Marian Lupu a solicitat UE mai multa sustinere pe plan international a eforturilor Moldovei

Un rol important in democratizarea Transnistriei trebuie sa revina societatii civile, a opinat Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, in cadrul intrevederii cu Adriaan Jacobovits de Szeged, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Marian Lupu si Adriaan Jacobovits de Szeged au constatat o pozitie comuna a Uniunii Europene si Republicii Moldova in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, bazata pe demilitarizarea si democratizarea regiunii.

In context, Marian Lupu a amintit ca Parlamentul a elaborat o Conceptie de cooperare cu societatea civila, care presupune colaborarea cu organizatii neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului pentru dezvoltarea institutiilor democratice.

Potrivit Serviciului de presa si imagine al Parlamentului, Adriaan Jacobovits de Szeged si-a exprimat speranta ca misiunea UE de monitorizare si control a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, care si-a inceput oficial activitatea la 1 decembrie, va contribui la asigurarea unei transparente la hotar si va crea premise favorabile pentru procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Lupu a precizat ca problema reglementarii transnistrene este abordata si la nivel interparlamentar, inclusiv in relatiile cu Ucraina si Federatia Rusa, insa Republica Moldova are nevoie de sustinere a eforturilor sale pe plan international, in particular din partea Uniunii Europene. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.