Locurile în care ne aflăm ne pot schimba personalitatea

Locurile unde ne petrecem timpul par să ne influențeze personalitatea, spune un nou studiu. Dacă te simți mai dezorganizat sau mai puțin amabil decât de obicei, asta se poate întâmpla pentru că petreci mai mult timp acasă în loc de spații publice, potrivit unei echipe de oameni de știință.

„Am descoperit că atunci când oamenii petrec timp în locuri sociale, ei tind să fie mai deschiși, extrovertiți, agreabili, conștiincioși și mai puțin anxioși în comparație cu momentele când petrec timpul acasă”, spune coautoarea studiului Gabriella Harari, profesoară asociată la catedra de comunicare la Universitatea Stanford.

Rezultatele cercetării arată că locurile pe care le alegem pentru vizite frecvente pot influența nu doar gândirea, sentimentele sau comportamentul nostru în acest moment, ci ne pot schimba și personalitatea în timp.

„De regulă, revii acasă ca să-ți reîncarci bateriile, unde revii după ce ai comunicat cu lumea și ai ieșit din rutina ta. Acum ne aflăm constant în același loc, casa noastră, iar oamenii pot simți că asta afectează modul în care se văd pe ei înșiși”, a declarat coautoarea studiului Sandra Matz, profesoară asistentă la Columbia Business School.

Cercetarea, rezultatele căreia au fost publicate recent sugerează, de asemenea, că diferite locuri dețin diferite niveluri de atracție pentru oameni, în funcție de cât de extrovertiți sau introvertiți sunt.

Personalități și locuri

Pentru a studia raportul dintre personalitatea oamenilor și locurile unde își petrec timpul, Harari și Matz au recrutat 2.350 de studenți voluntari dintr-un campus universitar din SUA.

Participanții au trecut un test de personalitate standard, iar apoi au răspuns la întrebări scurte de mai multe ori pe zi, timp de două săptămâni. Respondenții erau întrebați despre locurile unde au petrecut timpul și cum s-au simțit în acel moment. În total, cercetătorii au adunat aproximativ 63.000 de răspunsuri. Ei au identificat 10 tipuri de locuri care includeau casa, locul de muncă, biblioteca, cafenelele sau restaurantele, campusul, casa unui prieten, sala de sport, un lăcaș de cult, magazinul sau mall-ul și transportul. 

 Folosind modelul „Big Five” al trăsăturilor de personalitate, care este un instrument comun al psihologilor pentru a înțelege modul în care oamenii diferă, cercetătorii au putut să descrie modul în care anumite locuri pot atrage anumite aspecte ale personalității unui individ.

Cercetătorii au descoperit că unele locuri pot atrage anumite aspecte ale personalităților oamenilor. Datele lor au arătat, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate sunt atrase de anumite locuri. De exemplu, persoanele care tind să fie mai extrovertite – o trăsătură care reflectă cât de sociabilă este o persoană – petrec mai mult timp în locuri publice, în comparație cu persoane mai introvertite.

În timp ce cercetătorii au descoperit că locurile pot atrage anumite aspecte ale personalităților oamenilor, datele lor au arătat, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate sunt atrase în anumite locuri. De exemplu, persoanele care tind să fie mai extravertite – o trăsătură care reflectă cât de sociabilă este o persoană – petrec mai mult timp în locuri publice, în comparație cu persoane mai introvertite.

Blocat în casă

Locurile unde ne petrecem timpul au un rol important în viața noastră de zi cu zi. „Cu toate acestea, un timp îndelungat nu era clar de ce preferăm un loc și nu altul sau cum ne afectează timpul petrecut într-un anumit loc”, spune Matz. „Rezultatele noastre oferă o perspectivă unică asupra modului în care oamenii interacționează zilnic cu mediul ambiant”.

Această cercetare ar putea ajuta, de asemenea, să explice de ce unii oameni pot face față mai bine decât alții statului acasă, spun cercetătorii. „Calitățile personale pot influența modul în care reacționezi la indicația de a rămâne acasă ”, spune Harari. „De exemplu, rezultatele noastre arată că extrovertiții tind să viziteze mai multe locuri decât persoane introvertite. Acest lucru sugerează că persoanelor extrovertite le este mai dificil să stea acasă, pentru că vor să comunice cu alte persoane și să petreacă timp în locuri publice unde are loc o astfel de comunicare. “

Cercetătorii speră că rezultatele lor pot fi o strategie utilă la care oamenii pot să apeleze atunci când vor să-și schimbe gândirea, sentimentele sau comportamentul.

„Aceste rezultate arată că oamenii pot fi capabili să-și schimbe experiențele psihologice schimbându-și mediul fizic”, spune Harari.

„De exemplu, dacă o persoană se simte neliniștită și capricioasă acasă, pentru ea ar putea fi benefic să-și petreacă timpul într-un loc social sau public, cum ar fi casa unui prieten, o cafenea, sala de sport sau o instituție religioasă.”

Sursa: futurity.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.