Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ Alte șase cazuri de COVID-19. Dodon: propunem răspundere penală pentru fake news

Publicat

pe

PE SCURT

În Republica Moldova a fost înregistrat primul deces provocat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 61 de ani, care a revenit din Padova, Italia. Aceasta suferea de hipertensiune de gradul II și diabet zaharat de gradul II. Femeia a revenit din Italia în satul ei de baștină din raionul Hâncești, care acum este în carantină. Ea a ajuns la spital după o săptămână. Pe 11 martie, a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar pe 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Femeia a fost conectată la aparatul de respirație artificială timp de 48 de ore, iar o zi și jumătate a fost intubată. Aceasta a decedat în această noapte la Spitalul Clinic Republican la ora 2:45. Ea a făcut un stop cardiac. Anunțul a fost făcut  de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 18:00. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus. Potrivit ministrei, în instituții sunt suficienți specialiști pentru a gestiona situația. Mai mult, ministra, președintele și directorul ASP au vorbit despre știrile false din spațiul online. Igor Dodon a declarat că presa ar putea fi penalizată pentru răspândirea știrilor false.

Ora 17:45. Încă șase cazuri au fost confirmate cu infecție de coronavirus.

Ora 17:25. Primăria Chișinău extinde campania de informare despre coronavirus și a publicat astăzi trei videouri în care îndeamnă oamenii să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul. Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

Ora 16:30. În satul Măgdăcești, Criuleni, a avut loc astăzi o dezinfecție totală. Au fost dezinfectate terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate.

Ora 16:20. Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei.

Ora 15:00. Încă o bancă anunță amânare a plăților la credite.

Ora 14:00. Încă o persoană suspectată de coronavirus, a fost adusă ieri la spital de polițiști. Femeia este dintr-un sat din raionul Cahul. Este al treilea caz când poliția intervine pentru a aduce cu forța persoanele suspectate la spital.

Ora 13:00. Circa 60 de moldoveni care s-au pornit duminică din Portugalia se îndreaptă casă după ce au fost blocați pentru 24 de ore la vamă în Ungaria.

Ora 11:20. Premierul Chicu vine cu precizări legate de Starea de Urgență. Starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:00

Lupta cu coronavirusul și cu știrile false

Directorul Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că astăzi în laborator a fost testată o persoană a cărei stare de sănătate este satisfăcătoare și cu dinamică pozitivă. Testul a arătat rezultat negativ. Asta înseamnă că mâine-poimâine această persoană va fi externată și vom avea două persoane tratate.

Vreau să vă zic cu toată responsabilitatea informațiile apărute astăzi pe rețelele sociale sunt niște informații false care duc la destabilizare și panică. Vorbim cu toată certitudinea că în Republica Moldova avem doar un singur caz de deces”, a comunicat Furtună.

Președintele Republicii Moldova a venit cu un apel la presă. Suntem acum pe calea să propunem inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake news-urilor și pentru promovarea panicii. Veți fi penalizați, s-a adresat președintele jurnaliștilor.

Și Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre informațiile false apărute astăzi pe rețelele sociale. Aceasta a declarat că în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 160 de locuri, dintre care 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus.

„Toate speculațiile că este un număr impunător de suspecți, bolnavi sunt nefondate”, a comentat ministra. De asemenea, a infirmat zvonul precum că lipsesc specialiști în instituțiile medicale. În toate instituțiile respective sunt medici epidemiologi. Mai mult, avem suportul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Universitatea ne-a oferit și medici epidemiologi și medici infecționiști. La necesitate, vom aduce și alt personal calificat care este în lista noastră de rezervă”.

UPDATE. Ora: 17:45

Încă șase cazuri au fost confirmate de infecție cu coronavirus. În total avem înregistrate 36 de cazuri, dintre care o persoană a decedat, iar alta s-a tratat în totalitate. Două persoane sunt în stare medie spre gravă. Din cele șase cazuri noi, trei sunt de import și alte trei sunt locale. 29 de persoane sunt în stare bună.

În total, au fost testate 372 de persoane, iar 63 au fost făcute în cadrul laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate. Șase dintre cele 63 făcute în laborator au fost pozitive.

UPDATE. Ora 17:25

Primăria Chișinău extinde campania de sensibilizare și responsabilizare a cetățenilor capitalei, în contextul situației de urgență pentru prevenirea infecției de coronavirus.

Astfel, personalități marcante din domeniul culturii, interpreți autohtoni, dar și doctori, au răspuns îndemnului autorităților municipale și au înregistrat mesaje video pentru locuitorii capitalei, cu îndemnul de a avea grijă de sănătatea lor, cea a familiei și apropiaților, în contextul prevenirii îmbolnăvirilor prin COVID-19.

Maestrul Nicolae Botgros, interpreții trupei „SunStroke Project” și doctorul Lucia Gariuc, au transmis filmulețe video, cu sfaturi și încurajări pentru cetățeni. Ei îndeamnă locuitorii capitalei să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul: Stăm Acasă. Stop COVID-19.

Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

UPDATE. Ora 16:30

Dezinfecție totală în satul Măgdăcești

Astăzi a avut loc dezinfecție totală în s. Măgdăcești, Criuleni. Este una dintre principalele măsuri, luate de administrația publică locală, în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului. Un echipaj de dezinfecție a tratat suprafețele cu o soluție de alcool și clor. Terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate – toate au fost dezinfectate. Procedurile de dezinfecție vor fi intreprinse periodic, până va fi depășit momentul critic.

Geplaatst door Liuba Cojocaru op Woensdag 18 maart 2020

Foto principală: Facebook/ Liuba Cojocaru

UPDATE. Ora 16:20

Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei

Administrația Regiei „Apă Canal Orhei” a anunțat despre decizia sa de a extinde până la 15 aprilie a.c. termenul de achitare a facturilor pentru serviciile publice de apă și canalizare. Termenul ar putea fi extins dacă situația legată de răspândirea virusului de tip nou COVID-19 nu se va îmbunătăți. Regia „Apă Canal Orhei” precizează că va acorda în continuare compensațiile lunare pentru consumul de apă și nu va calcula penalități pentru întârzierea sau neplata a facturilor în perioada respectivă.

UPDATE. Ora 15:00

Încă o bancă anunță despre amânarea plăților la credite

Comerțbank va examina amânarea a două tranșe consecutive la achitarea corpului creditului din perioada martie – aprilie – mai 2020. Examinarea respectivă va fi efectuată pentru persoanele juridice cu istoria creditară pozitivă, activitatea cărora fiind afectată de situaţia creată. Citește despre alte două bănci care au recurs la gesturi similare, dar și despre cum pandemia afectează mediul de afaceri: Unele țări europene sunt pregătite să evite colapsul economic. Care este situația în Republica Moldova

UPDATE. Ora 14:00

Încă o femeie adusă la spital de polițiști

O localnică dintr-un sat din raionul Cahul a apelat la serviciul de urgență declarând simptome de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, transmite ziuadeazi.md. A revenit recent din Franța, avea temperatură mare și chiar dacă a solicitat intervenția ambulanței, a refuzat categoric transportarea la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Cirobă” din Chișinău.

Publicația anunță că medicii au solicitat intervenția angajaților Inspectoratului de Poliție Cahul. Văzând polițiștii, femeia s-a baricadat în casă. În final, după ce angajații IP Cahul au îmbrăcat echipamentul de protecție, persoana a cedat și s-a conformat cerințelor polițiștilor. Aceasta a fost transportată la spitalul din Chișinău, urmând să-i fie stabilită diagnoza finală.

Un caz asemănător a avut loc o săptămână în urmă când mama și copilul au fugit de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău „M.Lomonosov” după ce au aflat că sunt suspectați de coronavirus. Poliția și ambulanța i-au găsit acasă la Sângerei. Ei au fost preluați și întorși la spitalul din Chișinău.

De asemenea, săptămâna trecută o femeie din Glodeni a fost internată cu forța de poliție în spital.

UPDATE. Ora 13:00

2 grupuri mari de moldoveni revin din Portugalia și Rusia

Circa 60 de moldoveni blocați în Ungaria au intrat astăzi în România și se îndreaptă spre Republica Moldova, scrie jurnal.md. Aceștia s-au pornit din Portugalia duminică și au fost blocați mai mult de 24 de ore la vamă, în Ungaria. 

Alți 70 de moldoveni blocați la granița dintre Rusia și Ucraina s-au pornit spre Republica Moldova. Potrivit autorităților, a avut loc o discuție telefonică dntre miniștrii de Externe ai Republicii Moldova și Ucrainei și urmare a demersului Ambasadei Republicii Moldova de la Kiev, automobilele au traversat hotarul țării vecine și vin acasă.

Zilele trecute a fost organizat o cursă charter pentru 78 de moldoveni blocați în Austria. Ei s-au pornit din Italia cu două autocare, ignorând interdicțiile. Costurile cursei avia charter vor fi acoperite de compania de transport.

UPDATE. Ora 11:20

Clarificări cu privire la Starea de urgență

Chicu spune că vacanța elevilor a fost prelungită cu încă o săptămână și există probabilitatea să mai fie extinsă. Dacă până vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

Mai mult, starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

UPDATE. Ora 11:00

Noi reguli de împărtășanie

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a emis instrucțiuni noi pentru împărtășanie. Potrivit acestora, lingurița pentru împărtășanie va fi ștearsă după fiecare credincios cu un material cu spirt. De asemenea, credincioșii vor primi câte un șervețel pentru a-și șterge buzele după împărtășanie. Instrucțiunile mai prevăd ca icoanele, mobilierul din biserică, mânerele ușilor să fie dezinfectate. Potrivit Mitropoliei, credincioșii pot să nu mai sărute mâna preoților și icoanele, ci pot să aplece capul spre ele. Toate instrucțiunile le puteți citi pe mitropolia.md.

UPDATE. Ora 10:45

BNM permite gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată

BNM a aprobat măsuri în susținerea persoanelor fizice consumatori de credite bancare pentru perioada de urgență. Acesta înseamnă că permite băncilor gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență.

Potrivit BNM, băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sunt solide și stabile.

UPDATE. Ora 9:20

În total, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 30 de cazuri confirmate cu COVID-19. Distribuția pe vârste a celor bolnavi arată în felul următor: vârsta 0-9 ani – 1 caz,  10-19 ani – 2, 20-29 ani – 3, 30-39 ani – 5, 40-49 ani – 4, 50-59 ani – 6, 60- 69 ani – 9. Din numărul total de cazuri confirmate 18 sunt de import, iar 12 de transmitere locală. Totodată, sunt 76 de suspecți cu COVID -19,  printre care 14 sunt copii. 

Viorica Dumbrăveanu a precizat că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 25 de persoane cu diagnostic confirmat, dintre care două sunt în stare gravă, două persoane în stare satisfăcătoare și 21 în stare medie.

Ministra a povestit la conferința de presă de la ora 09:00 despre o persoană care a dat dovadă de responsabilitate și a respectat sfaturile autorităților. Persoana a venit dintr-o zonă de risc și s-a autoizolat de cei apropiați. Mâncarea și produsele erau lăsate la poartă. Ea nu a fost în contact cu nimeni. Monitorizarea a fost efectuată la domiciliu. Persoana a făcut termometria, iar simptomele coronavirusului au apărut peste câteva zile. I s-a agravat starea sănătății. După ce ieri i s-a făcut testul la coronavirus, s-a constatat caz de infecție.

„Iată ce înseamnă izolare și ce înseamnă să respecți recomandările venite de la specialiști”, a comentat ministra.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative..

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut un apel repetat la responsabilitate și a îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, în contextul înregistrării cazurilor locale de infectare pe teritoriul țării.

Ieri, 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Social

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Pe 8 iulie se întrunește Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

Pe 8 iulie, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, unde se va decide măsurile aplicate după 15 iulie când se finalizează starea de urgență în sănătatea publică, „Vom discuta pașii următori”. a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Atestăm o diminuare a cazurilor de infectare, dar după ce analizăm ce se întâmplă în lume, este clar că pandemia nu va pleca rapid și imediat… Din păcate, această pandemie ne marchează și ne va marca viața. Este necesar să ne protejăm sănătatea”, a spus premierul.

ANSP atenționează privind riscul de răspândire COVID-19 în „Orheiland”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, „în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”. Totodată, ANSP a menționat că printre vizitatorii parcului de distracții în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare. „Din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în mesajul agenției.

369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

369 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 2 667 de teste. 26 dintre cazuri au fost confirmate în rândul lucrătorilor medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 814 cazuri.

În zilele de odihnă au fost înregistrate 13 decese provocate de COVID-19. Printre cei răpuși de COVID-19 figurează medicul Ion Hanganu, în vârstă de 72 ani, care a activat în calitate de medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Pîrlița, r-nul Ungheni. De asemenea, în urma complicațiilor generate de COVID-19, în spital s-a stins Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Bilanțul deceselor provocate de noul Coronavirus a ajuns la 585 persoane. Până la ziua de azi, 10 718  persoane au fost tratate de COVID-19.

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social37 de minute în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social2 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social5 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031