Connect with us

Politică

Maia Sandu: noi credem că PDM și PSRM înseamnă moartea Republicii Moldova pe termen mediu și lung

Publicat

pe

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu reiterează că viitorul bloc electoral ACUM nu va face nicio alianță, nicio coaliție nici cu Partidul Democrat și nici cu Partidul Socialiștilor, „pentru că ambele aceste partide nu sunt altceva decât gropari ai Republicii Moldova”.

Mai mult, Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că nici până la alegerile parlamentare din februarie 2019 nu va exista un dialog între putere și opoziție în pofida fundalului tensionat dintre cele două.

„Guvernarea a demonstrat de nenumărate ori care îi sunt adevăratele intenții, niciuna dintre propunerile noastre nu a fost niciodată acceptată, dimpotrivă tot ce face această guvernare este să transforme aceste alegeri în ceva care e departe de a fi numit alegeri libere și corecte și noi credem că și Partidul Democrat, și Partidul Socialiștilor înseamnă moartea Republicii Moldova pe termen mediu și lung și trebuie să eliberăm țara de aceste partide”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată despre o eventuală excludere a PAS și PPDA din cursa electorală, Maia Sandu a declarat că după anularea alegerilor din municipiul Chișinău, e clar că regimul este gata de orice „și trebuie de luat luat în calcul și o asemenea evoluție sau opțiune a lucrurilor”.

„Trebuie să fim pregătiți să ne apărăm drepturile, pentru că eliminarea opoziției din aceste alegeri, eventuala eliminare a opoziției, pentru că Blocul ACUM este singura opoziție autentică, ar însemna mimarea alegerilor, evident. Și acest lucru este clar pentru comunitatea internațională”, a mai spus lidera PAS.

Totodată, Maia Sandu a ținut să precizeze că eventuala excludere a opoziției din campanie ar însemna automat nerecunoașterea alegerilor de către comunitatea internațională.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Igor Dodon: Nu exclud că în scurt timp, Procuratura va veni în Parlament pentru a cere ridicarea imunității unor deputați

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon susține că, după demisia procurorului general Eduard Harunjen, investigarea furtului miliardului din sistemul bancar se va mișca, iar toți cei care se fac responsabili vor fi identificați și pedepsiți. Șeful statului s-a arătat sigur că în timpul apropiat Procuratura va veni în Parlament, pentru a cere ridicarea imunității unor deputați.

El a menționat că, marți, Procuratura a efectuat deja percheziții la aeroport și în alte instituții, iar acestea vizează deputați din Parlament. Igor Dodon a făcut aceste declarații la Accent TV, fiind întrebat de raportul Kroll 2 ce vizează „furtul miliardului”.

PE LUNG

„Știu că astăzi deja Procuratura a efectuat percheziții și la aeroport, și la alte instituții, iar acestea vizează deputați din Parlament. Respectiv, nu exclud că în următoarea perioadă de timp, potrivit informațiilor pe care le dețin, Procuratura va veni în Parlament, pentru a cere ridicarea imunității unor deputați. Cred că se va întâmpla. Acest lucru trebuia să se întâmple cu câțiva ani în urmă. Nu sunt de acord că „mai bine mai târziu, decât niciodată”. Tocmai este mai bine să fie făcut la timp, pentru ca unii dintre ei să nu părăsească Moldova. Dar referitor la faptul că, în timpul apropiat, vom vedea inițiativa procurorilor de a ridica imunitatea mai multor deputați, sunt sigur”, a menționat oficialul.

Igor Dodon nu a dat nume de deputați. „ Cred că banca acuzațiilor este destul de lungă”, a spus Igor Dodon.

Totdată, el a precizat că raportul Kroll 2 așa și nu a fost prezentat oficial conducerii de vârf a țării de către „cei care ar fi trebuit să-l prezinte”. Aceasta pentru că acest raport trebuia prezentat președintelui, speakerului, premierului, dar și comisiei de anchetă fie chiar de compania Kroll, fie de Banca Națională.

De notat că în istoria Parlamentului a fost înregistrat doar un singur caz, când procurorii au venit în forul legislativ ca să ceară ridicarea imunității. Aceasta s-a întâmplat la 15 octombrie 2015 când procurorul general Corneliu Gurin a solicitat de la tribuna Parlamentului ridicarea imunității fostului premier Vlad Filat.

Citește mai departe

Politică

Vlad Filat dezvăluie: Cu trei ani în urmă, Vlad Plahotniuc mi-a propus grațierea

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul premier Vlad Filat a dezvăluit că, acum trei ani, ex-președintele PDM Vlad Plahotniuc i-a propus să fie eliberat din închisoare în schimbul la nimic, „doar ca să demonstreze că e un om bun şi mărinimos”. El a menționat că a refuzat grațierea, or aceasta ar fi însemnat că își recunoaște vina pentru acuzațiile aduse.

Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Pro TV Chişinău.

PE LUNG

„Este adevărat, cu ceva timp în urmă, cu vreo trei ani în urmă mi s-a propus grațierea. Plahotniuc mi-a propus. În schimb la nimic, pentru a arăta cât de bun și mărinimos este. Am refuzat. Or, asta ar fi însemnat să-mi recunosc vina”, a spus Vlad Filat.

Fostul premier a spus că îşi va demonstra nevinovăţia și că a ajuns la etapa în care prioritatea sa este „cum va ieși din închisoare și nu când”.

„Proritatea mea este ca ieșirea din închisoare să nu poată fi comentată sau pusă în cârca cuiva. Sau pusă la îndoială. Și în acest sens CtEDO este acea decizie pe care o aștept și mă bazez pe ea”, a adăugat Vlad Filat.

Fostul prim-ministru a mai spus că nu a comunicat cu actuala guvernare, deși se vehiculează că după schimbarea guvernării el ar putea fi  eliberat din penitenciar.

El a precizat că nu își dorește o soluție politică în eliberarea sa. „Eu nu voi accepta nicio soluție politică în acest sens”, a precizat fostul premier.

În iunie 2016 Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. El a fost reţinut pe 15 octombrie 2015. Totul a pornit de la autodenunțul lui Ilan Șor, care a spus că Filat ar fi extorcat de la el bani, bunuri şi servicii în sumă de 250 de milioane de dolari.

Citește mai departe

Politică

Șefa Uniunii Creștin-Democrate din Germania către Maia Sandu: „Sunteți o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate a Republicii Federale Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. În cadrul dialogului a fost abordată situația politică actuală din Republica Moldova și acțiunile prioritare de pe agenda noului Guvern care urmează a fi întreprinse în cel mai scurt timp.

Annegret Kramp-Karrenbauer a reiterat poziția UCD în susținerea noului Guvern și a menționat că Maia Sandu este o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană.

PE LUNG

Prim-ministra a mulțumit părții germane pentru suportul acordat în perioada tranziției puterii de la Chișinău și a vorbit despre principalele obiective ale Executivului, menționând că astăzi sprijinul extern pentru Republica Moldova este mai important ca niciodată.

„Suntem hotărâți să reușim, să implementăm reforme, să contribuim la creșterea economiei pentru bunăstarea cetățenilor”, a declarat Prim-ministrul Maia Sandu.

Șefa Executivului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant acordat de Germania țării noastre, subliniind că implementarea reformelor în domeniul justiției, lupta împotriva corupției și bunăstarea cetățenilor se află în capul listei de priorități a Executivului.

La rândul său, Annegret Kramp-Karrenbauer a reiterat disponibilitatea de a susține Republica Moldova în promovarea reformelor și de a împărtăși din experiența Germaniei de construire a structurilor democratice.

Precizăm că astăzi prim-ministra Maia Sandu efectuează o vizită oficială în Germania.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment25 de minute în urmă

Record de căldură în cea mai nordică aşezare permanentă din lume: „Este absolut înfricoşător”

PE SCURT Mercurul termometrelor a urcat duminică la 21 de grade Celsius în Alert, cea mai nordică aşezare permanentă din...

Social2 ore în urmă

Cele două autospeciale TOMA, donate de președintele turc Erdogan, vor avea altă destinație. Năstase: Nu împotriva oamenilor, ci pentru oameni

PE SCURT Cele două autospeciale de intervenție în timpul protestelor marca TOMA, oferite Republicii Moldova de către președintele turc Recep...

Tehnologie2 ore în urmă

Tot ce trebuie să știi despre întrerupătoare și cum acestea îți pot face mai confortabilă viața de zi cu zi

Folosind comutatorul zilnic, de multe ori nu suspectăm cum poate acest dispozitiv de comutare să ne simplifice viața și să...

Social3 ore în urmă

Doi recidivişti, condamnaţi pentru furtul bijuteriilor de la icoana Maicii Domnului de la o mănăstire din Drochia

PE SCURT Doi recidivişti au fost condamnaţi pentru furtul bijuteriilor din aur şi argint, estimate la peste un milion de...

Social4 ore în urmă

Acoperișul bisericii din satul Grinăuți-Moldova, mistuit de flăcări. Au intervenit cinci autospeciale// FOTO

PE SCURT Acoperișul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița, a fost mistuit de flăcări, în după amiaza...

Politică4 ore în urmă

Igor Dodon: Nu exclud că în scurt timp, Procuratura va veni în Parlament pentru a cere ridicarea imunității unor deputați

PE SCURT Președintele Igor Dodon susține că, după demisia procurorului general Eduard Harunjen, investigarea furtului miliardului din sistemul bancar se...

Politică5 ore în urmă

Vlad Filat dezvăluie: Cu trei ani în urmă, Vlad Plahotniuc mi-a propus grațierea

PE SCURT Fostul premier Vlad Filat a dezvăluit că, acum trei ani, ex-președintele PDM Vlad Plahotniuc i-a propus să fie...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com