Connect with us

Politică

Maia Sandu: La Washington, ambasadoarea RM a cerut explicații de ce am fost lăsată să vorbesc, iar PDM nu i se acordă dreptul la replică

Publicat

pe

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a declarat astăzi că, în timp ce se afla la Washington, unde a avut o serie de întâlniri cu oficiali americani și cu reprezentanți ai instituțiilor publice și neguvernamentale, ambasadoarea R.Moldova în SUA Cristina Bălan a contactat organizatorii și a cerut explicații de ce se întâmplă acest lucru, cum un reprezentant al opoziției din Republica Moldova a fost lăsat să vorbească, iar Partidului Democrat nu i se acordă dreptul la replică.

Maia Sandu a anunțat la o conferință de presă că la începutul lunii septembrie a efectuat o vizită la Washington, unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali americani și o discuție cu reprezentanți ai mai multor instituții publice și neguvernamentale, unde s-a discutat subiectul Republicii Moldova.

„În timp ce mă aflam la Washington și aveam aceste întâlniri, ambasadoare R.Moldova a avut tupeul să contacteze organizatorii și să ceară explicații de ce se întâmplă acest lucru, cum un reprezentant al opoziției din Republica Moldova să fie lăsat să vorbească, iar Partidului Democrat nu i se acordă dreptul la replică”, a menționat la o conferință de presă Maia  Sandu.

În acest context, lidera PAS a întrebat retoric reprezentanții PDM dacă de fiecare dată când merg în vizite interminabile la Washington vin să le spună și celor din opoziție că au dreptul la replică.

„Vreau să-i întreb pe cei de la PDM dacă de fiecare dată când merg la Washington vin să ne spună și nouă că avem dreptul la replică. Noi le crem dreptul la replică dacă nu la Washington, cel puțin aici, la televiziunea națională. Să vină la dezbateri și să discutăm în fața cetățenilor”, a spus Maia  Sandu.

Totodată, președinta PAS a menționat că în SUA toată lumea este bine informată și toată lumea înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova, în pofida companiilor de lobby plătite cu bani grei și a acțiunilor ambasadei RM „care este pusă acolo pentru a pleda pentru interesele PDM și a nu a RM”.

În plus, ea a relatat că în cadrul întrevederilor a comunicat despre situația din RM, „despre abuzurile frecvente pe care le comite această guvernare, care se declară pro-europeană și pro-occidentală, dar care la nivel de acțiuni este o guvernare pro-autoritară”. A vorbit despre anularea invalidarea alegerilor din Chișinău și anularea acestora, despre sistemul electoral mixt pe care insistă PDM și PSRM. A vorbit despre abuzurile guvernării în raport cu reprezentanții  opoziției.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Campania ACUM Vin’ acasă. Andrei Năstase și Maia Sandu vor merge în mai multe localități din țară

Publicat

pe

De către

Lderii și membrii viitorului bloc ACUM, format din PPDA și PAS, au lansat astăzi campania națională ACUM Vin’ acasă.

Aceasta se va desfășura pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, alături de echipele celor două partide, vor avea întâlniri cu cetățenii, pentru a le transmite mesajele și angajamentele ACUM.

„E timpul să schimbăm starea de lucruri, e timpul să oferim cetățenilor o viață bună acasă și posibilitatea de a rămâne în Moldova alături de cei dragi. „Vino acasă!” este îndemnul nostru pentru toți cei care pot da o mână de ajutor și se pot implica în campania electorală din următoarea perioadă”, se arată într-un mesaj al Mișcării de Rezistență ACUM.

Campania ACUM Vin’ acasă a început astăzi la Cahul și va continua la Cantemir și Leova, iar în zilele următoare – la Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Hâncești, Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Telenești, Rezina, Florești, Bălți, Sângerei, Glodeni, Fălești, Râșcani, Drochia, Dondușeni, Soroca, Edineț, Briceni.

„Aceste alegeri parlamentare sunt decisive – sunt punctul de cotitură pentru Moldova. Fie dăm jos regimul și pornim schimbarea adevărată, fie ne cufundăm tot mai mult în sărăcie și deznădejde. Minciunile promovate zi de zi pot fi combătute dacă noi toți am contribui la transmiterea adevărului”, se mai arată în mesajul transmis presei.

Citește mai departe

Politică

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatele deputaților

Publicat

pe

De către

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al formațiunii.

În ceea ce privește prima propunere, Vlad Plahotniuc a menționat că reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 va genera o optimizare a Parlamentului.

„La fel ca și în cazul reformei puterii executive, când s-a redus numărul ministerelor și s-au eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a declarat Vlad Plahotniuc.

A doua propunere a Partidului Democrat vizează „controlul cetățenilor asupra deputaților”.

Potrivit lui Plahotniuc, cetățenii vor putea să retragă mandatele deputaților, „atunci când aceștia i-au dezamăgit când nu-i mai reprezintă în mod corect”.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea va pregăti o inițiativă de organizare și organizare a unui referendum consultativ privind cele două chestiuni.

„Odată cu desfășurarea alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne”, a spus președintele PDM.

Citește mai departe

Politică

PL solicită dedicarea unei ore de dirigenție Centenarului Marii Uniri

Publicat

pe

De către

Președintele fracțiunii PL din CMC Ion Cebanu a solicitat, printr-o interpelare adresată Direcției învățământ a mun. Chișinău, ca cel puțin o oră de dirigenție, în luna decembrie, în instituțiile de învățământ din Chișinău să fie dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Nu poate trece Centenarul și cei de la Primăria Chișinău să se facă că plouă”, a menționat consilierul municipal pe pagina sa de Facebook.

De notat că cu o solicitare identică liberalii au venit și la începutul anului școlar , însă autoritățile nu au dat curs acesteia.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com