MBW 2018: Politicile statului în susținerea investițiilor, din prima sursă

Ce măsuri întreprinde Guvernul pentru ca Moldova să devină o destinație în care merită să investești? Răspunsul la această întrebare l-au oferit speakerii din cadrul panelului dedicat politicilor statului în susținerea investițiilor. În fața a peste 1000 de participanți din țară și alte 30 state, reprezentanții conducerii ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Muncii și Protecției Sociale, Educației, Culturii și Cercetării au vorbit despre măsurile întreprinse în sistemul fiscal, cel educațional, pe piața muncii pentru crearea unui climat investițional favorabil.

Secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, s-a referit în discursul său la principalele avantaje ale Republicii Moldova ca destinație pentru investiții: costuri operaționale mici, forță de muncă multilingvă și calificată, ultima datorându-se trecutului industrial al Moldovei, de o poziționare geografică favorabilă, care asigură proximitate față de principalele piețe de desfacere.

„La toate acestea se adaugă un șir de facilități, oferite de stat, printre care regimul preferențial de activare a rezidenților din cele 7 Zone Economice Libere, unde avem investiții în valoare de 400 mln. USD și 14 mii de locuri de muncă create, din Parcurile IT, unde este valabil impozitul pe venit unic de 7% și din cele 10 Parcuri Industriale, unde rezidenții au dreptul de a privatiza terenul de stat pentru construcții la preț normativ și de a închiria teren cu scutiri de taxe. Un alt aspect foarte important este că statul garantează menținerea acestor condiții pe parcursul a 10 ani, chiar dacă sunt operate modificări în legislație. Mesajul meu este că acum e timpul să investiți în Republica Moldova, țară care oferă stabilitate și previzibilitate investitorilor.”

Sistemul fiscal din Republica Moldova este unul dintre cele mai competitive din regiune, iar indicatorii bugetari sunt pe o pantă ascendentă, asigură Ministerul Finanțelor. Asta în pofida faptului că în octombrie 2018 au fost operate diminuări semnificative la volumul contribuțiilor angajatorului la bugetul asigurărilor sociale – de la la 23% la 18%, iar în cazul producătorilor agricoli – 12%.

„Pentru anul 2019 veniturile la bugetul de stat sunt estimate la 63 miliarde de lei, în creștere cu 6 mlrd. lei față de 2018. Cele mai mari acumulări provin din impozitul pe venit, lucru care demonstrează că afacerile dezvoltate în Republica Moldova sunt profitabile. Mai mult decât atât, rata inflației este comparabilă cu cea din UE, iar valuta națională este în ascensiune. Apropo, o altă acțiune importantă întreprinsă de Guvern este stabilirea cotelor accizelor în valută națională, ca să nu depindă de fluctuațiile ratei de schimb. În concluzie, vreau să vă asigur că politicile fiscale vor fi ajustate în funcție de evoluția acestora în regiune, pentru că suntem într-o competiție acerbă la capitolul «investiții» și «forță de muncă».”

Printre principalele reforme în domeniul său, menite să atragă investitori în Republica Moldova, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat facilitarea procedurii de acordare a permiselor de ședere și de muncă pentru străini.

„Drept rezultat, au fost revizuite condițiile reglementate în legislație pentru investitori și muncitorii înalt calificați, la fel au fost create noi oportunități și modalități de angajare a cetățenilor străini. A fost elaborată o listă cu 127 de ocupații, în domeniile tehnologiilor informaționale, medicină, agricultură, inginerie, prestări servicii, iar străinii care vor depune actele în baza acestei liste vor fi scutiţi de obţinerea permiselor de muncă. De asemenea, în anul 2017 au fost operate modificări și completări la peste 50 de articole din Codul Muncii, care au avut drept scop aducerea acestuia în concordanță cu cerințele moderne ale economiei de piață, excluderea protecționismului față de unele categorii de salariați, reducerea poverei administrative și financiare asupra angajatorilor.”

Pentru a face față cerințelor pieței de muncă, resursele umane trebuie să aibă o pregătire educațională solidă, este de părere Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării. Oficialul s-a referit, în discursul său, la importanța dezvoltării învățământului dual și instruirii generației tinere în domeniul antreprenoriatului, ca măsuri ce vor pregăti viitorii profesioniști către cerințele secolului 21.

„Republica Moldova are nevoie de  forță de muncă bine pregătită, cu competențe profesionale extrem de bine conturate. Iată de ce, în cadrul reformei curriculare demarate, am introdus dobândirea competențelor antreprenoriale la toate nivelurile de educație, inclusiv ciclul primar de studii. Bunăoară, ora de diriginție va fi înlocuită cu un modul nou – «Dezvoltarea personală», care va fi studiat până în clasa a 12-a. O altă disciplină care va fi studiată în gimnaziu și liceu este «Educația pentru societate». Ambele module vin să dezvolte spiritul antreprenorial al elevilor, creativitatea, inovația și abilitatea de a-și asuma riscuri. Din 2014, am introdus conceptul de învățământ dual, pe care-l considerăm viitorul învățământului profesional tehnic. Acesta presupune că elevul studiază teoria în cadrul școlii, iar practica – la întreprinderea antreprenorului- partener, unde primește un salariu de ucenicie și o bursă din partea statului. Este un proiect extraordinar și mutual avantajos: elevii se aleg cu o perspectivă de carieră, iar angajatorul își suplinește forța de muncă și se implică în programul de studii.”

În a doua parte a zilei, oaspeții au fost invitați să participe la dialogul „Bunurile supuse spre deetatizare”. Directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, a vorbit în discursul său despre procedurile de privatizare și parteneriatele publice-private.

Ziua de mâine va fi dedicată integral atractivității investiționale a celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism, Industria Ușoară. Panelele sectoriale vor include discursurile a peste 75 de speakeri, printre care reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ambasadori, reprezentanți ai partenerilor externi strategici, ai companiilor autohtone, dar și invitați speciali de peste hotare: România, Georgia, Ungaria, Macedonia, Belgia, Italia și Marea Britanie. Fiecare panel va include prezentarea istoriilor de succes ale antreprenorilor care au investit în domeniu și o sesiune de discuții B2B.

Despre MBW

Moldova Business Week este cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor, organizat la Chișinău începând cu anul 2014. În fiecare an forumul a reunit un număr important de autorități, agenți economici din toate sectoarele economiei, importatori, exportatori, finanțatori din țară și de peste hotare, iar interacțiunea dintre participanți a culminat cu încheierea a zeci de parteneriate, care au contribuit la dezvoltarea economiei naționale. Ediția din 2018 se desfășoară în perioada 27-29 noiembrie și este organizată de Agenția de Investiții, sub egida Guvernului Republicii Moldova.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.