MEI: O nouă metodă de reabilitare a drumurilor va fi utilizată în R.Moldova. Aceasta va scădea cu până la 50% costurile lucrărilor

O nouă metodă de reabilitare a drumurilor va fi utilizată în Republica Moldova. Practicile internaționale  au demonstrat că aceasta este eficientă, iar odată cu implementarea costurile de efectuare a lucrărilor ar putea scădea cu până la 50 la sută.

De asemenea, materialele utilizate în reabilitarea și construcția drumurilor vor fi din Republica Moldova, nefiind necesar importul acestora.

Noua tehnologie de reabilitare a drumurilor a fost prezentată de o companie germană la Călărași, unde a fost prezent și ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici.

Aceasta după ce în luna mai, Chiril Gaburici s-a întâlnit cu reprezentanții unor companii din Germania, iar în context, ministrul a solicitat ca aceștia să aducă în țară modele de echipamente și tehnică performantă, care să fie antrenate în proiectul „Drumuri Bune pentru Moldova”, pusă la dispoziția drumarilor nu doar pentru a fi cumpărată, dar și pentru chirie.

De asemenea, ministrul a solicitat un șir de lucrări demonstrative, astfel încât să poată fi ulterior preluate probe și efectuată expertiza, pentru a stabili pe ce sectoare poate fi implementată această tehnologie.

Astfel, în cadrul vizitei la Călărași, ministrului i-au fost prezentate practicile internaționale implementate în construcția și mentenanța drumurilor, tehnologii și utilajele noi apărute pe parcursul ultimilor ani pe piața mondială.

Inovația a fost testată în raionul Călărași, pe o porțiune de un kilometru.

„ Utilizând metoda respectivă, în locul celei tradiționale, drumurile din Moldova vor fi gata de două ori mai repede, vor fi construite cu materiale autohtone, și în același timp, costurile pentru reabilitarea lor vor scădea considerabil, cu până la 50%. Îmi doresc ca practicile utilizate la nivel internațional să fie implementate și în Republica Moldova”, a declarat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a menționat că lucrările vor fi monitorizate și expertizate de un grup de lucru, pentru a stabili sectoarele pe care poate fi extinsă tehnologia la scară națională.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.