Connect with us
"
"

Social

Locurile în care ne aflăm ne pot schimba personalitatea

Publicat

pe

Locurile unde ne petrecem timpul par să ne influențeze personalitatea, spune un nou studiu. Dacă te simți mai dezorganizat sau mai puțin amabil decât de obicei, asta se poate întâmpla pentru că petreci mai mult timp acasă în loc de spații publice, potrivit unei echipe de oameni de știință.

„Am descoperit că atunci când oamenii petrec timp în locuri sociale, ei tind să fie mai deschiși, extrovertiți, agreabili, conștiincioși și mai puțin anxioși în comparație cu momentele când petrec timpul acasă”, spune coautoarea studiului Gabriella Harari, profesoară asociată la catedra de comunicare la Universitatea Stanford.

Rezultatele cercetării arată că locurile pe care le alegem pentru vizite frecvente pot influența nu doar gândirea, sentimentele sau comportamentul nostru în acest moment, ci ne pot schimba și personalitatea în timp.

„De regulă, revii acasă ca să-ți reîncarci bateriile, unde revii după ce ai comunicat cu lumea și ai ieșit din rutina ta. Acum ne aflăm constant în același loc, casa noastră, iar oamenii pot simți că asta afectează modul în care se văd pe ei înșiși”, a declarat coautoarea studiului Sandra Matz, profesoară asistentă la Columbia Business School.

Cercetarea, rezultatele căreia au fost publicate recent sugerează, de asemenea, că diferite locuri dețin diferite niveluri de atracție pentru oameni, în funcție de cât de extrovertiți sau introvertiți sunt.

Personalități și locuri

Pentru a studia raportul dintre personalitatea oamenilor și locurile unde își petrec timpul, Harari și Matz au recrutat 2.350 de studenți voluntari dintr-un campus universitar din SUA.

Participanții au trecut un test de personalitate standard, iar apoi au răspuns la întrebări scurte de mai multe ori pe zi, timp de două săptămâni. Respondenții erau întrebați despre locurile unde au petrecut timpul și cum s-au simțit în acel moment. În total, cercetătorii au adunat aproximativ 63.000 de răspunsuri. Ei au identificat 10 tipuri de locuri care includeau casa, locul de muncă, biblioteca, cafenelele sau restaurantele, campusul, casa unui prieten, sala de sport, un lăcaș de cult, magazinul sau mall-ul și transportul. 

 Folosind modelul „Big Five” al trăsăturilor de personalitate, care este un instrument comun al psihologilor pentru a înțelege modul în care oamenii diferă, cercetătorii au putut să descrie modul în care anumite locuri pot atrage anumite aspecte ale personalității unui individ.

Cercetătorii au descoperit că unele locuri pot atrage anumite aspecte ale personalităților oamenilor. Datele lor au arătat, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate sunt atrase de anumite locuri. De exemplu, persoanele care tind să fie mai extrovertite – o trăsătură care reflectă cât de sociabilă este o persoană – petrec mai mult timp în locuri publice, în comparație cu persoane mai introvertite.

În timp ce cercetătorii au descoperit că locurile pot atrage anumite aspecte ale personalităților oamenilor, datele lor au arătat, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate sunt atrase în anumite locuri. De exemplu, persoanele care tind să fie mai extravertite – o trăsătură care reflectă cât de sociabilă este o persoană – petrec mai mult timp în locuri publice, în comparație cu persoane mai introvertite.

Blocat în casă

Locurile unde ne petrecem timpul au un rol important în viața noastră de zi cu zi. „Cu toate acestea, un timp îndelungat nu era clar de ce preferăm un loc și nu altul sau cum ne afectează timpul petrecut într-un anumit loc”, spune Matz. „Rezultatele noastre oferă o perspectivă unică asupra modului în care oamenii interacționează zilnic cu mediul ambiant”.

Această cercetare ar putea ajuta, de asemenea, să explice de ce unii oameni pot face față mai bine decât alții statului acasă, spun cercetătorii. „Calitățile personale pot influența modul în care reacționezi la indicația de a rămâne acasă ”, spune Harari. „De exemplu, rezultatele noastre arată că extrovertiții tind să viziteze mai multe locuri decât persoane introvertite. Acest lucru sugerează că persoanelor extrovertite le este mai dificil să stea acasă, pentru că vor să comunice cu alte persoane și să petreacă timp în locuri publice unde are loc o astfel de comunicare. “

Cercetătorii speră că rezultatele lor pot fi o strategie utilă la care oamenii pot să apeleze atunci când vor să-și schimbe gândirea, sentimentele sau comportamentul.

„Aceste rezultate arată că oamenii pot fi capabili să-și schimbe experiențele psihologice schimbându-și mediul fizic”, spune Harari.

„De exemplu, dacă o persoană se simte neliniștită și capricioasă acasă, pentru ea ar putea fi benefic să-și petreacă timpul într-un loc social sau public, cum ar fi casa unui prieten, o cafenea, sala de sport sau o instituție religioasă.”

Sursa: futurity.org

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Cine a fost Natalia Gheorghiu, legenda chirurgiei pediatrice din Moldova

Publicat

pe

De către

Natalia Gheorghiu a fost doctora care și-a creat propria cale în medicină și a fondat chirurgia pediatrică de la noi, salvând de la moarte mii de copii. Academiciana Natalia Gheorghiu a reușit să creeeze o nouă ramură, chirurgia copilului, în timp ce în RSSM pacienții adulți și copiii erau tratați prin aceleași metode.

S-a născut pe 29 noiembrie 1914 în satul Lesnoe din judeţul Tighina, într-o familie de intelectuali. În anul 1933, după absolvirea Școlii medii din Tighina, și-a urmat studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti până în 1940, iar în anul 1947 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. Și-a făcut doctorantura la Academia de Științe Medicale din Moscova. 

În 1957, la inițiativa Nataliei Gheorghiu, în Moldova a fost deschisă prima secţie de Chirurgie pediatrică la Spitalul Clinic Republican pentru Copii, iar în 1960 a fost fondată Catedra de chirurgie pediatrică și ortopedie. Natalia Gheorghiu a fondat și Centrul Naţional Știinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică, care în prezent îi poartă numele. 

Mai mult de o jumătate de secol, din mai 1946 până în februarie 2001, a activat la USMF „Nicolae Testemiţanu”. A fost prima femeie din țară care a devenit membră a Academiei de Științe Medicale a URSS și a fost decorată de nenumărate ori pentru munca și dedicația ei. 

„Natalia Gheorghiu a fost o legendă pentru Chişinăul de odinioară. Odată mă aflam la o intersecţie pe strada Puşkin, când zăresc o maşină care încerca să treacă în viteză, neregulamentar, strada. Colaboratorul poliţiei rutiere tot atunci şi-a făcut loc printre maşini, eliberând traseul pentru cel care vădit încălca regulile de circulaţie. Mă aşteptam să-l pedepsească pe şofer, dar el a salutat milităreşte femeia care se afla la volan. E superiorul dumitale?» l-am întrebat eu curioasă. «Nu, e profesorul Natalia Gheorghiu. Se grăbeşte la o operaţie»”, scrie într-un articol Lidia Bobână într-un articol pentru VIP Magazin.

Natalia Gheorghiu s-a stins din viaţă pe 4 februarie 2001, la vârsta de 86 de ani. Una din elevele sale, academiciana Eva Gudumac, menționează într-un articol că Natalia Gheorghiu a plecat în această ultimă călătorie, având un puternic presentiment. Şi-a luat rămas bun de la toţi discipolii, asistentele şi infirmierele din clinică, aşa cum nu a făcut-o niciodată.

În memoria Nataliei Gheorghiu, în Chișinău o stradă din sectorul Centru și un liceu îi poartă numele, iar în fața Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” a fost instalat un bust din ceramică și bronz. Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” poartă numele ei. În Chișinău a fost creată Asociația Chirurgilor Pediatri „Academician Natalia Gheorghiu, iar la 30 aprilie 2004, Poșta Moldovei a emis o marcă cu imaginea Nataliei Gheorghiu.

Sursa: usmf.md, VIP magazin

Citește mai departe

Social

Vrei o carieră media? Iată o oportunitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Academia de Jurnalism Participativ îi invită pe toți cei interesați profeseze jurnalismul la un curs gratuit, unde vor învăța – formatul de lucru al mediei moderne, principiile etice ale jurnalismului și cum să creăm produse media de calitate.

Participanții vor descifra tot ce tine de contextul propagandei, fake news, trolling online și alte abureli mediatice ale deceniilor „post adevăr”.

PE LUNG

O atenție specială va fi acordată producerii materialelor video fie pentru a fi postate pe vloggul personal ori pentru a fi produse pentru compania media în care vor activa în viitor.

Instruirea se va finaliza cu un modul care va explica principiile de funcționare a ierarhiei structurilor de stat, care va fi o combinație de studii juridice, administrative si economice. Aceasta va permite viitorilor jurnaliști să opereze mai sigur cu terminologia de specialitate.

Celor interesați le va fi oferită posibilitatea de a efectua stagii în instituțiile media de top din Moldova în calitate de bonus supra packet.

Programul de instruire teoretică va dura 44 ore: 20 Septembrie – 8 Noiembrie, 2019. Componentă obligatorie.

Programul de instruire practică, 10 ore: 16 Octombrie – 6 Noiembrie. Componentă obligatorie.

Data limita a de depunere a aplicațiilor este 18 septembrie 2019.

Citește mai departe

Social

Personalitățile care vor primi Premiul Naţional pentru anul 2019

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a aprobat astăzi lista personalităților care vor primi Premiul Naţional pentru anul 2019. În total au fost depuse 33 de dosare pentru acest premiu, dintre care au fost aleși zece câștigători.

Premiul Național al Republicii Moldova are ca scop stimularea activității de creație și al promovării valorilor autentice în domeniul științei, tehnologiilor, culturii, artei și sportului în Republica Moldova. Câștigătorii vor primi câte 100 mii lei.

PE LUNG

Astfel, Premiul Naţional pentru anul 2019 se va acorda următoarelor personalități:

Alexei Sainciuc, pictor și grafician de carte, pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale;

Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă, pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume;

Gheorghe Urschi, actor, regizor, scriitor, pentru Opera Omnia;

Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, profesor cercetător, Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice, conferențiar cercetător, Larisa Andronic, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător, Svetlana Smerea, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și
convenționale;

Valentin Butnaru, prozator, dramaturg, pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova;

Tatiana Țîbuleac, scriitoare, pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan european;

Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social7 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment7 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social12 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social2 zile în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031