Connect with us
"
"

Ecologie

Medaliile Olimpice și Paralimpice de la Tokio în 2020 vor fi turnate din deșeuri electronice

Publicat

pe

Japonia va confecționa medaliile pentru Jocurile Olimpice din 2020 din metalele prețioase extrase din deșeuri lectronice. Organizatorii Tokyo Games 2020 a decis să toarne medaliile olimpice din deșeuri electronice pentru a proteja mediul înconjurător.

Comitetul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la la Tokio din 2020 a colectat 47,5 tone de deșeuri electronice, menționează portalul The Verge.

Aceste deșeuri vor fi reciclate pentru confecționarea medaliilor olimpice. Comitetul a declarat că inițiativa a fost susținută de comunitate, companiile tehnologice și de prelucrare a metalelor prețioase și comunitatea internațională sportivă.

Cinci milioane de telefoane au fost aduse de utilizatori la punctele de colectare, în magazinele NTT DoCoMo, cât și oficiile poștale din toată Japonia. Programul de colectare va lua sfârșit pe data de 31 martie curent, iar medaliile olimpice și paralimpice vor fi prezentate deja peste câteva luni.

Organizatorii și-au pus scopul să colecteze 2700 kg de bronz, 30,3 kg de aur și 4100 kg de argint.

Ideea de a turna medaliile din metalele prețioase din utilajele electronice a apărut în 2016. Comitetul japonez a considerat că acest pas ar ajuta la creșterea nivelului de informare a oamenilor despre „deșeurile electronice“.

Anual, în Japonia se aruncă până la 650 000 tone de utilaje electronice.

De obicei, metalele prețioase pentru medalii sunt oferite orașelor care găzduiesc Jocurile de companiile de extragere a metalelor.

Doar că Japonia nu este foarte bogată în metale prețioase. În același timp, problema reciclării deșeurilor electronice, care conțin metale prețioase, este una acută.

Conform datelor companiei Nikkei, aurul și argintul, ce se conține în utilajele aruncate, constituie între 16% și 22% de pe piața internaționalä.

Din fiecare telefon se poate obține până la 15g aramă, cam 0,25g argint și 0,024g aur.

Aceste metale se conțin în componența plăcilor și contactelor, care asigură funcționarea utilajelor. În același timp, masa totală a deșeurilor electronice în Japonia a constituit în 2014, 143 tone de aur, 1,56 tone de argint și 1112 tone de cupru.

„Deșeurile“ colectate în Japonia vor fi mai mult decât suficiente pentru medalii. Pentru comparație, la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, pentru turnarea medaliilor au fost folosite 9,6 kg de aur, 1210 kg de argint și 700 kg de cupru, componentul de bază a bronzului.

Ecologie

Ce fapte bune au făcut moldovenii pentru natură în 2019

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În anul 2019 a avut loc cea mai impunătoare grevă globală pentru climă, unul dintre cele mai mari și importante evenimente de acest fel organizate vreodată. A fost un an în care problemele climatice au primit mai multă atenție din partea autorităților, iar lumea a cunoscut noi figuri gata să lupte pentru un mediu mai curat și sănătos, printre care eleva suedeză de 16 ani Greta Thunberg, desemnată Omul Anului de către revista americană Time. Și în R. Moldova elevii s-au remarcat printr-o serie de acțiuni puse la cale pentru a proteja mediul înconjurător și mai ales, pentru a îndemna întreaga societate să aibă un comportament mai responsabil în legătură cu natura.

PE LUNG

De la flashmob-uri la campanii naționale – acțiunile menite să promoveze un trai sănătos merită toată atenția și sprijinul nostru.

Elevii au plantat brazi

În 2019, a început implementarea unui proiect-pilot de colectare separată a deșeurilor din 10 școli din țară. Este un proiect ce aparține mișcării „Hai, Moldova!”, o inițiativă civică ce își propune să ajute cetățenii R. Moldova să trăiască în armonie cu natura.

Astfel, la începutul lunii ianuarie 2019, „Hai Moldova” a oferit pubele de colectare separată a deșeurilor (plastic și hârtie) și panouri de informare cu instrucțiuni, iar școlile au început să colecteze separat gunoiul. La implementarea inițiativei, școlile au colaborat cu companii de reciclare a deșeurilor în vederea evacuării și reciclării lor. În luna februarie, a avut loc Gala „Hai Moldova”, unde au fost premiate școlile implicate în proiect.

Pe 17 decembrie, zeci de copii din raionale țării s-au mobilizat pentru a planta brazi, din dorința de a contribui la restabilirea numărului de conifere, care sunt tăiate în perioada sărbătorilor de iarnă. Copiii au plantat 30 de puieți de brad argintiu în Parcul Dendrariu din Chișinău. Acțiunea a fost susținută financiar de Corul La La Play Voice.

45 de tone de deșeuri electronice

Tot mișcarea „Hai Moldova” a dat startul Campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice care s-a desfășurat timp de o lună, în această toamnă.

Astfel, au fost instalate tomberoane în mai multe localități din țară unde cetățenii au putut să lase aparatele electronice ieșite din uz: tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi și altele.

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor  electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate au fost transportate către o fabrică din România care reciclează asemenea produse. Între 15 septembrie – 15 octombrie, cât a durat campania, peste 38 de mii de elevi din instituțiile de învățământ din țară au colectat circa 45 de tone de deșeuri electronice și electrice, care afectează grav mediul.

Și de această data, instituțiile care au strâns cele mai multe deșeuri au fost premiate la Gala „Hai Moldova”. Câștigătorii au primit în dar cadouri generoase, precum cișmele, ustensile şi copaci pentru o livadă de aluni și premii bănești.

Studenții au curățat albia r. Bâc

În luna octombrie s-a desfășurat acțiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, organizată cu ocazia Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului. În acest scop, Agenția „Moldsilva” a crescut în pepinierele silvice peste 14 milioane de puieți, cu un spectru de 60 de specii (printre care paltinul, salcâmul, frasinul verde, stejarul, nucul, arțarul). Astfel, militarii și angajații civili ai Armatei Naționale au sădit puieți de stejari pe o suprafață de circa cinci hectare, pe teritoriul Întreprinderii silvice a ocolului silvic Călărași. De asemenea, militarii au sădit arbori și arbuști pe teritoriul adiacent al Complexului Memorial „Capul de Pod Șerpeni” și în garnizoanele militare din Florești și Căușeni. În total, militarii au sădit circa 6 000 de arbori și arbuști.

Totodată, studenții Academiei Militare „Alexandru cel Bun” au efectuat lucrări de salubrizare a albiei râului Bâc pe o suprafață de cinci hectare. În urma acțiunii au fost adunate circa 20 de tone de gunoi menajer.

Plantăm fapte bune

O altă campanie desfășurată în această toamnă a fost „Plantăm fapte bune”, o extensie a comunității „Plantăm fapte bune” din România care activează de ceva timp și în R. Moldova.

Astfel, în cadrul inițiativei peste 5 000 de arbori au fost sădiți în luna noiembrie.

De asemenea, în Căzănești și Țîpova, partenerii proiectului au organizat acțiuni separate de plantare, unde au sădit circa 1 600 de copaci. În primăvara acestui an, faptele bune au fost plantate și în Capitală. Aproximativ 13 000 au fost sădiți, în Chișinău, cu ajutorul a peste 1 200 de voluntari.

Săpun în schimbul plasticului

Tinerii pentru EcoPlastic” sunt un grup de entuziaști care au organizat mai multe evenimente frumoase în 2019. Au pus la cale sesiuni de informare pentru public, au plantat copaci și au lansat un concept interesant. Aceștia oferă săpun natural în schimbul plasticului. Un asemenea eveniment a avut loc în luna noiembrie, chiar în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. „Săpunul oferit este 100% natural, are grijă de pielea voastră și de mediul nostru”, spun tinerii.

Următorul „schimb” va avea loc pe data de 21 decembrie, pe bulevardul Ștefan cel mare 202. Organizatorii ne atenționează că plasticul donat ar trebui să fie curat și fără etichete. În acest an, moldovenii s-au solidarizat și au ieșit în stradă pentru a protesta în numele unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător.

În septembrie un grup de tineri activiști de mediu au participat la un flashmob împotriva pungilor de plastic, în fața Parlamentului. Tinerii s-au îmbrăcat chiar în pungi din plastic manifestând pașnic și exprimându-și îngrijorarea față de mediul înconjurător.

Prima platformă pentru prelucrarea deșeurilor vegetale

Prima platformă autorizată pentru prelucrarea deșeurilor vegetale adunate de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a fost pusă în funcție, în anul 2019. Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul Stației de epurare a apelor reziduale. Potrivit unui comunicat al primăriei Chișinău, aici vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită în sezonul de vegetație, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor, care ulterior vor fi prelucrate pentru obținerea unui compost organic. Procesul tehnologic de obținere a masei organice constă în amestecul deșeurilor vegetale cu nămolul deshidratat, obținut după prelucrarea apelor uzate, în câteva straturi, în raport de 4:1, astfel, după fermentare se obțin îngrășăminte organice.

Masa organică obținută va putea fi utilizată la amenajarea rondurilor de flori, vazelor de pe spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri.

Ask a worm

Autorii proiectului „Ask a Worm” sunt câțiva tineri activi care pun în practică metoda Bokashi și îi învață pe ceilalți moldoveni cum funcționează aceasta. Numele de Bokashi vine din japoneză și se traduce drept „materie organică fermentată”, sau mai simplu „murătură”. Deșeurile de bucătărie nu putrezesc, ci se supun fermentării într-o căldare închisă ermetic. Pentru a porni acest proces, în deșeuri se adaugă tărâțe „bokashi” care conțin un amestec de bacterii benefice.

Cu ajutorul lor, resturile alimentare se „murează” și se conservă până a ajunge în sol, scrie ecopresa.md

Odată ce resturile alimentare sunt „murate”, ele pot fi ținute până în momentul când este posibilă evacuarea. Cei care doresc să înceapă compostarea acasă, în schimbul a 50 de lei primesc două găleți ermetice de 10 litri și 300 gr de tărâțe Bokashi, de la membrii proiectului „Ask a worm”. După procesul de pre-compostare acasă (care durează aproximativ 10-14 zile), fiecare poate să ducă acel amestec la un punct de compostare sau să-l folosească pe terenul propriu, scrie aceeași sursă.

Cele mai moderne automate de reciclat au ajuns la Chișinău

Aparatele Tomra sunt celebre în întreaga lumea pentru posibilitatea pe care o oferă cetățenilor de a recicla ușor și accesibil plasticul, sticla și metalul. Acestea sunt instalate în parcările magazinelor Kaufland din Chișinău, în sectorul Botanica, pe strada Decebal 99/2 și în sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrân 25/1.

Aparatele de reciclat sunt self-service și acceptă trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru). Containerele sunt complet tehnologizate cu o capacitate de procesare a ambalajelor de până la 60 de recipiente pe minut. Ambalajele, fie de aluminiu, sticlă sau plastic, pot fi introduse aleatoriu în container, iar aparatul va identifica singur tipul de ambalaj și îl va sorta și direcționa spre coșul corespunzător fiecărui tip de material. Aparatele sunt dotate cu senzori de măsurare a gradului de umplere, senzori de mișcare, camere de supraveghere și linie de sortare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Educație11 ore în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

Social15 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social16 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social19 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Lifestyle2 zile în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031