LIVE TEXT/ Alte șase cazuri de COVID-19. Dodon: propunem răspundere penală pentru fake news

PE SCURT

În Republica Moldova a fost înregistrat primul deces provocat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 61 de ani, care a revenit din Padova, Italia. Aceasta suferea de hipertensiune de gradul II și diabet zaharat de gradul II. Femeia a revenit din Italia în satul ei de baștină din raionul Hâncești, care acum este în carantină. Ea a ajuns la spital după o săptămână. Pe 11 martie, a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar pe 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Femeia a fost conectată la aparatul de respirație artificială timp de 48 de ore, iar o zi și jumătate a fost intubată. Aceasta a decedat în această noapte la Spitalul Clinic Republican la ora 2:45. Ea a făcut un stop cardiac. Anunțul a fost făcut  de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 18:00. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus. Potrivit ministrei, în instituții sunt suficienți specialiști pentru a gestiona situația. Mai mult, ministra, președintele și directorul ASP au vorbit despre știrile false din spațiul online. Igor Dodon a declarat că presa ar putea fi penalizată pentru răspândirea știrilor false.

Ora 17:45. Încă șase cazuri au fost confirmate cu infecție de coronavirus.

Ora 17:25. Primăria Chișinău extinde campania de informare despre coronavirus și a publicat astăzi trei videouri în care îndeamnă oamenii să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul. Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

Ora 16:30. În satul Măgdăcești, Criuleni, a avut loc astăzi o dezinfecție totală. Au fost dezinfectate terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate.

Ora 16:20. Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei.

Ora 15:00. Încă o bancă anunță amânare a plăților la credite.

Ora 14:00. Încă o persoană suspectată de coronavirus, a fost adusă ieri la spital de polițiști. Femeia este dintr-un sat din raionul Cahul. Este al treilea caz când poliția intervine pentru a aduce cu forța persoanele suspectate la spital.

Ora 13:00. Circa 60 de moldoveni care s-au pornit duminică din Portugalia se îndreaptă casă după ce au fost blocați pentru 24 de ore la vamă în Ungaria.

Ora 11:20. Premierul Chicu vine cu precizări legate de Starea de Urgență. Starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:00

Lupta cu coronavirusul și cu știrile false

Directorul Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că astăzi în laborator a fost testată o persoană a cărei stare de sănătate este satisfăcătoare și cu dinamică pozitivă. Testul a arătat rezultat negativ. Asta înseamnă că mâine-poimâine această persoană va fi externată și vom avea două persoane tratate.

Vreau să vă zic cu toată responsabilitatea informațiile apărute astăzi pe rețelele sociale sunt niște informații false care duc la destabilizare și panică. Vorbim cu toată certitudinea că în Republica Moldova avem doar un singur caz de deces”, a comunicat Furtună.

Președintele Republicii Moldova a venit cu un apel la presă. Suntem acum pe calea să propunem inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake news-urilor și pentru promovarea panicii. Veți fi penalizați, s-a adresat președintele jurnaliștilor.

Și Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre informațiile false apărute astăzi pe rețelele sociale. Aceasta a declarat că în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 160 de locuri, dintre care 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus.

„Toate speculațiile că este un număr impunător de suspecți, bolnavi sunt nefondate”, a comentat ministra. De asemenea, a infirmat zvonul precum că lipsesc specialiști în instituțiile medicale. În toate instituțiile respective sunt medici epidemiologi. Mai mult, avem suportul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Universitatea ne-a oferit și medici epidemiologi și medici infecționiști. La necesitate, vom aduce și alt personal calificat care este în lista noastră de rezervă”.

UPDATE. Ora: 17:45

Încă șase cazuri au fost confirmate de infecție cu coronavirus. În total avem înregistrate 36 de cazuri, dintre care o persoană a decedat, iar alta s-a tratat în totalitate. Două persoane sunt în stare medie spre gravă. Din cele șase cazuri noi, trei sunt de import și alte trei sunt locale. 29 de persoane sunt în stare bună.

În total, au fost testate 372 de persoane, iar 63 au fost făcute în cadrul laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate. Șase dintre cele 63 făcute în laborator au fost pozitive.

UPDATE. Ora 17:25

Primăria Chișinău extinde campania de sensibilizare și responsabilizare a cetățenilor capitalei, în contextul situației de urgență pentru prevenirea infecției de coronavirus.

Astfel, personalități marcante din domeniul culturii, interpreți autohtoni, dar și doctori, au răspuns îndemnului autorităților municipale și au înregistrat mesaje video pentru locuitorii capitalei, cu îndemnul de a avea grijă de sănătatea lor, cea a familiei și apropiaților, în contextul prevenirii îmbolnăvirilor prin COVID-19.

Maestrul Nicolae Botgros, interpreții trupei „SunStroke Project” și doctorul Lucia Gariuc, au transmis filmulețe video, cu sfaturi și încurajări pentru cetățeni. Ei îndeamnă locuitorii capitalei să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul: Stăm Acasă. Stop COVID-19.

Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

UPDATE. Ora 16:30

Dezinfecție totală în satul Măgdăcești

Astăzi a avut loc dezinfecție totală în s. Măgdăcești, Criuleni. Este una dintre principalele măsuri, luate de administrația publică locală, în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului. Un echipaj de dezinfecție a tratat suprafețele cu o soluție de alcool și clor. Terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate – toate au fost dezinfectate. Procedurile de dezinfecție vor fi intreprinse periodic, până va fi depășit momentul critic.

https://www.facebook.com/liuba.cojocaru.1/videos/pcb.838643663303904/838640246637579/?type=3&theater

Foto principală: Facebook/ Liuba Cojocaru

UPDATE. Ora 16:20

Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei

Administrația Regiei „Apă Canal Orhei” a anunțat despre decizia sa de a extinde până la 15 aprilie a.c. termenul de achitare a facturilor pentru serviciile publice de apă și canalizare. Termenul ar putea fi extins dacă situația legată de răspândirea virusului de tip nou COVID-19 nu se va îmbunătăți. Regia „Apă Canal Orhei” precizează că va acorda în continuare compensațiile lunare pentru consumul de apă și nu va calcula penalități pentru întârzierea sau neplata a facturilor în perioada respectivă.

UPDATE. Ora 15:00

Încă o bancă anunță despre amânarea plăților la credite

Comerțbank va examina amânarea a două tranșe consecutive la achitarea corpului creditului din perioada martie – aprilie – mai 2020. Examinarea respectivă va fi efectuată pentru persoanele juridice cu istoria creditară pozitivă, activitatea cărora fiind afectată de situaţia creată. Citește despre alte două bănci care au recurs la gesturi similare, dar și despre cum pandemia afectează mediul de afaceri: Unele țări europene sunt pregătite să evite colapsul economic. Care este situația în Republica Moldova

UPDATE. Ora 14:00

Încă o femeie adusă la spital de polițiști

O localnică dintr-un sat din raionul Cahul a apelat la serviciul de urgență declarând simptome de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, transmite ziuadeazi.md. A revenit recent din Franța, avea temperatură mare și chiar dacă a solicitat intervenția ambulanței, a refuzat categoric transportarea la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Cirobă” din Chișinău.

Publicația anunță că medicii au solicitat intervenția angajaților Inspectoratului de Poliție Cahul. Văzând polițiștii, femeia s-a baricadat în casă. În final, după ce angajații IP Cahul au îmbrăcat echipamentul de protecție, persoana a cedat și s-a conformat cerințelor polițiștilor. Aceasta a fost transportată la spitalul din Chișinău, urmând să-i fie stabilită diagnoza finală.

Un caz asemănător a avut loc o săptămână în urmă când mama și copilul au fugit de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău „M.Lomonosov” după ce au aflat că sunt suspectați de coronavirus. Poliția și ambulanța i-au găsit acasă la Sângerei. Ei au fost preluați și întorși la spitalul din Chișinău.

De asemenea, săptămâna trecută o femeie din Glodeni a fost internată cu forța de poliție în spital.

UPDATE. Ora 13:00

2 grupuri mari de moldoveni revin din Portugalia și Rusia

Circa 60 de moldoveni blocați în Ungaria au intrat astăzi în România și se îndreaptă spre Republica Moldova, scrie jurnal.md. Aceștia s-au pornit din Portugalia duminică și au fost blocați mai mult de 24 de ore la vamă, în Ungaria. 

Alți 70 de moldoveni blocați la granița dintre Rusia și Ucraina s-au pornit spre Republica Moldova. Potrivit autorităților, a avut loc o discuție telefonică dntre miniștrii de Externe ai Republicii Moldova și Ucrainei și urmare a demersului Ambasadei Republicii Moldova de la Kiev, automobilele au traversat hotarul țării vecine și vin acasă.

Zilele trecute a fost organizat o cursă charter pentru 78 de moldoveni blocați în Austria. Ei s-au pornit din Italia cu două autocare, ignorând interdicțiile. Costurile cursei avia charter vor fi acoperite de compania de transport.

UPDATE. Ora 11:20

Clarificări cu privire la Starea de urgență

Chicu spune că vacanța elevilor a fost prelungită cu încă o săptămână și există probabilitatea să mai fie extinsă. Dacă până vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

Mai mult, starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

UPDATE. Ora 11:00

Noi reguli de împărtășanie

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a emis instrucțiuni noi pentru împărtășanie. Potrivit acestora, lingurița pentru împărtășanie va fi ștearsă după fiecare credincios cu un material cu spirt. De asemenea, credincioșii vor primi câte un șervețel pentru a-și șterge buzele după împărtășanie. Instrucțiunile mai prevăd ca icoanele, mobilierul din biserică, mânerele ușilor să fie dezinfectate. Potrivit Mitropoliei, credincioșii pot să nu mai sărute mâna preoților și icoanele, ci pot să aplece capul spre ele. Toate instrucțiunile le puteți citi pe mitropolia.md.

UPDATE. Ora 10:45

BNM permite gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată

BNM a aprobat măsuri în susținerea persoanelor fizice consumatori de credite bancare pentru perioada de urgență. Acesta înseamnă că permite băncilor gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență.

Potrivit BNM, băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sunt solide și stabile.

UPDATE. Ora 9:20

În total, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 30 de cazuri confirmate cu COVID-19. Distribuția pe vârste a celor bolnavi arată în felul următor: vârsta 0-9 ani – 1 caz,  10-19 ani – 2, 20-29 ani – 3, 30-39 ani – 5, 40-49 ani – 4, 50-59 ani – 6, 60- 69 ani – 9. Din numărul total de cazuri confirmate 18 sunt de import, iar 12 de transmitere locală. Totodată, sunt 76 de suspecți cu COVID -19,  printre care 14 sunt copii. 

Viorica Dumbrăveanu a precizat că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 25 de persoane cu diagnostic confirmat, dintre care două sunt în stare gravă, două persoane în stare satisfăcătoare și 21 în stare medie.

Ministra a povestit la conferința de presă de la ora 09:00 despre o persoană care a dat dovadă de responsabilitate și a respectat sfaturile autorităților. Persoana a venit dintr-o zonă de risc și s-a autoizolat de cei apropiați. Mâncarea și produsele erau lăsate la poartă. Ea nu a fost în contact cu nimeni. Monitorizarea a fost efectuată la domiciliu. Persoana a făcut termometria, iar simptomele coronavirusului au apărut peste câteva zile. I s-a agravat starea sănătății. După ce ieri i s-a făcut testul la coronavirus, s-a constatat caz de infecție.

„Iată ce înseamnă izolare și ce înseamnă să respecți recomandările venite de la specialiști”, a comentat ministra.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative..

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut un apel repetat la responsabilitate și a îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, în contextul înregistrării cazurilor locale de infectare pe teritoriul țării.

Ieri, 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.