Connect with us

Politică

Maia Sandu întrebată dacă nu e mai bine să participe la guvernare și să facă ordine măcar într-un domeniu. Ce a răspuns

Publicat

pe

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu exclude orice posibilitate ca blocul să facă coaliție cu PDM, PSRM și Partidul ȘOR. Totodată, ea a a declarat la TVR Moldova că blocul ACUM va lupta pentru „deconspirarea și distrugerea acestui regim care a capturat statul”, venind cu inițiative legislative „care să slăbască regimul”.

Întrebată la un moment dat dacă nu ar fi mai bine ca blocul electoral să participe totuși la guvernare și să demonstreze că poate face treabă bună într-un domeniu concret, de exemplu Educație sau Sănătate, Maia Sandu a declarat că nu poți să faci lucruri în Educație, atunci când în celelalte ministere și alte instituții se fură.

Ea a menționat că a încercat lucrul acesta acum câțiva ani, în situația când nici pe departe nu exista claritate că lucrurile nu se fac bine. Potrivit ei,  acum R.Moldova se află în cu totul altă situație – în situația unui stat capturat cu toate dovezile pe față. Maia Sandu a mai spus că problema majoră a acestei țări este capturarea statului, iar statul trebuie eliberat.

„Nu poți să faci lucruri în Educație, atunci când în celelalte ministere și alte instituții se fură. Deci, atunci, când încerci să faci bine într-un sector și ai nevoie de resurse ca să crești salarii la profesori, să investești în infrastructură și să faci multe alte lucruri, dar între timp se fură, economia este distrusă, oamenii sunt demotivați, toată lumea pleacă pentru că nu vede niciun rost să rămână în această țară, nu poți să faci.

Eu am încercat lucrul acesta acum câțiva ani, în situația când nici pe departe nu exista claritate că lucrurile nu se fac bine. în momentul când am acceptat funcția de ministru al Educației. Toată lumea considera RM un pioner al reformei. Aceasta era percepția și în țară și peste hotare. Și chiar în acea situație când se considera că lucrurile merg bine, că Guvernul în totalitatea lui este bine intenționat s-a dovedit că lucrurile nu le pot să faci. Nu poți să faci reforme în educație, atunci când se fură un miliard. Acum suntem cu totul altă situație. suntem în situația unui stat capturat cu toate dovezile pe față. Nu-și poate face nimeni nicio iluzie. Nu mai au nicio iluzie nici cei de aici nici cei din afara țării. Deci e foarte clar: problema majoră a acestei țări este capturarea statului. Statul trebuie eliberat”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, acest lucru se poate face chiar cu cele 26 de mandate ale blocului ACUM.

„Așa cu 26 de mandate o să luptăm pentru deconspirarea și distrugerea acestui regim care a capturat statul. Suntem oameni ingenioși. Am zis că nu facem coaliție cu PDM, PSRM și Partidul ȘOR, dar așa cum am venit ieri cu inițiative, o să venim în continuare cu alte inițiative care să slăbească regimul și care într-o zi o să permită alegeri libere și democratice”, a adăugat Maia Sandu.

În urma  alegerilor parlamentare din 24 februarie, PSRM a obţinut cel mai mare număr de mandate – 35. Formaţiunea este urmată de Partidul Democrat din Moldova, cu 30 de mandate. Blocul PAS-PPDA va avea 26 de deputaţi în viitorul Parlament, iar Partidul Şor – şapte. Trei fotolii din legislativ vor fi ocupate de parlamentari independenți.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Atacuri înjositoare în adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la contramanifestația din fața Guvernului// FOTO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Blocul ACUM a organizat astăzi un flashmob în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. În același timp, mai multe persoane necunoscute au organizat o contramanifestație, în cadrul căreia au scandat lozinci anti-Maia Sandu și anti-Andrei Năstase.

O parte dintre contramanifestanți erau tineri, unii având fețele acoperite cu măști medicinale. Aceștia foloseau vuvuzele și scandau mesaje indecente. Ulterior, lidera PAS Maia Sandu a acuzat guvernarea de această acțiune, declarând că „neavând soluţii politice pentru a ieşi din criza în care tot el a dus ţara, Plahotniuc încearcă să încingă spiritele în societate, semănând frică”.

PE LUNG

Tinerii care au venit la contramanifestație au refuzat să spună cine sunt organizatorii acțiunii din fața Guvernului.

De notat că polițiștii veniți la fața locului au separat cele două grupuri. Întrebat de jurnaliști de ce nu a intervenit în cazul acestei contramanifestații, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că Politia a întreprins masuri ca cele două tabere să fie separate pentru a nu admite ciocniri violente și că politia acționează pentru a stabili „dacă sunt” persoane care au condus aceste contramanifestații.

Reamintim că Blocul ACUM a organizat un flashmob în fața Guvernului Republicii Moldova împotriva creșterii substanțiale a prețurilor la benzină, motorină și produse agricole.

„Majorarea substanțială a prețurilor la benzină și motorină, operată acum câteva zile, trezește suspiciuni de înțelegeri de cartel între importatorii de carburanți. Deși ANRE a aprobat anul acesta o nouă metodologie de calcul care le permite companiilor să stabilească singure prețurile la produse petroliere, acestea au decis, în mod misterios, să majoreze prețurile în aceeași zi și să seteze practic același preț – acțiuni care ar trebui în mod normal penalizate de autorități”, se arată într-o declarația a blocului ACUM.

Foto: Lucia Tăut

Citește mai departe

Politică

Blocul ACUM scandează „Jos mafia!” în fața clădirii Guvernului// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Membri și susținătorii Blocului ACUM participă la un flashmob în fața Guvernului Republicii Moldova împotriva creșterii substanțiale a prețurilor la benzină, motorină și produse agricole.

Cei prezenți scandează „Jos mafia!”. Liderii blocului ACUM au anunțat că în apropiere de locul desfășurării flashmobului a fost organizată și o contramanifestație.

„Sunt aduși provocatori. Rugăm poliția lui Cavcaliuc să nu permită provocări”, a declarat liderul Platformei DA Andrei Năstase.

La fața locului au intervenit polițiștii, care au făcut un gard viu între cei de la blocul ACUM și contramanifestanți.

Deocamdată nu este clar cine a organizat contramanifestația, dar mai multe persoane țineau în mâini pancarte cu mesaje anti-Maia Sandu și anti-Andrei Năstase.

Citește mai departe

Politică

„Este mai rău Vlad Plahotniuc decât Igor Dodon și socialiștii?”. Ce a răspuns Maia Sandu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

„Pentru moment, da, Plahotniuc este răul cel mare, pentru că a capturat astăzi statul. Dodon poate fi un pericol, dar depinde de noi ca să creăm condiții pentru ca nici Dodon nici alții să nu mai poată face acest lucru”, susține copreședinta Blocului ACUM Maia Sandu.

Declarația a fost făcută la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, după ce a fost întrebată „dacă este mai rău Vlad Plahotniuc decât Igor Dodon și socialiștii”.

PE LUNG

Referindu-se la liderul PDM, Maia Sandu a menționat că nu ai ce să discuți cu cineva care a capturat statul despre eliberarea statului.

„Dodon poate își dorește să captureze statul, dar de asta trebuie să avem noi grijă și de asta când vorbim despre eliberarea statului din captivitate și demiterea unor capi, conducători ai unor instituții spunem despre comisii concursuri transparente de selectare a noilor persoane”, a spus ea.

Lidera PAS a precizat că înlăturarea lui Plahotniuc de la putere ar crea o fereastră, o oportunitate ca să fie consolidată independența instituțiilor statului, dar că reformele nu se fac peste noapte.

„Noi știm că există riscuri: când pleacă unul să vină altul, dar între acestea există o oportunitate politică de consolidare a acestor instituții. Noi nu spunem că odată eliminat acest personaj din viața statului Republica Moldova, lucrurile se vor îmbunătăți peste noapte. Noi spunem că odată eliberat putem să începem reformele autentice, atunci când vorbim de reforma justiție. Să avem în fruntea acestor instituții oameni independenți”, a adăugat Maia Sandu.

În ceea ce privește discuțiile cu socialiștii privind deblocarea situației politice din țară, lidera PAS a reiterat că blocul este gata să semneze un angajament public că după votarea legilor din pachetul antioligarhic, va „face un pas înapoi” prin demisia președintelui Parlamentului.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură12 ore în urmă

Documentarul „Moldova 89-91″ al regizorului Eugen Damaschin. Despre cum Moldova și-a câștigat independența// VIDEO

PE SCURT Versiunea completă a documentarului „Moldova 89-91″ al regizorului moldovean Eugen Damaschin a fost publicată astăzi pe portalul Newsmaker....

Social15 ore în urmă

Moldova.org, desemnată cea „mai proactivă instituție media” pentru Egalitate

Redacția Moldova.org a fost desemnată drept cea mai proactivă instituție media de către Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării  și asigurarea...

Politică16 ore în urmă

Atacuri înjositoare în adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la contramanifestația din fața Guvernului// FOTO

PE SCURT Blocul ACUM a organizat astăzi un flashmob în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. În același timp,...

Social19 ore în urmă

În Chișinău au fost pornite mai multe camere video pentru monitorizarea traficului rutier. Vezi locațiile

PE SCURT Inspectoratul Național de Patrulare a informat astăzi conducătorii auto că în Chișinău au fost pornite mai multe camere...

Social19 ore în urmă

Fostul primar al orașului Tiraspol omorât în Odessa. A fost găsit cu mâinile legate

PE SCURT În localitatea Vapnearka, regiunea Liman, Odessa, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui bărbat din orașul Tiraspol cu...

Politică21 de ore în urmă

Blocul ACUM scandează „Jos mafia!” în fața clădirii Guvernului// VIDEO

PE SCURT Membri și susținătorii Blocului ACUM participă la un flashmob în fața Guvernului Republicii Moldova împotriva creșterii substanțiale a...

Economie21 de ore în urmă

Expert: Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru

PE SCURT Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru. Tot ce este mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri4 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com