Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

Publicat

pe

PE SCURT

18:00

Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și 13 persoane tratate și externate. De asemenea, premierul a anunțat că peste 100 de biserici au organizat slujbe cu credincioși, ceea ce înseamnă că slujitorii bisericii vor fi sancționați.

Mai mult, autoritățile vor deschide un centru de triere.

16:00

Un administrator al unui club de noapte urmează să achite până la 75 de mii de lei pentru că a organizat o petrecere și nu s-a conformat măsurilor impuse de către Comisia Situații Excepționale pe timp de stare de urgență.

15:00

Bărbatul infectat cu coronavirus care a fugit ieri din spital riscă o amendă de aproape 40 de mii de lei sau închisoare de până la 1 an. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

12:50

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului sunt 11 oameni infectați cu coronavirus.

12:35

Vineri au zburat două avioane charter de la Chișinău spre Moscova cu 190 de persoane din Transnistria. Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că timp de o săptămână au fost repatriate peste o mie de persoane.

11:00

Rudele doctorei povestesc prin ce a trecut și prin trece familia după decesul doctorei. Potrivit rudelor, Ecaterina Litvischi ar fi fost presată de administrația spitalului ca să nu dezvăluie informația precum că a fost infectată în timpul serviciului, ducându-se la o persoană bolnavă fără echipament special.

10:30

13 persoane sunt în stare gravă și sunt internate la Spitalul Clinic Republican. Mai mult, vor fi activate spitalele raionale. Ministra comentează condițiile din instituțiile medicale.

09:00

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări.

PE LUNG

UPDATE. 18:00

Centru de triere, dosar penal pentru încălcări
și peste 100 de biseri care au încălcat regulile

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost făcute 246 de teste, dintre care 32 au fost pozitive. 31 dintre ele sunt locale, iar 1 importat din Bulgaria. De asemenea, 7 cazuri sunt din Transnistria.

Din totalul de teste, 255 au fost făcute la Agenția Națională de Sănătate Publică, iar 8 în laboratoarele private.

În prezent, 13 persoane sunt tratate și externate, iar 250 sunt internate în spitale.

De asemenea, premierul Chicu a anunțat că va fi organizat un spital-centru de triere. Acest centru va fi la Moldexpo și va avea 700 de paturi (5 mii metri pătrați, câte 7-8 metri părați pentru fiecare pacient).

„Dacă va fi dinamica actuală a numărului de cazuri confirmate, acest spațiu ne va trebui începând de săptămâna viitoare. La prima etapă, va fi centru de triere”, a declarat Chicu.

De asemenea, premierul a anunțat despre numărul slujitorilor bisericești care au respectat măsurile de carantină. Prin urmare, din 1 441 biserici:

787 și-au sistat activitatea

369 au desfășurat slujbe doar cu preoți

285 au avut slujbe cu credincioși cu până la 3 credincioși

100+ au organizat slujbe cu mai mulți credincioși

„Din păcate, poliția este nevoită să aplice măsurile de sancționare. Au fost lansate aceste proceduri conform legislației și eu regret foarte mult că am ajuns în această situație când nu se respectă regula. Statul este obligat să asigure respectarea tuturor cerințelor”, a comentat Chicu.

Cu toate acestea, activiștii civici spun că cifrele prezentate de premier nu ar fi exacte. 

Mimarea restricțiilor.Comisia pentru Situații Excepționale nu mai permite slujbele religioase cu participarea…

Geplaatst door Rodion Gavriloi op Zondag 29 maart 2020

Totuși, trebuie să menționăm că au gost organizate slujbe online. Un exemplu este Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici.

Liturghia Sfântului Vasile cel mare. Duminica a 4-a a Postului Mare.Cu noi este Dumnezeu!#bisericaghidighici

Geplaatst door Maxim Melinti op Zaterdag 28 maart 2020

Premierul a vorbit și despre pedepse, după ce în spațiul public a apărut știrea despre cum un administrator va fi amendat cu până la 75 mii de lei pentru că a organizat o petrecere. Potrivit premierului, legislația noastră nu permite caz penal atunci când nu este demonstrată consecința sau prejudiciul, în cazul de față – contaminați. Comisia Situații Excepționale o să vină cu propunerea de modificare a legislației pentru pedepsirea penală pentru încălcare.

Foto simbol: Spital din China

UPDATE. 16:00

Amendă pentru petrecere

Până la 75 de mii de lei urmează să plătească un administrator al unui club de noapte din Chișinău după ce a organizat o petrecere. În timpul descinderilor de joi noaptea, în club au fost depistate și identificate 11 persoane care consumau alcool. Patronul a adunat petrecăreții prin intermediul rețelelor sociale.

UPDATE. 15:00

Amendă sau închisoare pentru fuga din spital

Bărbatul din s. Dănceni care a fugit din Spitalul Clinic Republican și ulterior prins de către poliție, riscă o amendă de până la 37 500 de lei sau cu închisoare de până la 1 an. Deschide.md scrie că potrivit lui Alexei Grosu, șeful-adjunct al Poliției Capitalei, pe acest caz a fost înregistrat un material la IP Centru, iar polițiștii au pornit procedura penală prin prisma art.215 din codul Cod Penal „Răspândirea bolilor epidemice”.

Citește despre cum a fugit bărbatul din spital și ce s-a mai întâmplat ieri în țară legat de coronavirus AICI.

UPDATE. 12:45

11 persoane infectate într-un sat din suburbia Chișinăului

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului au fost identificați 11 oameni infectați cu coronavirus. Autoritățile anunță că în localitate mai sunt două persoane suspecte, iar 14 persoane se află în carantină.

103 persoane din comuna Trușeni sunt monitorizate la domiciliu.

UPDATE. 12:35

Zboruri charter pentru cetățenii
Transnistriei și F. Ruse prin Chișinău

Vineri, 27 martie, două aeronave au zburat din Chișinău spre Moscova. Presa transnistreană anunță că Ambasada Federației Ruse în Moldova a rezervat două zboruri ale Air Moldova pentru cetățenii ruși și transnistreni care trebuie să zboare la Moscova. Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne al regiunii separatiste, 190 de persoane din întreaga regiune au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

„95 de persoane au plecat din Tiraspol. Pentru persoanele din Transnistria au fost furnizate două autobuze. Și restul doritorilor de a zbura în Rusia a fost organizat transport”, a declarat reprezentantul responsabil de echipamente din cadrul MAI transnistrean, Eduard Guțol.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

UPDATE. 11:00

Cu așa apreciere a muncii personalului medical,
în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar
pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani 

Ieri, 28.03.2020, a fost înmormântată Ecaterina Litvinschi, primul cadru medical care a decedat din cauza coronavirusului. Femeia a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Râşcani circa 35 de ani.

Potrivit rudelor, a fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1.

Știți, mi s-a făcut așa de dureros la inimă, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alăturea cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, spune Iurie Botnari, o rudă a doctorei decedate.

Potrivit rudelor, imediat cum Ecaterina Litvinschi a fost internată în spitalul „Toma Ciorba”, „i s-a făcut un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”.

Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi,…

Geplaatst door Iurie Botnari op Zaterdag 28 maart 2020

UPDATE. 10:30

Condițiile din instituțiile medicale

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

91 – stare medie

35 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 14 copii și 5 maturi:

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 15 persoane.

2 – gravitate medie

13 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 41 persoane, toate în stare satisfăcătoare.

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că Spitalul Raional din Bălți și Căușeni au început să primească persoanele suspectate de infecție cu coronavirus.

De asemenea, ministra a menționat că foarte multe persoane raportează condițiile din instituțiile medicale.

Îmi trimit fotografia blocurilor sanitare, lenjeria de pat. Da, vreau să menționez că sistemul de asistență medicală este în starea în care cu adevărat este la momentul actual. Sistemul de asistență medicală este în starea în care au fost prioritățile determinate anterior pentru acest sistem. Este cel care actualmente pe prima linie trebuie să asigure lupta cu COVID-19 și să contribuie în mod direct la tratarea pacienților cu COVID și nu doar. Urmează să se determine prioritățile noastre. În condițiile noastre, să investim în sistemul de asistență medicală, să contribuim la motivarea adecvată a personalului medical.

UPDATE. 09:00

Cum sunt examinate persoanele infectate

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus. „Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!”

Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!

Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!

Geplaatst door IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” op Zaterdag 28 maart 2020

UPDATE. 08:00

Sistarea activității a două puncte de trecere a frontierei

Și-au sistat activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rossoșani. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 361 traversări persoane, dintre care 1 087 treceri la frontiera moldo-română, 610 treceri la frontiera cu Ucraina și 664 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 542 persoane și completate 2 361 de fișe epidemiologice individuale.

50 lucrători medicali infectați

50 de lucrători medicali sunt infectați cu coronavirus, anunță Agora. Asta înseamnă că fiecare a 5 persoană infectată cu coronavirus este lucrător medical.

Ieri seara a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Autoritățile au anunțat despre 32 de cazuri noi de infecție cu coronavirus de tip nou, 2 cazuri de import din România și Marea Britanie și 30 – locale. În total, s-au prelevat 231 de probe.

Numărul cazurilor confirmate crește, reiterăm apelul către cetățeni de a fi foarte prudenți. Suntem siguri că dacă vom respecta rigorile, nu vom admite un salt al cazurilor cu coronavirus și vom avea capacități să gestionăm situația. Se poate de evitat acest scenariu sumbru, dacă vom fi solidari. Este clar că vom depăși această situație, și autoritățile și cetățenii depun eforturile necesare”, a menționat prim-ministrul.

8 000 și mai mult – numărul angajaților ai MAI implicați în supraveghere

5 324 de persoane au fost verificate în comun cu medicii de familie și primarii

6 000 + agenți economici au fost verificați

2 agenți economici au încălcat măsurile restrictive și s-au întocmit procese verbale

1 040 de procese verbale contravenționale au fost întocmice (pentru per. fizice, agenți economici, transportatori și alții)

De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat DISPOZIȚIA nr. 8 din 28 martie 2020  prin care Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 19,5 mil. lei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, în scopul prevenirii și combaterii răspândirii infecției COVID-19.

Dispoziția permite Ministerului Afacerilor Interne, achiziționarea, utilizând procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, a produselor antiseptice și a echipamentelor de protecție individuală (mănuși, măști, ecrane de protecție, combinezoane de protecție), necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19, în sumă de până la 1 mil. lei inclusiv, fără taxa pe valoarea adăugată, estimate pentru numărul de efectiv.

Mai mult, Comisia a aprobat următoarele două zboruri charter:

ISRAIR AIRLINES, din 30 martie 2020, TEL-AVIV – CHISINAU – BUCURESTI;

AIR MOLDOVA, din 01 aprilie 2020, CHISINAU – NICE – CHISINAU.

Social

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: Pretura sectorului Buiucani se află în carantină

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

2 decese noi

  • 8548 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova. 4863 de persoane au fost tratate, după ce ieri seara au fost externate 125 de persoane. În același timp, alte două persoane au murit, ceea ce înseamnă că bilanțul total al celor decedați a ajuns la 309. 248 de pacienți sunt într-o stare de sănătate gravă, dintre care 21 sunt conectați la aparate de respirație asistată.

1665 de medici infectați

  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1665 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-396, farmaciști-21, asistenţi medicali-651, felceri-89, personal auxiliar-508 persoane.

Pretura în carantină

  • Pretura sectorului Buiucani se află în carantină. Asta după ce un vicepretor al sectorului a fost testat pozitiv cu COVID-19. Funcționarul se află la domiciliu, în autoizolare. Starea de sănătate a vicepretorului este bună, astfel că nu a fost necesară internarea acestuia la spital. În acest caz, angajații Preturii își vor continua activitatea de muncă de la domiciliu. Toate persoanele din cadrul instituției care au intrat în contactat cu vicepretorul, inclusiv cei care vor prezenta semne de boală, vor fi testați pe parcursul săptămânii curente.

Tot mai mulți traversează frontiera

  • 6074 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 3466 traversări persoane, dintre care 2008 treceri la frontiera moldo-română, 984 de treceri la frontiera cu Ucraina și 398 de treceri aeriene. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției.

Citește mai departe

Social

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+188 cazuri noi de COVID-19

Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 8548 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 17 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 5, felceri – 1, personal auxiliar – 4.

Până la ora actuală, 4738 persoane au fost tratate, iar 307 au decedat din cauza COVID-19.

Petiție pentru redeschiderea grădinițelor

Astăzi a fost depusă o petiție către autorități în care părinții cer să fie redeschise grădinițele.

În mod imperativ, specificăm că, pe parcursul ultimelor luni, autoritățile nu au dorit să ia în calcul problemele, generate de adoptarea unor decizii în cadrul Comisiilor menționate, neglijând în mod vădit impactul periculos asupra unor categorii de persoane, în special asupra familiilor cu copii preșcolari, și anume:

  • nu s-au oferit cadrul legal și soluții cu privire la condițiile de revenire în cîmpul muncii a părinților, cu copii ce frecventează gradinițele;
  • creșterea riscului de infectare a copiilor cu COVID-19,
  • expunerea copiilor la pericol pentru sănătate,
  • expunerea copiilor la pericole pentru viață și sănătate,
  • expunerea părinților la riscul de a-și pierde serviciul și sursa de venit, în condițiile când părinții vor fi nevoiți să demisioneze, pentru a asigura supravegherea copiilor preșcolari,
  • nu s-au oferit soluții cu referire la modalitatea funcționării instituțiilor preșcolare, după cum au procedat multe alte state europene.

Repatrierea cetățenilor nu mai are loc în baza listelor

Autoritățile au anunțat că din 17 mai până pe 29 mai au fost repatriați circa 27 de mii de cetățeni. De asemenea, s-a anunțat că nu mai este valabilă procedura de repatriere a cetățenilor aplicată pe perioada stării de urgență, în baza listelor de repatriere. Autoritățile recomandă cetățenilor să apeleze direct la companiile avia pentru a se întoarce acasă.

Încă 116 persoane tratate

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 94 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

255 – stare gravă,

619 – stare de gravitate medie.

Alte 116 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4738.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1646 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-387, farmaciști-21, asistenţi medicali-646, felceri-88, personal auxiliar-504 persoane.

Informăm despre înregistrarea altor două decese cauzate de COVID-19:

Deces 306: Femeie de 81, din mun. Chișinău. Internată în stare gravă, la data de 19 mai, la Spitalul Clinic Muncipal Arh. Mihail. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, angiopolineuropatie diabetică, cardiopatie hipertensivă.

Deces 307: Bărbat de 56 ani, din mun. Chișinău. Internat la la data de 6 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, insuficiență cardiacă cronică, pancreatită cronică.

Frizeri, casieri, conductori, aviatori infectați
după relaxarea restricțiilor

Ieri, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a declarat că după deschiderea frizeriilor la mijlocului lunii mai, acum două săptămâni, ieri au fost testați pozitiv cu COVID-19 și frizeri.De asemenea, funcționarul a declarat că avem și aviatori infectați, casieri și conductori infectați cu COVID-19.

Mai mult, după deschiderea Pieței Centrale, Nicolae Furtună se arată îngrijorată de fluxul mare din piață și de purtarea incorectă a măștilor. Restricțiile de până acum nu a fost moftul cuiva. Relaxare a însemnat, în viziunea specialiştilor, ieşirea din starea de urgenţă, dar alături de COVID. Dacă o să continuăm așa, o să ajungem miercuri sau joi când o să se închidă piețele. Oamenii trebuie să înțeleagă că prin neluare act de învățămintele pe care le dă specialiștii, duc la aceea că se va sufoca sistemul de sănătate. Și iată fluxul acesta mare și nebun din Piața Centrală, prin nerespectarea regulilor de conduită, de igienă, în câteva zile o să se reflecte la împotmolirea spitalelor”, a declarat Furtună în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, adăugând că activitatea piețelor și a sectorului HoReCa va fi reexaminată.

Ieri au fost confirmate alte 109 cazuri noi de COVID-19. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 8 360 cazuri.

Examenele la șoferie, reluate

De pe 3 iunie se reiau examenele pentru obținerea permisiului de conducere. Serviciile de examinare vor avea loc în baza programărilor online.

Susținerea examenului va fi organizată în cadrul secțiilor de înmatriculare a transportului auto și calificare a conducătorilor auto din mun. Chișinău, Bălți, Soroca, Comrat, Edineț, Orhei, Ungheni, Hâncești Cahul, or. Ocnița, Căușeni, Criuleni, conform programului de lucru stabilit, anunță Agenția de Servicii Publice.

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 6 510 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4 320 traversări persoane, dintre care 3 331 treceri la frontiera moldo-română, 984 treceri la frontiera cu Ucraina și 5 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 6 510 de persoane și completate 4 320 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

În punctul de trecere Otaci, la intrarea în țară au fost înregistrați 310 conaționali, repatriați din Federația Rusă, tranzitând Ucraina.

Citește mai departe

Social

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

Publicat

pe

De către

PE SCURT 

Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele nelocuite Soko din apropierea Hong Kong-ului a făcut înconjurul lumii. Pentru mulți, fotografia a devenit un simbol și un semnal de alarmă că pandemia își va lăsa amprenta negativă și asupra mediului ambiant. 

Experții internaționali atenționează că măștile și mănușile de protecție pe care le folosesc oamenii din întreaga lume pentru a se proteja de COVID-19 devin o problemă pentru mediu, pentru că odată ajungând în natură se vor transforma în microplastice. În Republica Moldova problema măștilor și mănușilor folosite de populație încă nu a ajuns pe ordinea de zi. Nu există statistici în acest sens, iar problema pălește pe fondul cifrelor alarmante a cazurilor de îmbolnăvire. Totodată, unii ecologiștii atenționează că Moldova NU are la moment soluții pentru această problemă. Probabil nu e departe momentul când pe crengile copacilor și pe dealuri vor flutura, pe lângă „tradiționalele” pungi de plastic, și măștile aruncate la gunoiști.   

PE LUNG

Măștile, mănușile, sticlele de plastic de dezinfectant care ne protejează de COVID-19 ajung pe străzi, în mări și în mijlocul naturii sălbatice. Problema este semnalată de orașe din diferite colțuri ale lumii, scrie DW.

În Kalamata, un oraș grecesc cunoscut în mod tradițional pentru măslinele sale, străzile sunt aproape goale. Cu toate astea, mănuși, șervețele și sticle de plastic sunt împrăștiate prin parcuri, trotuare și drumuri. Deșeuri similare provoacă probleme în metropole mai mari, precum New York și Londra.

Problema a lovit chiar și insulele nelocuite Soko. La câțiva kilometri de Hong Kong, Gary Stokes, un activist din grupul de conservare OceansAsia, a găsit aproximativ 100 de măști aduse de ape.

„Nu am mai observat măști până acum într-o locație atât de îndepărtată”, spune Stokes, care suspectează că acestea provin din China sau Hong Kong. „Când le-am găsit, au trecut doar șase-opt săptămâni de când oamenii au început să folosească aceste măști”.

Prea devreme pentru evaluarea impactului 

„Dacă sunt aruncate pe străzi, când va ploua mănușile și măștile vor ajunge în cele din urmă în mare”, spune Anastasia Miliou, biolog marin și director de cercetare la Institutul de conservare marină al Archipelagos din Grecia.

Nu doar mănușile și măștile sunt cele care cresc considerabil cantitatea de deșeuri generate de pandemie. Consumul de plastic de unică folosință din piețe și magazine a crescut, fiind alimentat de frica oamenilor de a se contamina. 

În același timp, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE pentru probleme de mediu, Vivian Loonela, a declarat recent că este prea devreme pentru a evalua impactul coronavirusului asupra cantității totale de deșeuri de plastic generate în 2020.

Care e situația în Moldova? 

Iuliana Cantaragiu, de la Centrul Național de Mediu, atenționează că problema poluării cu echipamente de protecție utilizate de populație ia amploare. „Evident că s-a majorat consumul de măști, mănuși, respectiv, se majorează în mod automat și poluarea”.În mod normal, pentru ele ar trebui să existe coșuri separate sau să fie colectate de farmacii. Potrivit ei, chiar și în situația de pandemie, autoritățile trebuie să fie inventive. În alte state, autoritățile au instalat în spațiile publice coșuri pentru deșeurile de acest tip, cel puțin ca să nu se amestece cu alte tipuri de deșeuri menajere.

„Pe lângă faptul că sunt sintetice și degradează o sumedie de ani, mai există și pericolul potențial de infectare. Luate de vânt, acestea flutură pe deal și câmpii, un copil poate să ia mănușa sau masca care poate a fost la o persoană bolnavă, care nu știa de asta. Deci este și un eventual pericol de răspândire a bolii”.

„Concluzia este că Moldova, la moment, pentru aceasta nu are soluții”, a adăugat Iuliana Cantaragiu. Ce se poate de făcut? În mod teoretic, se putea de colectat aceste deșeuri, de balotat și de depozitat, până se creează infrastructura de incinerare. Aceasta se poate de realiza într-un an de zile. 

Societatea ar trebuie să-și regândească stilul de viață

Ideea colectării separate a echipamentelor de protecție individuală ce au fost folosite de populație este susținută și de Vladimir Ternavschi, de la organizația Tinerii pentru EcoPlastic.

„Mănușile, măștile de protecție trebuie colectate separat și neutralizate. Ați putut vedea și până acum cum șervețele umede aruncate la gunoi stau la gunoiște zeci de ani și nu degradează. Aceste măști de protecție care sunt cele mai populare sunt din același material. Și ele tot vor sta zeci de ani la gunoiște și vor contamina mediul cu microplastic”.

Microplasticele au devenit o problemă de mediu în lume pentru că nu pot fi colectate de filtre, iar atunci când trec prin apele uzate pot colecta bacterii dăunătoare pe care le pot transporta cu ele. Astfel, atunci când înghițim aceste microparticule de plastic, putem înghiți și bacteri.

Tânărul ecologist susține că după pandemie, societatea ar trebuie să-și regândească stilul de viață și să recurgă la practici mai ecologice: să revină din nou la „torbe” și pachete biodegradabile.

În țara vecină, România, ecologiștii au creat deja o pagină pe facebook cu titlul „ Nu arunca măști și mănuși pe jos”, unde au lansat un apel către cetățeni să nu arunce la întâmplare materialele de protecție personală. Aici au fost postate mai multe poze cu măști și mănuși aruncate pe străzile orașelor, dar și în pădurea din Chiajna sau pe malul Dunării, la Brăila. Totodată, moderatorii paginii au atenționat că aruncarea măștilor și mănușilor folosite în împreună cu gunoiul menajer poate contamina personalul blocurilor însărcinat cu curățarea și manipularea gunoiului precum și operatorii firmelor de salubritate și gropilor de gunoi care preiau aceste deșeuri.

Vlada Balica, de la ABS Recycling, companie specializată în reciclarea deșeurilor de ambalaje PET, ne-a spus că la fabrica pe care o gestionează nu sunt colectate și prelucrate mănușile și măștile de protecție de unică folosință.

„În Moldova nu există soluții pentru acest tip de deșeuri. Nu este de dorit ca acestea să nimerească în deșeuri menajere, mai ales că ele pot fi infectate cu virus sau diferiți agenți patogeni. Ele trebuie colectate separat și incinerate, dar la noi incinerare nu există și evident că soluții nu sunt, de aceea totul merge la depozitare la Țînțăreni”.

Totodată, potrivit ei, pe timpul pandemiei, s-a observat reducerea deșeurilor plastice. Fabrica primește de la Regia Autosalubritate deșeuri menajere mixte, de unde sunt extrase tot ce poate fi valorificat și reciclat. „Dacă vorbim despre cantitățile colectate până la pandemie de autosalubritate și în timpul pandemie, cred că  acestea s-au redus cu circa 30-40%.” Vlada Balica spune că asta ar fi o urmare a închiderii sectorului HoReCa. În plus, foarte mulți oameni au plecat la părinți, la sate. Au plecat și cei care închiriau apartamente în Chișinău, studenții.

Ce se întâmplă cu deșeurile medicale? 

Ministerul Sănătății a precizat anterior că există un plan de management al deșeurilor infecțioase. Conform acestuia, există trei etape – colectarea deșeurilor periculoase din punct de vedere infecțios, transferul separat către un punct comun de colectare, sterilizare și dezinfectare a acestora, iar apoi conform unei proceduri se distrug.  

Alexei Bivol, directorul spitalului Raional Telenești, ne-a spus că aici deșeurile periculoase sunt autoclavate. Autoclavarea este o metodă care se folosește și în țările din Europa. „Avem o autoclavă modernă, care funcționează după principiul sterilizării cu aburi, unde tot echipamentul se sterilizează, apoi se fărâmițează și se aruncă la groapa cu gunoi, inofensiv”, spune Alexei Bivol.

„Instalația are cinci programe, procesul durează 45 de minute și după sterilizare, se include programul de fărâmițare, apoi deșeurile inofensive se aruncă la groapă de gunoi” 

Aparatul este testat, aprobat metrologic. În prezent, instituția are aproximativ 45 de contracte cu instituțiile medicale din raioanele vecine, pentru servicii de management al deșeurilor. 

Soluții globale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pentru DW că spălarea obișnuită a mâinilor oferă mai multă protecție împotriva infectării cu COVID-19, decât purtarea mănușilor de cauciuc în locurile publice, iar centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că măștile de pânză lavabile oferă protecția necesară.

Și, în timp ce echipamentele de protecție utilizate în instituțiile medicale nu sunt în mare parte reciclabile sau reutilizabile, apar inovații sustenabile. Astfel, în SUA, producătorul de automobile Ford produce halate de protecție reutilizabile din același material din care se fac airbag-urile. Acestea pot fi spălate până la 50 de ori. Universitatea din Nebraska efectuează testări pentru a vedea dacă lumina ultravioletă va dezinfecta și „va prelungi viața” măștilor medicale și, prin urmare, va reduce deșeurile.

Reprezentanții organizației Zero Waste Europe consideră că țările nu ar trebui să aleagă între protecția mediului și protecția sănătății publice. „Pe viitor, trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru pandemii de acest fel și că suntem gata să le abordăm într-un mod ecologic; nu trebuie să fie una în defavoarea celeilalte.”

Foto: DW, Facebook/Ion Andronache

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Justiție30 de minute în urmă

Vloggerul din România care a instigat la viol este cercetat de poliție

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

Social2 ore în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: Pretura sectorului Buiucani se află în carantină

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Social2 zile în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

Social2 zile în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură3 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930