te dezvolți și să te bucuri de oportunități, doar trebuie să ai un plan de acțiuni și Moldova are nevoie de asta, ca lucrurile să înceapă să funcționeze”, constată eleva.
„Moldova este abia la început”
În timp ce Cătălina urmărește cum sunt construite casele, Corina Moisei se bucură când vede tot mai multe panouri solare pe acoperișuri. Tânăra a studiat electroenergetica la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, iar în acest an s-a înscris la Universitatea Tehnică din Moldova, la aceeași specialitate. „Atât la Centru, cât și la Universitate, colegii mei de grupă sunt doar băieți. 28 de băieți și eu, singura fată. Provocator? Da. Ciudat? Da. Dar nu și un impediment de a face ceea ce-mi place.”
A decis să-și urmeze părinții. Asta după ce a văzut cât de mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei. Înțelege că a făcut alegerea corectă și acum, când vede cât de mult îi îngrozește pe oameni ideea de a fi deconectați de la energie electrică măcar și pentru câteva ore. „Nu putem trăi fără lumină și de aceea trebuie să învățăm să găsim alternative și să fim o țară independentă energetic”, susține studenta.
Potrivit unui raport, în Republica Moldova, în 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% – energia hidro și pe bază de biogaz. Ultimele două sunt surse continue și sigure și nu depind de capriciile vremii. Cea mai mare capacitate nevalorificată este în cazul energiei pe bază de biogaz, susțin experții.
Iar conform unui plan pentru energie și climă, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene , către 2050, țara noastră și-a propus ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie compensate integral de absorbția de astfel de gaze. Astfel, energia regenerabilă va ajuta la atenuarea încălzirii globale. |
Dar acest domeniu nu este unul ușor de învățat și de înțeles, susține tânăra. „Pentru că Moldova este abia la început de cale”, explică ea.
„E timpul să învățăm și noi”
Potrivit ei, pentru a fi o țară independentă energetic, în primul rând, Republica Moldova are nevoie nu doar de mai multe panouri solare și turbine eoliene, ci și de acumulatoare care să capteze și păstreze energia obținută o perioadă mai îndelungată.
„Altfel, producem doar energie pe care trebuie să o consumăm în același timp, fără a putea face rezerve”, explică tânăra. Corina vrea să găsească tot mai multe soluții, care să facă Republica Moldova mai eficientă energetic. „Toate țările care ne inspiră au învățat cândva cum să facă lucrurile să funcționeze. Iar acum este timpul ca și Moldova să își dezvolte domeniul energiei regenerabile”, conchide Corina.
Acest material este parte a campaniei de sensibilizare „Meseriile verzi sunt viitorul tău”, care are scopul de a sprijini tinerii/ tinerele și adulții din Moldova în dezvoltarea competențelor necesare pentru cariere sustenabile și de a promova locurile de muncă verzi. Inițiativa este realizată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și face parte din proiectul OIM „Competențe verzi pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă”, finanțat de Guvernele Austriei și Liechtenstein.