Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

Publicat

pe

PE SCURT

18:00

Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și 13 persoane tratate și externate. De asemenea, premierul a anunțat că peste 100 de biserici au organizat slujbe cu credincioși, ceea ce înseamnă că slujitorii bisericii vor fi sancționați.

Mai mult, autoritățile vor deschide un centru de triere.

16:00

Un administrator al unui club de noapte urmează să achite până la 75 de mii de lei pentru că a organizat o petrecere și nu s-a conformat măsurilor impuse de către Comisia Situații Excepționale pe timp de stare de urgență.

15:00

Bărbatul infectat cu coronavirus care a fugit ieri din spital riscă o amendă de aproape 40 de mii de lei sau închisoare de până la 1 an. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

12:50

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului sunt 11 oameni infectați cu coronavirus.

12:35

Vineri au zburat două avioane charter de la Chișinău spre Moscova cu 190 de persoane din Transnistria. Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că timp de o săptămână au fost repatriate peste o mie de persoane.

11:00

Rudele doctorei povestesc prin ce a trecut și prin trece familia după decesul doctorei. Potrivit rudelor, Ecaterina Litvischi ar fi fost presată de administrația spitalului ca să nu dezvăluie informația precum că a fost infectată în timpul serviciului, ducându-se la o persoană bolnavă fără echipament special.

10:30

13 persoane sunt în stare gravă și sunt internate la Spitalul Clinic Republican. Mai mult, vor fi activate spitalele raionale. Ministra comentează condițiile din instituțiile medicale.

09:00

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări.

PE LUNG

UPDATE. 18:00

Centru de triere, dosar penal pentru încălcări
și peste 100 de biseri care au încălcat regulile

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost făcute 246 de teste, dintre care 32 au fost pozitive. 31 dintre ele sunt locale, iar 1 importat din Bulgaria. De asemenea, 7 cazuri sunt din Transnistria.

Din totalul de teste, 255 au fost făcute la Agenția Națională de Sănătate Publică, iar 8 în laboratoarele private.

În prezent, 13 persoane sunt tratate și externate, iar 250 sunt internate în spitale.

De asemenea, premierul Chicu a anunțat că va fi organizat un spital-centru de triere. Acest centru va fi la Moldexpo și va avea 700 de paturi (5 mii metri pătrați, câte 7-8 metri părați pentru fiecare pacient).

„Dacă va fi dinamica actuală a numărului de cazuri confirmate, acest spațiu ne va trebui începând de săptămâna viitoare. La prima etapă, va fi centru de triere”, a declarat Chicu.

De asemenea, premierul a anunțat despre numărul slujitorilor bisericești care au respectat măsurile de carantină. Prin urmare, din 1 441 biserici:

787 și-au sistat activitatea

369 au desfășurat slujbe doar cu preoți

285 au avut slujbe cu credincioși cu până la 3 credincioși

100+ au organizat slujbe cu mai mulți credincioși

„Din păcate, poliția este nevoită să aplice măsurile de sancționare. Au fost lansate aceste proceduri conform legislației și eu regret foarte mult că am ajuns în această situație când nu se respectă regula. Statul este obligat să asigure respectarea tuturor cerințelor”, a comentat Chicu.

Cu toate acestea, activiștii civici spun că cifrele prezentate de premier nu ar fi exacte. 

Mimarea restricțiilor.Comisia pentru Situații Excepționale nu mai permite slujbele religioase cu participarea…

Geplaatst door Rodion Gavriloi op Zondag 29 maart 2020

Totuși, trebuie să menționăm că au gost organizate slujbe online. Un exemplu este Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici.

Liturghia Sfântului Vasile cel mare. Duminica a 4-a a Postului Mare.Cu noi este Dumnezeu!#bisericaghidighici

Geplaatst door Maxim Melinti op Zaterdag 28 maart 2020

Premierul a vorbit și despre pedepse, după ce în spațiul public a apărut știrea despre cum un administrator va fi amendat cu până la 75 mii de lei pentru că a organizat o petrecere. Potrivit premierului, legislația noastră nu permite caz penal atunci când nu este demonstrată consecința sau prejudiciul, în cazul de față – contaminați. Comisia Situații Excepționale o să vină cu propunerea de modificare a legislației pentru pedepsirea penală pentru încălcare.

Foto simbol: Spital din China

UPDATE. 16:00

Amendă pentru petrecere

Până la 75 de mii de lei urmează să plătească un administrator al unui club de noapte din Chișinău după ce a organizat o petrecere. În timpul descinderilor de joi noaptea, în club au fost depistate și identificate 11 persoane care consumau alcool. Patronul a adunat petrecăreții prin intermediul rețelelor sociale.

UPDATE. 15:00

Amendă sau închisoare pentru fuga din spital

Bărbatul din s. Dănceni care a fugit din Spitalul Clinic Republican și ulterior prins de către poliție, riscă o amendă de până la 37 500 de lei sau cu închisoare de până la 1 an. Deschide.md scrie că potrivit lui Alexei Grosu, șeful-adjunct al Poliției Capitalei, pe acest caz a fost înregistrat un material la IP Centru, iar polițiștii au pornit procedura penală prin prisma art.215 din codul Cod Penal „Răspândirea bolilor epidemice”.

Citește despre cum a fugit bărbatul din spital și ce s-a mai întâmplat ieri în țară legat de coronavirus AICI.

UPDATE. 12:45

11 persoane infectate într-un sat din suburbia Chișinăului

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului au fost identificați 11 oameni infectați cu coronavirus. Autoritățile anunță că în localitate mai sunt două persoane suspecte, iar 14 persoane se află în carantină.

103 persoane din comuna Trușeni sunt monitorizate la domiciliu.

UPDATE. 12:35

Zboruri charter pentru cetățenii
Transnistriei și F. Ruse prin Chișinău

Vineri, 27 martie, două aeronave au zburat din Chișinău spre Moscova. Presa transnistreană anunță că Ambasada Federației Ruse în Moldova a rezervat două zboruri ale Air Moldova pentru cetățenii ruși și transnistreni care trebuie să zboare la Moscova. Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne al regiunii separatiste, 190 de persoane din întreaga regiune au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

„95 de persoane au plecat din Tiraspol. Pentru persoanele din Transnistria au fost furnizate două autobuze. Și restul doritorilor de a zbura în Rusia a fost organizat transport”, a declarat reprezentantul responsabil de echipamente din cadrul MAI transnistrean, Eduard Guțol.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

UPDATE. 11:00

Cu așa apreciere a muncii personalului medical,
în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar
pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani 

Ieri, 28.03.2020, a fost înmormântată Ecaterina Litvinschi, primul cadru medical care a decedat din cauza coronavirusului. Femeia a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Râşcani circa 35 de ani.

Potrivit rudelor, a fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1.

Știți, mi s-a făcut așa de dureros la inimă, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alăturea cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, spune Iurie Botnari, o rudă a doctorei decedate.

Potrivit rudelor, imediat cum Ecaterina Litvinschi a fost internată în spitalul „Toma Ciorba”, „i s-a făcut un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”.

Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi,…

Geplaatst door Iurie Botnari op Zaterdag 28 maart 2020

UPDATE. 10:30

Condițiile din instituțiile medicale

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

91 – stare medie

35 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 14 copii și 5 maturi:

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 15 persoane.

2 – gravitate medie

13 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 41 persoane, toate în stare satisfăcătoare.

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că Spitalul Raional din Bălți și Căușeni au început să primească persoanele suspectate de infecție cu coronavirus.

De asemenea, ministra a menționat că foarte multe persoane raportează condițiile din instituțiile medicale.

Îmi trimit fotografia blocurilor sanitare, lenjeria de pat. Da, vreau să menționez că sistemul de asistență medicală este în starea în care cu adevărat este la momentul actual. Sistemul de asistență medicală este în starea în care au fost prioritățile determinate anterior pentru acest sistem. Este cel care actualmente pe prima linie trebuie să asigure lupta cu COVID-19 și să contribuie în mod direct la tratarea pacienților cu COVID și nu doar. Urmează să se determine prioritățile noastre. În condițiile noastre, să investim în sistemul de asistență medicală, să contribuim la motivarea adecvată a personalului medical.

UPDATE. 09:00

Cum sunt examinate persoanele infectate

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus. „Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!”

Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!

Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!

Geplaatst door IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” op Zaterdag 28 maart 2020

UPDATE. 08:00

Sistarea activității a două puncte de trecere a frontierei

Și-au sistat activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rossoșani. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 361 traversări persoane, dintre care 1 087 treceri la frontiera moldo-română, 610 treceri la frontiera cu Ucraina și 664 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 542 persoane și completate 2 361 de fișe epidemiologice individuale.

50 lucrători medicali infectați

50 de lucrători medicali sunt infectați cu coronavirus, anunță Agora. Asta înseamnă că fiecare a 5 persoană infectată cu coronavirus este lucrător medical.

Ieri seara a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Autoritățile au anunțat despre 32 de cazuri noi de infecție cu coronavirus de tip nou, 2 cazuri de import din România și Marea Britanie și 30 – locale. În total, s-au prelevat 231 de probe.

Numărul cazurilor confirmate crește, reiterăm apelul către cetățeni de a fi foarte prudenți. Suntem siguri că dacă vom respecta rigorile, nu vom admite un salt al cazurilor cu coronavirus și vom avea capacități să gestionăm situația. Se poate de evitat acest scenariu sumbru, dacă vom fi solidari. Este clar că vom depăși această situație, și autoritățile și cetățenii depun eforturile necesare”, a menționat prim-ministrul.

8 000 și mai mult – numărul angajaților ai MAI implicați în supraveghere

5 324 de persoane au fost verificate în comun cu medicii de familie și primarii

6 000 + agenți economici au fost verificați

2 agenți economici au încălcat măsurile restrictive și s-au întocmit procese verbale

1 040 de procese verbale contravenționale au fost întocmice (pentru per. fizice, agenți economici, transportatori și alții)

De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat DISPOZIȚIA nr. 8 din 28 martie 2020  prin care Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 19,5 mil. lei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, în scopul prevenirii și combaterii răspândirii infecției COVID-19.

Dispoziția permite Ministerului Afacerilor Interne, achiziționarea, utilizând procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, a produselor antiseptice și a echipamentelor de protecție individuală (mănuși, măști, ecrane de protecție, combinezoane de protecție), necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19, în sumă de până la 1 mil. lei inclusiv, fără taxa pe valoarea adăugată, estimate pentru numărul de efectiv.

Mai mult, Comisia a aprobat următoarele două zboruri charter:

ISRAIR AIRLINES, din 30 martie 2020, TEL-AVIV – CHISINAU – BUCURESTI;

AIR MOLDOVA, din 01 aprilie 2020, CHISINAU – NICE – CHISINAU.

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

223 de cazuri noi. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 9 018 de persoane

223 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Alte 223 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 11 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1 449 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9 018 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 22 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 10, personal auxiliar – 5.

Până la ora actuală, 5 009 persoane au fost tratate.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Deces 315: Femeie de 78 ani, din Sîngerei. Internată la data de 29 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cancer ovarian gr. IV, canceromatoză, ascită, pleurezie bilaterală.

În cadrul briefingului de prezentare a datelor, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș a reiterat apelul său către populație: “Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă dificilă”.

Expert: Carantina a prăbușit piața valutară

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică, iar lucrul acesta se vede pe piața valutară și în mod special prin vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină au înregistrat cea mai profundă cădere din istoria Republicii Moldova.

„În perioada martie – aprilie avem o prăbușire a pieței valutare față anul precedent. Persoanele fizice au vândut 350 mil. USD față de 560 mil. USD. Asemenea cădere nu a mai fost înregistrată din 2009. Practic, cetățenii nu au vândut valută în lunile menționate. Explicația este că moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei. Astfel, cel mai mic volum de valută vândut a fost înregistrat în aprilie 2020 – 135 milioane USD, cel mai redus volum din ultimii zece ani. Un volum slab al vânzărilor de valută a fost anii 2015, 2016 – ca urmare a crizei bancare – 175 mil. USD”, a menționat Ioniță.

Un alt element care explică volumul scăzut al vânzărilor de valută, potrivit lui Ioniță, este că populația nu a avut consum în lunile martie – aprilie. Potrivit expertului, aici avem două explicații: nu au lucrat majoritatea unităților de comerț nealimentare, ori aceste bunuri reprezintă peste 40% din cheltuielile populației. A doua explicația este că pe timp de criză populația își schimbă brusc comportamentul. Un detaliu este scăderea de două ori a vânzărilor de automobile noi. Oamenii care au un venit stabil se dezic de acest lucru deoarece suntem în criză și nu le arde a mașini. Asta după ce am avut câțiva procurările de automobile întrecea cu mult media europeană.

265 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte patru decese

265 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 648 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 019 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-399, farmaciști-21, asistenţi medicali-667, felceri-89, personal auxiliar-515 persoane.

În ultimele 24 de ore 146 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani.

Deces 311: Bărbat de 61 ani, din raionul Ștefan-Vodă. Internat, în stare gravă, la data de 1 iunie, la Spitalul Raional Ștefan- Vodă. Comorbidități: hipertensiunea arterială.

Deces 312: Bărbat de 67 ani, din raionul Orhei. Internat la data de 26 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 313: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 2 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 314: Bărbat de 45 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: osteosarcom, ganglioni limfatici paraaortali, intoxicație endogenă canceroasă avansată.

Din 15 iunie se reiau cursele aeriene regulate de pasageri

Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Potrivit deciziei, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura:

– organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială;
– dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Operatorii aerieni naționali și străini vor asigura:

– respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
– informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare;
– imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:

– transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
– dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Primăria din Comrat, în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămâni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov pentru Gagauzinfo.md

Potrivit lui, alți câțiva consilieri municipali, dar și lucrătorii primăriei au simptome precum febră și tuse.

„Nu lăsăm pe nimeni să intre în clădirea primăriei, toți angajații au intrat în carantină timp de două săptămâni. Zilele de audienţe au fost anulate. Anterior, am decis să desfăşurăm şedinţele online, fără vizitatori. Și deși unii consilieri au cerut anularea acestei decizii şi chiar s-au adresat în instanţe, viaţa a demonstrat că decizia a fost corectă. Numărul de cazuri putea fi mai mare “, a spus Serghei Anastasov.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe10 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social11 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930