Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de infectare.

Ora 17:25: 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite de la anunțarea stării de urgență în Republica Moldova.

Ora 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte. Iar pentru că astăzi este Ziua Planetei, ca și în toți anii, îți recomandăm la ora 20:00 să stingi luminile din casă pentru o oră, ca să arăți că-ți pasă nu doar de sănătatea ta, ci și cea a Pământului. 

Ora 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia.

Ora 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. 

Ora 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice.

Ora 12:27: În perioada stării de urgență, transportul public din mun. Chișinău și Bălți va circula după un program special: câteva ore dimineața și câteva ore seara. 

Ora 12:11: SUA va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari, iar Rusia – 10 mii de teste pentru diagnosticarea de laborator a COVID-19.

Ora 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Mâine își vor sista activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

Ora 11:36: Președintele raionului Cahul și șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din raion sunt printre cei 199 de infectați cu COVID-19. 

Ora 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane.

Ora 11:12: În primele două săptămâni de pandemie, moldovenii au folosit cu peste 28% mai mult internet și convorbiri telefonice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ora 9:30: O persoană infectată cu COVID-19 a fugit ieri seara de la spital. Poliția îl caută și cere oamenilor, în caz că l-au văzut, să sune la 112.

Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate alte șase persoane tratate, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale examinată opțiunea de a activa Spitalul Republican din Bălți, Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul, „pentru a ușura încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”.

PE LUNG

UPDATE 17:41: După ședința Comisiei Situații Excepționale, premierul Ion Chicu a anunțat că au fost întocmite mai multe regulamente, care vor fi publicate pe pagina Guvernului, ca autoritățile locale și regionale să le poată respecta. El s-a arătat mulțumit că slujitorii bisericilor au respectat rugămintea să nu organizeze servicii divine cu participarea credincioșilor. „Sper să nu avem temei să aplicăm amenzi”, li s-a adresat premierul. De asemenea, el a declarat că oamenii trebuie să facă tot posiblul ca să nu cadă în depresie, „pentru că vom trece peste această situație”. De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre alte 32 de cazuri de infectare cu COVID-19. „Două sunt de import din Marea Britanie și România și 30 sunt cu transmitere locală”. Astfel, până în acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri.  

UPDATE 17:25: Până în prezent, 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport, anunță Ministerul Afacerilor Interne. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decât cel admis.

UPDATE 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte.

UPDATE 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia. Despre acest lucru a anunțat Corina Cojocari, directoarea executivă a Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS), în cadrul unei video-conferințe organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu asociațiile de transportatori auto, responsabilii de la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și reprezentanții mediului de afaceri. Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au informat despre acțiunile întreprinse pentru deblocarea intrării autocamioanelor moldovenești înSlovenia, Ungaria și Turcia. „Sectorul logistic și al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia țării, deoarece de acesta depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opțiunea transportării mărfurilor prin Portul Internațional Giurgiulești. Pentru desfășurarea neîntreruptă a activității Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajații unei companii specializate din România”, a spus Serghei Railean.  

UPDATE 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. În acest moment, el este transportat la Chișinău, pentru a fi internat în spital. „Ne aflăm într-o situație fără precedent, a fi bolnav nu este o rușine, este un lucru de care nu putem fi asigurați nici unul din noi… este nevoie să fim responsabili și să fim maxim transparenți, pentru a proteja pe cei din jur, pentru a nu răspândi acest virus! Și cel mai important să dăm dovadă de bun simț și înțelegere!”, a scris Victoria Butuc-Guranda, primara s. Dănceni, Ialoveni, de unde este bărbatul care a fugit de la spital.

UPDATE 13:59: Organizația Mondială a Sănătății explică lucrătorilor medicali cum trebuie să îmbrace și să dezbrace corect echipamentul personal de protecție. 

De asemenea, OMS explică oamenilor că masca de protecție poate fi purtată până când aceasta devine umedă de la respirație. Când o scoți ca să o arunci, trebuie să atingi doar elasticul care se prinde pe cap. Înainte de a îmbrăca masca, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun. Asigurați-vă că aceasta vă acoperă bine nasul și gura și evitați să o atingeți. Aruncați masca într-un coș de gunoi închis. Ulterior, spălați bine mâinile.

UPDATE 13:40: Oamenii, care vor să facă cumpărături în magazinul Kaufland, stau în rând afară. În interior poate intra un număr limitat de persoane. Asta pentru siguranța oamenilor și pentru a le permite celor din magazin să păstreze distanța recomandată de către medici, anunță reprezentanții companiei. 

UPDATE 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice. În acest scop, misiunile diplomatice si consulare vor actualiza informațiile despre persoanele aflate în dificultate, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni defavorizați, anunță MAEIE. Biletele pentru călătoria cu rutele charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea rutei de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. Cursele charter aprobate pentru astăzi sunt: Chișinău-Moscova(Domodedovo)-Chișinău și Chișinău-Londra-Chișinău. La sosirea în Chișinău, pasagerii acestor rute vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

UPDATE 12:27: De astăzi și până la anularea situației de urgență, transportul public din mun. Chișinău va circula în regim special și va fi gratuit:

  • pentru zilele de lucru, între orele: 05:30 – 10:00 și între orele: 16:00 – 20:00
  • pentru zilele de odihnă, între orele: 06:00 – 10:00 și între orele:16:00 – 19:30.  

Conform unui regim special va circula și transportul public în mun. Bălți: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:00.

UPDATE 12:11: Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor de a răspunde provocării, sporirea comunicării despre riscurile existente, și altele. Sprijinul pentru combaterea COVID-19 se adaugă la asistența de 42 de milioane de dolari oferită de SUA domeniului medicinei și la asistența totală de peste un miliard de dolari acordată Republicii Moldova în ultimii 20 de ani. Amintim că ieri, 27 martie, Rusia a oferit Moldovei 10 mii de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

UPDATE 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat patru mijloace de transport care au transportat 10 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Federația Rusă și din Germania, fiind aduși acasă 447 de cetățeni moldoveni. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3668 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2340 de traversări persoane, dintre care 1315 treceri la frontiera moldo-română, 576 de treceri la frontiera cu Ucraina și 449 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 191 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19. Amintim că de mâine, 29 martie, ora 08:00, își sistează activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

UPDATE 11:36: Trei membri ai Comisiei Situații Excepționale din Cahul, președintele raionului Marcel Cenușă, șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Svetlana Bruma și un medic epidimiolog, sunt printre cei 199 de persoane infectate cu COVID-19, scrie ZdG

UPDATE 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane și toate se află în autoizolare pentru 14 zile. Pe teritoriul țării, la monitorizarea medicului de familie se află 29.114 persoane. La Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore au telefonat în jur de 210 persoane.

UPDATE 11:12: În primele două săptămâni de la înregistrarea primului caz de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, volumul traficului generat în rețelele de comunicații electronice a crescut semnificativ față de perioada similară a anului precedent, anunță Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Astfel, volumul traficului de Internet la puncte mobile generat în rețelele celor trei furnizori (Orange, Moldtelecom și Moldcell) a constituit circa 5,6 mln Gb, ceea ce este cu 28,5% mai mult decât volumul mediu de trafic generat în perioadă similară a anului 2019, iar volumul traficului de Internet la puncte fixe în rețelele furnizorilor cu ponderea cea mai mare pe segmentul respectiv (Starnet, Arax, Moldtelecom, Orange) a atins cifra de 35,5 mln Gb, sau cu 28,1% mai mult decât în aceeași perioada de referință a anului trecut. Volumul de trafic voce în rețelele mobile, la fel a crescut și a depășit cifra de 304,5 milioane minute (în creștere cu 16,1%).

UPDATE 9:30: Din cele 199 de cazuri de COVID-19: 56  sunt de import și alte 143 sunt cu transmitere locală. Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate altele șase. În acest moment, 135 de persoane sunt suspecte la infecția COVID-19 și urmează să fie realizate probele de laborator. În cadrul Spitalului Clinic Republican, sunt internați 10 pacienți în stare gravă. În cadrul celorlalte instituții, starea pacienților este de gravitate medie și satisfăcătoare. Din totalul de persoane confirmate, 14 sunt copii. Doi pacienți din stânga Nistrului sunt internați într-o clinică din mun. Chișinău, iar opt se află în instituția medico-sanitară publică din stânga Nistrului. Aceștia sunt în stare medie și satisfăcătoare.

Totodată, ministra a mulțumit agenților economici și voluntarilor de la Universitatea Tehnică din Moldova care se implică activ în confecționarea echipamentelor de protecție pentru personalul medical, cum ar fi ecrane de protecție.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că de astăzi va fi activizat Spitalul Raional Bălți, iar de săptămâna viitoare este examinată opțiunea de a activa Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul. „Ca să asigure deservirea regională a persoanelor infectate sau suspectate și să ușureze încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”. De asemenea, ministra a anunțat că au fost semnate contractele de procurare a noilor echipamente de protecție pentru personalul medical și acum așteaptă ca acestea să fie livrate.

Ministra a venit cu un apel către oameni: să stea acasă și respecte un regim sănătos.

Un locuitor al satului Dănceni, Ialoveni, care a fost testat pozitiv cu COVID-19, a fugit ieri seara de la spital. Acesta a luat un taxi și s-a îndreptat într-o zonă necunoscută. Dis-de-dimineața poliția s-a deplasat la el acasă, însă, bărbatul născut în anul 1972 nu se afla acolo. Oamenii sunt rugați să sune la 112, în caz că l-au văzut.

Amintim că ieri, au fost înregistrate și primele 2 cazuri de infectare în Bălți. Este vorba despre soț și soție, care au început să se simtă rău atunci când erau în vizită la copiii lor din Chișinău, scrie esp.md.

Menționăm că, în timpul stării de urgență, ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

247 de cazuri noi

  • 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost stabilite astăzi. Asta după ce au fost procesate 1809 de teste. Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 8795. Pe parcursul zilei a mai decedat o persoană infectată și alte 125 au fost externate (4863).

Doi pacienți au murit

  • 8548 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova. 4863 de persoane au fost tratate, după ce ieri seara au fost externate 125 de persoane. În același timp, alte două persoane au murit, ceea ce înseamnă că bilanțul total al celor decedați a ajuns la 309. 248 de pacienți sunt într-o stare de sănătate gravă, dintre care 21 sunt conectați la aparate de respirație asistată.

1665 de medici infectați

  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1665 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-396, farmaciști-21, asistenţi medicali-651, felceri-89, personal auxiliar-508 persoane.

Pretura în carantină

  • Pretura sectorului Buiucani se află în carantină. Asta după ce un vicepretor al sectorului a fost testat pozitiv cu COVID-19. Funcționarul se află la domiciliu, în autoizolare. Starea de sănătate a vicepretorului este bună, astfel că nu a fost necesară internarea acestuia la spital. În acest caz, angajații Preturii își vor continua activitatea de muncă de la domiciliu. Toate persoanele din cadrul instituției care au intrat în contactat cu vicepretorul, inclusiv cei care vor prezenta semne de boală, vor fi testați pe parcursul săptămânii curente.

Tot mai mulți traversează frontiera

  • 6074 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 3466 traversări persoane, dintre care 2008 treceri la frontiera moldo-română, 984 de treceri la frontiera cu Ucraina și 398 de treceri aeriene. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social10 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930