Connect with us
"
"

Publicat

pe

Astăzi, 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii la Chișinău are loc Marșul Solidarității. Potrivit organizatorilor, marșul de pe 8 martie este ocazia perfectă de a reaminti întregii societăți de ce considerăm că mai avem de lucrat la capitolul egalității de gen și de ce e necesară solidaritatea.

8 martie nu este despre flori, cadouri și complimente, dar despre luptă, drepturi egale, putere, solidaritate, oportunități, echitate.

Marșul este organizat de un grup de oameni care vor să facă diferență. Este dedicat Zilei Internaționale a Femeilor și este organizat la Chișinău, începând cu anul 2011, şi reluat, după o pauză, în 2015.

Marșul este non-violent, la acest marș nu se admite nicio formă de agresivitate și violență, este incluziv și non-discriminatoriu – la acest marș pot să participe toți doritorii și toate doritoarele, indiferent de vârstă, identitatea de gen, orientare sexuală, etnie, condiție fizică sau psihică.

Manifestanții vor porni din scuarul magazinului UNIC, vor merge pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt până la Teatrul de Operă și Balet.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca să pună la cale un proiect de informare și consiliere ginecologica a femeilor pe rețelele de socializare. Deși proiectul lor a ajutat multe femei să descopere lucruri noi, și autoarele proiectului au învățat lucruri utile din această experiență

PE LUNG

Natalia Lupușor și Iraida Snigur sunt prietene de mulți, mulți ani. Natalia este specialistă în managementul proiectelor și de mai bine de zece ani e stabilită în Praga, iar Iraida este medic obstetrician-ginecologă la o clinică din sectorul Botanica al capitalei. În discuțiile telefonice pe care le aveau prietenele își împărtășeau experiențele și trăirile și emoțiile cotidiene, Iraida povestea istoriile din practica sa de medic, iar Natalia asculta povestioarele care doar la prima vedere păreau amuzante, despre femeile care veneau la consultații și cunoșteau atât de puțin despre corpul și sănătatea lor. Până într-o zi, când Natalia a realizat că prietena sa are cunoștințe care ar putea ajuta și alte femei. „Am sunat-o și cred că în cinci minute am pus fundamentul proiectului gyneco.md, iar în mai puțin de șapte zile eram live”, povestește Natalia. Așa a apărut proiectul gyneco.md, o platformă online ce le permite femeilor să obțină gratis o a doua părere, sugestie, o interpretare a rezultatelor, diagnozelor la orice temă din domeniul ginecologic și obstetric, iar tinerelor să afle informații generale despre corpul lor, despre metode de contracepție, despre sexualitate.

Proiectul a luat naștere pe 9 aprilie și în doar două luni de activitate a ajuns la peste 7000 de urmăritori pe Instagram. „A fost ceva spontan. Și când a venit pandemia, am înțeles că iată a venit momentul să pornim la drum”, spune Iraida. Pentru gyneco.md pandemia a fost mai degrabă un catalizator. „Nu ne-am gând că, uite, în pandemie femeile nu pot să meargă la medic și hai să creăm această platformă. A fost nițel altfel, pandemia a creat mai mult spațiu, mai mult timp în activitățile zilnice și am înțeles că timp de o lună-două vom putea să punem bazele acestui proiect”, adaugă Natalia.

Am înțeles că fără să vrem am atras fetele care nu au fost niciodată la ginecolog

Natalia și Iraida au job-uri de bază, iar pe gyneco.md și-au propus să ofere, pe lângă materiale informaționale, și consiliere pentru femeile care au nevoie de ea. „Consiliere, pentru că nu punem diagnoze și nu indicăm tratamente”. La început platforma era concepută să răspundă solicitărilor de consiliere sau la oricare întrebare de specialitate, dar după ce a început proiectul, autoarele au înțeles că au atins fără să vrea și un public specific, fetele care încă nu au fost niciodată la medicul ginecolog și nu și-au început viața sexuală. „Cred că acum o jumătate din următorii noștri sunt fetele care beneficiază de educația incipientă. Cum ar fi educația ginecologică de bază și sexuală, care ar trebui să fie discutată în familie sau în școli. Deci, targetul nostru nu mai sunt femeile care se adresează după consiliere, ci și fetele adolescente care au întrebări generale despre corpul lor”, spune Natalia. 

Bariera umană este eliminată în mediul online, iar fetele se simt libere să pună o întrebare pe care nu ar avea curajul să o adreseze medicului ginecolog în față. „Dispare temerea de a nu fi înțeleasă și se simt în siguranță, pentru că tot ce întreabă este confidențial și obțin răspuns fără să le fie frică și fără a le fi rușine”, zice Iraida. Astfel, fetele se interesează despre menstruație, eliminări, despre primul act sexual, vizita la ginecolog. ș.a.

View this post on Instagram

Prima vizită la medicul ginecolog pentru adolescente poate fi o experiență stresantă, din cauza lipsei de transparență și claritate – care va fi procedura urmată și în ce va consta această primă vizită. Iată cîteva lucruri care merită să fie știute: .. ❇️ La vârsta de 13-15 ani, prima vizită la ginecolog, în cazul în care domnișoara nu are plîngeri, se poate limita la o discuție, colectarea acuzelor (plângerilor), anamnezi, consilierea în privința relațiilor sexuale și a metodelor de contracepție. .. ❇️ Examinarea pelvină și examinarea glandelor mamare se recomandă a fi efectuată de la 19 ani sau din momentul începerii vieții sexuale. .. ❇️ PAP testul, conform standardelor din Republica Moldova, se colectează de la 25 de ani, după începerea vieții sexuale. .. ❎ PAP testul nu se colectează la femei virgine indiferent de vârstă, chiar dacă pacienta are 40 de ani. .. ❇️ În cadrul check-up-ului este important ca adolescenta să fie informată și despre importanța vaccinării contra HPV (virusul papilomei umane, care poate provoca cancerul colului uterin). .. #ginecologie #gynecology #gynecomd

A post shared by Consilierul Tău Ginecolog (@gyneco.md) on

95% – femei, 5% – bărbați

Apoi, Natalia și Iraida au început să organizeze live-uri și webinare. Primul a fost pe patologia colului uterin. „Și vreau să vă spun sincer că și mie mi-a plăcut”, spune zâmbind Iraida. A fost prezentată o informație destul de structurată și corectă din punct de vedere științific. La primul webinar au aplicat 35 de femei, iar la ultimul au fost înregistrate 200 de persoane.

 „Primim zilnic zeci și zeci de întrebări, 95% dintre acestea vin de pe instagram. Sunt cazuri când tinerele și femeile ne atașează și rezultatele investigatiilor ginecologice și au nevoie de interpretarea rezultatelor”, povestește Natalia. Mai sunt întrebări despre concepție și contracepție, despre combinarea medicamentelor, etc. De cele mai multe ori Iraida le sugerează la care medic să meargă și ce investigație să facă. „Evităm cazurile când se încearcă a pune diagnoza online sau să recomandăm tratamente”.

În prezent, doctora oferă câte 20-30 de sesiuni de consiliere pe zi, cele mai multe fiind pentru fetele adolescente. Iar fetele care au mai puțin de 16 ani pot participa doar cu acordul părinților. 

„Avem următori și bărbați 5%”, spune Natalia. Aceștia își fac curajul să adreseze întrebări în live-urile pe care le fac pe instagram. Au fost și câteva persoane care au solicitat consiliere în limba engleză. 

„Pandemia și-a spus cuvântul”

Iraida Snigur ne spune că pe parcursul celor nici două luni de activitate a platformei au avut și situații de urgență. Solicitările veneau de la femei gravide din Franța, Olanda, Dubai, Germania sau Spania, care aveau o urgență, și care, din cauza pandemiei, dar și a modului în care este organizat sistemul medical de peste hotare, nu aveau posibilitatea să se adreseze atunci la medic. „Și atunci ne scriu nouă. Fiind departe, nu știu cum să acționeze sau se temeau să piardă din vedere anumiți factori și atunci solicitau sfaturi”. 

Situații mai puțin obișnuite

Scurta lor experiență a fost suficientă ca să-și de seama cam la ce nivel se află educația sexuală în țara noastră. „O domnișoară ne-a întrebat dacă este ok, ca să nu rămână gravidă, ca după terminarea actului sexual băiatul să urineze în vaginul fetei”, spune Iraida. „Iar un băiat a întrebat dacă prin masturbare el își poatepierde virginitatea.” La început întrebările trezeau uimire, apoi medica a început să se obișnuiască cu astfel de situații. „Încercăm să nu ne uimim, ci să le explicăm”. Au fost cazuri când a simțit că este cu adevărat utilă. „De exemplu o tânără gravidă din Marea Britanie avea cu adevărat o problemă de sănătate, iar prin faptul că am consiliat-o, am ajutat-o foarte mult. Fata mi-a scris înapoi și acum mă ține la curent cu ceea ce se întâmplă la ea. Într-un alt caz am consiliat o domnișoară de peste hotare, cu probleme de sănătate, care în aceeași zi a mers la medic și a făcut investigația recomandată, iar situația s-a confirmat”, adaugă Iraida. 

La consiliere apelează și femeile mai în vârstă, dar… prin intermediul fiicelor lor. „Au fost situații când am primit mesaje de genul: «mămica mea are vârsta aceasta. Are menopauză» și apoi figura întrebarea”, spune Iraida. 

Un alt caz memorabil a fost atunci, când la cel de-al doilea webinar, unde se discuta despre ce trebuie să știe domnișoarele, s-au înregistrat o mămică și fetița ei de 14 ani. Mămica le-a scris că vrea ca fetița să afle de la un specialist și din prima sursă transformările care au loc în organismul.  

De notat că 2167 adolescente au născut în anul 2018 în Republica Moldova, iar 652 de adolescente au întrerupt sarcina. Deși numărul adolescentelor care rămân însărcinate descrește în ultimii ani, acesta este de două ori mai mare comparativ cu alte țări din Europa. Experții susțin că responsabilitatea o poartă părinții, societatea, sistemul de învățământ și migrația. 

Citește mai departe

Social

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

Publicat

pe

De către

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații și apelează la remedii naturiste pentru a se proteja de acest virus care a infectat deja peste 5 mln de oameni din întreaga lume. 

Noi continuăm seria de filmulețe în care îți explicăm tot ce trebuie să știi despre COVID-19 și cum să te protejezi de el. În acest episod vorbim despre adevăruri și falsuri. În ce trebuie să credem și în ce nu.

Covid explicat: Falsuri și adevăruri, în ce credem

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații și apelează la remedii naturiste pentru a se proteja de acest virus care a infectat deja peste 5 mln de oameni din întreaga lume. În acest episod vorbim despre adevăruri și falsuri. În ce trebuie să credem și în ce nu.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 26 mei 2020

Citește mai departe

Social

26 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. 15 lucrători medicali, victime ale coronavirusului

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+158 cazuri noi de COVID-19

Încă 158 de cazuri noi de COVID-19. Printre aceștia 3 medici, 11 asistenți medicali și 5 lucrători auxiliari.

Pe parcursul zilei au murit, în total, 7 persoane. Numărul se ridică la 268.

Printre persoanele decedate se numără chirurgul Stelian Candîba de vârstă de 66 de ani. A activat în calitate de medic chirurg, secția chirugie septică a Spitalului Clinic Sf. Treime din capitală. Acesta a fost internat la data de 18 mai, la Spitalul Clinic Republican. Și-a dedicat mai mult de 30 ani uneia dintre cele mai complexe specialități din medicină – chirurgia. Potrivit fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco, întreaga familie a medicului este internată în spital în stare medie.

Astăzi covdiul a mai curmat viața unui medic, a colegului meu de facultate, chirurgul Stelian Candîba. Membrii familiei…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Dinsdag 26 mei 2020

Cinci medici, locuitori ai regiunii transnistrene,
vor fi cazați în dreapta Nistrului

Alți cinci medici domiciliați în regiunea transnistreană, dar care lucrează în instituții medico-sanitare din dreapta Nistrului au aderat la programul de acomodare a personalului medical în localitățile în care activează.

Este vorba de spitalul raional din Șoldănești (două persoane) și centrele de sănătate din Varnița și Cocieri (două persoane). Până acum, 26 de medici au acceptat benevol să fie cazați în localitățile din dreapta Nistrului, pentru a putea merge la serviciu. Costurile de cazare ale medicilor sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Această soluție provizorie a fost identificată urmare a obligației impuse de partea transnistreană de a se autoizola timp de 14 zile pentru orice persoană ce intră în regiune.

Ajutor umanitar din Bulgaria și Qatar

Astăzi, 26 mai, a avut loc ceremonia de acordare a asistenței umanitare, oferită Republicii Moldova de către Guvernul Bulgariei, pentru controlul și prevenirea răspândirii infecției COVID-19 și sprijinirea cadrelor medicale în lupta cu acestă infecție.

Lotul de ajutor umanitar conține: 500 combinizoane de protecție, 500 ochelari de protecție, 500 căști de protecție. Valoarea totală a lotului este de 22 728 euro.

Statul Qatar a donat opt tone de echipamente de protecție împotriva COVID-19. Este vorba de 470 000 măști de protecție, 30 000 ochelari de protecție, 70 000 N95, 40 000 măști FFP2, 45 000 măști FFP3, 60 000 mănuși, 12 500 viziere, 4 700 comibinezoane de protecție, 35 000 haine chirurgicale.

265 de decese, în total

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7 147 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 888 în Transnistria.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 61 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

256 – stare gravă, dintre care:

19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată

479 – stare de gravitate medie.

Alte 82 persoane tratate au fost externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 3 884, ceea ce înseamnă că 54,3% dintre cazuri au fost tratate.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 501 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-352, farmaciști-20, asistenţi medicali-580, felceri-79, personal auxiliar-470 persoane.

MSMPS informează despre înregistrarea altor 4 decese provocate de COVID-19, numărul total de decese ajungând la 265.

Deces 262: Femeie de 60 ani, din r-nul Ocnița, transferată din IMSP SR Ocnița, la Spitalul Clinic Bălți, pe data de 13.05.2020. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.III, diabet zaharat tip II, obezitate gr. III.

Deces 263: Bărbat de 25 ani, din r-nul Sîngerei, internat pe data de 24.05.2020, la Spitalul Clinic Bălți, în stare gravă, cu insuficiență respiratorie acută, manifestată prin edem pulmonar. Comorbidități: sindrom DOWN.

Deces 264: Femeie de 64 ani, din r-nul Ialoveni, internată pe data de 20.05.2020 la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.II, obezitate gr. III, insuficiență cardiacă cronică, cardiopatie mixtă.

Deces 265: Bărbat de 58 ani, din r-nul Anenii Noi, internat pe data de 25.04.2020 la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.II, insuficiență cardiacă cronică, angina pectoral de efort CF II, cardiopatie mixtă.

Încă un deputat cu COVID-19

Ieri a fost anunțat că deputatul PSRM Vladimir Mizdrenco este infectat cu COVID-19. Câteva zile în urmă, la ședința Parlamentului, fracțiunea PDM a anunțat că deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc este infectat cu COVID-19. Acum, deputații se află în autoizolare, așa cum a cerut președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. De asemenea, Greceanîi le-a cerut deputaților să se testeze la COVID-19.

România susține în continuare cetățenii RM

35 de mii de viziere urmează să ajungă în Republica Moldova din România pentru medicii din linia I care luptă cu coronavirusul. Donația a fost făcută de asociația Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

Datorită donațiilor voastre adunate de VeDemJust și muncii voluntarilor din "Vă ajutăm din Cluj!", 35.000 viziere au…

Geplaatst door VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie op Maandag 25 mei 2020

Revenirea la normal

Ieri, 25 mai, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis:

  • reluarea activității punctelor de trecere a frontierei de stat, ținând cont de relansarea treptată a transportului de persoane și mărfuri în trafic internațional. De astăzi, 25 mai, este reluat transportul feroviar și rutier de persoane în trafic internațional;
  • localurile de alimentație publică își vor relua activitatea de pe 15 iunie cu respectarea unor norme igienice. Citește aici desprecum își vor relua activitatea restaurantele și despre: Viața după COVID-19. Cum ar putea arăta ce-a mai rămas din 2020;
  • reluarea începând cu data de 1 iunie 2020, a activității muzeelor și  bibliotecilor, fără organizarea evenimentelor culturale în masă, asigurând respectarea măsurilor sanitare;

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 4 451 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 2 832 traversări persoane, dintre care 2 227 treceri la frontiera moldo-română, 575 treceri la frontiera cu Ucraina și 30 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 4 451 de persoane și completate 2 832 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

PE SCURT Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca...

Lifestyle15 ore în urmă

Moldova.org angajează jurnalist(ă)

Moldova.org anunță un concurs de angajare pentru poziția de Jurnalist/ă. Cine suntem? Moldova.org s-a reinventat și abordează o nouă formă...

Social16 ore în urmă

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații...

Economie19 ore în urmă

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Punem #umărlaumăr și suntem mai puternici. Cu acest gând Petrom Moldova a pornit un program de susținere a medicilor pe...

Social22 de ore în urmă

26 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. 15 lucrători medicali, victime ale coronavirusului

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Social2 zile în urmă

Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031