Connect with us

Politică

Maia Sandu: Vom constitui un comitet de rezistență națională. Andrei Năstase: Mâine, la ora 7.30, ne vedem în fața Primăriei

Publicat

pe

Liderii PAS și PPDA Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat despre crearea unui comitet de rezistență națională. Aceasta după ce luni magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi din Chișinău, iar primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase, a rămas fără mandat de primar.

Cei doi și-au îndemnat susținătorii să se adune marți, la ora 7.30, în fața Primăriei Chișinău, pentru a anunța care vor fi acțiunile de mai departe.

„Nu putem să acceptăm acest lucru. Da, ne va fi greu de acum încolo, nici până acum nu ne-a fost ușor. Vom constitui un comitet de rezistență națională, pentru că aceasta se întâmplă într-o dictatură deschis declarată pe față. Avem obiectivul nostru – să rezistăm. Vom veni în următoarele zile și vă vom spune cum vom acționa. Astfel încât să-i transmitem acestei guvernări mesajele noastre pe toate căile legale ”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că mesajele transmise partidului de guvernământ vor fi unele dure: „Le vom transmite că nu acceptăm dictatura”.

Totodată, ea a îndemnat protestatarii din fața CSJ să nu se lase demotivați, să nu se sperie și să nu lase mâinile în jos.

Președintele PPDA Andrei Năstase l-a acuzat pe liderul PDM Vladimir Plahotniuc că ar sta în spatele invalidării alegerilor locale din Chişinău.

„Plahotniuc ne-a declarat război. Suntem într-un război pe față. Sperăm să câștigăm prin mijloace democratice. Iată de ce crearea unui comitet de rezistență este ceea ce vom trebui să materializăm în zilele următoare” a spus Năstase.

Contestația depusă de Andei Năstase privind deciziile Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel de invalidare a alegerilor pentru Primăria capitalei a fost examinată de completul de judecători: Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au invalidat alegerile din capitală. În decizia Curții de Apel se arată că în cauza deferită justiției s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Alegeri

Moldovenii de peste hotare pot afla informații despre cele mai apropiate secții de votare pe Diaspora.Voteaza.md

Publicat

pe

De către

Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova din afara țării pot afla informații despre cele mai apropiate secții de votare pe Diaspora.Voteaza.md.

Aplicația va putea fi accesată atât de pe calculator, cât și de pe telefonul mobil.

Odată ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia.

Imediat ce aplicaţia primeşte informaţia solicitată, în funcție de geolocalizarea utilizatorului, va indica trei secții de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum și traseul în aplicația google.maps sau o altă aplicație din telefon, sau calculator.

Pe pagina Diaspora.Voteaza.md pot fi găsite și informații despre secția de votare respectivă, așa ca: adresa fizică, numele instituției sau clădirii în incinta căreia este deschisă acea secție.

De asemenea, în ziua alegerilor, aplicația va indica și ce secție este mai puțin aglomerată.

Mai mult, pe acest site poate fi găsită întreaga listă a secțiilor de votare care vor fi organizate peste hotarele Republicii Moldova – grupate pe țări, în ordine alfabetică.

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Scrutinul se desfășoară pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii votează partidul sau blocul electoral din circumscripția națională.

Restul 51 de deputați sunt aleși în circumscripțiile uninominale.

Pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie au fost constituite, în total, 2143 de secții de votare.

125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.

Citește mai departe

Politică

Alegeri Parlamentare 2019: Ora 07.30 – briefingul Comisiei Electorale Centrale// VIDEO

Publicat

pe

De către

Comisia Electorală Centrală organizează un briefing, unde sunt anunțate informații de interes public privind desfășurarea alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ.

Precizăm că astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Scrutinul se desfășoară pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii votează partidul sau blocul electoral din circumscripția națională. Restul 51 de deputați sunt aleși în circumscripțiile uninominale.

La urne sunt așteptați peste 3 milioane de alegători. În total au fost deschise 2143 de secţii de votare, dintre care 125 peste hotare.

Citește mai departe

Alegeri

Start vot! Republica Moldova își alege deputații în Parlament

Publicat

pe

De către

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Scrutinul se desfășoară pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii votează partidul sau blocul electoral din circumscripția națională.

În circumscripția națională candidează 15 formațiuni politice: Partidul Democrat din Moldova, blocul electoral ACUM, Partidul Comunișilor din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul ȘOR, Partidul Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Nostru, Partidul Național Liberal, Partidul Voința Poporului, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Democrația Acasă, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, Partidul Patria, Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal.

Restul 51 de deputați sunt aleși în circumscripțiile uninominale. Alegătorii votează candidatul sau candidata din circumscripția uninominală unde își au înregistrat domiciliul. Potrivit ultimelor informații, în circumscripțiile electorale uninominale au fost înscriși 323 de candidați.

Concomitent, cu alegerile parlamentare are loc și referendumul republican consultativ, în cadrul căruia cetățenii sunt întrebați dacă sunt pentru reducerea numărului deputaților din Parlament și dacă sunt pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție.

Astfel, alegătorii vor primi în secțiile de votare patru buletine de vot. Totodată, alegătorii vor semna în două registre – unul pentru alegerile parlamentare și altul pentru referendumul consultativ.

Cetățenii vor putea să refuze buletinele pentru referendum sau pentru alegeri și atunci vor primi doar cele pe care le vor solicita.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripția națională au lungimea de 390 mm și lățimea de 140 mm, sunt tipărite pe hârtie opacă (mată) și au culoarea gri afumat.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale au lungimi diferite, în funcție de numărul de candidați în circumscripții.

Cel mai scurt buletin de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripții uninominale îl au alegătorii din circumscripția nr.4 Râșcani – 140mm*143 mm (4 candidați), iar cele mai lungi – alegătorii din circumscripțiile uninominale nr.50-51 – 140mm*341 mm (câte 13 candidați).

Buletinele de vot sunt tipărite pe hârtie opacă (mată) și au culoarea violet.

În cazul referendumului republican consultativ: buletinul care va conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” – va avea culoarea galben pal, iar cel pe care va fi imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” – va avea culoarea bej.

Pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie au fost constituite, în total, 2143 de secții de votare.

Dintre acestea, 47 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni și 125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.

În luna decembrie 2018, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) era de 3 265 997.

Alegerile din 24 februarie 2019 vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri1 minut în urmă

Moldovenii de peste hotare pot afla informații despre cele mai apropiate secții de votare pe Diaspora.Voteaza.md

Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova din afara țării pot afla informații despre cele mai apropiate secții de...

Politică2 minute în urmă

Alegeri Parlamentare 2019: Ora 07.30 – briefingul Comisiei Electorale Centrale// VIDEO

Comisia Electorală Centrală organizează un briefing, unde sunt anunțate informații de interes public privind desfășurarea alegerilor parlamentare și a referendumului...

Alegeri31 de minute în urmă

Start vot! Republica Moldova își alege deputații în Parlament

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid...

Externe13 ore în urmă

Doi sirieni au traversat Prutul pe o cameră de tractor

Doi cetăţeni din Siria au încercat să intre ilegal în România, traversând râul Prut pe o cameră de tractor. Cei...

Alegeri15 ore în urmă

Un candidat independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA s-a retras din cursa electorală

Candidatul independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA Petru Neaga s-a retras din cursa electorală. Acesta a anunțat într-un mesaj...

Politică16 ore în urmă

StopFals: Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți

În ultima săptămână de campanie electorală este distribuit un pliant al Partidului Democrat din Moldova (PDM), în care sunt prezentate...

Social19 ore în urmă

Protest inedit la Chișinău. Zeci de oameni au adus în PMAN încălțămintea rudelor plecate în străinătate

Un protest inedit a avut loc sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale. Protestul a fost unul pașnic și mut, unde...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament,...

Alegeri2 zile în urmă

Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia...

Alegeri2 zile în urmă

Promo-LEX nu va prezenta în ziua alegerilor rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului

Asociaţia Promo-LEX nu va prezenta în ziua de 24 februarie rapoartele cu privire la desfăşurarea alegerilor, aşa cum o făcea...

Alegeri2 zile în urmă

Doi funcționari electorali din Anenii Noi, reținuți de către separatiștii transnistreni. Ce a decis CEC

Doi funcționari electorali din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau aceștia au fost reținuți ieri seara de...

Alegeri3 zile în urmă

PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie...

Alegeri3 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO

Co-președinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost...

Alegeri3 zile în urmă

Candidații Blocului ACUM au semnat un angajament că nu vor face alianță cu PDM, PSRM, Partidul ȘOR și Partidul Nostru// VIDEO

Candidații blocului ACUM la funcția de deputat în Parlament au semnat astăzi un angajament față de cetățeni prin care se...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com